esmaspäev, 3. aprill 2017

Soe päev

Laupäevasele niiskele jahedusele ja pilves ilmale ei osanud oodatagi järgnemas sellist päeva. Oli alles reedene öö teinud üllatuse ja katnud maa valge vaibaga üle Eesti. Lumi küll sulas pea päevaga, aga et ilmateenistuse ilus ennustus pühapäevaks ka teoks saab, oli raske ette kujutada. Seda enam, et need prognoosid viimasel ajal pole olnud kuigi täpsed.

Ilmamuutus sai alguse Hiiumaal laupäeva õhtul, kui taeva ära klaaris ning noorkuu sirp särama hakkas. Varahommikul praamile sättides tervitas taevas päike ning andis lootust, et päevast võib asja saada küll. Saarel kella kaheksa paiku veel vaid +5 sai Haapsalus +7, Lihula ja Pärnu vahel +11, Pärnus taas +7, Tihemetsa põldude vahel aga juba +13 ja koduõuele keskpäeval jõudes  +15. Sellele tasemele jäi ta ka päevaks, sest tugev tuul ei lasknud olukorda päris leitsakuks minna. Hiiumaalt käisin toomas vanu, sealsetes aedades levinud taimi - natrsisse, valgeid püvililli ja madonnaliiliaid.

Käisin selle päeva jooksul fotokaga aias mitu ringi. Panen seekordse pildirea tegemise järjekorras, ei hakka taimi või teemasid grupeerima kuidagipidi. Lumikellukesed jätan aga eraldi postituseks.

Crocus tommasinianus 'Roseus'
Dalmaatsia krookused istutasin kaks sügist tagasi, kuid õitsevad nad esimest korda/ Crocus tommasinianus 'Roseus' bulbs were planted two autumns ago but are in bloom for a first time
Crocus tommasinianus 'Roseus'
Dalmaatsia krookus/ Crocus tommasinianus 'Roseus'
Võrkiiristele on õitsejatena lisandunud varajasemad krookused - dalmaatsia krookused ja kuldõielise krookuse sordid. Ka adoonised olid päikeses oma õied valla löönud. Peale erinevaid tagasilööke mitmete kevadiste sibullilledega olin ma mõelnud, et krookused on ainsad, kes seni arvestavaid pettumusi pole valmistanud. Ei haiguseid, ei talvetundlikkust. Nüüd vaatan siit ja sealt, et see on pigem erandlik - krookused kipuvad aedades kaotsi minema.

Adonis amurensis
Amuuri adoonis/ Adonis amurensis
Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Topeltõieline harilik lumikelluke/ Double snowdrop has opened its blooms fully on sunny warm April day
Lumikellukesed saavad meie kliimas harva sellist sooja tunda. Seetõttu ei näe sageli neid ka nii avatud õitega kui eile. Mõnel sordil avanevad kroonlehed täiesti horisontaalsesse asendisse. Mida sellisel soojal päeval veel kogeda võib, on lumikellukeste lõhn, mis on õige mesine. Pistke nina õiepuhmasse ja saate teada!

Adonis amurensis
Teine amuuri adoonis/ Second of my two Adonis amurensis
Crocus 'Yellow Mammoth'
Crocus 'Yellow Mammoth'
Iris danfordiae
Iris danfordiae
Iris sieberi 'Tricolor'
Siberi krookus/ Crocus sieberi 'Tricolor'
Jätkasin seegikord puhastustöid lillepeenardes. Järjekord oli aiapeenarde käes. Nendes on erinevaid püsikuid ja kõrrelisi valgetes, kollastes, sinistes ja oraanžides toonides. Oma koht on hostadel ja kahel aedhortensial. Tegemist on tiheda istutusega, mille harutamine võtab aega. Katted eemaldasin aedniku nurga roosidelt ja korrastatud sai lühterpriimulate peenar. Vaatamata olematule talvekülmale on roosid võrdlemisi halvasti talvitunud - varred on külmunud muldamispiirini ja mõne eksemplari puhul sügavamalegi. Kaotusi küll loodetavasti pole. Kahtlustan, et varred polnud mingil põhjusel hästi puitunud. Mõne taime puhul mäletasin, millised varred olid sügisel õisi kandnud ning just need olid sügavamalt külmunud.

Koristustöödega on nüüd veel jäänud vaid metsapeenar ja siis veel nipet näpet, kuid suurem osa on tehtud! No ja õunapuude alune vajab endiselt riisumist?!

Tulips Bed
Tulbipeenar/ Tulips Bed in early blooms
Crocus sieberi 'Tricolor'
Crocus sieberi 'Tricolor'
P1010241
Kevadine valevlill/ Bulbocodium vernum
Bulbocodium vernum
Kevadine valevlill/ Bulbocodium vernum
Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Soe päev tõi välja ka liblikad, kuigi neil oli keeruline tugeva tuulega ringi lennata. Kõige enam oli väikseid koerliblikaid, mõnevõrra vähem kollaseid lapsuliblikaid. Paari päeva paabusilma silmasin samuti. Kimalasi nägin vaid paari, kuigi oodanuks oleks enam. Ju nad teadsid, et ei maksa oma urgudest veel välja pugeda - vaat mis vastik ilm juba täna oli. See-eest oli kodumesilasi ja see paneb mind ikka arutlema, kust nemad küll tulevad. Meil küla hõre, keegi mesilasi ei pea...

Crocus crysanthus 'Blue Bearl'
Kuldõieline krookus/ Crocus crysanthus 'Blue Pearl'
Crocus crysanthus 'Ard Schenk'
Kuldõieline krookus/ Crocus crysanthus 'Ard Schenk' 
Kevad on kätte jõudnud ka linnuriigis. Häälekalt laulavad lõokesed ja metsvindid, õhtul kaugustes musträstad. Linavästrik oli kohal, õhtuhämaruses lendas nepp. Jäin veel hämaruses oma pingile pisukeseks istuma ja nägin ka esimese nahkhiire ära. Ma polnud varem kunagi näinud nahkhiirt lendamas ja toitumas nii madalal. Lendas ringi õunaaias, puude all maapinna lähedal, põigates aegajalt võrastikesse. Ju putukad lendasid madalal. Ja kuulda oli konna hüppamist kuivas rohus tiigi poole. Vääramatud kevadprotsessid.

Iris histrioides 'Katharine Hodgin'
Iris histrioides 'Kathatine Hodgin'
Iris histrioides 'Katharine Hodgin'
Iris histrioides 'Kathatine Hodgin'
Iris histrioides 'Lady Beatrix Stanley'
Iris histrioides 'Lady Beatrix Stanley'
Hepatica nobilis 'Rubra Plena'
Sinilill/ Hepatica nobilis 'Rubra Plena'
Bulbocodium vernum
Kevadine valevlill/ Bulbocodium vernum
Crocus sieberi 'Tricolor' & Crocus 'Yellow Mammoth'
Crocuses 'Yellow Mammoth' & 'Tricolor'
P1010266
Amuuri adoonis nr 1/ Adnois amurensis No 1
Adonis amurensis
Amuuri adoonis nr 2/ Adnois amurensis No 2
Galanthus nivalis
Harilik lumikelluke/ Galanthus nivalis
Crocus 'Flower Record'
Crocus 'Flower Record'
Crocus sieberi 'Firefly'
Crocus sieberi 'Firefly'
Crocus 'Yellow Mammoth'
Crocuses 'Yellow Mammoth' & 'Tricolor'
Crocus sieberi 'Tricolor'
Crocus sieberi 'Tricolor'
Iris danfordiae
Iris danfordiae
Toas õitseb aga jaanuarist saati mu imeline salvei. Paljud varred on pikad ja välja veninud, kuid ikka punnitab ta nende otsa õied. Järgmine kord lõikan ta tagasi ja loodetavasti teeb ta uue ja väärilise show juba suvesoojuses päikese käes.

Salvia sp.
Salvia sp. blooming indoors
 

15 kommentaari:

  1. imeilusad aga dalmaatsia krookus on imeliseim :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, ta on tõesti õrn ja graatsiline. Mõtlesin, et teda võiks selles peenras rohkem olla kui kaks punti. Oleks mul see sügisel ka meeles!

      Kustuta
  2. Kaunis kevadlillede paraad...Meil võrkiirised alles avanevad, imestlen alati kevadel, et kuidas teil ometi seal nii soe on, iirisepealsed nii suured ja tulbilehed ka. Aga ju on vist tuulevaikne koht.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. "Sellisel päeval" nagu ei oleks muud moodi osanud ette kujutadagi. Samas see peenraots, mis mul palju aastaid on olnud esimeste krookuste ja võrk-iiristega, on veel endiselt "ninades". Kuidagi kummaliselt on need avanemised sel kevadel.
      Tulbipeenar on aga muidugi iselugu ja see on tõesti soe ja pea tuuletu.

      Kustuta
  3. Wonderful vernal flowers, Tistou. I should plant Adnois amurensis, I liked it much.
    Have a nice week!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Adois is wonderful plant. I'm surprised, that I didn't know it until last spring when I saw it first time with my own eyes and luckily had a chance to buy those two plants aswell.

      Kustuta
  4. On kyll imeilus, vorratu paraad... :) Loodan et Sinu uued asukad koik kenasti kasvama lahevad. Hiiumaa kliimat Sul seal just pole, aga vaadates seda lillemerd voib eeldada, et koige hullem ka ehk pole. Good luck!!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh jah, seda kliimat tõesti pole. Aga äkki mõne nipi ja trikiga suudab talve ära petta ja taimed omale jätta. No eks näis. Ma püüan. All luck is very welcome!

      Kustuta
    2. Seoses mikrokliimaga meie maja ymber - METS VAESE MEHE KASUKAS. Lisaks voib mojutada ka see, et just tammemets. Haruldus ikkagi. Peaksime oma metsa ka kujundama hakkama :)

      Kustuta
  5. Väga kaunid pildid ja muidugi need, kes pildil. On ikka rõõmukillud! Sinilillede mummuline pilt on väga vahva! Sain ka lõpuks veidi aeda, juba on ka meil kuivem. Mõnus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See sinilillede karvapeade pilt juhtus tõesti vahva tulema, mulle endale ka meeldis!
      Tore, et ka juba aeda saad, see annab kohe teise olemise ja hingamise!

      Kustuta
  6. Ilusad õied Sul seal! Ma olingi oma rooside pärast seetõttu väga mures, et neil oli veel hilissügisel palju puitumata võrseid aga ei ole viga, tundub, et kõik on kenasti talvitunud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No mina algaja roosikasvatajana ei osanud isegi muretseda mitte. Hea et ma ikka katmise ette võtsin ja sellega päästsin taimed hullemast. Paljud aga kirjutavad, et kõik varred roosidel rohelised ning talve poleks nagu olnudki. Mine võta nüüd neid tingimusi ja talvi...

      Kustuta
  7. Mind võttis muhelema see kodule lähenemine ja temperatuuride tõus :)
    Esimene asi on ju alati minna aeda vaatama, ükskõik kui kaugelt tuled.
    minagi viskan koti trepile ja lähen esimese asjana aias tiiru tegema.

    Sul on kevad ikka täies jõus ja vahepeal on siin veel paar sooja päeva olnud. Naudin su pilte ikka väga.

    VastaKustuta