esmaspäev, 12. detsember 2016

Kord külmetab, kord sulatab ...

... kord sajab vihma.
Selline on olnud detsembri algus. Väga heitlik. Temperatuuri kõikumised on suured ja järsud. Sagedased soojad madalrõhkkonnad koos vihmasajuga on korduvalt asendanud kiire külmenemisega sügavatesse miinustesse kõrgrõhkkonna saabudes. Nii oli näiteks möödunud reedel, kui õhtupoolikul oli +6 kraadi sooja ja sadas tihedat vihma, südaööks aga ilm selgines ning temperatuur langes väga kiirelt miinuspoolele, olles hommikuks -5'C. Laupäeva õhtul langes see veelgi viie pügala jagu. 

Loomulikult paneb see mõtisklema selle üle, kuidas aed ja taimed selliste oludega hakkama saavad. Kahlemata soodne olla see ei saa. Üks on see, kuidas elusad taimekoed sellistele kiiretele muutustele reageerivad, teine füüsiline niiskus ja selle külmumine taimede ümber. Peenardes ehk polegi asi nii hull, küll aga minu lavasse kaevatud potiataimedega. Nii mõnigi pott oli vett täis ja vesi külmunud. Nii pole paraku head loota. Jah, võiks potid külili panna, kuid siis jääks juurepall külma kätte ning ka see pole soodne. Riskantne mäng igatipidi. Pigem võiks püüda oma taimed saada peenardesse õigel ajal! Samas on pottides ka värskeid taimelapsi, kes peaks enne kosuma ja kasvama...   

Laupäevaks oli reedel sadanud vihm taimedel külmunud jääpärliteks, järgnevad ööd lisasid härmatist ja tänaseks hommikuks oli ümbrus päris valge ja sätendav. Sära lisas talvine päike.

Cold morning in December
Karge härmatisehommik/ Frosty morning today
Cold morning in December
Pead ja sabad/ Heads and spires
Cold morning in December
Monarda ja siilkübar/ Beepalm & coneflower
Cold morning in December
Pune/ Oregano
Cold morning in December
Siilkübar/ Coneflower
Cold morning in December
Lamedalehine ogaputk/ Eryngium planum
Cold morning in December
Monarda
Cold morning in December
Külmunud veepärlid/ Frozen raindrop pearls
Cold morning in December
Iris
Cold morning in December, Eryngium
Eryngium bourgatii'Oxford Blue'
Cold morning in December
Külmunud lootused/ Frozen hopes
Cold morning in December, Snowdrops
Tärkav lootus/ Emerging hope/Snowdrops in December

Prognoosid näitavad heitliku ilma, külma ja sulade, vihma ja lume vaheldumise jätkumist. Kevad näitab, mis mõjud sel lugulool saavad olema.

6 kommentaari:

  1. Eks kevadel on nii nagu ikka kevadeti. Mõni üllatuslik väljaminek ja sama üllatuslik allesjäämine ning üldiselt on seis alati parem kui me seda kardame. Ja ega need muremõte midagi ka muuda. Lase vaim vabaks, küll kevadel jõuad jälle muretseda. Mul oli kunagi inglise keele õpetaja, kes lõpetas oma igaveerandilise alguskõne sõnadega - õppige leppima paratamatusega - siis ajas see natuke muigama ja natuke turri aga hilisemas elus on see nii sagedasti olnud lohutav tarkus :)

    VastaKustuta
  2. See ilma ja taimede läbisaamise wärk on nii keerukas ja mitmetahuline. Eelmisel talvel oli sama heitlikud ilmad nagu praegu kuid lisaks veel pikem sula ja siis virutas nädalajagu üle 25 kraadi pakast ilma lumeta. Ja hiljem jälle sulad ja külmumised vaheliti. Kevadel olid suured kaod. Ma arvan, et praegune pole veel kurja midagi teinud.

    VastaKustuta
  3. Ühel ilusal päeval teen mina ka nii kargeid ja selgeid pilte :) Ilus!

    Ilm on muutlik tõepoolest ja ega ma ülejäänud talve suhtes ka optimistlik pole. Meil on siin viimasel nädalal vaatamata plusskraadidele maa ikka külmunud. Mul on osa taimi kasvuhoones mulla sees ja osa kastiga põrandal. Mingi osa okaspuid on pottidega õues. Mõtlesin just, et kui nii edasi sulab ja sajab, kolin nemad ka kasvukasse. Eelmine talv leotas üksjagu potis talvitujaid hukka. Mõtteainet jagub.

    VastaKustuta
  4. Kas tead, yks asi mis ma elus olen ara oppinud, et "igast sitast saab saia teha", sona otseses mottes. Tomban nyyd paralleeli, et Sina leiad ikka nagu voluvael pildimaterjali, kus teised ehk ei marka... :) Hea metaphoor on kylmunud lootus ja siis uus lootus.. jaame ootama xx

    VastaKustuta
  5. Vahel tulen lihtsalt pilte vaatama.. Motlen et sellised voiks myygil olla, nad raagivad ise-enda eest :) Ja inimesed linnas pole ehk eluski kuulnud sona "monarda" :) Mina pole :)
    Veel vaatan et inimestel on kiire ja pyhadesagin kaib, et see rahu ja talvine maailm jaab kuhugi tahaplaanile ootama.. Ja et vaga varsti hakkabki paike ennast naitama, on pooripaev x

    VastaKustuta
  6. Tistou, Häid jõule kallis sõber blogija!

    VastaKustuta