esmaspäev, 10. juuli 2017

Pojengid

Võtsin siis ühe nädalavahetuse vabaks. Käisin laulupeol ja käisin tantsupeol, nautisin heade sõprade seltskonda, vurletasin linnas. Aiale vist mõtlesin vaid niipalju, et tea, kas ka sajab - kuid sadas igal pool - ja kas mu potid peavad vastu kastja saabumiseni, pidasid nemadki. Kuid kui oled nii kaua ära, ja vahepeal on niipalju sündinud, siis pärale jõudses jutkui siseneks võõrasse maailma - kõik on uus.

Mõtlesin koduteel, mis mind ees oodata võiks. Kindlasti palju ümberkukkunud taimi, kes tuulest, kes vihmast. Nii mõnelgi ongi see omaduseks - kultuurtaimede levinud viga: kasvavad ja kasvavad ning ei tunneta oma alalhoiu piire. Pojengid on ju sellised. Eks ma neid nöörisin kevade edenedes, kuid kui õied puhkevad valla ning need sajavad märjaks, siis oleks tegemist jutkui maailma raskeima kandamiga. /... / Ja siis arutlesin enamisi,  et kes juba õitsemas on. Kas pojengid üldse veel on? Viimati minnes olid nad nuppus, kuid nüüd olid juba põhja-eestiski kõik hilised sordid avali. Kas lühterpriimulad on õied avanud? Sõrmkübaralilled? Nii läheb sõit päris kiirelt.

Paeonia 'Coral Charm'
Pojeng 'Coral Charm'/ My peony 'Coral Charm' is half way through blooming, beautiful and exotic nevertheless!
Vanakodu juures oli meil pojenge palju  - terve peenar lausa, lisaks veel mõni iseseisvana. Kaasa sai neist vaid üks - ema vanaema pojeng. Teised miskipärast jäid. Enne veel kui aga sai uude majja sisse kolitud, istutati sinna aeda üks valge pojeng. Pikalt olidki vaid need kaks. Siis sain aga kuskilt punase varase, mis nüüd ka juba kümmekond aastat olnud. 'Bartzella' on kasvatatud väiksest juurejupist, neli aastat vana, ning 'Coral Charm' on kolmandat suve, Aavikuemandalt.

Paeonia 'Coral Charm'
Paeonia 'Coral Charm'
Paeonia 'Coral Charm'
Paeonia 'Coral Charm'
Paeonia 'Coral Charm'
Kolmanda suve 'Coral Charm'/ 'Coral Charm' in its third summer
'Coral Charm' oli puhkemas juba kaks nädalat tagasi. Nüüd olid esimesed ja suuremad õied oma värskuse minetanud, kuid see sort hoiab oma kroonlehti hästi. Mind ei häirinud ei pleekunud värv ega pruuniks tõmbuvad servad. Ainus, et hästi see pojeng küll ei lõhna!

Garden Beds
Aiapeenar sõrmkõbarate ja pojengiga/ Garden Bed with peony and foxgloves
Lõhna osas pean aga tagasi tulema oma vana-vanaema heleroosa pojengi juurde, sest sel on parim ja tugevaim lõhn pojengide seas, mida mul on õnnestunud nuusutada. See on lihtsalt imeline!

Paeonia lactiflora cv.
Vana-vanaema pojeng/ Peony of my grand-grandmother
Paeonia lactiflora cv.
Paeonia lactiflora cv. 
Ka valge pojeng on paraku nimetu. Vene aja lõpul toodu peab siiski olema mõni levinud sort. Meil kipub ta viljakas savimullas hirmus kõrgeks (ca 1.3 m) kasvama ning siis puhkedes lamanduma. Vaatamata selleaastastele ponnistustele teda varakukult kokku nöörida vajus ta ikka külili. Pole miskit parata, tuleb talle ikka väga konkreetne puitraam panna. Eks järgmine aasta. Praegu lasen tal ära õitseda ja siis pisut enam püsti upitada. Lõhn on sellele valgel pojengil hoopis tagasihoidlikum ja lihtsam võrreldes vana roosaga.

Paeonia lactiflora cv.
Valge pojeng aiapeenras/ White peony in Garden Bed
Garden Beds
Kõik kolm/ All three peonies in my Garden Beds
Digitalis purpurea
Sõrmkübaralilled täiendavad hästi hetkel aiapeenraid/ Foxgloves are complementing well my midsummer foxcloves
Kollane pojeng 'Bartzella' kasvab mul kesk liblikapeenart. See on võrdelmisi kuiv ja lahja pinnasega peenar. Põõsas on küll suur, kuid õisi annab vähe, sel aastal kaks õit vaid. Olen teda ikka multšiga kostitanud, kuid võib-olla tahaks ta pisut enamat. Samas peenras varane punane aga tunneb ennast väga hästi. No mine võta nüüd kinni...

Õied olid laupäeval veel nuppus, kuid lõid valla pühapäeva soojuses.

Paeonia 'Barzella'
'Barzella' liblikapeenras/  'Bartzella' in my Bee&Butterfly Bed
Paeonia 'Barzella'
Paeonia 'Bartzella'
Paeonia 'Barzella'
Paeonia 'Bartzella'
Ja kuigi ilmad on olnud juuni lõpus ja juuli esimestel päevil jahedad ja kõledad, andis pühapäev lootuse, et suur suvi on siiski saabumas, seda oli selgelt õhus!

14 kommentaari:

  1. See Bartzella on sul kaunitar. Ootan põnevusega oma juurika järgmist suve. Teisel suvel ta veel ei õitsenud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina sain enda oma teisel aastal juba 3 õiega õitsema, eelmine aasta oli ka kolm, kuid see kaks. Sügisel ta nüüd hunniku sõnnikut saab! :D

      Kustuta
  2. POjeng on südasuve lill, neid peab ikka aias olema. `Coral Charm` on alati väga uhke hoiakuga, meil on ta peaaegu 150cm kõrge, aga ei viska end kunagi pikali.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pojenge võiks olla, kuid mulle sümpatiseerivad just need korall-roosad sordid. Mäletan kollase pojengi ihalust, kuid nüüd kui ta olemas on, siis nii väga elevust enam ei tekitagi. Noh, tekitab ka tegelikult, kuid mitte niivõrd kui 'Coral Charm' - on ikka sharmantne tegelane küll!

      Kustuta
  3. Ma hoopis küsin midagi. Lugesin su eelmise suve postitust lühterpriimulatest. Kuidas sul selle suve seis?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pisut kannatust, kohe järgmine postitus on nendest! Pildid on olemas ja valmis. ;)

      Kustuta
    2. ma omad lugesin täna üle http://suvelillekeselilled.blogspot.com.ee/2017/07/priimulad-1107.html

      Kustuta
    3. Põnev lugemine, aitäh viite eest!

      Kustuta
  4. Vana kodu aias on loodetavasti alles Marissa-tadi ema pojeng, rohkem kui 100 aastat yhe koha peal, jouline ja uhke.... Vanaema ytles ikka, et pojeng ei taha istutamist (voi liigutamist) ja muidugi kasvasid nad kesk rohumaad, haritavatest lillepeenardest polnud juttugi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No Sina pead minema seda küsima! Tükki kuskilt servast. Vanaema jutt on õige - ega nad tahagi. Aga kui kohanevad ja kasvama hakkavad, võivad olla üle 100 a ühe kohapeal! Nagu puud!

      Kustuta
  5. Pojengid peavad tõesti olema ja kui need veel nii pikalt õitsevad kui sel aastal, siis...ei, ma ei taha uusi, mul on neid ju ometi piisavalt :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma mõnd vaatan ka, et oi tahaks, aga tegelikult vist ei taha! :D

      Kustuta
  6. Igasugu korallroosad õied on seni olnud minu vaimustus, korallroosade pojengideni pole aga veel jõudnudki. Kahju, et Coral Charm hästi ei lõhna, ta oli mul soovinimekirjas, tõmban siis kriipsu peale. Kunagi sai teadmatuna üks punane pojeng ostetud, seisab ise püsti nagu ime ja on alati lõptult õisi täis, aga see "lõhn" . . . :D Aga kõigi muude vooruste nimel pean teda aga siiski edasi.

    Ja see Eesti erinevate otsade kliima . . . tagaaia hilised pojengid on mul veel kindlalt nuppus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina oleks valmis selle väikese puuduse kahe silma vahele jätma - taim ise ja selle värv on lihtsalt nii võrratud. Ega ta halba haisu levita, lihtsalt nina ei tasu õide sisse pista! :)
      Seega, 'Coral Charmil' on ka piisavalt voorusi! ;) Ma soovitaks veelkord üle mõelda!

      Kustuta