neljapäev, 31. august 2017

Kasuaed

Olen sel aastal pidanud maal paljuga üksi hakkama saama. Kui võiks arvata, et säärasel nappide ajaressurssidega "iluaednikul" võiks tarbeaed tagaplaanile jääda ning vaikselt umbrohtu kasvada, siis nii pole see siiski olnud. Olen aiamaale, oma kasuaiale, hoolsat tähelepanu pööranud ning see on läbi suve puhtam ja korralikumgi olnud kui muud peenrad. Mulle meeldib aiamaal olla ja toimetada - külvata, kasta, kõblata, rohida; vaadata, kuidas taimed kasvavad, kui kasvavad. Selles on kuidagi enam intensiivsust ja kirge - kõik sündmused toimuvad ühes suhteliselt lühikeses vegetatsiooniperioodis. Õnnestumised teevad rõõmu, ebaõnn tähendab tühja salve keldris. Ning iga aasta toob omad vägevad ja omad nirud.

Kevad oli ju hiline ja maa sai haritud alles mai keskpaigaks. Siis aga hakkas kimbutama kuivus. 20.-21. mail maha pandud kartulid hakkasid kasvama kiirelt, kuid külvid jäid valdavalt vinduma. Enamus tärkas alles siis, kui juuni algul vihmad saabusid. Hernepeenart ja põldube kastsin, need tärkasid kenasti, porgad-pastinaak idanesid kaua ning viimane väga harvalt. Mõned pastinaagid tärkasid alles augustis!


Veggy Plot 2017
Aiamaa 2017/ Veggie Plot 2017
Veggy Plot 2017
Sibulad, aedoad, porgandid/ Onions, French Beans, carrots
Niisiis kõik tärkas väga vaevaliselt, vähese sooja ja niiskuse tõttu. Vaid hästi tärganud herned-oad edenesid jaheduses paremini. Eriti halvasti tärkasid aga aedoad - neid vist külvasin isegi kokku kolmel korral. Aisana tärkas neist hästi purpurjate kauntega 'Pulple Teepee', kuid needki taimed kiratsesid augustini. Nüüd on nad saanud kenama ilme ning ka kaunu loob.

Veggy Plot 2017
Aeduba 'Purple Teepee'/ French Bean 'Purple Teepee'
Veggy Plot 2017
Loov oasaak/ Beans blooming and setting pods
Tippsibulaid ostsin kokku siit ja sealt ning lõpuks sai neid maha sama palju kui varajaseid kartuleid või hiliseid. Sibulad on kasvanud hästi ja saak tuleb ilus. Kartul kasvas ka päris kenasti, kuid kaotasid pealsed lehemädanikule juba kolm nädalat tagasi. Sibul veel aga ikka roheline.

Veggy Plot 2017
Sibulad ja oad/ Onions and French beans
Kõrvitsaliste algus oli samuti vaevaline. Kabatšokitaimed ostsin turult, spagetikõrvitsa ja pudelkõrvitsa taimed kasvatasin ise seemnest. Kabatšokke saab juba mõnda aega, kuid neid kipub nüüd kimbutama hahkhallitus. Spagetikõrvitsad said hea hoo sisse augustis ning nüüd on paisuvaid vilju juba palju. Pudelkõrvitsad on aga säärased lõunamaalased ning nende õnnestumisse ma pigem enam ei looda. Augusti alul ja keskpaiku kasvasid nemadki hoogsasti, kuid viimasel korral oli kasv justkui kinni jäänud.  

Veggy Plot 2017
Kabatšokk/ Zucchini
Veggy Plot 2017
Kabatšokk/ Zucchini
Veggy Plot 2017
Spagetikõrvits/ Spaghetti squash
Hernes hakkab ühele poole saama, kuid hiline oli seegi. Varasemad sordid on nüüdseks ka tugevalt jahukastes. Aiamaa on viimasel ajal niiske olnud, sealt see kartuli lehemädanik ning ilmselt jahukastegi?! Kuigi flokside puhul on see ju kuivusest. Niisiis hernes vaob, aeduba ja põlduba asuvad asemele.

Veggy Plot 2017
Hernepeenar/ Pea Bed
Veggy Plot 2017
Herned/ Peas
Veggy Plot 2017
Põlduba/ Broad beans
Veggy Plot 2017
Aedoad/ French beans
Aiamaa on meil tegelikult väike lapike ja ega sinna paljut mahugi. Peale kirjeldatute on veel vaid vagu punast peeti. Nemad kasvavad vist igal aastal hästi. Mulle meeldib väga juurikaid ahjus küpsetada, teiste seas punapeeti. Sel aastal sai aga külvatud ka siiruviirulisi ning kollaseid peete - et ahjuroad veelgi rõõmsavärvilisemad saaksid.
Veggy Plot 2017
Peedipeenar/ Peet roots

Kui nüüd nädalavahetus lubab, tuleb kartul üles võtta. Muud tuleks süüa, süüa, süüa!


14 kommentaari:

  1. Kyll tahaks praekartuleid tilliga, mul jaigi soomata-saamata see nii lihtne, samas parim oma kartulitest... voi neid ahjukartuleid ja juurikaid, koos rammusa seapraega.... ooh, taevalik! Naed ma raagin soomisest, mitte harimisest. Mul pole mitte kunagi onnestunud nii tubli olla :) Ma olen vaga uhke Sinu yle, mulgi veri ei varise :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tead, ega ise ka ei tule selle lihtsuse peale. Linnaeluga ära rikutud... võiks ju teha küll. Värske kartul jäi söömata, siis loodetavasti jääb võimalus talvisteks ahjujuurikateks! Hoian Sulle neid kümmet pastinaaki, mis sel aastal üldse idanesid!

      Kustuta
  2. Ohh, jäälle üks näituseaed! Ma lähen häbenen nüüd!

    VastaKustuta
  3. Täitsa priske tükk seda ogoroodinat ju sul ja milline ornung :) ahjujuurikad on tõesti lausa jumalikud, eriti veel punapeet.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pisut on. Mõtlesin laiendamise peale, samas, ega midagi eriti enamat oska ka tahta kasvatada. No kapsaid ehk. Kaalikaidki võib-olla.

      Kustuta
    2. Kuhu jai aspar sealt plaanidest :) Spelta nisu korg-peenras, et saaks oma sepikut jne Kysi ikka kui ideedest hakkab puudu tulema :)

      Kustuta
    3. Jaa, muidugi muidugi. Aga spargel tahab saada omaette pühendatud peenart - saab see ju olema aastakümneteks. Vajab koha väljamõtlemist, ettevalmistamist, teostamist. Aga kindlasti saab olema!
      Speltanisu ma vist usaldaks mahetalunikele - helbeid ja jahu ostan neilt praegugi.

      Kustuta
  4. Vaatan, näpp suus ja mõtlen, et oleks mul ometi ruumi. Toidu ise kasvatamine on põnev ja rikastab toidulauda.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rikastab toidulauda ja teeb selle ikka eriliselt maitsvaks! No ei saa võrrelda kodupeeti või -porgandit poe omadega.

      Kustuta
  5. So clean and cozy veggie garden Tistou. You did a lot of work! Especially I love your green onion, I ate a lot this summer with sour cream and dill.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you, Nadezda! It was a bit of a work, indeed, but I enjoyed it whole summer!
      I also eat sour cream with green onions! It is especially qood on fresh potatoes!

      Kustuta
  6. Oma köögiviljad on rikkus - maitsega köögiviljad. :) Nii korras peenramaad võis aeg-ajalt minugi aiamaal leida, kuid septembriks enam mitte . . .

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, sügiseks tavaliselt ind raugeb aiamaadel. Aga tegelikult on oluline olla hoolas lõpuni välja, nii väldib umbrohtude suuremat invasiooni. Ei tohi neil lasta õitsema minna ja viljuda.

      Kustuta