esmaspäev, 15. aprill 2013

Lumi sulab

Mul olid väga, väga kõrged ootused nädalavahetuseks ennustatud soojalaine osas. Kuna seda niiviisi kindlalt lubati, siis ei saanud mitte ükskõikseks jääda. Aga nii on ikka, et mida kõrgemad on ootused, seda suuremad on pettumused. No ei tulnud. Ei tulnud sooja, ei tulnud päikest. Oli uduvihma ja udu, võrdlemisi tugevat niisket tuult ja kontidesse pugevat jahedust. Aga lumi sulas! Ja seda oli silmaga näha, kuidas ta vajus ja taandus.

Over the fields
A view over the foggy-snowy fields this past weekend
Kuid tegelikult oli ju tore. Piisas ainuüksi sellest, et varakevadised iirised olid õide puhkenud. Küll on südikad ja karme olusid trotsivad tegelased. Kuidagi kahju oli neid kirkaid õisi külmas rõskuses vaadata, teades, et nad ootavad ikka päikest ja mumme. Peaasi, et ei tuleks enam kõva öö-külma, mis õrnu õisi võiks näpistada.

Iris reticulata 'Harmony'
Iris reticulata 'Harmony' is in bloom 
Iris danfrodiae
Iris danfrodiae 
Siberi krookus 'Tricolor' oli õied juba õige püsti ajanud. Oleks vaid päikest olnud, küll siis see värvide pillerkaar oleks valla löönud. Huvitav oli neid niiviisigi vaadata.   
Crocus sieberi 'Tricolor'
Crocus sieberi 'Tricolor' keeps its blooms closed in shady day
Kokkuvõttes vaatamata väikestele tagasilöökidele näpistavate öökülmade näol on kevadsibulillepeenra rajamine sooja seina äärde ennast igati õigustanud. Kui kõikjal on veel lund, siis siin on juba küllalt õite kirevust.
Spring Bulbs Bed
Big White Snow sill in background
Püsikupeenart kattis veel osaliselt lumi, kuid sealgi taandus see kahe päevaga märgatavalt. Võrreldes seinaäärsega on krookuste ja võrkiiriste nupsukesed alles pisikesed. Vaatasin, et eelmisel aasta täpselt samal ajal oli kõik paksus õievahus. Niipalju siis erinevad aastad omavahel. Võib-olla umbes 2 nädala pärast ehk sealgi õied lahti.
Perennials Bed
Perennials Bed, Iris reticulata 'Harmoni', Crocus 'Yellow Mammoth', Stipa capillata

Perennials Bed
Perennial Bed, first day free from snow
Ilmselt viimane pilt esimestest lumikellukestest. Kahju, et nad tugevates öistes märtsikülmades kannatada said ja lehed nüüd kollased on. Ma tõesti ei uskunud, et need õied üldse sellisele külmale vastu peavad, aga pidasid. Ja on justkui suuremad ja täidlasemad kui eales varem. Selline on looduse jõud. Ilmeline.
Galanthus nivalis var flore pleno
Galanthus nivalis 'Flore Pleno', which suffered a lot from very cold nights in March. However, cups are plump
Ka mägisibulad ärkavad juba talveunest ja liigutavad ennast. Üks pilt Sempervivum grandiflorumist, kes on ehk kõige krapsakam.
Sempervivum grandiflorum
Sempervivum grandiflorum
Kevadlinde on teede ääres massiliselt. Eriti valge-toonekurgi, kiivitajaid, kuldnokki. Linna sõites õnnestus kohata Võhma kandis hõbehaigrut. Ei tea, mis neid võõramaa linde see aasta siia küll toob? Teateid on teisigi hõbehaigrutest ning kanada lagledest. Linnulistis on kahel korral mainitud suitsupääsukest. Kummalised lood. Maal oli lõoke lõõritamas, lendas mõni linavästrik, hall-rästas ja kiivitaja. Üldiselt hall, lumine ja vaikne veel. 

2 kommentaari: