teisipäev, 3. oktoober 2017

Viisteist väikest hiirt

Mul oli see pealkiri juba ammu välja mõeldud - juba siis, kui protsessid viimaseks selleaastaseks aiaprojektiks olid värskelt käivitunud. Nüüd võiks sellele vabalt panna ka nimeks "Kaheksa paksu rotti ning veel mõned".

Lugu ise algas mõni aeg tagasi sellega, et otsustasin majaesisele kompositsioonile jugapuu ja paari kõrrelisega laienduse kaevata, et istutada sinna punaseõieline aedhortensia 'Wim's Red' ja mõned varjutaimed. Et uus peenar pidi otsapidi ulatuma olemasoleva püsikupeenrani, mille põhjapoolses servas kasvab perekond väikseid hostasid, siis tekkis mõte, et nende vastas uues peenraski võiks olla väikeseid hostasid. Hiirte seeria hostadele olin muidugi ammugi juba mõelnud, kuid siiski mitte kunagi kuigi sügavalt - näisid teised nii kallid ja kättesaamatud ning nõudsid justkui oma aja ootamist. Nüüd aga paistis, et üks kolmene grupp täidaks kenasti selle nurga, mis neile näis nii sobivat. Kuid kuidas sa tellid vaid kolme hinnalist taime veel hinnalisema saatekuluga kuskilt kaugelt välismaalt?!

Mouse hostas
Aedhortensia 'Wim's Red' koos kaaslasestega uues peenras/ Hydrangea paniculata 'Wim's Red' along with companion plats in my new Front Yard Bed
Mouse hostas
Veidra kujuga saarpeenrad on meie aia tunnus/ Wierd-shaoed island beds are the main feature of our garden
Võtsin võimalikud tarnekohad ette ning üllatusin küllaltki heast valikust. Kolmele mõeldud taimele sai kiirelt leitud neli kaaslast lisaks. Mõeldud tehtud! Aga paraku jäi sellest seitsmest välja sort, nimetatuna 'Desert Mouse', mida paraku polnud saada. Asjaolu hakkas kripeldama ja kiusama. Kripeldas nii kaua, kuni võtsin ette teise tarnija valiku ning tellisin sealt ihaldatud taime koos veel seitsme kaaslasega! Niisiis viisteist hiirt! Mis seal ikka, aeg oli järelikult kätte jõudnud.

Kuigi taimed tellisin kahepäevase vahega, saadeti nad välja nädalase vahega. Seega esimesed hiired said mulda pistetud septembri keskel, teised aga möödunud teisipäeval. Et juba esimese saadetise taimed olid kenad ja trullakad, sai selgeks ka et teise tellimuse taimed enam kindlasti uude peenrasse lisaks kõik ei mahu. Teise tellimuse taimed olid aga sootuks nii prisked, et vajasid täiesti oma kohta. Nii sai püsikupeenra põhjaserva veelgi laiendatud ja nüüd mul oleks seal justkui hetkega tekkinud vähemalt 5 aasta vanune hostapeenar - sest uued taimed on lausa 5-6-7 leherosetiga. Tõelised loomad!

Mouse hostas
Hosta 'Mini Skirt'
Mouse hostas
Jugapuu serval on hostad 'Sun Mouse' (vasakul kollane) ja 'Frosted Mouse Ears' (paremal keskel), suur hosta on 'Twilight' ja kollane brunnera 'Diane's Gold'/ More mouse hostas by the yew - yellow 'Sun Mouse' on the left and 'Frosted Mouse Ears' right, along with bigger hosta 'Twilight' and yellow brunnera 'Diane's Gold'.
Mouse hostas
Ülevalt vasakult paremale ja alla: 'Lucky Mouse', 'School Mouse', 'Giantland Mouse Cheese' ja 'Holy Mouse Ears'/ From the top left to right and down: 'Lucky Mouse', 'School Mouse', 'Giantland Mouse Cheese' ja 'Holy Mouse Ears'
Mouse hostas
Hostad ja varjukõrrelised/ Minihostas and shade grasses
Hiirte seeria esiemaks on 2000.a registreeritud väike siniselehine hostasort 'Blue Mouse Ears', mis omakorda on 'Blue Cadet' sport ehk pungamutatsioon. 17 aasta jooksul on 'Blue Mouse Ears' ise andud palju uusi mutatsioone ning käesolevaks hetkeks on kokku loendatud 51 sorti hiiri, mis pärinevad oma esiemast, olles vahetud sportid (23) või sportide sportid. Lisaks on mõned sordid loodud generatiivselt ristamise teel ja kus üheks vanemeks on olnud 'Blue Mouse Ears', kuid neid ei loeta otseselt Mouse perekonda. Sellised on kõik siiani teadaolevad kollased hiired - 'Giantland Mouse Cheese' ja 'Giantland Sunny Mouse' kes on 'Blue Mouse Ears' seemikud ning 'Sun Mouse' kes on kompleksne hübriid, kuid sugupuus on ka 'Blue Mouse Ears' esindatud. Üsna laialt levinud 'Country Mouse' pole aga üldse hiirte perekonnast, vaid on välimuselt sarnane neile.

Hosta 'Blue Mouse Ears'
Hosta 'Blue Mouse Ears' - hosta of the year 2008 and matriarch of the famous Mouse Family
Mõistagi selline hulk sorte soodustab nende kollektsioneerimist ning ei erine olemuselt margikogumisega. Neid ihaldatakse, ollakse valmis hankima keerulisi teid pidi ning vahetama vaid soovitud teise hiire vastu. 'Blue Mouse Ears' seni ainsa Eestis laiemalt levinud sordina oli mul kahe ekspemplariga juba mõned aastad olemas, nüüd siis 15 lisaks ning kokku tegelikult seega 16 sorti ja 17 taime. Ja ma ei välista üldse mõne uue juurdevaatamist, kuigi värvi- ja vormispektrilt on väga hea kollektsioon koos.

Mouse hostas
Püsikupeenra põhjaserv/ Northern edge of my Perennials Bed with new mouse hostas
Mouse hostas
Hiirte perekond/ Mouse family along with others
Mouse hostas
Vaade teiselt selrvalt/ A vief from another side
Mouse hostas
Vasakult/ from left: 'Mouse Trap', 'Ruffled Mouse Ears'
Mouse hostas
Ülal/Top: 'Blue Mouse Ears', all vasakult/Below from left: 'Green Mouse Ears', 'Funny Mouse', 'Snow Mouse'
Mouse hostas
All vasakult/ Below from left: 'Chursh Mouse', 'Smiling Mouse', 'Desert Mouse', ülal vasakult/ abof from left: 'Hi Ho Silver', 'Baby Bunting', 'Pandora's Box', 'Hydon Sunset'
Mouse hostas
Hiired sügises/ Mice in the fall
Eelmise aasta hostapeenar elab samuti kenasti. Septembri keskpaigas oli veel õisi ning lehestikud kaunilt värvilised. Peenar on ka praegu veel kena - sealsed sordid hoiavad oma leheilu külmadeni. Täiendasin peenart uute sortidega ning varasuvel kolisid hostade vahele ka suurem osa lumikellukeste sorte. Loodetavasti on seal parem keskkond kui murus õunapuude all, mis kippus suviti kuivaks jääma.

Garden Hosta Bed
Hostapeenar aias/ Hosta Bed from last year
Garden Hosta Bed
Hostapeenar aias/ Hosta Bed from last year
Garden Hosta Bed
Hostapeenar aias/ Hosta Bed from last year

Lubasin küll suvel ühte suuremat hostade ülevaadet, kuid eeltööd selleks jäid tegemata ning seega lükkub järgmisse aastasse. Siis tuleks teha juba suur-suur ülevaade, sest hostasid on juba 100 ja 1.

14 kommentaari:

  1. Hi, Tistou!
    I see your new front yard bed looks nice. Especially the 'Holy Mouse Ears' is lovely!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you Nadezda! I hope it gets fuller and lushier year by year and hydrangea will be floriferious.

      Kustuta
  2. Moused on ilusad ja huvitavad, aga meie aias kadusid nad ära ja ma jagasin nad väikeaedade omanikele

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mouse hostad on mu meelest väiksed armsad tegelased nagu mägisibulad. Nad vajavad head kohta eksponeerimiseks ning tõsi, et suures aias nad ilmseks kaoks kõige muu vahele ja taha. Mina panin enda omad majale lähedale, esiukse ja terrassi juurde, kust on neid hea vaadelda. Ja saab kohe juurde astuda ning lähemalt imetleda.

      Kustuta
  3. tõesti lausa prisked rotid, väga kobedad taimed :) jah, nii see läheb :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eksole! Neil olid ka väga suured juurekavad, mida püüdsin võimalikult hästi ja sirgelt laiale jagada. Loodan, et nii nad ka juurduvad kiirelt ning hästi ja võivad talvele kindlalt vastu minna.
      Olen vaadanud, et mõne võiks juurde võtta küll! :D

      Kustuta
  4. Samasugune väike vallatus nagu mu 15 kanakoole tellimus:) Aga tunne on ju mõnus, et tehtud sai ja vaata kui kaunid need hiirekesed on, eksju!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, ma mõistan seda hästi ja tunne ON mõnus! Hiirekesed on kaunid ja jägin nende arengut nüüd edaspidi põnevusega. Kindlasti on nad hästi üles toidetud ja poputatud - loodan vaid, et suuri taandarenguid ei pea kogema.

      Kustuta
  5. Endise taluperenaisena kujutasin ette, et oled kodustanud pesakonna hiiri :) Voi et pead soda rottidega :)
    Igatahes, votab ikka taiesti noutuks, kui avastad, et aia-hullud lahevad poordesse mingite hiirte-nimeliste lehetupsude parast.... Jeerum!! Siiski pean ytlema, et tulemus on ilus ja kui nad ikka jaavadki vaikeseks, siis koik kokku on tore ansambel :) Palju onne :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No hull mis hull, seda nagunii! :) Aga need lehetupsud on armsad ja elevusttekitavad küll!
      Need hiirehostad on väikesed ja puhmad laienevad aeglaselt. Lehtede suurus on nii, nagu siin piltidel.Võivad vanemas eas muutuda ümaramaks, kuid mitte suuremaks.
      Hiirtel on kusjuures imearmsad õied. Madalad ja tihedalt kellukaid täis. Nunnud-nunnud!

      Kustuta
  6. Mul tekkis kerge lühis, kui ma pealkirja lugesin. Jõudsin isegi ehmatada, õuest tulin ju :) Siis meenus, et õige, meil oli sellest põgusalt juttu ju. See hiireseeria meeldib mulle väga ja mul on neid 2. Ilmselt siiski rohkem juurde ei tule, kuigi mine sa tea, olen ennegi lubadusi välja andnud. Futu juures olen neid imetlenud, sest nad on kõik sellised armsalt vormikad ja sümpaatsed ja nimed on neil ka toredad.
    Ja peab olema oskust neid ka eksponeerida. Tore kari ja saagu neid palju :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nojaa, näib, et Sa polnud ju ka ainus, kes nii ehmus! :)
      Mõni aeg tagasi oli mul mousedega teine mõte - oleks nad omaette alana pannud kiviaeda ja paiga nimetanud Mouselandia'ks. Aga see oleks potetnsiaalselt olnud liiga kuiv ja võib-olla päikselinegi. Niisiis nüüd arvan, et nad said ehk veel kõige optimaalsema koha ning loodan tõesti, et neil läheb hästi. Kari võiks ka pisut suureneda! :P

      Kustuta
  7. Oo, millised kenad paksud hiired.:) Sügisese hostaistutuse kohta on mul selline kogemus, et maa kipub neid külmudes välja tõukama. Kui talvel lähed, vaata hostapeenrad igaks juhuks üle, kas ei ole mõnel juurepung maapinnale tõusnud. Ja kui on, siis mulda peale. Külm ei võta neid ära, kuid talvel õhu käes olnud juurikas mõtleb suvel pikalt-pikalt, enne kui lehtida suvatseb. Ja kasvult jääb ka tagasihoidlikuks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, Sinu jutud talvisest kergetest haamerdasid mul kogu aeg kuklas! Seetõttu püüdisn istutada võimalikult hästi ja korralikult ning juured kõigis suunades laiali jagada ning tihedalt mullaga kontakti vajutada. Juurestikud olid neil ka väga head, eriti suurtel. Plaanin veel nende istutusalad peale pealsete kadumist multsida kergema lehekompostiga ning langenud pärnalehed ka veel peale kaitseks jätta. Ehk nii väldib neid külmakerkeid. Kõik kogemused on väga teretulnud ja nii ma kuulan Sind ikka hoolikalt! ;)

      Kustuta