teisipäev, 20. september 2016

Haned lähevad...

Selle nädalavahetuse pale oli hoopis midagi muud temale eelnenust. Põhjakaarde keeranud tuuled ja kiirelt jahenenud õhumassid muutsid meeleolu ja olemise sügiseseks. Suvi on nüüd tõesti läbi. Ülehomme on pööripäev ka kalendri järgi.

Laupäeval päikest eriti ei näidanud. Lõuna paiku korraks läbi pilvede kumas teda, siis kadus jälle. Hetkeks läks ka soojemaks ning välja tulid mõned valged liblikad. Mummidki hakkasid elavamalt sumisema. Kuid see kõik oli vaid murdosa sellest, mis nädal tagasi veel oli olnud. Siiski, kuulda oli veel taevakaares ka pääsukeste vidinat, õhtu saabudes asendus see küll esimeste kurblike haneparve hüüdudega. Pühapäevaks olid jäänud vaid haned...

Hosta 'Rainbow's End'
Hosta 'Rainbow's End' sügislehtedes/ Hosta 'Rainbow's End' in autumn leaves
Öökülma õnneks siiani olnud ei ole. Nii on veel kõik hilised õitsejad alles ja daaliad-kannad tulises suvelillepeenras triksis-traksis. Kui nüüd veel külmadega veidi peaks ja annaks pisut leebemaid ilmu, ehk punnitaks paar kannat ka õied välja. Neile ei ole see jahe suvi soodne olnud. Aastad pole vennad ning ehk saab neile tulev parem olema.

Woodland Garden
Metsaaias - lõhnav neitsikummel tärkas siin ise/ In my Woodland Garden
Little hostas
Kõige väiksemad hostad - 'Baby Bunting' perekond ja 'Hydon Sunset nende keskel/ Smallest hostas - 'Baby Bunting' family and 'Hydon Sunset' in the middle of them

Nädalavahetusel oli vaja palju töid ära teha. Tahtsin aia kaugete kallite pereliikmete saabumiseks korda saada. Kuna muru kasvab veel mühinaga ja nädalaga oli kõik taas "üle pea" kasvanud, tuli kõik pinnad üle niita. Peenrad tahtsid korrastamist ja servad teritamist. Ma tegelikult tegin seda alles teist korda hooaja jooksul. Vähemalt nii kapitaalselt. Aga tehtud ta sai ja kohe oli  hea vaadata. Mulle meeldib see ütlemine, et aias peab olema muru niidetud ja peenraservad löödud, siis võib kõik muu tegemata olla. No minu silmis võiks olla ikka rohitud ka!

Suvetöödega on nüüd vast ühel pool. On mõned istutamised veel ja sibulad tuleb mulda panna. Siis jääb vaid riisuda, riisuda ja riisuda. See on meie aias Suur Töö! Jätkub kogu sügiseks. Esimesed lehed saidki juba hoovist kokku kogutud ja komposti viidud.

Last butterfly of Summer
Võib-olla üks viimaseid liblikaid/ Maybe one of the last butterflies
Echinacea 'Virgin'
'Virgin' siilkübar on endiselt värske/ Echinacea 'Virgin' still looking fresh
Cosmos 'Fizzy Pink'
Kosmoste lembus on jäänud lapsepõlvest, siis kui nad kasvasid lihtsalt aiamaal, peenarde vahel/ Cosmoses are favourites from childhood, when they used to grow on weg plot, here and there.

On pööriaeg ja on muutuste aeg. Aeg kohaneda uute oludega. Alguses on see keeruline, vähemalt mulle, sest kes tahaks lahti lasta niigi nii üürikesest suvest, teadmisega, et ees on ootamas pikk ja väga pime aeg. Aga mul on tunne, et seekordne üleminek ehk ei kujunegi nii raskeks. Igatsengi pisut rahulikumat ja enesessevaatavamat aega. Las see sügis tulla oma vihmade ja tuultega.

Hydrangea paniculata 'White Diamond'
Aedhortensia 'White Diamond' on muutunud punaseks rubiiniks/ Hydrangea paniculata 'White Diamonds' has become a red ruby
Hydrangea paniculata 'White Diamond'
Aiapeenrad/ Garden Beds
Hydrangea paniculata 'Magical Candle'
Aiapeenrad - aedhortensia 'Magical Candle' / Garden Beds - Hydrangea paniculata 'Magical Candle'

10 kommentaari:

  1. Jah, hanesid oli juba mitmel päeval kuulda. Ilmad pole õnneks veel nii külmaks läinud, et hallad kohal, aga ähvardab küll. Täna varahommikul näitab termomeeter ainult 2 kraadi plussis.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Öökülmadega on tõesti siiani kenasti pidanud. Ka täna on veel daaliad hea tervise juures. Aga mõnel pool olla siiski juba maa ka valge olnud, paar päeva tagasi.

      Kustuta
  2. minul hakkab tulena aialaiskus, indu enam pole aga kohusetunne on veel jäänud ja mõtted kisuvad teiste tegevuste ning koopasooja poole.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selliseid sümptoome olla täheldatud nii siin kui seal! :P Aga eks on hooaeg ka pikk-pikk selja taga.

      Kustuta
  3. Ma just ükspäev vaatasin kümne aasta taguseid pilte oma aiast, kui polnud muret lillepeenra pärast ja kogu rohi sai vikatiga niidetud. Maja ümbritsesid ristikupuhmad ja kõrred. Mulle väga meelivad need pildid. Kuna ma ühtegi võõrkeelt ei valda, siis meenub mulle ühest kindlast kohast väga puiselt minu enda poolt tõlgitud lause: "Ma vihkan muru." Olen isegi mõlgutanud mõtet lehma võtmisest, siis on heinamaa ja karjamaa. Loodan, et seda kommentaari nii väga tõsiselt ei võeta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuna mina olen lehmade ja seotud töödega üles kasvanud, siis neid ma taga ei igatse. Aga kindlasti sobivad omadele kohtadele need mainitet ristikupuhmad ja kõrred. Viimastest tehakse aedugi.

      Kustuta
  4. Ikka ja jälle väga kaunid võtted :) - õitsvad taimed on ilusad aga hostad sügislehtede kaisus on ka imearmsad. Mis nimeline on see ilusa tumerohelise läikiva lehega hosta neitsikummeli kõrval?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh-aitäh! :)
      Tumeroheline hosta on tegelikult üks sügavalt sinine hosta. Sügiseks muutuvad paraku enamik siniseid roheliseks, nii ka see - 'Deep Blue Sea'.

      Kustuta
  5. Olen taiesti nous Tulbiga, koik see kraapimine, ja oh taevake - vikatiga niitmine (sest keegi pidi seda ju kogu aeg minu eest teritama) teevad ikka elu raskeks kyll :)
    Aga silm puhkab kui koik tehtud on ja kyllap kolbab siia ka yhe vanatadi ytlemine, et "cleanlyness is next to godlyness"..
    Minu vanaemal oli yks naljakas ytlemine seguvarvide kohta ROOSALILLAKREEMIKAS. See on siis vaga sobilik Sinu White Diamondile :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See värvinimi sobib ideaalselt, sest seal õitel on kõik olemas, roosa, lilla ja kreem!
      Moodsad ajad on ikka natuke head ka, on teinud elu lihtsamaks. Mitte et niitmine vikatiga halb oleks, aga ...

      Kustuta