neljapäev, 7. jaanuar 2021

Uue aasta algus

Kõik on uus jaanuari kuus.
Aasta veeres kiirelt lõpule ja juba on alanud järgmine - 2021. Jaanuari algus meenutab paariaastataguseid aegu - talv on viimastel aegadel saabunud ikka jaanuaris, välja arvatud möödunud aastal, kui ta justkui ei saabunud üldse. Või kui saabus, siis veebruari lõpus, või mais, kui lumi veelkord maha tuli. Aga jah, temperatuur on langenud miinuspoolele, napilt, kuid stabiilselt. Lund on meil väga vähe võrreldes ida-kagu-põhja piirkondadega, vaid paar sentimeetrit. Maa on veidi pindmiselt kahutanud. Sellist külma, kui paari nädala jooksul detsembris, praegu olnud ei ole. Ja päikest pole meil sel aastal veel näidanud. Ei olnud teda ka jõuluajal ega aastalõpupäevil.

Kitsed trambivad mööda aeda ringi aga nagu oleks juba sügav talv. Isegi mu enda akna all püsikupeenras on jälgi. Mis nad siit leiavad või mis nad siit saavad, ei tea. Tiigi ääres aga pistsid nad nahka nõiapuude noored võrsed koos õiepungadega. Sealt said küll! Miks ma arvasin, et need nõiapuud mürgised on???

Luzula sylvatica 'Aurea'
Mets-piiphein/ Luzula sylvatica 'Aurea'
Cornus sanguinea 'Midwinter Fire'
Verev kontpuu/ Cornus sanguinea 'Midwinter Fire'
Rosa 'The Lark Ascending'
Roos/ Rosa 'The Lark Ascending'

Teadliku planeerimise ja sobiva taimevalikuga võib talvise aia vägagi värviliseks ja pilkuköitvaks muuta. Arvan, et eriti oluline on see meie laiuskraadidel, kus talv/lehitu aeg kestab pool aastat. Ja ma ei räägi okaspuudest ja nende erinevatest vormidest, kuid ka need on omal kohal, vaid ikkagi värvilistest okstest, struktuursest puukoorest, huvitavatest võravormidest, seisukindlatest kõrrelistest ja püsikute seemnepeadest.Imetlen aiaajakirjades talveperioodi lugusid winter walk'idest ja winter garden'itest. Ükskord saab see ka minul mingis aiaosas olema juhtmotiiv. Selle juures on oluline arvestada vaateid, taustu, päikese liikumist - ega nii uisapäisa saagi.

Kalimeris incisa 'Blue Star'
Kalimeris/ Kalimeris incisa 'Blue Star'
Hylotelephium 'Herbstfreude'
Kukehari/ Hylotelephium 'Herbstfreude'
Echinacea purpurea
Purpursiilkübar/ Echinacea purpurea

Aasta vahetumine tõi lisaks muule kaasa BREXITi jõustumise. Eks see oli ju teada, kuid selle lõplikud mõjud ei jõudnud võib-olla kohe teadvusesse. Jah, teadsin et lumikellukeste tellimine CITES'i tõttu muutub Ühendkuningriigist sisuliselt võimatuks. Paraku on UK selles teemas aga kõige kesksemal kohal. Kuid nüüd on selgeks saamas seegi, et ilmselt muutub kogu taimmaterjali tellimine äärmiselt keeruliseks, kui mitte võimatuks. UK saab Euroopa Liidu mõistes kolmandaks riigiks ja sellele kohalduvad taimsertifikaatide nõuded. Kuivõrd väiksemad, aga huvitavama valikuga, taimemüüjad on valmis vajalikke dokumente vormistama ning kuidas mõjutab see tellimuste lõpphinda, näitab aeg. Kuid arvata on, et Euroopa taimehuvilised ja aiandus laiemalt kaotavad väga palju.  

Telekia speciosa
Kaunis teleekia/ Telekia speciosa
Miscanthus sinensis 'Dronning Ingrid'
Hiina siidpööris/ Miscanthus sinensis 'Dronning Ingrid'
Hydrangea paniculata 'Pink Lady'
Aedhortensia/ Hydrangea paniculata 'Pink Lady'
Eupatorium maculatum 'Riesenschirm'
Verev vesikanep/ Eupatorium maculatum 'Riesenschirm'
Echinacea purpurea
Purpursiilkübar/ Echinacea purpurea

Kokkuvõttes võibolla mitte kõige innustavam aasta algus. Mul ei õnnestunud esiti isegi uuendada "The English Garden" tellimust, kuna maksed ei läinud läbi. Õnneks see probleem siiski eilseks lahenes. Jääb vähemalt ajakirigi Inglismaalt käima. 2020 taimetellimusi mõjutas COVID, 2021 tellimusi saab määrama BREXIT, väga kimbutama kipuvad need erinevad täheühendid. 

Aga vaatame helgemat poolt. Jaanuar on jooksmas, iga päev on sammuke lähemal kevadele, pikemale, soojemale päevale. Natukene juba ongi kauem väljas valge!

16 kommentaari:

  1. Head uut aastat-inspiratsiooni ja leidmisi! Aitäh jagamiste eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh heade soovide eest! Olgu kõigil uus parem!

      Kustuta
  2. Head uut alanud aastat!Ilusat ja põnevat taime-aastat ja põnevaid postitusi!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Suured tänud! Vaatamata kehvale seisule UKga, äkki avaneb mingeid uusi põnevaid aknaid ja kohti, kust meelepäraseid taimi leida.

      Kustuta
  3. Üle hulga aja üks jaanuar, mis kohe talve moodi algab. Aga saab näha. Hääd uut! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aiäth-aitäh! No kisub selliseks talviseks jaanuariks küll! Eks näis kuidas ka lumega saab, kas saab suuski alla ka või mitte!

      Kustuta
  4. Vastused
    1. Suur tänu Sulle Milda! Loodan, et teeme ka sel aastal mõned tellimused!

      Kustuta
  5. Olen leidnud netis surfates ühe iirlase ja ühe sakslase lumikellukeselehed. Kui ükspäev lauaarvuti taga olen, saadan lingid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitähh! Kõik viited-vihjed on väga teretulnud! :)

      Kustuta
    2. https://www.fieldofblooms.ie/shop/
      http://www.galanthomanie.de/
      https://coolplants.com/nl/collections/galanthus
      https://www.michaelcamphausen.de/pflanzen/galanthus-pflanzenliste/

      Kustuta
  6. Head uut! ma esialgu veel pessimismi ei lange - inimesed on nutikad, kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh-aitähh! :)
      Ega jah, olukord on värske. Ühed uksed sulguvad, ehk siis avanevad teised!

      Kustuta
  7. Today is Old new year Tistou so this year has undoubtedly come. Your orders will be completed well, but with time. As you said - one door closes another one opens.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Happy Old New Year, Nadezda! May it be good for all of us! ;)

      Kustuta