esmaspäev, 1. mai 2017

Kevadpüha külma ja soojaga

Aprillis oli kaks sooja päeva - korra kuu algul +16 ja siis kuskil keskel +18. Mõlemal korral oli soe vaid hetkeks - üheks päevaks. Muidu jäi aga ilm külmaks ja kõledaks, sageli sajusena nappide soojakraadidega. Veel laupäeval sadas Põhja-Eestis maa lörtsist valgeks. Aprilli viimasel päeval ehk eile oli taaskord kõle-tuuline ilm ja välja see ei kutsunud. Küll aga näis kannatus katkenud olevat kimalastel - vaid seitsme soojakraadiga märkasin aias kolme liiki ringi lendamas ning ka siniliiliatel toitumas. Vaesekestest oli päris kahju, sest tõesti oli väga külm.

Kiiret ilmamuutust sooja poole oli raske uskuda. Õhtu lõi taeva klaariks ning pimeda saabudes muutus rohi kiirelt krõbisevaks. Hommikuks oli maa tugevalt valge, taimed härmas. Tulpidel lehed klaasistunud. Päikeses aga sulasid maa ja taimed ning eluvaim tuli jälle sisse.

Digitalis purpurea
1. mai hommik härmatisega/ Morning on 1st of May with heavy frost on Digitalis purpurea 
Crocus 'Pickwick'
Külmunud maa ja õied/ Frozen soil and flowers
Crocus 'Pickwick'
Krookus 'Pickwick' härmatisega/ Crocus 'Picwick' in frost
Erythronium 'Pagoda'
Koerahammas 'Pagoda' saab leevendust soojendavatest päikesekiirtest/ Erythronium 'Pagoda' enjoys a releaf from frost in morning Sun. 
Kuna hommik oli vaine, siis hakkas õhk tõepoolest kiirelt soojenema. Mõnus oli värskust sisse hingata ning päikesel lasta paitada oma palgeid. Hommikul saabus ka uus kevadlind - must kärbsenäpp ehk metstikk. Kuulsin teda juba veel voodis lebades. Metstikk on väike mustavalge kirju putuktoiduline lind. Tavaliselt saabuvad nad päevasoojaga nagu pääsukesedki. Aga alati varem kui hall-kärbsenäpid. Meil on nad siin alati elanud, tuues poegi ilmale väikese avaga pesakastides. Pesakasti eest võitluses on metstikk väga südikas! Aga seevastu on tal vaikne kena laul.

Idahüatsindid kergitavad päid ning hakkavad varsti õitsema. Panin neile roosiväetist, nagu roosidele enestelegi. Oma osa said veel hortensiad. Ma olen muidu naturaalsete väetiste usku, aga on mõned kultuursed õgardid, kui eespool nimetatud, ning siis ma vahel mõtlen, et nad siiski vajavad enamat turgutuseks. Väikest dopingut.

Hyacinthus orientalis 'Delft Blue'
Hyacinthus orientalis 'Delft Blue' 
Hyacinthus orientalis 'Delft Blue'
Kõige varajasem hüatsindisort on 'Delft Blue'/ Earliest hyacinth is 'Delft Blue'
Roosidele väetist pannes leidsin seina äärest 'The Lark Ascending' põõsa alt turba seest kaks kärnkonna - emase ja isase, kenasti pulmavalmis. Veel täna õhtul olid nad samas asukohas, vaatamata sellele, et päev oli sooja toonud +15 ja ilmselt päikeselise seina ääres võis olla veelgi enam. Ei tea kas nad teavad, et veel ei maksa minna - vesi külm ja võib-olla külma perioodegi tulemas?! Kärnkonnad on ikka meie tiigis kudenud, kuid sel aastal polegi veel nende "kriuksumine" alanud. Külm kevad siiani.

Päeval tegin traditsioonilise Viljandi järvejooksu. Tagasi tulles oli viimaks võimalus näha ka avatud õitega tulbiliike. Paljude õied on vihmast, lörtsist ja külmast rikutud, kuid tublimad õitsevad siiski kenasti. Kaheõielised ja turkestani tulbid on ühed vapramad, tarda tulbid lisaks, kuid nemad avanevad täielikumalt ehk homme - lubatakse ju veelgi soojemat päeva.

Tulip Bed
Tulbipeenra tähed/ True stars of  Tulip Bed
Tulipa humilis
Kaunis tulp/ Tulipa humilis
Tulip Bed
Tulipa biflora & Tulipa humilis 'Lilliput'
Tulipa tarda & Berberis thunbergii 'Orange Rocket'
Tarda tulp/ Tulipa tarda
Tulipa biflora & Tulipa turkestanica
Kaheõieline tulp vasakul ning turkestani tulp paremal/ Tulipa biflora on the left and Tulipa turkestanica right
Tulipa humilis 'Persian Pearl'
Tulipa humilis 'Lilliput' & Tulipa humilis 'Persian Pearl'
Tulip Bed
Tulbipeenar/ Tulip Bed
Hommikul krõbeda härmatisega kaetud krookused 'Pickwick' olid õied avanud ning miski ei meenutanud enam öist agooniat. 'Pickwick' on ka viimane krookusesort, mis veel õitseb. Tea, kas see on tingitud eelmise aasta sügisesest istutusest või ongi nad nii hilised, kuid selline õitseag neil seekord on.

Crocus 'Pickwick'
Crocus 'Pickwick' is the last blooming crocus in my garden. It was planted late last fall and maybe it has a part in its blooming time. 
Hea, et homme pole vaja tööle minna. On nädal puhkust. Algselt sai see mõeldud küll aiavilja maha tegemiseks, kuid muld on alles märg ning ilmselt veel masinaid ja harimist ei kannata. Eks ma loomulikult toimetan siin ja seal, kuid ehk jääb nii enam aega soojade päevade ja linnulaulu nautimiseks. Oli ju tegelikult mõeldud nendelegi.

Hepatica nobilis
Harilik sinilill, roosa vorm/ Hepatica nobilis, pink form

4 kommentaari:

  1. Ilusat puhkust, lubatakse ju ilusat nädalat ilma poolest ka.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh" Juba on-juba on! Paremat ei saakski tahta!

      Kustuta
  2. Head puhkust!:) Päiksenädal paistab tulevat.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitüma! Päike on, soe ka - täna +17! Meenutades laupäevast... siis suisa paradiis!

      Kustuta