laupäev, 7. september 2024

Indian Summer

Indian Summer mõiste all tuntakse põhjapoolkera inglise keeleruumis sügisest ebatavalist soojaperioodi, mis ilmneb kas oktoobris või novembris. Mõningate allikate kohaselt on see ka alles pärast esimest öökülma esinev soojalaine. Meil pole hektel küll ei oktoober ega november ning ka esimene öökülm on veel olemata, kuid soojalaine on siiski ebatavaline. Me lihtsalt pole harjunud, et septembris on veel tõeline kuum suveilm, kuigi ehk peaksime võib-olla ka harjuma hakkama?! Sest oli samasugust sooja ka eelmise aasta septembris. Tänavuse septembri esmestel päevadel oli mõnel päeval sooja pea kolmekümne kraadini. Erakordne on ka sooja ilma püsivus, seda on juba üle nädala ning kestab veel. Eeldatavalt kuni järgmise nädala teisipäevani. Soojapoolne ilm võib jätkuda veelgi.

Sooja suvelõppu sobivad hästi daaliad, mis sel aastal õitsevad tõeliselt rikkalikult. Tõrvatilgana ses ilus on vaid pisut seenhaigustest nakatunud lehed teatud sortide puhul. Selle süüks on augusti niisked-sajused perioodid. Põllul, kuis taimede vahel liigub õhku enam, seennakkusi ei ole täheldada.

Dahlia 'Lou Farman' & 'Fascination'
Daaliad 'Lou Farman' ja 'Fascination'/ Dahlias 'Lou Farman' (single) and 'Fascination'

Palusin emal kevadel Inglismaalt tuua Sarah Raveni valikust daalia 'Lou Farman'i - see köitis meeli suure lihtõiega ja huvitava värviga. Ema tõi aga kaks daaliat lisaks veel - 'Octopus Sparkle' ja 'Feya's Paso Double'. Mõlemad on uued ja moekad sordid ning tuleb välja, et ka väga köitva välimusega. Tore et nad siia teiste sekka said! 

Dahlia 'Octopus Sparkle'
Dahlia 'Octopus Sparkle'
Dahlia 'Feya's Paso Double'
Dahlia 'Feya's Paso Double'
Dahlia 'Lou Farman'
Dahlia 'Lou Farman'
Summer Bulb Bed
Suvelillepeenar/ Summer Bulb Bed
Summer Bulb Bed
Suvelillepeenar/ Summer Bulb Bed
Summer Bulb Bed
Suvelillepeenar/ Summer Bulb Bed
Summer Bulb Bed
Suvelillepeenar/ Summer Bulb Bed
Daaliate õieilu mitmekesistavad tuttliiliad ja kannad. Suured tuttliiliad õitsesid vaid päris esimesel korral peale esmast istutamist 2018. aastal. Kaks tellitud sibulat kasvatasid jõudsalt tütartaimi ja kuna ma neid ei eraldanud vanadest sibulatest, siis võib-olla võtsid need jõu ja õitsemistahte. Nüüd aga eraldasin kõik sibulad ning esimest korda panin kevadel pikatoimelist väetist istutusaukudesse. Kuidas iganes, igal juhul on sel aastal kokku kaheksa õievart! Õitsevad nii emad kui tütred. 
Summer Bulb Bed
Suur tuttliilia/ Eucomis pole-evansii
Cannas
Kannad õitsevad sel aastal hästi/ Cannas are blooming well this year
Cannas
Troopiline ilu/ Tropical beauty
Suvesoe on väga mõnus, kuid sel on ka oma pahupool. Sääski on sel suvelõpul tohutult. Ja need pole meile tuttavad suured ja aeglased ning madala pininaga ringi lendavad sääsed. Ei. Need on väikesed, koleerilised, närviliselt ringi sagivad, soojast ja päikesest mittehoolivad tigedad tegelased. Neid on tohutult ja kui päike juba madalasse lageb, ei kannata väljas üldse olla. Kohe on ründav sääsepilv ümber. Olen selliseid tavaliselt mere ääres näinud, aga nüüd on siis keskmaal. Phuhh!
Helianthus 'Lemon Queen'
Päevalill/ Helianthus 'Lemon Queen'
Helianthus 'Carine'
Pisut kahvatum ja grammike hilisem/ Little lighter in colour and bit later in appearance, Helianthus 'Carine'
Silphium mohrii
Eelmistega äravahetamiseni sarnane õis, kuid täiesti teine taim - sasi-vaigulill/ Blooms looking absolutely the same as previous but entirely different species - Silphium mohrii
Püsik-päevalilled ja sasi-vaigulill elavad uutes tiigipeenardes, mis on sel aastal kui kõrge mets. Pean möönma, et ei ole hea idee palju (loe: enamuses) kõrgekasvulisi taimi kokku panna - siis on kõik kõrge, ja kui vahel ongi mõni madalam, siis jääb see lihtsalt nende vahele ja kaob. Seal neid kõrgeid on nii flokse kui vesikanepeid ja nüüd õitsevad ka maruheinad. Kas kaunid sügisastrid õitsema jõuavad, näitab sügis. 
Pond Border
Tiigipeenrad/ Pond Borders
Bond Border
Tiigipeenrad/ Pond Borders
Perennials Bed
Esimene - püsikupeenar kõrguvate metsvitsadega/ Perennial Bed with towering Solidago 'Foxbrooke Fountain' 
Floksid on nüüd tõesti läbi, mõnel sordil on veel mõni hiline oks. Ja mõnel on teine õitsemise ring. Aga üldiselt on läbi. 
Plox paniculata 'Evening Blue'
Floks 'Evening Blue' on teisel ringil/ Second blooming of Phlox paniculata 'Evening Blue'
Phlox paniculata 'Ogni Moskvy'
Hommikune 'Ogni Moskvy'/ Morning colour on Phlox paniculata 'Ogni Moskvy'
Põhja-Eestis kogunevad sookurepareved. Meile nad veel jõudnud ei ole. Põllul on siiani olnud igal hommikul kaks kurge, täna oli neli - võib-olla siiski kogunevad. Kurgedele lisaks on värkelt haritud väljal palju ka kiivitajaid, kuldnokki, linavästrikke ja rüüte. Õhk on pääsukesi täis. Kõik koguvad energiat äralennuks. Aga seni, kuni nad siin on, on neid tore jälgida - selline suur lärmakas seltskond. 
Blue Border
Sinises peenras/ In Blue Border
Nautigem suve, kuni on!