esmaspäev, 10. aprill 2017

Ja köikse varasemad tulbid oo ka meitel!

Jah. Ei see pilt pole möödunud aastast ega ka mõnest varasemast. Ei saagi olla, sest sel vanal tulbil pole kunagi nii palju õisi olnud. Olen tast ikka kirjutanud ja mul on hea meel, et ta käsi hästi käib. Eelmine nädal polnud veel õiepungigi, nüüd aga juba õied valla. Seda laupäeval, sest lubatud pühapäevasoe jäi tulemata ja olemata. Oli päris niiske ja vastik ilm hoopis. Eks siis täna tegi selle ära, mis lubati.

Aga esimesed tulbid õitsesid täpselt samal ajal ka aasta tagasi, olin neid pildistanud 9. aprillil. Aasta enne seda alles 25. aprillil.

Tulipa kaufmanniana cv.
Kaufmanniana tulbid sirutavad õisi laupäeva päikeses/ Tulipa kaufmanniana opened its bloom on Saturday, same time as last year
Tulipa pulchella Violacea Group
Kaunis tulp/ Tulipa pulchella Violacea Group is earlyest among spieces tulips
Püsikupeenras on mitmeid toredaid värvilaike. Varajased sibullilled on asendamatud meeleolutekitajad. Sellisel ajal on kõik värvid lubatud, sest pärast pikka talve on nad kõik väga teretulnud. Pole vaja muretseda, mis millega kokku sobib või paremat kooskõla tekitab. Mida rohkem, seda uhkem ja mida kirevam, seda parem. Vaatasin eile õhtul veel, et püsikute vahel tegelikult on ruumi, kuhu võiks veel krookuseid pikkida, võib-olla ka kollaseid adooniseid - kõike seda, mis vara tärkab ning hilisemast püsikute ülekasvust numbrit ei tee.

Perennials Bed
Püsikupeenra varajased õied hommikupäikeses/ Early blooms of Perennials Bed
Perennials Bed
Püsikupeenar/ Perennials Bed
Perennials Bed
Püsikupeenar/ Perennials Bed
Perennials Bed
Püsikupeenar/ Perennials Bed
Sel nädalavahetusel ei saanud ma ennast aga kuidagi käima. Käisin muudkui nõutult mööda õue ringi, kuid midagi tegema hakata ei osanud. Ühelt poolt oli muidugi lõputult asju teha, teisalt kõik kõikse hädapärasem oli juba möödunud korral valmis saanud. Peale metsapeenra on muud istutsalad puhtad ja see on peamine. Nii kuulasin rohkem linnulaulu ja vaatasin päikest ja taimi, kui olin asjalik. Lõpuks võtsin siiski metsapeenra ette ja 2/3 sellest sai ka korda. Ülejäänu pidi jääma pühapäevaks, kuid eile oli nii ebameeldiv ilm, et ma ei saanud ennast üldse liikuma. Tegin hommikupudru ja pannkoogid, lasin kõigel hea maitsta ning seepeale hoopis lugesin pisut ja magasin. Tubaseseks jäin kogu päevaks. Ja ilm ka päeva peale ei paranenud.

Laupäev oli seevastu päikest täis, kuigi tuuline. Lilled avasid aga kõik oma õied ja seda oli kaunis vaadata. Kimalasi oli juba rohkem, kodumesilasi ka. Linnud möirgasid laulda ning agaramad ehitavad juba pesi. Juhuslikult leidsin sabatihase pesaehitamispaiga.

Perennials Bed
Püsikupeenar on kevadel nii lage. Suisa uskumatu, kui paljut sisaldab see tegelikult väike lapp maad/ Perennials Bed looks bare in early spring and it is difficult to imagine how much life it really holds in its soil.
Perennials Bed
Rõõmsad kevadvärvid/ Joyful Spring Colors
Perennials Bed
Püsikupeenar/Perennials Bed
Crocus mix
Vahel on hea, kui sibulad sassi lähevad/ Sometimes mixed bulbs result in a fine show
Crocus 'Flower Record'
Crocus 'Flower Record'
Seinaäärne aiapeenar on samuti kujunemas kenasti värviliseks. Ka siin kevadised sibulilled teevad oma esmase etteaste ning neile järgnevad suured püsikud, kes katavad peenra hiljem täielikult. Varakevadel on aga veel ruumi, õhku ja päikest. Kõik paistab tasakaalus olevat.

Garden Bed
Hetkel siniliilad, hiljem aed- ja siberi-iirised koos liiliatega/ Scillas at the moment, irises and lilys in Summer
Crocus cv.
Nimetu krookus/ Crocus cv.
Scilla sibirica & Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Siniliilia on paljudel murutaimeks. Mulle meeldib ta konkreetsete klumpidena lillepeenras/ Scilla sibirica is often naturalised in grass. But I like it in bed, as clear blue spots
Galanthus nivalis 'Flore Pleno' & Crocus cv.
Topeltõielised lumikellukesed on fantastilised kevadlilled - nad alustavad tõesti kõige esimesena, kuid elavad üle oma lihtõielised sõsarad kui mitmed teised varakevadised õied/ Double snowdrops are fantastic bloomers, outblooming their single sisters and many other early flowers. 
Adonis amurensis & Scilla sibirica
Amuuri adoonis on palju edasi arenenud ning loob omale juba lehti/ Adonis amuresis have developed leaves within a week

Ees on pikk nädalavahetus ja lihavõtted. Ilm näikse halvenevat ja mitte aiatöid soosivat. Aga lehti saab ka vihmas riisuda. Õunapuude alused ikka veel ootavad.


18 kommentaari:

  1. Jah, kevadisi sibullilli peab palju olema, sest nende värvid on nii võrratud. Aga, et tulbid? Ikka väga soe koht on teil seal.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On võrratud küll! Ainult sügisel on keeruline seda pilti paremaks värvida, sest üldse pole meeles, kuhu sibulaid juurde tippida saab. Oleks mul nüüd oidu need lapid kevadel maha märkida...

      Kustuta
  2. Sul on see peenrate kevadrüü ikka nii imekaunis, kõik on nii läbimõeldud ja korrektne. Minu imetlus.

    VastaKustuta
  3. Väga ilus ja uhke, ikka need kevadised sibulikud, ei nendeta saa ja see kahevärviline krookuselik võlus mu täitsa ära. Vahel peabki nautima ka, alati ei ole vaja rübelda :). aga need kõikse esimesed tulbid on ilmselt tõesti teitel :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hetkel pole keegi tiitlit endale kaubelnud ega protesti sisse andnud! :P

      Kustuta
  4. ja köikse värvilisemad kevaded on ka teitel :) Nädalavahetus oli jah natuke kitsi ja pärastlõunal kippus mul tukk peale :)
    Köikse puhtamad peenrad oo ka teitel :) Ilusa kujuga peenar on ja ikka imetlen su oskust kiva paigutada. Muidu need peenra piirjooned nii väga ei paistagi.

    hmh, pean oma teadmisi sabatihastest täiendama, tekkis huvi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on hea meel, et Sa korrektuuri tegid kõige tähtsama - "Ö" osas. Kuidas mul see endal nii kahe silma vahele jäi?!
      See püsikupeenar on selline paras amööb ja üksi pildil võib tegelikult veidra mulje jätta. Aga keskkonda asetatuna on tas mingi loogika täitsa sees. Mulle vähemasti tundub nii. Pead tulema ja ise üle vaatama. Siis kui oled joonel Häädemeeste-PM näiteks. Võib-olla saan ka sabatihast näidata.

      Kustuta
  5. Huvitav koht, mis sunnib tulpe nii vara puhkema. Nende kirkad värvid panevad ka teiste õied särama. Ilus puhas ja värviküllane aed paitab hinge

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tegemist ongi kahe väga varajase tulbiga. Lisaks natuke soodustavaid asjaolusid ja nii nad tulevad! :)
      Aiast on palju rõõmu ja värvidest veel eriti, peale pikka trööstitut talve.

      Kustuta
  6. Very beautiful!!! And I love your beautiful green profile pic as well! Warm greetings from Montreal, Canada. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you, Linda! Good warm greetings are very handy these days as weather is bitter cold! Hope you have better! :)

      Kustuta
  7. Nagu kõik on juba öelnud - need sibulike laigud on sul imelised. Mul on miskipärast suur osa mööda muruplatsi laiali.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Mul on rändama läinud natuke siniliiliad, lumikellukesed ja kirgaslilled (viimased eriti). Aga no las nad rändavad. Ega ma eriti takista ka.

      Kustuta
  8. Mulle meeldib ka yha enam see vabakujundus Su peenardel, siin naeb ka seda vahest. Muru tahaks kyll soola sammalde vastu, pane ikka teisi ka toole :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Raporteerin, et eile käisid suuremad murutaastamistööd. Puude all. Suuremalt kui mina eal oleks ette võtnud! :P

      Kustuta
  9. What a wonderful vernal garden, Tistou!
    I love your Double snowdrops and irises, I should have them too. When I see crocuses I always grab my camera. such pretty they are.
    Yesterday we had snowfall, I hate it! I wonder how my flowers are in the snowy garden.
    Happy Easter!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you so much, Nadezda! I wish you a happy Easter too!
      Weather is awful these days, very cold and frequent snow showers. Poor early flowers, what they must be feeling outside?!

      Kustuta