pühapäev, 28. juuni 2015

Lucy uued sõbrad

Selle aasta esimese väliistutuse tegin 1. märtsil. Vastapandamatu tõmmu kaunitar Lucy lihtsalt ei lasknud mind kaubanduskeskuses niisama mööda minna ja nõutas kelmika silmapilgutuse saatel kaasavõtmist. Nii ta mu ära tegi ja Eestimaa külma kevadesse saabus. Mäletan, et maa oli tol päeval veel külmunud, aga metsaveerel kivide vahel, kuhu päike soojendama pääseb, oli muld juba tahenenud ja võimaldas istutamist. Pealegi tundus selline poolvarjuline aspekt minu esimesele lumeroosile igati sobilik.

Helleborus x hybridus 'Lucy Black'
Lumeroos 'Lucy Black'/ Helleborus x hybridus 'Lucy Black'
Helleborus x hybridus 'Lucy Black'
Helleborus x hybridus 'Lucy Black'
Lucy ise on hea tervise juures ja kasvatanud kena puhma uusi lehti. Õied on ikka alles ja avatud, pisut luitunumad ehk vaid. Tõeline kaunitar!

Kuni jaanilaupäevani oli Lucy oma kivide vahel üksinda, seltsiks vaid kõrgel pea kohal kohisevad puud ja metsast kostev linnulaul. Nüüd aga oli jõudnud aeg saada omale kaaslased seltsiks. Mõtlesin kohe, et ainukeseks lumeroosiks Lucy jääda ei tohiks, peaks mõni ikka veel olema. See oligi siis kogu plaani lähtekohaks. Aegapidi kujunes mõte panna juurde ka seltskond hostasid, mis tõttöelda juba teist aastat pottides ootamas olid. Pikalt plaanitud, ehk saigi kokkuvõttes hästi. Aeg näitab.

New Woodland Bed
Uus metsapeenar/ New Woodland Bed
Nüüd on siis Lucy koos sõsaraga 'Double Ellen Red', kahe musta lumeroosiga 'Praecox' ja 9 hostaga. Mõni metsakõrreline ja sõnajalg veel lisaks. Terve päeva piilub võrade vahelt päike, läites kord ühe puhma, kord teise. Usun, et valgust on piisavalt, eriti kevadel, lumerooside õitsemise aegu. Peenar jääb lihtsaks. Tulevikus lisan veel ehk priimulaid ja sinililli, mis kevadist puudealust kaunistaks. 

Peenrateoks kaevasin maa kivide vahel läbi ning eemaldasin puude narmasjuuri niipalju kui võimalik. Tean, et nad tulevad tagasi, kuid ehk aitab igal aastal juurdeantav lehekompost väiksemaid tegelasi. Kuidagi saadakse hakkama ka päris looduses. Komposti segasin mulda tugevalt juurde juba ka istutusel.

New Woodland Bed
Lumeroosid ja hostad/ Hellebores and hostas in my new Woodland Bed
New Woodland Bed
Metsapeenar/ Woodland Bed
New Woodland BedNew Woodland Bed
New Woodland Bed
Metsapeenar/ Woodland Bed
Köögi aknast võin ma nüüd vaadata oma väiksele hostanurgale ja üle tee metsapeenrale. Kui taimed kosuvad ja kasvavad, võib see olla päris kena vaatepilt. Ja muidugi varakevad koos lumeroosidega saab olema oodatud aeg. Lugesin muide kokku kõik oma hostad, sain kokku 43. Olen ma hostahoolik? Noup, guess not! :D

16 kommentaari:

  1. Väga armas kohake on Sul sinna saanud.Loodan,et kevadel Lucy rõõmustab Sind õitega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma väga loodan ka! Kõik eeldused heaks olemiseks on vast loodud ja küll need õied ka ikka tulevad!

      Kustuta
  2. Suurepärane metsapeenar! Kas sellega edasi minna ei saaks? Imelisi varjutaimi on ju hoopis enam kui päikeselembe.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, see on kõigest meie "kiviaia" servajupike, kuhu ma selle peenrakese tegin. Kiviaed ise jookseb piki metsaserva ühtekokku 400-500 meetrit. Meie õue peale jagub teda ca 30-40 meetrit. Niisiis, kui on pealehakkamist, siis võiks luua terve maailma! Napp aeg on see, mis praegu kõige enam piiranguid seab.

      Kustuta
  3. Mulle metsapeenrad väga meeldivad aga minu aed on kahjuks metsavaba. Kui mul siin mets oleks siis ma rajaks sõnajalaistanduse, nende kevadine krussitamine ja suvine õhulisus on nii mõnus. Aga hostad ja lumeroosid on ka vahva kooslus, järgmist kevadet tasub oodata.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siis tuleb mets istutada! :P Või mõelda see kuhugi õunapuu alla!

      Kustuta
  4. Kui sul on juba üle 20 hosta, siis on asi selge. Neist pääsu ei ole.:)
    Nii palju erinevaid värve ja vorme on neil. Muide, tõeline varandus nende oivaliste kivide näol. Hostadele ja lumeroosidele nagu loodud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. He-heee. Ja ma arvan, et mul on päris kindlasti mõni ka puudu!!! Kivid on varandus! Püüan jõudu mööda neid nüüd ka vääristada.

      Kustuta
  5. Väga tore peenar ja täpselt nagu eelpool kirjutajad, küsiks ka mina, et kas edasi minna ei saaks selle peenraga ning nendin, et hostadest pole Sul enam kindlasti sellise numbri juures pääsu ja muidugi need mõnusad kivid. Mina olen nimelt peale muude sõltuvustr ka kivihoolik, eriti samblas kivide :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No pea kõik mu kivid on samblas ja nad on tõesti väga toredad! Teen järgmiseks korraks mõne ülevaatlikuma pildi. Siis saab näha, kuhu ja kuidas areneda. Ma olen mõelnud mõne rodo sinna panna, kuid peab ikka veel aru pidama. Võib-olla oleks see liiga "aed". Tegelikult võiks kujuneda pigem selline üleminekuala.

      Kustuta
  6. Nii tore paik Lucy`le. Nii mõnusad samblased suured sõbrad. Endal mul on hostadega selline suhe, et mul neid üks, selline roheline. Ülejäänuid imetlen teiste aedades :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on üks arukas lahendus! Kõike ei pea omale kokku ahmitsema - püüan seda endale kogu aeg selgeks teha, kuid siiski suhteliselt edutult! :)

      Kustuta
  7. Ilus kooslus. Ikka tekib kiusatus küsimata soovitada, aga sa ilmselgelt soovitusi ei vaja :) See on hea, kui alguses on kivi ja siis taimed. Mul on linnukas veidi vastupidi ja nüüd mõtlen, kuidas kivid paika panna :) Umbes sama suured :D
    Lumeroose õppisin alles hiljuti hindama, nüüd on huvitav neid teiste aedades kohata, kasvõi virtuaalselt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga soovita ikka!!! Loomulikult vajan. Pean küll kohe ruttama, et hetkel veel ma tiarellidest eriti pidada ei oska! :D Aga ma olen õppimis- ja arenemisvõimeline! Päris mitmed taimed on juba tee aeda leidnud, mida ma mõni aeg tagasi poleks osanud kuidagi ihata.

      Kustuta
    2. :) Teadagi, mina soovitan epimeediume, neile seal sobiks, nad tuleksid enne hostasid ja valgeõielised nt võiks fantastilise õiepilve teha. Võin sulle eraldada jupi Epimedium grandiflorum `Nanum`-st, mul on plaanis seda sel suvel veidi paljundada. See on üks õierohkemaid sorte, lehestik on ka kaua kaunis.

      Kustuta
    3. Võib täitsa proovi teha! Ma siis pakuks vastu vb mõne sibuliku?!

      Kustuta