kolmapäev, 22. juuli 2020

Kesksuvi, või miskit

Olen mitmelt poolt kuulnud arvamust, et selle suve kuumimad päevad on nüüdseks juba möödas. Et selline kuumalaine, mis oli jaanipäeva paiku, sel aastal enam ei kordu. Nonoh, kui see ka nii on, siis mis seal ikka. Eelmise nädala lõpu päevad siiski küündisid temperatuurilt ligilähedale ja mõnus oli seegi. Kuigi parme oli palju ja need võtsid ehk osa mõnust. Nüüd on ilm jahedaks pööranud ning täna tuli päris korralik sahmakas vihma. See oli ka vajalik, kuid soojem ja vähemtuuline võiks olla siiski. Algas suvepuhkus ning väheke võiks see ikka hellitada.

Delphinium 'Dusky Maidens'
Kukekannus/ Delphinium 'Dusky Maidens'
Puhkusele eelnevalt olin kaks nädalat järjest linnas. Sotsiaalsed suhtlused vajasid järeleaitamist ning tõttöelda viimased ponnistused pika peenraga olid ka päris hullumeelsed. Seega tundsin, et väike paus kulubki ära. Sai haigeid lihaseid mudida lasta ning endal mõtetel selgida. Mul on päris konkreetne ettekujutus, mida ma seal peenras näha soovin, n.ö lemmiktaimed. Aga nüüd hakkab ilmnema, et kõik mu lemmikud on pigem tagasihoidlikud taustataimed. Kõrrelised ja punanupud, naistenõgesed ja männasmailased, kukesabad ja ängelheinad. Tugevatest vormidest ja värvidest kipub vajaka jääma. Üht-teist siiski ka on, kuid paljud on veel väiksed ning näitavad ennast aasta-paari pärast. Näiteks vesikanepid või maruheinad. Ja floksid. Või päevaliiliadki. Nii domineerivad siis hetkel need miljööloojad. Ja mulle juba meeldib ta ka nii.

Long Border
Pikas peenras/ Long Border
Long Border
Pikas peenras/ Long Border
Astrantia major 'Rosea'
Tähtputk/ Astrantia major 'Rosea'
Long Border
Pikk peenar/ Long Border
Istutustööd jätkuvad. Ruumi ja taimi veel on. Ja mõned tahaks ka veel lisaks soetada. Kõigile suur tänu, kes avaldasid arvamust valgete lillede osas. Ideid tekkis ja neid saab nüüd ka teostama asuda!

Eelmise aasta looming - Sinine peenar - sinetab juba kenasti. See võib-olla ongi tema kõige sinisem hetk praegu, sest naistenõgesed on täisõies. Hiljem hakkab ka teisi värve pisut juurde tulema. Taaskord, võib-olla üldilmelt tagasihoidlik ja liiga rahulik, kuid mulle sobiv.

Blue Border
Sinine peenar/ Blue Border
Blue Border
Sinine peenar/ Blue Border
Blue Border
Sinine peenar/ Blue Border
Gerannium 'Rozanne'
Kurereha/ Geranium 'Rozanne'
Veel vanematest on aga liblikapeenar oma parimas vormis. Kahjuks on vaid liblikaid vähe. Ilmad hetkel nadid ja ehk teised ka tulevad veel! Toidulaud saab neil aga peagi olema rikkalikum kui ehk kunagi varem, sest buddleiad kõrguvad kolme meetrini juba ja on kohe-kohe oma õied avamas!

Bee & Butterfly Bed
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed
Bee & Butterfly Bed
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed
Bee & Butterfly Bed
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed
Eryngium planum
Lamedalehine ogaputk/ Eryngium planum
Bee & Butterfly Bed
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed
Bee & Butterfly Bed
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed
Teistes peenardes meelitavad veel...

Telekia speciosa
Lapsuliblikate lemmik - kaunis telekia/ Telekia speciosa is a favourite for Brimstone butterflies
Eryngium 'Big Blue'
Mummide lemmik, ogaputk/ Eryngium 'Big Blue' is a favourite for honey bees and bumble bees
Eryngium 'Blue Star'
Ogaputk/ Eryngium 'Blue Star'
Dahlia 'Tangerine Dream'
Daaliad alustavad ning need on ühtviisi lemmikuteks nii liblikatele kui kimalastele. Oluline on, et oleksid lihtõied/ Dahlias are starting to bloom and these are equally attractive to both, bees and butterflies, as long as blooms are single.
Pühapäeval oli avatud talude päev. Taaskord sai läbi käidud armsad Viljandimaa ((ilu-)(aiandus-))talud: Nõrga, Asu, Kaevandi ja Risttee. Toredad kohtumised aednike, nende aedade ja taimedega. Hiline hooaeg küll kahjuks ei lasknud särada hooajalistel tähtedel, päevaliiliatel ja floksidel, kuid kena oli kõikjal sellegipoolest.

Ja aiandustaludes on tore käia sellepoolest, et sealt saab ju osta taimi. Ja kus siis minagi! Ära tinistasid floksid 'Rainbow Dancer' oma pastellsete toonidega, heleroosa 'Nahodka' (kas on ikka õige sort/nimi, vist mitte?) ja hiiglaslike õitega 'Ugrjum Reka'. Viimane oma kahetooniliste kirjude õitega pole ehk kõige eelistatum, kuid taime jõulisus ja hiiglaslikud õied teevad temast väärika elaniku pikas peenras! Karinilt sai kingiks kõrsi ja ängelheinu. Ikka pikka peenrasse!

New phloxes
Uued floksid/ New phoxes for my Long Border
Thalictrum delavayi
Delavay ängelhein/ Thalictrum delavayi
Thalictrum delavayi
Delavay ängelhein/ Thalictrum delavayi
Viimased uudised traditsiooniliselt linnumajast. Sellised "linnud" siis seekord. No tegelikult juba täiesti püsivalt!

Sciurus vulgaris
Oravapoisid või -piigad/ New "birds" on my feeder. Oh, they are cute!

5 kommentaari:

  1. Palju tööd ja vaeva.... no küll ta laabuma hakkab :) Linnumaja uued asukad oled hästi kaadrisse saanud :)

    VastaKustuta
  2. Väga uhke pikk peenar on juba. Ja üldse on sul seal ikka suur lopsakus. Palju taimi, mis minu soovnimekirjas, tasapisi jõuavad ka siia. Oravate pilt on väga armas. Mõnusat puhkust!

    VastaKustuta
  3. Imeline kooslus, juba praegu on väga ilus.

    VastaKustuta
  4. Ongi tõesti juba praegu ilus ja kõrred kõrguvad nii kenasti ja pilkupüüdvalt. Lahedad oravad :)

    VastaKustuta
  5. Tistou, I agree the weather is not summery. Much rain. I love your photo of Eryngium 'Big Blue' and Thalictrum. They both are faded in my garden now.

    VastaKustuta