pühapäev, 20. oktoober 2013

Tuulised päevad

Eile tormas meist üle sügistsüklon koos vihma ja tugeva tuulega. Tormas nii kiiresti, et õhtuks viis saju ja pilvedki taevast. Öö tuli külm ning hommik valge maaga. Päike aga sulatas härma ja päeval polnudki viga. Vaid tuul tõusis taas ja lõõtsus üle lagedate edelakaarte. Eilne sadu õnneks tõi lõpuks pisut kosutust kuivanud maale ja janus taimedele.

Uskuge või mitte, kuid enne edelaste tuulte tõusmist nägin hommikupoolikul veel üht koerliblikat. Lendas päikselisele seinale, peatus hetke ja soojendas end ning siis kadus lehtede keerisesse. Mõnelpool Eestis olla täna kuulujärgi aga esimest lund sadanud.

Viimati kodus olles oli veel enamik lehti puudes, nüüd on nad suuremalt jaolt langenud. Vaid veel tammed hoiavad omadest visalt kinni. Tuleb riisuda ja jätkata kompostiprojekti. Seda aga homme. Täna istutasin hiljapeale jäänud mägisibulaid Saksamaalt, kaevasin mõned potitaimed maasse ja lisasin värsket kruusa mägisibulapeenrasse. Mulda said viimased soodushindadega soetatud lillesibulad.

Piltide jaoks on nüüd vaja rohkem otsida detaile ja huvitavaid nurki, sest kõik on võtmas pruunikat-hallikat hilissügist tooni. Sinnani kuni lumi katab maa ja saab jälle nautida avaraid vaateid.

Berberis thunbergii 'Orange rocket'
Berberis thunbergii 'Orange Rocket'
Mida aeg edasi, seda enam ma vaimustun koonuslaugust. Alustab ta vahvalt kui tavaline sibul, siis kasvatab nupsiku pea, seejärel õitseb kaua ja ilusalt ning meelitab kõikvõimalikku elu.Seejuures lehestikku säilitab teistest oluliselt kauem ning see näib kui kõrreliste puhmas.  Ning lõpetuseks, struktuurset vormi pakub ta ilmselt veel kevadeni välja. Vaimustav!

Allium sphaereocephalon
Koonuslauk/ Allium sphaerocephalon
Hydrangea paniculata 'Vanilla Fraise'
Hydrangea paniculata 'Vanilla Fraise'
Rosa 'The Lark Ascending'
Rosa 'The Lark Ascending'
Järgnev pilt võiks olla augustist aga on siiski tänasest. Üks floksi võrse, mis sai lavasse pistetud, kasvatas sel aastal viis sõrmejämedust vart ja õiekobarad kui hortensial. Nüüd õitseb veel oktoobri keskpaigas uutelt kõrvalharudelt.

Phlox paniculata
Phlox paniculata 
Eelmisel sügisel leidsin poest hariliku mesitähe juurikad. Tundus huvitav. Maha pannes jõudsid nendest tulla väetid lehed, kuid siis tuli külm ja kevadeks olid lehed hukkunud. Õisi kevadel ei tulnud, küll aga uued lehed. Suveks ta kadus, kuid nüüd on taas kasvatanud kenad lehed. Kas keegi teab, kas ta meil üldse normaalselt kasvab ja mis selleks tegema peab? Eelmisel sügisel lehtede kaitseks pandud lehemultš pigem justkui hautas-mädandas lehed ära. Kuidas teda talvitada? On kellelgi kogemusi? 

Ipheion uniflorum 'Wisley Blue'
Harilik mesitäht/ Ipheion uniflorum 'Wisley Blue'
Lõpetuseks sügishoolduse läbinud sibulaid. Ja kõige lõpuks mitte nii läbinuid. Aga ilus ikka!

Sempervivums
Sempervivum bed
Sempervivums
Sügismeeleoludes sibulad/  Some house leaks in autumn mood
Summary: Windy days

It was yesterday, when the autumn's first cyclone rushed over our lands and brought some long waited rain along. In northern counties it had rained more but in our southern part there had been nearly none. Wind gusts were up to 24 m/s on the coastline, little less in midlands. By the end of the day, all was over. Sky cleared and wind faded, resulting in frosty night. On Saturday noon wind raised again and was blowing heavily from South-West. But before that I saw one small tortoiseshell, probably the last one this year. However, there it was resting on the wall in the sunshine for a minute before dissappearing to the air full of autumn leaves.

Most of the leaves are fallen by now. It's time to go on with my leaf-compost project. For that I raised a new heap, consisting only autumn leaves. Hopefully there will be a good amount of leaf-mould by next autumn. My boders and perennials should be happy!

Frosty nights have stolen most of the beauty by now. Therefore capturing pictures from garden is more challenging. Above are some findings and angles I found interesting. I'm completely found to drumstick alliums. They give some interest all year around. And hydrangea flower heads are attractive in dry aswell! Hopefully they will last well into a winter. Sempervivums however, provide joy all year around, only snow can ruin the show. But with winter frosts, it is very much needed!
  

2 kommentaari:

  1. Koonuslauku olen näinud vaid pildi peal ja seal ta mulle meeldis nii vormi kui värvi poolest. Nüüd on põhjust ta enda aeda ka muretseda. Mägisibulatest olen vaimustet, nad on võrratud ja õigustavad oma ladinakeelset nimetust.

    Kas sa värksendad nende jaoks igal sügisel kasvupinda? Kruusaga? Miks seda vaja on? Uudishimust küsin, minu omad kasvavad liivas. Juhtus lihtsalt selline kasvukoht olema, lisasin vaid kive.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nende pisikestega on see lugu, et tugevamad hoovihmad kipuvad neile peeneid mulla ja liivaosakesi soomuste vahele ajama. Kruus läheb ka tugevama sajuga, kuid siiski vähem. Kõige parem oleks muidugi kasutada hoopis peenikest killustikku. Hästi dreeniv kate taimede ümber vähendab ka võimalust talviste juurekala mädanike tekkeks. Sortide tundlikkus liigniiskuse suhtes on erinev, vastuvõtlikumad on "karvased" liigid ja nende sordid (S. arachnoidum ja S. ciliosum tüüpi).

      Liivane pinnas on ka kindlasti sobiv.

      Kustuta