esmaspäev, 26. september 2016

Seitse liblikat, üks pääsuparv

Septembrikuu viimane pühapäev oli soe. Meeldivalt soe võrreldes sellega, mida viimased nädalapäevad olid pakkunud. Kaks nädalat põhjakaarest puhunud tuul muutis lõpuks suunda ning eilne pühapäev kujunes tõeliselt ilusaks soojaks sügispäevaks. Soojapügalad kerkisid +17-ni, kuid pärast jahedusperioodi tundusid need ehk enamanagi.

Eile oli aias liblikaid loomulikult rohkem kui seitse. Neid oli päris palju. Seitse aga tähistab päeva jooksul kohatud liikide arvu. Kõige arvukamalt oli väikseid kapsaliblikaid, veidi tagasihoidlikumalt suuri kapsaliblikaid. Peale kahe kärbtiiva oli kõiki teisi märgatud liike vaid üks isend - koerliblikas, leinaliblikas, punane admiral ja lapsuliblikas. Tore oli tõdeda, et sügisene aed on liblikatele eriti oluline ja meelitav, sest loodusest enam õisi ei leia. Nii lendaski neid kõige enam maja ümbruses, mujal pea üldse mitte.

Polygonia c-album
Väike-kärbtiib ja kukehari 'Herbstfreude'/ The Comma & Sedum 'Herbstfreude'
Dahlia 'David Howard'
Daalia 'David Howard' ning sügistoonid vahtra ladvas/ Autumnal colours on Dahlia 'David Howard' and maple tee
Pääsukesi ma enam näha ei lootnud. Ilmad olid selleks juba liialt pikalt jahedad olnud ning septembrikuu ise lõpukünnisel. Ja ometi, laupäeva pilvises, niiskes hommikus lendas üks väike salk kiirelt üle välja, otse lõuna poole, ilma ühegi häälitsuseta. Kuigi hilised, olen kindel, et nad jõuavad kohale. Selline hoogne minek annab kindlust.

Nepeta racemosa 'Walker's Low' & Hystrix patula
Sügistoone kõrreliste seast: laiuv lambiharjahein ja naistenõges/ More colours on bottle brush grass and Nepeta 'Walker's Low'
Aster dumosus 'Early Blue'
Madal aster 'Early Blue'/ Aster dumosus 'Early Blue'
Acer x frikartii 'Mönch'
Frikarti aster 'Mönch'/ Aster x frikartii 'Mönch'
Rudbeckia fulgida 'Goldstrum'
Rudbeckia fulgida 'Goldstrum'
Septembri viimased päevad tõotavad tuua tormi ja sadusid. Tõeline sügis on ukse ees. September on aga olnud helge, sest öökülmad on meil jätkuvalt olemata ning aed on pikalt kandnud õisi ja andnud saaki. Peedid said ema abiga koristatud, jäänud on veel üles võtta porgandid ja pastinaagid. Iga nädal on saanud rikkalikult aedube. Sibulad on varju all kuivanud ja võivad minna talvisele hoiustamisele. Ja tomatid - oh kui head on ikka omad tomatid!

Canna 'Striata'  & Cosmos 'Frizzy Pink'
Ikka jagub veel ka eksootikat/ There is still some exotics in the garden 
Dahlia 'Fascination'
Dahlia 'Fascination'
Malus 'Tiina'
Õunaia saagid - 'Tiina'/ Malus domestica 'Tiina'

14 kommentaari:

  1. Jah, ilus soe sügis, võiks veel kesta. Eile oli linnas pluss 22. Sügisastrid on ilusad, oh, oleks mul vaid ruumi...:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ikka võiks. Aga vist kuigi kaua ei saa. Päiksekaar jääb iga päevaga aina lühemaks ja madalamaks, pole enam sellist jõudu, et soojendada. Aga viimased päevad on tõesti mmmõnusad olnud!

      Kustuta
  2. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  3. Jaa, need omad tomatid, päikesesoojad, mmmm :)

    VastaKustuta
  4. Millegipärast oli mu arvuti kaks täpselt ühesugust kommentaari produtseerinud, kustutasin teise ära.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda see süsteem ikka vahel teeb. Ja topelt ju ei kärise! :P

      Kustuta
  5. Su aed on veel vägagi suvine või Sa lihtsalt veel sügist ei näita :) Muidugi on enda tomat, aga ka muu kraam parim

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma tegelikult otsisin suve ja sügise kontraste pildile, aga daaliad ja see ainus värviline vahtralatv oli ka kõik, mis ma suutsin kokku panna. Õunte puna pidi pisut täinedust andma ja meeleolu looma. Sügisvärve tegelikult on me aias tõesti vähe, sest ei ole kuigivõrd ilupuid ja põõsaid, mis võiksid toonida sügisest aeda. Kodumaised on värvidega sel aastal kitsid. No pole külma olnud, eks selle pärast.

      Kustuta
  6. Sügis on tõeliselt mõnus, hingele soe. Küll need astrid on ilusad. Mina mitte ei jõua fotokaga õue. Aga sul jah seal värve ja õisi ja õunu jagub. Kaunist sügise jätku ja eks need tormidki ole vahel mõnusad, toas on mõnus olla. Kui nad vaid ei lõhuks väga kedagi õues.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle ka muutuvad sügisastrid aina südamelähedasemaks. Varasemalt ma neist nii ei pidanud. Terve suve polnud neist miskit ilu ega tolku, õitsesid siis, kui suvi läbi ja üldse kuidagi kohatul ajal. Nüüd arvan, et nad on igati kohased, igatepidi, igal ajal.

      Kustuta
  7. Koigi muude ilusate piltide korval on see lambiharja-korreliste pilt vaga ilus.. naljakas nimi :) Tuletab meelde lapsepolve maal, kus elektrit polnud ja tahmamust lambihari kais kokku imeilusate ja vahem ilusate petroli lampidega..
    Sygis on yks rikas aeg, ilus ja uhke.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle endale ka meeldis! Kuidagi õiged värvid juhtusid kokku. Minu lambiharjahein on alles väike ja sel aastal oli vaid üks pööris, mis tõesti meenutab harja. Aga taimel on potentsiaali suureks-kõrgeks puhmaks kasvada ja siis võib see vaatepilt päris uhke olla!

      Kustuta
    2. Mulle tuli akki meelde pudeliharja poosas Williami aias Inglismaal. Vaga uhke iludus. Huvitav kas selline meil ka kasvaks? Muidugi ei tea ma tema oiget nime :)

      Kustuta