neljapäev, 18. august 2016

Kõnnin katuseid mööda

Viimase nädalaga on meiekandis sadanud maha enam kui 10 cm puhast vett! EMHI sajukaartide järgi oleme igapäevaselt kõige tumedamas rohelises laigus, mis laiutab Mulgimaa kohal. Sellised ilmad pole katustel kondamiseks - libe on ja alla sadada võib, koos vihmaga. Aga enne kui suured sajud algasid, ma siiski katusel korra ära käisin, sest tuli mõte oma peenardele pilk pealtpoolt heita. Nüüd, kui peenrad kõige õiterikkamad, võinuks sealt päris huvitav vaade avaneda. Droone lennutada koos kaameraga mul pole, seega tuli kasutada neid võimalusi, mis on.

Ülevalt paistab kõik teistmoodi, kui maapeal olles. Mõni asi näib suurem, teine jälle väiksem ja jooned jooksevad hoopis teist moodi. Sellest võib järeldada, et kahemõõtmeliselt paberile võib joonistada kuitahes ilusaid plaane, tegelikkust tajud ikka vaid kolmemõõtmelisena ja maapeal olles.

PÜSIKUPEENAR, maja ida-kagukülg

Perennials Bed
Kesksest algupärasest floksireast on kahele poole kujunenud looked koos püsililledega ühel ja kõrrelistega teisel pool/ My Perennials Bed from above. Phloxes giving an axis, with perennial flowers on one side and grasses on the other. 
Perennials Bed
Püsikupeenra/Perennials Bed on East-South side of our house
Perennials Bed
Püsikupeenra/Perennials Bed
Perennials Bed
Taamal kuum suvelillepeenar/ Hot Summer Bed on far side

HOSTANURK, maja põhjakülg

Kui  meile kohale jõuda, siis esimesena silmabki hostapeenart maja ees ja püsikupeenart selle küljel. Muud peenrad ja vaated avanevad juba nurkade tagant. Hostanurgas elab 13 hostataime ja üks vana päevaliilia. Põhjaküljel ja peaaegu ilma päikeseta õitseb ta igal suvel sellegi poolest. Ehki mitte rikkalikult, kuid siiski. Hostanurk ise hakkab aga oma parimasse vormi jõudma. Mõni hilisem-väiksem taimeke peab veel järgi võtma.

P1010566
Hostanurk hostade ja ühe päevaliiliaga/ Hosta Corner with group of hostas and Hemerocallis
Hosta Corner
Hostanurk/ Hosta Corner on North side of our house
Hosta Corner
Hostanurk/ Hosta Corner
LIBLIKAPEENRAD, maja ida-lõunakülg

Seda, et liblikapeenrad tegelikult raamivad üht vana kasvuhooneaset, siiani vast piltidelt aru saada polegi olnud võimalik. Ega ta mingi ilus paik niiviisi pole, pigem vääriks miskitpidi taastamist või ümbertegemist. Aga maapinnal olles ja kaugemalt vaadates kaob vundamendi lint taimede taha ära ning miski silma väga ei riivagi. Isekeskis pean ma teda oma väikseks "walled kitchen garden"-iks ning sellisena on ta täitsa omal kohal.

Bee&Butterfly Bed
Liblikapeenrad on kahes küljes ääristamas vana kasvuhooneaset. Vanades lavades kasvavad kõige suupärasemad aedviljad/ My Bee&Butterfly Beds are surrounding old base of a cold greenhouse, now filled with fresh garden delights - peas and runnerbeans, salads and strawberries.
Bee&Butterfly Bed
Fragment liblikapeenrast/ A detail from Bee&Butterfly bed
P1010587
Fragment liblikapeenrast/ A detail from Bee&Butterfly bed
AIAPEENRAD, maja läänekülg

Aianurgas on aiapeenrad. Valge pojeng on seal olnud juba pikki-pikki aastaid. 2014. aastal kaevasin sinna lisaks kannadele suvelillepeenrakese. Aga peale kahte suve tundus, et kannade jaoks hakkab koht vilusse jääma ning seetõttu otsustasin päikeselembidele muruplatsil uue koha leida. Vanas kannapeenras on nüüd siidpöörised ja kaks aedhortensiat, lisaks kollaselehelisi ja rohelisi kõrrelisi. Tinglikult kutsun üht lapikest kollaseks peenraks ning teist valgeks. Nii mõnigi minu 82-st hostat on leidnud paiga seal.

Garden Beds
Aiapeenrad/ Garden Beds
P1010580
Vaade teiselt poolt/ A view from other side
Garden Beds
Valge ja kollane/ White and pale yellow tones
Garden Beds
Aiapeenrad/ Garden Beds

METSAAED, majaesine metsaserv

Metsaaiast ja sealsetest asukatest olen viimase aasta jooksul mitmel korral kirjutanud. Ka see ala on pisut laienenud ja uusi mängijaid juurde saanud. Siinkohal tänan Tii'd ja Krissut, kes lahkelt kokkutuleku ajal tükikesi metsajuveele mulle sinnapanekuks kaasa andsid. Metsaaeda majakatuselt eriti ei näegi, see jääb puuvõrade varju. Pildistamiseks tõin kuuri alt redeli!

Woodland Garden
Metsaaed/ Woodland Garden
Woodland Garden
Metsaaed/ Woodland Garden
Tegelikult sai nüüd selgeks, kui väike on mu aiamaailm päriselt. Lapike siin ja teine seal, kolmas kuskil nurga taga või metsaveerel. Aga mida madalamale tulla, seda suuremaks see maailm muutub ning päris taimede tasemele laskudes võib tunde seigelda tihnikuis. No ja mitmekümne meetri jagu seinaäärseid peenraid maja külgedel siia postitusse ka ei jõudnud.

29 kommentaari:

  1. Ülevalt on kõik jah hoopis teist moodi :) Vahvad pildid ja liblikapeenral pole ka kõrgustest kaedes viga midagi, mulle täitsa väga meeldis :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Esimese asjana mõtlesin neid müüre taimedega veelgi katta - panna mõned ronijad peale, näiteks Browni kuslapuu, mis mulle väga meeldib, ja üks kena elulõng?! Varemeid ju aiakunstis ka väärindatakse ja väärtustatakse! :P

      Kustuta
  2. Väga imelised vaated!Väga ilus aed Sul nii kõrgustest,kui ka tavakaadrist.Tahaks Sinu aeda väga ka oma silmaga kunagi näha.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh tunnustuse eest!
      Seda väikest asja, et kõik üle vaadata, ikka saab! Anna teada kui Viljandimaa poole liikumist on. :)

      Kustuta
  3. Väga huvitav vaatenurk ja tõesti annab hea ülevaate. Ilusad toimimised, läbimõeldud ja teostatud põhjalikult. Silm puhkab. Sa oled ikka väga palju jõudnud. Sajud on muidugi omaette teema, olen siin sõprade, aalujate kommentaaridest aru saanud jah, et meie siin saarel oleme pääsenud sellistest vihmadest, mis mandril. Loodetavasti on see olnud ka milleksi natuke hea. Lootma ju peab :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Milleski hea teile, kellel sadanud on, mõtlesin oma mõttega. Kuidagi lause läks ebaselgelt kirja.

      Kustuta
    2. Aitäh-aitäh! Vahel vaatan ise ka, et päris kenasti olen jõudnud teha ja hooldada. Ning siis tuleb mingi madalseis, kuis kõik näib üle jõu käivat ja käest ära. Aga ei tohi liialt kurta, pigem ennast kiita! :)
      Vihm pole väga liiga teinud, vaid floksid said ehk varem seetõttu otsa.

      Kustuta
  4. Mulle ka meeldib oma aeda ülevalt vaadata, kuigi päris katusele ma ronida enam ei julge, vanus annab tunda ja pea kipub ringi käima :). Aga kuidas Sa kõiki neid peenraservi nii korras suudad hoida, on minu jaoks küll müstika :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Peenraservadega on nii, et neid tuleb paar korda suve jooksul teravaks lüüa ja niitmiste ajal tuleb ka peenra poole kasvas rohe ära kakkuda - see mida niiduk ei haara.
      Kõik targad inglise aednikud ütlevad, et peenrad võivad mõõdukalt umbrohus olla, keegi ei märka seda, kui a) muru on niidetud b) servad on lõigatud.

      Kustuta
  5. Väga sümpaatne kõik su vaated. Kas tahad, panen sulle askleepiast potti? Minu juures nagu vahtisid teda pikalt :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! :)
      See askleepias on üks huvitav taim. Et ta niiviisi putu-mutukaid meelitab. Pelgan vaid, et ta hakkab väga laiutama- kas teda niiviisi peenrasse võibki panna. Justkui on teiste juttudest nii meelde jäänud. Kui Sa vaid teaks, kuidas ma Su juures veel kopsurohtusid vaatasin! ;P

      Kustuta
  6. Hea mote, see katuselt vaatamine :) Kuidas tundus, kas Jumal oli ligemal? Oleme ju korgustiku otsas niikuinii, supervaade peaks olema yle oru ja Oisu jarve..
    Pildid on imeilusad, kuidagi eriti hasti naeb valja see majaesine hostanurk, mis muidu on ikka varjus ja justkui pole nii soodne. Ja kes on see uus elanik meie aias, seal Liisu taga?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tead, mul oli mõte. Ilm oli kehva ja pildistamisest ei saanud ega saanud asja. Ja siis viimsel hetkel, pühapäeva pärastlõunal ja enne linnasõitu ilm selgines ja sain katusele ronitud. Ja siis said fotoka patareid tühjaks. Laadisin tunnikese ja läksin uuesti. Tegin kiirelt mis sain ja ununes täiesti põllu poole vaadatagi...
      Rääkimata siis muudest mõtetest ja tundmustest!
      Aga 'Liisu' taga on ju 'Emma Leppermann'. Näe ülevalt Sa ei tundnudki ära! Kevadel istutasin.

      Kustuta
    2. Oigus jah, maletan nyyd kyll. Vesituleb suhu, kui motlen meie kunagiste ploomide peale. Kyll on ikka karm see meie kliima, hakka voi mere aarde kolima, sydamevalu vahem..

      Kustuta
  7. Vaatasin suuremalt ekraanilt uuesti üle. Vägevad vaated ikka, tasus ronida küll :)

    VastaKustuta
  8. Hostanurk paitab eriliselt silma ja see vana kasvuhoone põhi, see on vägagi tuttav teema ja seepärast ka väga meeldib

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks neid vanade hoonete põhjasid võib leida paljude majapidamiste juurest. Mõne suurema hoone kiviseinte vahele võib tõeliselt soodsa mikrokliimaga aialapi rajada näiteks aiaviljale ja viinamarjadele. Müürid hoiavad tuult, kivid aga soojenevad ja soojendavad öösiti taimi.

      Kustuta
  9. Su aed pani mind guugeldama "gardenesque style".

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No ja Sina panid omakorda mind guugeldama. Mõiste oli siiani võõras, aga aitäh vihjamast! Mingeid jooni, ilmeid täitsa on! :P

      Kustuta
  10. Kui meie aeda pildistas poeg kahekordse maja korstna otsast, tundus see küll väga võõras. Kuidagi lame ja hoopis teistsugune kui maas olles :)
    Aga ülalt on aeda samuti huvitav näha, kasvõi istutusalade kontuuride parandamiseks

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Absoluutselt nõus. Kaob ju üks kõrguse mõõde, mis maas olles sind ümbritseb. Aga huvitav sellegi poolest tõesti! :)

      Kustuta
  11. Väga äge ja imeilus! Ja tõesti - need peenraservad püüdsid ka minu pilku.
    Mina ei julge meie kortermaja viilkatuse servadele küll ronima minna ja suur osa peenardest akendesse ka ei paista, sest maja otsasein on meil hoopis akendeta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh Köögikata!
      Suisa kahju, et Su akendest oma kätetöö kätte ei paista. Aga väljas ja taimede juures ongi toredam! :)

      Kustuta
  12. I love the composition of trunks and hostas, beautiful, Tistou!

    VastaKustuta