kolmapäev, 10. jaanuar 2018

Uus algus

Uus aasta on ikka uus algus, kuigi aia-aasta on kuskil vaheajal, pausi peal. Või on siis? Tellid seemneid ja juurikaid, vaatad katalooge ning mõlgutad aiamõtteid. Ikka seda, mida saabuval kevadel teha ja katsetada, kas mõni suurem projekt ette võtta või pigem piirata end olemasolevat paremini hooldama? Sirvid aiaajakirja ning loed aiaraamatut - ja niiviisi veeretad oma vaheaja päevi.

Päris mitu viimast aastaringi järjest on uus aasta toonud jaanuari esimestel päevil talve. Sel korral pole ta niiviisi tulnud. Mõtleb justkui veel. Laussoe ja vihm on nüüd kuu esimese kolmandiku lõpuks küll taandunud ning maa ja ilm pisut tahenenud, kuid selget tendentsi pole kujunenud. Arvan, et jaanuar jääb üldjoontes soojaks ja heitlikuks, nulli piirimail balansseerivaks. Talv tuleb ehk veebruaris ja siis kestab maini välja, kui tuleb. Teine võimalus on, et ei tule üldse. Eks see selgub. Ühtpidi tahaks valgust ja selgust (loe: lund), teistpidi ei tahaks ka loobuda pehmest, turvalisest ilmast. Inimene, ka aednik, pole kunagi rahul. Nagu ikka. Või aednik vahel äkki on?!

Lake Õisu
07.01.2018 Õisu järv/ Lake Õisu
Lake Õisu
Õisu järv/ Lake Õisu
Green January
Kodukandi põllud/ Green fields of January
Green January
Jaanuari algus/ Beginning of January 2018
Õhuke lumekirme tuli maha vastu eilset, nii räägivad kodused. Seega rohelus on selleks korraks varjunud valge taha, kuid miski ei välista selle kiiret naasmist.

Aias oli mitmel pool näha juba varakevadiste sibulillede ninakesi - lumikellukesi, krookusi, võrkiiriseid, amuuri adooniseid. Viimaste pungi oli aga keegi tõbrik närinud. Eks pehme ilm hoiab igasugu "närilised" elus ja aktiivsed. Kuidas püsikud vihmadele ja pikalt väga niisketele oludele vastu peavad, näitab kevad. Tundub, et lõikamata pealsetest on ka siin kasu - juhivad taevast vett pisut juurekaeltest eemale.

Kuna maa on sula, on ka mutid jätkuvalt aktiivsed. Suureks meelehärmiks ajas üks tegelane mõni nädal tagasi hostade ja lumikellukeste peenra käike täis. Sain teise jõululaupäeval kätte. Palusin andeks, sest tegelikult oli ju jahirahu välja kuulutatud. Uue aasta esimesel nädalal läks teinegi mutt lõksu, aiamaa pervel. See oli samuti hea saak, sest piki vagu käiku ajav mutt võib rikkuda kogu taimekasvu.

Hepatica nobilis
Siniste õite ootus/ Longing for blue blooms

Mis siis veel? Priimulaid peaks külvama. Seks olid head võimalused, kuid siiani on tegemata. Ootan veel lisaks tiibeti priimula seemneid. Kui kohal, poetan nad kuhugi maha. Daalia tellimused peaks ka ära tegema. Sibul mädaneb. Ja juurikaid peaks rohkem sööma. Sibul mädaneb just kodumaine Peipsi oma, Stutgart ja punane on täitsa okeid. Muidu ootan kevadet.

Narcissus 'Tete a Tete'
Meeleolulooja/ Mood creator


12 kommentaari:

  1. Selle aasta algus roheline,aga ega ilma ise valida saa,kuigi tahaks.Minugi mõtted on juba kevades.Paar imepisikest tellimist tehtud,kuigi lubasin sel aastal et piirdun ainult olemasolevatega.
    Ilusat kevadeootust ja hea kui vahepeal ka lumi meid natukesekski rõõmustaks!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh heade soovide eest! Paistab, et väheke lumesadu ja valgemat ilma me nüüd õige pea ka saame.
      Ma oleksin väga rahul, kui õnnestuks ennast keskendada olemasoleva hooldusele ja parendamisele. Lisaks on suur hulk potte/taimi mis oodanud oma kohta. Ka nemad peavad saama enne oma paiga. Loodame, et tuleb siis selline tasakaalukas aia-aasta! :)

      Kustuta
  2. Talved on nihkunud jah. Ei teagi, mis tunne siis on kui talv algab novembris ja kestab aprillini :) Pidev uni? Nüüd on talveuni hüplik. Vaatan su pilte ja mõtlen, et kas on tamm või vana vaher?

    Amuuri adoonise nupud! Oijah. Ma leidsin oma aias, et transilvaania sinilillel on sinine õienupp, aga see on ilmselt juba jõulu ajast...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On-on tamm! :) Meil on 1908 istutatud tammeallee - seega juubeliaasta!

      Ma kaesin ka sinililli ja ka transilvaanlast, kuid kõik on unes. Mis on ju hea. Selline paljas külm nagu ta on.

      Kustuta
  3. Ilusad päkeselised fotod. ma tegin suure hirmuga oma aias ka tiiru aga õnneks tundub et peale lumerooside on teised veel talveunes.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No need on vaid head uudised! Pole vaja, et värsked tõusmed palja külma kätte jääks.

      Kustuta
  4. Nartsissid tegid minu muidu lillenduses täielikus talveunes olevas hinges üsna äkilise jõnksu. Veel tahaks lund aga varsti enam ei tahaks, eriti ei tahaks talve aprillis aga nagu juba eelkirjutaja öelnud, ei saa me ilma teha. Inimene võib vahel ilmaga isegi rahul olla, aednik ei iialgi :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selline paljas külm, nagu praegu, pole pikalt kindlasti hea. Niisiis loodame, et seda lund ikka ka lõpuks tuleb.
      Kevadejõnksud võivad aga tulla väga ootamatutest kohtadest! :)

      Kustuta
  5. Aednikule on talv aeg iseenda jaoks. Saab muidu kikerdada, raamatuid uurida ja muidugi kataloogid. Neist ei saa üle ega ümber. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma väga tahaks jõuda raamatutega rohkem tegeleda, aga mina ei tea, kuhu see aeg kogu aeg kaob, isegi talvel! Hakkasin lugema Õnnepalu uut raamatut ja varsti jõuan Inglise aia osani. Eks näis, kas on aiaraamat! :P Aga Õnnepalu meeldib mulle niisama ka väga!

      Kustuta
  6. Tistou, I looked at my stored roots and bulbs - they are well but partly rot too. I'd like to order some more annuals but always think where to plant them :-) This winter is strange as last years is, I'm worrying about my clematis.
    Happy weekend!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh yes, this is another strange winter in a row. My only hope is now that it would not be long.

      Kustuta