teisipäev, 8. august 2017

Vihmad ja tuuled, daaliad ja liiliad

Esimene korralikum vihmasadu jõudis meie maile neljapäeva öösel vastu reedet. Järgneval päeval paisutas tuule suureks ja puhuma jäi see kolmeks päevaks, rebides puudelt lehti ja peenemaid oksi. Reedesed sajud olid kerged, kuid laupäeval langes taevastest kaartest suisa lausvalget vett. Lainetas õu, peenrad, kartulite vaovahed. Kastetud sai kõik ja korralikult, ka metsapeenar, mida ma ikka kastekannuga vahetevahel kosutama olen pidanud.

Pühapäev näitas ka pisut päikest, kuid vihmast polnud pääsu selgi päeval. Endiselt vali tuul kuivatas aia aga kiirelt ning lubas veel nii mõnegi kiire töö ette võtta - puhkuse viimane päev! Võtsin üles ida-hüatsintide sibulaid, sest pealsed olid neil siiani rohelised püsinud. Korjasin hapukirsid ja viimased murelid, varasemad tikrisordid. Mustadest ja punastest sõstardest sai aurutatud mahla.

Aed hakkab saama oma parimasse ja värvilisemasse vormi, seda tänu suve teise poole õitsejatele. See tähendab paratamatult aga ka seda, et kaugel pole enam sügiski ning mingeid selliseid noote võis juba pühapäeval ka õhus tunda. Täna oli õnneks ilus ilm ja suvine olek tagasi.

Erilist liiliasõpra minust siiani pole. Ei ole ma korjanud päevaliiliaid ega sibulliiliaid, vaid mõned on aeda juhtunud. Siiski olen teadlikult valinud ja istutanud mõned kuningliiliad, sest nende lõhn ja olek on lihtsalt vastupandamatud. Sibulatega liiliad on mul kõik aiapeenras koos.

Lilium regale 'Royal Gold'
Kollase õiega kuningliilia/ Lilium regale 'Royal Gold'
Lilium regale
Kuningliilia/ Lilium regale - what a wonderful scent it has!
Lilum 'Gran Paradiso' & L. regale 'Royal Gold'
Punaseõieline 'Gran Paradiso' sai toodud seltsiliseks kollasele aia pärandliiliale, mis sai taastatud paarist väheldasest soomusekombust/ Lilium 'Gran Paradiso' was brought to garden to contrast an old yellow hybrid, presented on next photo.
Lilium cv.
Kunagi emale kingitud (?) liila, mis vahepeal hääbus pea täielikul, on tagasi oma hiilguses/ Once shone yellow lily was neglected for years but is back in its full glory now.
Garden Border with lilies
Aiapeenras domineerivad liiliad ja tugevad lõhnad/ Garden Border is dominated by lilies and strong scents these days.
Garden Border with lilies
Aiapeenar/ Garden Border
Daaliajuurikate mahapanek samal ajal kartulitega näib ennast õigustavat - tõden seda teist aastat järjest. Ei ole neid mõtet pottides ette kasvatada, erilist võitu sellega ei saavuta. Ette kasvatatud taim jääb välja istutades põdema, samal ajal kui peenras juurdunud taim saab hea kasvujõu ning teeb kaotatud aja kiirelt tagasi. Esimesed õied puhkesid juuli lõpul, nüüd hakkavad taimed täisõide jõudma. Eks mõni sort on ka hilisem ning kõik veel ei õitse. Üldpilt on aga kirev ja meeli rõõmustav.

Dahlia 'Kenora Macob-B
Dahlia 'Kenora Macob-B'
Dahlia Border
Daaliate segapeenar/ Mixed Dahlia Border
Dahlia Bed
Tulistes toonides daaliapeenar/ Hot Bed with warm coloured dahlias
Kui võiks arvata, et jahedapoolne suvi pole daaliate kasvule ja õite arengutele kuigi soodne olnud, siis nii see üldse pole. Daaliad on lopsakad ja heas toonuses, hoopis paremas seisukorras võrreldes möödunud augustiga. Kui nüüd külmadega hoiaks oktoobrini nagu möödunud aastatel, siis võiks tervelt kaks kuud rikkalikku õiteilu nautida.

Dahlia 'David Howard'
Dahlia 'David Howard'
Dahlia 'Bishop of Llandaff'
Dahlia 'Bishop of Llandaff'
Dahlia 'Jescot Julie'
Dahlia 'Jescot Julie'
Dahlia 'Arabian Night'
Dahlia 'Arabian Night'
Dahlia Bed
Hot Bed
Dahlia 'Jescot Julie'
Dahlia 'Jescot Julie'
Dahlia Bed
'Jescot Julie' & 'Arabian Night'
Dahlia Bed
Hot Bed
Dahlia Bed
Aed/ Garden
Ühest liiliast teen veel lõpetuseks juttu - sellest mis täna minu omaks sai. Päevaliilia 'Anita Davis' võlus mind Horteses ühel lillelaual nii ära, et kui ma teda ka kohe ära ei ostnud, siis peale tööd läksin talle ikkagi järele ning nüüd ta mul siin ootab, et maale saada. No kas ta pole mitte kaunis?!

Hemerocallis 'Anita Davis'
Päevaliilia 'Anita Davis'/ Hemerocallis 'Anita Davis' was bought today - isn't it lovely?!
Pean ikka hakkama mõtlema liiliapeenrale?!

12 kommentaari:

  1. On kyll lovely, paris sarnane selle River Wye'ga ka justkui :) Igatahes, jain paris motlema, et kes selle kollase liilia mulle kunagi kinkis, kas akki olidki need Tyri sugulased, dementsus syveneb... :) Murelid, kirsilikoor ja sibulakook tulid kyll hoopis kergemini meelde, jaame ootama jargmist puhkust!!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No selline rohekas kollane nende päevaliiliate puhul teeb mind täiesti jõuetuks. Jah, see Yellow River Wye on sama tooniga, ainult et topelt ja pisut väiksema õiega.
      Kollase sibulliilia päritolu võiksid välja mõelda küll, oleks ju huvitav teada, kust ta pärineb.
      Ma jään ootama, et Sa puhkusel ka puhkad! ;)

      Kustuta
  2. Kui mul oleks palju ruumi, siis kasvataksin kindlasti daaliaid. Väga-väga sümpaatne taimerühm.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ühe võiks kaks väga erilist daaliat surub ka Sinu aeda! ;)

      Kustuta
  3. What the lilies! I think Lilium regale is the best, Tistou. Finally this summer shows us its warmth and sun. No wind, sky is blue and the flowers bloom. I can imagine the scent in your garden!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lilium regale has the best scent of all!
      Summer has had its ups and downs but I hope there are some good days still to come.

      Kustuta
  4. Ma olen kogenud, et kõik sibul-, mugulsibul ja mugultaimed tuleb maha panna neid ette kasvatamata. Ettekasvatatud taimel ei arene välja korralik juurestik, õitsemine võib ju pisut varasem olla, aga ta on nigelam. Kui sibul, mugul saab kohe mulda, hakkab ta kasvatama kõigepealt juurestikku, taim toitub korralikult, õitseb rikkalikult, õite võrvumine on intensiivsem ja järgiseks aastaks on sibulate toitainete varu korralik, s.t. sibula eluiga on pikem ja nad on alati tervemad

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on hea meel oma arvamusele kinnitust saada!

      Kustuta
  5. Võrratud daaliad! Pean ka nii kaugele jõudma, et nad aeda tuua, muidu tuleb jälle üks aasta ilma daaliateta.

    Liiliad on kaunid ja näivad olevat hea tervise juures. Minu eesaia omad seda paraku pole, pooled pungad süüakse tühjaks, nii aasia kui kuningliiliatel. Millest on kahju, sest kuningliiliatele pole lõhna poolest võrdseid. Kui siis ehk idaliiliad, kes huvitaval kombel on mul tagaaias parima tervise juures.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuningliiliate lõhn on lihtsalt võrratu ja mul on tunne et neid peaks aeda veel siia ja sinna panema! :)

      Kustuta
  6. Oh, oleks mul ometi kusagil daaliaid talvitada aga ehk on paremgi, et ei ole, ma ei saaks ilmselt jälle pidama :) Sellesse päevaliiliasse armusin mina ka ära, õe aias, panin ennast aegsasti järjekorda :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sul on nii suur majapidamine, mina ei usu, et neile nüüd üht väikest paigakest ei leia! ;D
      'Anita Davis' on võrratu. Mul on nii hea meel, et meie teed kohtusid. :P

      Kustuta