neljapäev, 21. detsember 2017

Talveootuses

Täna lõpeb sügis. Ehk lõpeb ka vihm ja pimedus ning algavad helgemad heledamad ajad. Maa on aegajalt valget katet küll saanud, kuid siis on mõni järgmine vihm selle jälle viinud või vesiselt halliks lörtsiks muutnud. Sellisega pühademeeleolu ei loo. Suhteliselt ühte auku on läinud ilmaga viimastel detsembritel, mistõttu pole paraku erilist usku tõsisema talve saabumisse. Eks ta ikka vahepeal natuke külmetab ja lumetab ka, kuni järgmine soe madalrõhkkond Atlandilt jälle kõik mustaks ja pruuniks muudab.

Möödunud reedel juhtusin Pärnumaale Tolkuse rabasse. Rabas oli just selline ilm ja olemine, mis kõige paremini iseloomustab senist detsembrit - hall, natuke lumine, peamiselt aga tume. Raba ise on muidugi ilus ja müstiline paik igal ajal.

Tolkuse Bog, Luitemaa
Tolkuse raba, Luitemaa/ Tolkuse Bog, Luitemaa, Estonia
Tolkuse Bog, Luitemaa
Tolkuse raba, Luitemaa/ Tolkuse Bog, Luitemaa, Estonia
Tolkuse Bog, Luitemaa
Tolkuse raba, Luitemaa/ Tolkuse Bog, Luitemaa, Estonia
Aias ootasid mind samad olud. Nagu eelmise aasta novembris, siis ka nüüd röövis esimene suurem raske lumi kõik talveks mõeldud ilu. Rääkimata sellest, et enamik püsikuid lamandus lume raskuse all, siis sel korral murdusid ka paljud kõrrelised, isegi kastikud. Et kõrred-varred talvele hästi vastu peaks, peaksid nad olema korralikult pruunistunud ja kuivanud. Pikad ja soojad lumeni kestvad sügised aga hoiavad taimed rohtsed ja pehmed (sageli ka lehes) ning nii nad kohe esimesele lumele alla vannuvadki. Esimesed lumed aga tulevad meil tavapäraselt vesise ja raskena, sulale maale.

Garden Beds
Sigris-sagris aiapeenrad/ Wet snow has ruined my winter beauty once again
Winter Interest
Mõned tugevamad/ Some sturdier
Loomulikult olin ma vaatepidist nördinud, kuid ma ei heida meelt. Talve ilu loomiseks on püsikutest ja kõrrelistest üksi vähe nagunii. Siia oleks vaja puid ja põõsaid, koore värvi ja tekstuuri, mõnda igihaljast tegelast. On imelisi taimi, mis just talvel mõjule pääsevad. Ja sellega, et ligi pool aastat aiaelust lihtsalt välja lõigatud peaks olema, ma lihtsalt ei lepi. Talv on võimalus, mitte paratamatus!

Ja jätkuvalt usun ma siiralt, et kõik talvitub oluliselt paremini, kui pealsed on jäetud lõikamata ja paika. Looduse oma kate ja kaitse.

Carex morrowii 'Ice Dance'
Igihaljas Jaapani tarn/ Carex morowii 'Ice Dance'
Luzula sylvtica 'Solar Flair'
Mets piiphein/ Luzula sylvatica 'Solar Flair'
Eryngium 'Blue Star'
Ogaputk talvel/ Eryngium x zabelii 'Blue Star'
Berberis thunbergii 'Aurea'
Berberis thunbergii 'Aurea'

Talv tuleb! Täna, 18.28.
Talvel tegeleme talve aiandusega!

8 kommentaari:

  1. Rabad on võrratud igal ajal ja ilmaga. Talve tahaks küll, sellist stabiilset nagu lapsepõlves ;) Ilusat pühaeaega ja aastavahetust sulle !

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh heade soovide eest! Kauneid pühi vasta! :)
      Vaatasin täna venelaste ilmateadet ja nemad jaanuariks veel mingit talve ei luba. Vahepeal küll näitasid ka krõbedamaid aegu vahele, kuid nüüd on kõik taas nulli ümber. Kas nii üldse sest talvest asja saab?! Aga eks nad muudavad ka neid ennustusi iga päev.

      Kustuta
  2. Tänavune detsember on suht lumine olnud, võrreldes mullusega, aga jah, enamasti ära sulanud ja püsivaid miinuseid pole veel saabunud. Küllap ongi kõik nihkes ja talv algab jaanuaris.

    Mõned kõrrelised vajusid läbi jah. Osaliselt. Minu kastikud jõudsid end püsti ajada. Kõrgemad kõrrelised said sasida. Üks vahva taim ei lase end heidutada - argentiina raudürt. Ma loodan, et teeb ehk isekülvi ka.

    Mina olen otsapidi uues hooajas, valin taimi ja istun ninapidi raamatutes ja pildibaasides ja seemnekataloogides. Aeg lendab :)

    Kõige pikem kuu aastas on ees, aga sedapuhku juba uue aastanumbriga.
    Sina aga jaga oma suvepilte, sul on neid kauneid ju üksjagu. talveaiast rääkimata.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kastikutega läks mul enamjaoga nii, et murdusid ära kuskilt poole pealt. Ju kogunes raske lumi pähikutesse ja jäigad varred ei andnud enam piisavalt painduma ning nii nad keskelt järgi andsid. Kahju muidugi, mulle meeldivad nad talvel kohe eriti. Tuul keerutab neid ühte pidi ja teist pidi ja ikka peavad vapralt vastu. Nüüd siis nii. Ühe tuulisema nurga peal jäi üks punt püsti, eks siis vaatan seda! :)

      Uue hooajaga tegelen mina ka. Paar kannataime on juba tellitud - sest erilisemad saavad ruttu otsa - ning pean ka daaliatega plaani. Priimula seemneid sai ka juba tellitud ning nüüd peaks need ruttu kuhugi palja maa peale poetama. Peaks valima mõne paiga, kus mulda väga ei liiguta ning seemned saavad rahulikult idaneda. Nagu kuskil juba ütlesin, lühterpriimulate parimad külvid tekkisid peenra ees murus!

      Kustuta
  3. Täna hommikul oli värviline päiksetõus ja kuidas ta oleks rabapeal olnud - roosa lumi ja taevas jäätumata tumedates laugastes. Kella poole kaheksa ajal juba kumatas rohekalt salpäraselt, vaatsin et teen pilti, aga jahe hakkas ja läksin tuppa tagasi - üheksa peal oli punaka spektriosa kõrgmäng.
    Lumega on ka roheline värv. Tallinna Bot. aias on vaarikate juures üks roheliste vartega põõsatihnik, proovisin pildipealt aru saada kes, aga ei saanud. Punase varrega madal kontpuu lisaks ja ongi Itaalia lipp aias olemas. Häid Pühi!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, see roheline põõsas seal botaanikaaias on jaapani kerria - Kerria japonica. Mul on paar vahvat pilti selle aasta jaanuarist ühes postituses: http://tistoupaevaraamat.blogspot.com.ee/2017/01/talve-saabumine.html
      See mõte tuleb teoks teha küll!
      Häid pühi sinna avaratele maadele!

      Kustuta
  4. Lovely berberis with bright re berries Tistou.
    May you and your loved ones have a merry Christmas and a healthy and happy 2018!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you dear Nadezda! Happy happy holydays to you too!

      Kustuta