esmaspäev, 6. oktoober 2014

Tilkuva taeva all

Nädalavahetuseks oli mul suur plaan - käia üle kogu lillepeenramajandus, rohida viimased umbrohulibled ning maha panna kõik hüatsindid-tulbid, mis suvel üles võetud said, ning ka need uued pudinad-mudinad, millele kauplustes minu nõrk hing ei suutnud "ei" öelda. Aga, nagu ütleb mu hea töökaaslane - inimene mõtleb, jumal juhib.

Maale jõudes tervitasid mind paraku uttu mähkunud maastikud ja taevast tilkuv märg. Märg-märg-märg, kõikjal väga märg (alles pühapäeval sain teada, et muld on tegelikult hoopis kuiv-kuiv-kuiv). Üpris nõutuks võttis mind see olukord - mul ju suured plaanid ja pealehakkamised puha! Aga egas midagi, tuleb kohanduda, ellu jäävad vaid need, kes võtavad muutused omaks ja suudavad nendega elada. Läksin siis seepale seenemetsa. Ei, mitte nii nagu korrumpeerunud poliitik ja ta naine tuntud Eesti filmis, lihtsalt - kukekale.

Morning dew
Hommikused uduvihmapärlikeed/ Morning dew
Morning dew
Pärlimets/ Forest of pearls
Kuid värskelt alanud jahihooajaga pole nädalavahetusel metsaminek naljaasi, tuleb vaadata, et sind põdrapähe ei võeta! Jahilisi oli kuulda siin ja seal, kuid õnneks meie teed ei ristunud. Mõne seenega aga minu teed ristusid küll. Kollakaid kukeseeni võib metsast leida kuni hilissügiseni. Neist võib teha oivalist risottot valge veini ja parmesaniga, aga ka kasvõi tavalist seenesousti. Ülejäägi pistan praetult sügavkülma, saab ka südatalves maiustada, sest nood kukekad on tõesti imemaitsvad!

Cantharellus aurora
Kollakad kukeseened/ Basket of Golden Chanterelles 
Ka pühapäeva hommik ei toonud veel kaasa lubatud selgemat ilma. Aga midagi polnud parata, töödega tuli peale hakata. Rohimine jäi esialgu sinnapaika, eesmärk oli ennekõike sibulad maha saada. Ja maha ka kõik said. Hüatsindid ja tulbid, mõned uued võrk-iirised. Ja mõned uued tulbid. Ja mõned uued laugud. Tippisin neid siia ja sinna, õhtuni välja. Kevadest on taas paljut põnevat oodata.

Autumn bulbs
Sibulapanek/ Bulb planting
Pärastlõunal välja tulnud päike tegi ilma soojemaks ja töötegemised rõõmsamaks. Kui hommikul olin jõudnud mõelda, et selle aasta kimalaste ja liblikatega ongi nüüd kõik, siis eksisin. Päike tõi välja veel mumme ja paar valget liblikatki. Ka üks seitsetäpp-lepatriinu sättis end siilkübara lehele soojendama. Taevas lendas aga jätkuvalt haneparvi, ikka lõuna poole. Kõrgelt.

Coccinella septempunctata
Seitsetäpp-lepatriiunu/ Seven-spot ladybird
 
Lillherned aga õitsevad ja õitsevad. Kastepärlites olid nad eriti ilusad. Veidi nagu orhideed. Ja eks nende lõhngi on tugev ja justkui troopiline. Kollaste puude taustal mõjuvad nad veidi... kohatult. Neis on veel niipalju värskust ja õrna rohelust, õite ilu, samas kui kõik ümbritsev vaikselt hääbub.

Lathyrus odoratus
My sweet peas are going on strong, no matter of autumn setting in strong 
Lathyrus odoratus
Lathyrus odoratus
Lathyrus odoratus
Õrnad värvid, tugev lõhn/ Light colours, strong scent

Summary: Under the Dripping Skies

I had a sound plan for weekend to do all my weeding and tidy up all my borders for the winter. And all my Hyacinthus orientalis bulbs needed planting as well as some new spring bulbs that my weak mind couldn't resist this autumn.

But things are not always going the way you plan or desire. Not this time however. When I reached my country home, I was welcomed by misty landscapes and dripping dew/light rain from the skies. The whole garden was very wet, not a good perspective for gardening tasks. But you have to adapt, if you want to survive, was once told by some famous man. And I did adapt- I went to forest to pick some mushrooms!

Wondering around forest these days isn't careless course as moose hunting season has just begun. You don't want to be mistaken by eager huntsmen as a moose! Luckily my path did not cross with huntsmen that Saturday, though they were close in the woods. But surely my way crossed with some golden chanterelles! They are really delicious, as simply fired on pan or in risotto with white wine and parmesan cheese! Leftovers I lightly fired and freeze for winter feasts.

Sunday morning was no better, same grey dewy weather. But I had no choice but to start planting my bulbs as I couldn't put this job on hold any longer. Luckily after few hours sun came out and changed all for better. And even if I had a thought that there won't be any bees and butterflies around this autumn, some crawled out in the afternoon and cheered me up with their presence. By the evening all bulbs were planted. What a relief!

14 kommentaari:

  1. päris huvitav on lugeda, et kusagil on olnud vihm, ma nagu ei mäletagi, mis see on selline :) sibulate, eriti uute maha tippimine-toppimine on täitsa ok tegevus ja seda just kevadele mõeldes. mummid, liblikad, muidu mutukad- kõik tegutsevad ja pisilinde on sedavõrd palju, et puud ja põõsad lausa liihutavad :Dlilleherned on alati võrratud

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vihm ta oli aga pigem selline ilmalörtsija, ei mingit kasu teisest, nagu pühapäeval selgus- maa ikka täitsa kuiv.

      Kustuta
  2. Meil pole vihma juba väga ammu olnud ja seepärast pole ka kukekaid, Ehk tulevad veel

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Neid lehter- ja kollakaid kukeseeni võib tulla kuni novembrini, kui külmadega peab. Tasub vaadata samblastesse- (liig)niisketesse kuusikutesse.

      Kustuta
  3. Ka meil mägedes pole vihma tükk aega olnud, kastet küll, aga see tavaliselt kaob lõunaks. Aed kihab igasugu elust, osa lehti ja õisi viis esimene külm, enamus aga pole teda märganudki.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Huvitaval kombel hoidis teine öökülm meist eemale. Või käis ta siis taas kergelt üle tippude- kannad on endiselt sellised poolkülmavõetud ja punnitavad isegi uusi õisi.

      Kustuta
  4. Teistmoodi kukekad on täiesti avastamata maa. Sain just eile teada kus kasvab lehterkukeseeni ja plaanin lähiajal minna ja nad üles otsida. Neid pidi sel aastal tegelikult igal pool kasvama, aga kuna ma neid ei tunne, ega varem pole korjanud, siis pean siiski alustama tollest kätte juhatatud paigast, muidu korjan veel tont teab mida.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kusjuures ka minule täiesti. Kuni võeti käekõrvale, viidi metsa ja näidati seened ja koht ette. See oli möödunud aasta hilissügis. Seened olid tol korral juba külmavõetud ja saaki ei saanud. See aasta vähemalt oskasin minna tagasi ja otsida seda, mida arvasin nüüd tundvat.

      Kustuta
  5. Kastepärlitest saab ikka võrratuid pilte. Eriti selline oskaja fotograaf, nagu Sina. :)
    Mina ei ole ka kohanud muid kukeseeni peale tavaliste ja kuld-kukeseenikute. Need viimased on üsna mõttetud tegelased.

    VastaKustuta
  6. Lehterkukeseeni päris igal pool ka ei kasva, aga igal juhul on nad seeneretke väärt. Tegelikult tahtsin alustada ohkimisest, et tahaks ka vihma, mitte küll padukat aga, veidi võiks kasta küll.
    Lillherned on minu absoluutsed lemmikud, aga oma aias pole ma neile veel seda õiget kohta leidnud, jäävad kogu aeg hilja peale.

    P.S. ma kavatsen su blogile viitama hakata ühes raamatublogi postituses, loodetavasti oled sa päri :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui Sa endale ühe tarbeaialapi või ürdiaia teed, siis sinna sobiksid nad suurepäraselt, ma arvan.
      Oma tagasihoidlikuses ma nüüd ütlen, et "Mis Sa nüüd, mis siin viidata..." aga loomulikult olen ma päri.

      Kustuta
  7. We have the same weather Tistou! I planted all my bulbs just after I came back from England, hope they are OK now. I see you have hyacinths in different pots due to their variety, I should do the same. You're very organized! Love your photos of raindrops, they reflect as small mirrors.

    VastaKustuta
  8. Thank you Nadi, you are quite right, rairndrops are amazing if you take a closer look.
    I have kept my hyacinth varietys separated, thus I can say what are their names. I haven't been so organized always, though. And I still have a lot of names to put to my plant lists and draw up my planting schemes.

    VastaKustuta