esmaspäev, 20. märts 2017

Talve ärasaatmine

Väljas ladistab vihma ja päris rõske olemine on seal. Ilus, karge ja päikeseline hommik asendus sellega, mis on. Kevad tuli, lõunast, tolle sajuga.

Talve viimane päev aga oli kodumail hoopis teise moega. Juba hommikul klaaris taeva ära, tõstis temperatuuri seitsmeni ja pani linnukesed taeva kaares ja metsa veeres siristama. See päev oleks olnud kui kingitus, sest nii väga ma teda sellisena olin soovinud. Laupäeval kohale jõudes tuli tervituseks kohe sahmakas teralund ja lörtsi, mis hetkeks isegi maa valgeks lõi. Lumi sulas taas küll kiirelt, kuid jättis aia märjaks ja ligaseks. Nii ma siis lootsin, et nädala ja kogu selle talve viimane päev tulevad helgemad ning annavad võimaluse selleks, mis kõik plaani võetud. Ja see päev tuli! Ja ta OLI!

Galanthus nivalis 'Flore Plena'
Hommik/ Morning/ Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Enne aga, kui ma töödega alustasin, tahtsin proovida, kas vaher veel jookseb. Jooksis vähehaaval küll ning sai hüva rüübet. Eks ilma poolest võinuks juba kase jooksma panna, aga vahtramahl on ikka teine. Õige magus!

Loomulikult tuli ka pilk peale heita kõigele, mis aias toimumas - vaadata siia ja piiluda sinna. Kas mul amuuri adoonised on? Kas iirised seina ääres juba õitsevad? Kas hiidiisopid näitavad elumärke? Ja niiviisi igal sammul, saatjaks lõokese laul ja kiivitaja hüüd, kuskil kaugel sookurgede hõiked. Valge toonekurgi kõndis juba siin Tallinna külje all ringi. Märkasin teda minnes. Ja haneparvi lendas. Lumikellukesed õitsesid ja nad on ikka nii paganama ilusad!

P1010009
Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Galanthus nivalis 'Flore Plena'
Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
P1010026
Galanthus nivalis
Suur eesmärk oli alustada peenarde suurpuhastusega. Ma ei julgenud loota, et saan sellega ühele poole, kuid tahtsin jõuda niipalju, kui võimalik. Sest ega venitada sellega pikalt saa, taimed juba tärkavad. Alustasin mägisibula peenraga ning liikusin edasi tulbipeenrasse. Nii roos 'Lark Ascending' kui buddlejad olid üleni rohtsed ning külmavõtmata. Kärpisin siiski nad tugevalt tagasi. Iiristelt said pealsed lõigatud ja 'Vanilla Fraise' vormi lõigatud. Puhtaks ja korda said veel üks liblikapeenar ning seinaäärne aiapeenar, kus siberi iirised ja liiliad. Viimases on ka mu kallid adoonised ja nad olid täitsa olemas! Oh seda rõõmu! Esimest talve peale möödunud kevadist saabumist Sulev Savisaare juurest. Need amuuri adoonised on ikka väga vahvad. Mõjuvad algul kui paiselehed ja eks nendegi esimestest kollastest nuppudest on ju palju elevust. Mina valisin oma taimed võimalikult kollase õiega, kuid neid variatsioone kollase ja pruuni vahel oli palju. Aga need kakski paistavad olema erineva olemise ja väljanägemisega.

Adonis amurensis
Amuuri adoonis/ Adonis amurensis
Adonis amurensis
Amuuri adoonis/ Adonis amurensis
Suuest püsikupeenrast jõudsin puhastada ehk poole või natuke rohkem. Olulisemad osad - seal, kus varajasemad tärkajad. Ja kõik teravaõielised kastikud lõikasin igalt poolt samuti ära, nad tõesti juba kasvavad pisut. Ja mul on neid ... 7..8, oh, 12 tükki! Luht-kastevarred said samuti korda. Siidpööristega on aga aega. Mõistsin lõpuks, et kõige korda saamiseks, mis käesolevaks loodud, kulub mul 3-4 nädalavahetust. Eks see on ka piir, kuni olen distantsaednik.

Tulips Bed
Puhas Tulbipeenar/ Tulips Bed after tidy up
Perennials Bed in March
Püsikupeenar enne lõikust/ Perennials Bed before Big Cut
Bulbocodium vernum
Kevadine valevlill/ Bulbocodium vernum
P1010039
Iris histrioides 'Lady Beatrix Stanley' paistab olema varjaseim võrkiiriste seas/ Earlyest dwarf iris
Iris reticualata 'Harmony'
Iris reticulata 'Harmony' seinaäärses tulbipeenras veel ei õitse/ Dwarf iris 'Harmony' is little behind
Iris danfordiae
Iris danfordiae
Päev oli soe ja avas esimesed krookuseõied, rääkimata lumikellukestest. Minul oli aga veel üks tähtis töö ära teha. Olin Inglismaalt tellinud mõned lembeliiliad ja need vajasid kindlasti pottidesse panemist. Nüüd mul on lisaks olemasolevatele kolmele sordile veel kolm juures. Lembeliiliate sügav sinine värv on lihtsalt vastupandamatu! Potid läksid keldriaknale. Õue saavad siis, kui külmaoht on möödas.

Crocus crysanthus 'Blue Pearl'
Crocus crysanthus 'Blue Pearl'/ First crocus blooms of the season
Galanthus 'Magnet'
Galanthus 'Magnet'
P1010049
Galanthus 'Magnet'
Galanthus nivalis
Galanthus nivalis 
Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Galanthus nivalis 'Flore Pleno'

Kevade esimene päev on ka minu blogi sünnipäev. Juba 4 aastat täis ja viies ring hakkab peale. Vaatan, et postitan aastast aastasse ikka samu pilte, aga see ongi päevaraamatu mõte. Pagana põnev on vaadata, kunas murdsid lumikellukesed läbi lume või avasid krookused oma esimesed õied. Korduvates piltides on ka oma järjepidevus - et taimed on alles, kes kuidas, kuhupoole arenenud. Ka see on väga huvitav. Ja oluline on seegi, et üldse on jätkuvalt huvitav, see asi siin. Oleks vaid rohkem aega!

Ahjaa... esimene kirju liblikas, kärbes, kodumesilane ja ämblik ka! 

20 kommentaari:

  1. Vastused
    1. Aitäh-aitäh! Ilu juba tasapisi tekib! Mõni nädalavahetus veel ja siis on juba päris ilus! ;)

      Kustuta
  2. Põnevad pruuni küljega adoonised. Kaunist kevade algust!:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On jah. Ja ma vaatan neid kahte pilti noist kahest taimest aina uuesti ja uuesti ja lean aina enam erinevusi. Isegi kattelehed ja tõusmed tervikuna on erinevad. Ühed punakamad ja teravamatipulised, teised heleroosamad ja ümaramad. Rääkimata siis noist õieerienevustest. Mis muud, kui peaks taas Savisaarele külla minema ning mõne põnevama veel lisaks tooma!

      Kustuta
  3. Päikeselist, lilleõielist kevadet.
    Väikeses aias ilmestab aeda ka kõige pisem õielaiguke, meil oleks pargialusesse vaja tuhandeid sibulaid tippida.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Päikest võiks küll enam olla, lilleõielisusega saab isegi hakkama.
      Teie puudealustesse võiks loodus ise tuua mingid kevadvärvid - kas ülaste valevust või sinilillede sina... Aga eks need protsessiv võtavad aega.

      Kustuta
  4. :) Kui ma pühapäeval aias mõnutasin, siis mõtlesin, et vaat kus Tistoul on vedanud, saigi kevadise ilma. Iirised on sul ikka väga varajased, meil siin alles otsad väljas. Jõudsid ikka palju ära teha, lisaks need päikselised pildid.
    P.S. korjasin Madeiralt Agapanthuse seemneid, jabur küll, aga äkki oled huvitet?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh kui kena! Mul on hea meel!
      Aga ilmaga vedas mul tõesti. Tulevaseks nädalavahetuseks pole üldse nii head prgognoosid. Ehk õnnestub ka see kuidagi heaks soovida?!

      Hmm, Madeira Agapanthused. Kõlab muidugi huvitavalt! Tea, kas nood võisid olla igihaljad liigid/sordid? Sealses kliimas ju eeldatavasti on. Neid tuleks siis rohtsena toas üle talve hoida. Aga teeme vahetust! Mul on vastu pakkuda oma Eestimaiseid 'Blue Magic' seemneid möödunud aastast! ;)

      Kustuta
    2. Sildilt võis lugeda wild agapanthus ja me käisime oktoobris, siis oli ohtralt seemneid :)

      Kustuta
    3. Metsik siis metsik! :) Aga ma arvan küll, et võib olla tegemist igihaljaga. Aga mis sest! Kui näeme, siis vahetame!

      Kustuta
  5. Sul on ikka palju kevadisem seal lõunas :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma pean tänama oma mikrokliimat. Päikesepoolne metsaserv koondab pisut enam sooja, kuigi oleme ka läänetuultele valla. Sellegi poolest sulab lumi kiirelt ja seda eriti maja lähedalt. Eks see annab pisukese edumaa. Samas kaasnevad alati ka riskid. Öökülma võib sellegipoolest tugevalt teha ning kaugemale arenenud taimed saavad enam pihta.

      Kustuta
  6. Oi oi kui mõnus sul seal on (olnud). Ja imelised lumikellukesed oma täies kauniduses su piltidel. Ja mõnusad puhastamised ja värsked peenrad ja ninad. Tore, et said toimetada, mul siin veel väga märg.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on hea meel, et tänane ilmaprognoos lubab samahead ilma ka tulevaks nädalavahetuseks ja ma saan oma töödega jätkata. Jäi ju tegelikult kõik pooleli. Ja ehk on siis juba ka uusi puhkenud õisi, näiteks need iirised, kes kohe-kohe pakatamas olid.

      Kustuta
  7. Palju onne blogitamise aastapaevaks - synnipaevaks! See taimede jalgimine piltide kaudu on ikka superhea voimalus! Motleks vanasti said bioloogiks ainult vaga detailse joonistusoskusega, kohe tuleb Darwin pahe ( Sinugi bioloogiavihikud olid 5++), nyyd aga klopsutad tuhandeid pilte ja muudkui jalgid, kaval :) Ah mis ma seletan, koik see votab tohutult aega ja pyhendumist, oled meil kujunemas Super-Teadjaks-Tegijaks... Vaga ilusad pildid, haprakesed pisarais :) Loodan et registreerisid lisaks muudele ilmaoludele ka pooripaeva tuuli !

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh õnnitluste eest!
      Tead, selle ilmajälgimisega on pahasti. Loomulikult läks puhkuse käigus järg käest ära ja nüüd pole ka järje peale saanud. Pööripäeval ei tulnud tuuled isegi meelde... Ju mu fookus on ikka mujal. Aga tuul oli pigem lõunast. Nii ütleb Ilmateenistus oma kodulehel.

      Kustuta
    2. Mis sitasti, see uuesti... tana on kadu-neljapaev :) Soin eile rosinakukleid, no ja mis siis.. Ega siis selleparast kohe kogu yritusest saa loobuda, annan endale andeks ja ryhin edasi.. Sul see Diary ju 5 aasta peale, asi siis kui sealt natuke puudu.., Keep going, You will see the benefit!!

      Kustuta
    3. No ma püüan ennast kokku võtta ja endast parima anda! :X

      Kustuta
  8. Love galanthus and yours 'Flore Pleno' are awesome Tistou!

    VastaKustuta