kolmapäev, 27. juuli 2016

Juuli noodid

Suvi mängib hetkel oma kõrgeimail nootidel. Temperatuurid on kuumad, värvid on kirevad ning õhk on liblikatest ja mesilastest paks. Juuli lõpp ja augusti esimene pool on minu aia kõrgaeg,  sest siis on liblikapeenrad oma kirevaimas rüüs ning püsikupeenar on täis õitsvaid flokse ja siilkübaraid. Tundub, et väikeste tiivuliste aeda meelitamisega on läinud hästi - õitsvad taimed on selgetel ilmadel mitmesuguseid liblikaid ja kimalasi täis. Vahva on see, et liblikad harjuvad oma aednikuga ning lubavad end häirimatult vaadelda väga lähedalt. Mõni karakteriga tüüp saab rohkem omaks ning teda võib aias päevast-päeva toimetamas näha.

Bee & Butterly Bed
Liblikapeenrad/ Bee&Butterly Beds
Bee & Butterfly Bed
Liblikapeenrad/ Bee&Butterly Beds
Liblikapeenrad ümbritsevad vana kasvuhooneaset kahest küljest. Kasvuhoone vundamendi vahel on maasikaid ja varajasi herneid, supirohelist ja tille pääsusabadele. Ka lattoad kasvavad seal. Seepärast paistabki liblikapeenra piltidel pisut hernekeppe ja ubade tugesid.

Taimed peenardes on üldiselt hea tervise juures ja tavapärases kasvus. Pärast talve pidin asendama hiid-iisopid. Esialgu hukkunuteks arvatud sinised meisohakad on kasvatanud säilunud juurtest uued lehepuhmad, õisikunuppe siiski sel aastal paraku ei näe. Monardad on pisut nigelamad kui muidu.

Bee & Butterfly Bed
Liblikate lemmikud/ Butterfly favourites
Bee & Butterly Bed
Liblikapeenr/ Bee&Butterly Bed
Bee & Butterly Bed
Liblikapeenr/ Bee&Butterly Bed
Bee & Butterfly Bed
Ogaputked ja hiidiisopid/ Eryngium planum & Agastache 'Black Adder'
Bee & Butterfly Bed
Kooslused liblikatele ja kimalastele/ Border mix for bees and butterflies
P1010332
Monarda 'Pink Lace'
Bee & Butterfly Bed
Liatrised ja koonuslaugud on kimalaste lemmikud/ Liatris and drumstick leeks are favourites of bees
Phlox paniculata 'Blue Paradise'
Phlox paniculata 'Blue Paradise'
Buddlejad talvitusid kõik kenasti. Kasvult on nad küll pisut madalamad, kui möödunud aasta, kuid õitsemisaeg on tavapärane. Alustab alati esimesena liblikapeenra 'Black Knight'. Mõned päevad hiljem avab oma õied tulbipeenra 'Black Knight', kuigi on seina ääres ja soojemas kasvupaigas. Nii aastast-aastasse. Roosa ja valge buddleja puhkemiseni on veel mõni nädal aega, nagu tavaliselt.

Buddleja davidii 'Black Knight'
Buddleja davidii 'Black Knight'
Uus noot liblikapeenras on Frikarti aster 'Mönch'. Mulle väga meeldib tema taevasinine värv. Ja astri kohta on ta varajane. Kuid ka madal aster 'Early Blue' juba loob esimesi siniseid õisi. Kolmas aster on mul sellest kevadest veel - 'Little Carlow', tema õitsemist tuleb oodata veel mõnda aega.

Aster x fricartii 'Mönch'
Esimene sügisaster - Aster x frikartii 'Mönch'
Püsikupeenar sai sel nädalal üle käidud ja umbrohulibled eemaldatud. Hüatsindisibulad võtsin üles, 'Daydream' tulbid samuti. Puhtaks nokkisin ka mägisibulapeenra ning korrastasin peenraservad. Nüüd on päris lust vaadata.

Perennials Bed
Püsikupeenrar ja mägisibulapeenar/ Perennials Bed & Sempervivum Bed
In my garden
Aias/ In the Garden
P1010309
Püsikupeenra vaated/ Views from Perennials Bed
Perennials Bed
Püsikupeenra vaated/ Views from Perennials Bed
Perennials Bed
Püsikupeenar/ Perennials Bed
Tulises suvelillepeenras õitsevad ka juba daaliad. Maha said nad juuni esimesel nädalal ja ette kasvatamata - 5-6 nädalaga õitsema. Ei teagi, kas potis ette kasvatamine annab mingi edumaa või mitte. Peab veel proovima, nii ja naapidi. Kannad talvitusid kehvasti ja on nirukesed. Päris pisikesed teised alles. Neile oli raske juba möödunud suvi, ei saanud nad ka siis õiget hoogu enne augustit sisse. Eks näis kuidas sel aastal.

Hot Summer Bed
Tuline suvelillepeenar/ Hot Summer Bed
Dahlia 'Arabian Night'
Dahlia 'Arabian Nights'
Dahlia 'David Howard'
Dahlia 'David Howard'
Dahlia 'Bishop of Llandalf'
Dahlia 'Bishop of Llandaff'
Nüüd aeda. Kui siiani olime justkui eesaias, siis nüüd läheme tagaaeda. Seal on õunaaed ja aiapeenrad ja aednikunurk. Uus hostapeenargi on seal. Tõttöelda tagaaia arengud teevad mulle hetkel kõige enam headmeelt. Seal tundub juba, nagu tõesti olekski aias. Mingi terviklikkuse tunne hakkab tekkima. Ja seal on tõesti hea olla aastaringselt - varastest lumikellukestest talviste päideroo sahinateni tuules välja.

Garden Beds
Aiapeenrad - täpsemalt pojengipeenar ja kollane peenar/ Garden Beds, specifically Peony Bed and Yellow Bed
Miscanthus sinesis 'Variegatus'
Hiina siidpööris 'Variegatus' ja kaaslased/ Micanthus sinensis 'Variegatus'
Miscanthus sinensis 'Zebrinus'
Hiina siidpööris 'Zebrinus' ja kaaslased/ Miscanthus sinensis 'Zebrinus'
Garden Beds
Vaade teiselt poolt koos 'Sum&Substance'ga/ A view from another side with Hosta 'Sum&Sumbstance'
Aia seinaäärsesse peenrasse on hakanud siberi iiriste vahele kogunema salamisi liiliad. On krookusliiliad, mis on tulnud vanast kodust ja üks juba siia maja juurde siginenud kollane, mis hääbus püsikupeenra metsistumisel pea täielikult. Korjasin peenart üles kaevates väiksed sibulaküüned kokku ja panin aiapeenrasse, mis oli varem valmis saanud. Nüüd on pisitaimedest saanud võimsad liiliad, mis õitsevad iga aastaga aina rikkalikumalt. Nime tema puhul kahjuks ei tea, kuid aiapiltidel käib ta ikka aeg-ajalt siin-seal läbi.

Lilium cv.
Aiapeenar kollase liiliaga/ Garden Bed with lost name yellow lily
Lilium cv.
Kes teab nime?/ Who can name a lily?
Lilum 'Gran Paradiso'
Ema ettepanekul tõime Lepiku-Mardilt kollasele seltsilise - punase. Temal on ka nimi: Lilium 'Gran Paradiso'
Veebruaris maha pandud kuningliilia sibulad said ilmselgelt shoki. Soojas juba idud kasvatanud taimedest poolnud poole suveni ei kippu ega kõppu. Olin kindel, et neid ma ei näegi. Kuid ei kedagist - üles tulid. Vaid roosa sordi kahest sibulast pole endiselt märki. Liigi 4 sibulat aga kasvatasid tugevad varred ja üks isegi õitses kolme õiega. Natuke punnitatult küll ja madalal varrel. Aga siiski! Ehk on järgmine suvi juba ilu ja lõhna rohkem!

Lõhnast rääkisin ma aga paar postitust tagasi. Et üks lõhnav roos tegi mu täitsa ära. Nägime Aalujatega seda roosi ka Aseri aias. Minu oma sai peenrasse mõned nädalad tagasi ja nüüd on esimesed õied lahti. Mina neid ära lõigata ei raatsi, taim ise on tubli ja tugev. Nüüd käin ja nuusutan! Ja ilus on ta ka, väga.

Rosa 'Lady Emma Hamilton'
Rosa 'Lady Emma Hamilton' - wonderfully scented Austin rose
 Aedniku nurgas on väikeste rooside aeg. Nemad suurt ei lõhna aga ilus on neid vaadata! Ja nende vahel istuda. Kuigi on puhkus, siis ikka satun ma sinna liiga harva peatuma. Saaks ometi suuremad tööd tehtud! :) Aga enne veel, kui kõik saab tehtud (mis ei juhtu iial), on vaja uuesti muru niita ja kasta ja ...

Rosa 'Scarlet Hit'
Rosa 'Scarlet Hit'
Rosa 'The Fairy' & Achillea ptarmica
Rosa 'The Fairy'
Gardener's Corner
Peatuspaik aednikule/ Rosy spot for Gardener!

35 kommentaari:

  1. Oo jaa, Emma ja tema lõhn!
    Liblika- ja mummipeenrad on hirmus armsad, toovad aeda teistmoodi elu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lady Emma lõhn on tõeliselt kütkestav ning kui ma teda esimest korda nuusutama juhtusin, teadsin koheselt, selle roosi pean ma omale tooma.
      Putuka-mutuka elu aias on hiiglama põnev ja tore, aga küllap on kõik sellest aru saanud, et see mind nii köidab.

      Kustuta
  2. Täiuslik aed, hea maitsega voolitud ja hoolikalt läbi mõeldud istutusalad.:)
    Kuid kõige selle korrashoidmine ja haldamine nii kaugelt ja pühapäevaaednikuna võib olla üsna keeruline. Soovin sulle jõudu, palju pääsusabasid aeda ning head sooja suvevihma kord nädalas.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Noo, ma tänan kiituse eest, kuid täiuslikkusest on ikka kõvasti puudu. Aga tõsi ta on, et ma aina rohkem mõtlen sellele, kuidas asjad välja näevad ja koos hästi kõlaks. See "hästi" on muidugi mu oma silmis ja võib teise jaoks hoopis muudmoodi tunduda. Kuid tõsi, ma olen ikka ise ka natuke rahul. Päris rahul. :)

      Kustuta
  3. Väga ilus aed ja taimede kooslus on imeilus ja nii liigirikas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh. Ma usun, et need on möödunud aastate tööde viljad. Üleöö ei tule midagi.

      Kustuta
  4. Praegu on tõesti pillerkaar värvidest ja lõhnadest ja liblikaid on sel aastal küll vist kordades rohkem kui varem, Ma pole nii palju ja erinevaid veel näinud. Kohe parvedena, Mumme ja summe muidugi ka. Olgu jah su nädalavhetused ilusailmsed, kuis muidu selle kõigega hakkama saada :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Liblikaid on väga palju. Liikide poolest on meil vaid koerliblikaid siiani vähe olnud, aga nemad tulevadki teise lainena natuke hiljem - augustis. Aga paabusilmasid ja lapsuliblikaid ja silmikuid on väga arvukalt. Mõni ennenägematu on ka minu aeda sattunud. Sellest juba mõnes eraldiseisvas postituses.

      Kustuta
  5. Mõnus lopsakus ja armsad toonid. See on oskus niimoodi kõike kõlama saada. Hubane ja soe pealekauba. Nii meeldib kui saab aias selliseid läbikäike taimedega kujundada. Mul siin peavad jääma suured rohelised teed nö. vahel käivatele suurtele masinatele. Liblikaid on tõeti väga palju, ka siin. Nii tore.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle väga meeldivad muruteed peenarde vahel. Mõneti unistan inglise klassikalisest double-border'ist, mille vahel lai ja korralikult pöetud mururiba. Võib-olla ma isegi paigutaks sellise asja oma aeda ära, aga see on töö-töö-töö, milleks hetkel aega ja jõudu pole.
      Liblikate üle rõõmustame koos!

      Kustuta
    2. Mul üks tee niimoodi isegi tekkis, kuna peenar sai lai, aga haljastus võtab aega. Tead, mul tekkis üks küsimus/ rahmeldaja soovitas su käest küsida/. Puudutab ogaputkede teemat. Nimelt soetasin ühe nö. madala `Blue Hobbit`. Kas tead temast midagi? Tahaksin ta istutada oma "mereranna" juurde, aga tekkis küsimus, kas on mõeldav istutada läbi kanga või tahab ta kavamiseks-laienemiseks ikka "vaba maad".

      Kustuta
    3. 'Blue Hobbit' on mul olemas ja kasvab vaatamata nimele üle põlve kõrgeks. Usun, et teda sobib läbi kanga istudada küll - neil taimedel on üks tugev sammasjuur nagu võilillel ning puhmas laieneb aeglaselt.

      Kustuta
  6. Mumme ja liblikaid on sel aastal tõesti palju. Ja aed lõhnab, oh kuidas lõhnab.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mu hilissuve lemmiklõhn on buddleja lõhn ja 'Black Knight' puhul piisab juba esimesest avanenud õisikust, et see magus aroom hakkaks mööda aeda levima. Magusad suvelõhnad!

      Kustuta
  7. Nii vahva puhkenurgake. Ma näen sel aastal igal pool aiapinke - eks põhjus on selles, et endal üks puudu, aga siis ma olen jälle kadedusets roheline, kui mõni puidust iludus pildis või reaalis vastu vaatab. Igatahes väga põhjalik ülevaade, saab natuke aiaplaanist ka aimu. Ja väga kaunilt kujundatud! Ilmselgelt ka hästi hooldatud, kui räägitakse tänavusel aastal "liblede" eemaldamisest. Käisin täna tuttavaga aiatiirul oma aias ja avastasin jälle siit sealt poolemeetrisi pajulilli ja muud ulkat mudru - nagu üleöö kerkiks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul tekkis üks mõte, kuidas seda aiaplaani natuke selgemaks teha kõigile teile, kes pole veel siia sattunud. Kui fotoseanss õnnestub, siis tuleb sellest postitus.
      Mõtlesin ka selle umbrohunduse peale ja äkki on nii, et ma hoian oma aeda ja taimi ja natuke vastutasuks hoiab ka aed mind, ega koorma liialt hooldustöödega, sest mul ei ole aega piiramatult võtta. Viimastel aegadel tõesti eriti umbrohtu peenardesse pole tekkinud, v.a mõni uudismaa, seal pikalt uinunud umbrohuseemned ikka maa liigutamise peale ärkavad ja tärkavad.

      Kustuta
  8. Minu jaoks lausa filigraanne on Su aed. Läbimõeldult huvitav ja kadestamisväärselt :) väga heas korras.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh. Eks aias on paremaid hetki ja mõni selline ka ikka, kui kõik nii väga korras pole. Aga eks mulle endale meeldib ka, kui korras on.

      Kustuta
  9. Vaatan suure kadedusega nii korras aeda.
    Liblikapeenrad ja suur püsikupeenar on suurepärased. Kas need teised väiksemad jäävadki nii omaette?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Need väiksemad on võrdlemisi uuekesed. Praegu mõtlen, et nad võiksid jääda sellisteks saarteks, aga vajadusel saaks ka ühendada, kuid siis kaoks need toredad vahelt käimise võimalused. Tõsiasi on see, et aianurgas on valgusolud õunapuude tõttu piiratud ja need peenrakesed on tehtud päikeselaiku. Teine piirav tegur on vanad tikri ja sõstrapõõsad, mida ma ilma näilise põhjuseta likvideerida ei söanda. Aga kui püsikupeenar on võrdlemisi valmis asi, siis siin on kindlasti tegemist areneva alaga.

      Kustuta
  10. Nüüd ma saan aru sinu kõrreliste jutust, nad on sul väga ilusad ja ausalt öeldes näevad välja nii, et kui nad oleksid kassid, siis nad nurruksid :)
    Veel meeldib mulle väga A.ptaarmica kombinatsioon roosiga. See kooslus püsib kaua ilus ja valge toob värvi rohkem esile, lahe! Erinevalt nt lavendlist ei pea ilusaks kasvamist kaua ootama.
    Sa oled esimene aednik, kes pääsusabadele tilli külvab, tõesõna :) aga küllap on selliseid aednikke veel. Igatahes oled sa meid pannud liblikaid märkama.

    Kas sul on "aiaga" selline seos, et puud peavad olema? See vaade, kus on mägisibulapeenar on mõnus jungel.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sellesse siidpööriste juttu usun ma ise küll siiralt, või noh... mis usun, arvan ikka teadvat, sest kogemused on nii näidanud. Ja toredakesed on tõesti kõik.
      Võsa-raudrohtu vaatasin ma ühe sõbra aias, ja siis eelmisel augustil ta tõigi mulle sünnipäevaks tutsukese. Ja see tutsuke on plahvatuslikult levinud ning täidab oma rolli suurepäraselt. Mul oli kohe ettekujutus, et ta peab väikesõielise roosa roosiga kokku minema. Nüüd nii ongi.
      Pääsusaba lapsed kasvavad kenasti, neid on seitse, ja ma olen tõeliselt uhke lapsevanem! :D

      Puude teema on mul mõneti läbi käinud. 16-18 a tagasi, kui ma Räpinas õppisin (keskkonnakaitset ja mitte aiandust), siis ma ka vaimustusin kõikvõimalikest okaspuudest - tegin pistikuid ja kasvatasin ja mõned on siiani alles. Aga see on kuidagi raugenud huvi. Hetkel on fookuses pigem püsililled ja kõrrelised ja tunnistan, et nendega võiksin olla ka täiesti kesk lagedat põldu.
      Mulle on hästi oluline ka päike ning lagedus pigem soosib seda. Tavaliselt töötan aias päikesega samas ringis - liigun töödega päeva jooksul ümber maja päikesega kaasa.
      Ja kui ma nüüd natuke enam mõtlen, siis on ikka mõned puud, mida tahaks proovida - on toredaid vahtraid näiteks.
      Kokkuvõttes, kuna ma olen elanud kogu aeg (linna mitte arvestada) metsa sees, siis puudest ma eriti ei oska unistada, nad on alati olemas ja ümber.

      Kustuta
  11. ja pingi peale olen ma kade nagunii

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tule vahel istuma, kui Häädemeestelt tuled!

      Kustuta
  12. Vaat siis kui kaugele tuli sõita, et teie teed Emmaga ristuksid. :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Emmaga oli tutvus sobitatud natuke varasemalt, kuid Aseris sai kinnitus see tundmus, et üks tõsisemas-konkreetsemas vormis suhe tuleks temaga luua. :D

      Kustuta
  13. Monus dzhungel, kohe suisa padrik kohati :) Aga nagin ju oma silmaga, et elu keeb ja kihab seal kogu aeg. Nii et see on justkui aia syda :) Yldmulje on stiilne ja maitsekas. Kui 40 aastat tagasi maamehega abiellusin ja pyydsin aru saada kuidas suvelilli pysikute vahele istutada, ytles ta mulle, et see on koige raskem, sobitada taimi omavahel kokku. Ja arusaamine on ju alles pool asja. Harmooniatunnetus... noh ei tea, monele see ehk synnib sisse :) Vaga tubli igatahes. Ja palju onne ka, et ikka jatkuks joudu ja tulist meelt - oled ju Paikese margis syndinud!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks see tunnetus ja harmoonia nägemine on meil kõigil natuke erinev ja omamoodi. Olen päris paljudes aedades käinud ja vaadanud - jah, ilus küll, aga üldse mitte minulik, mulle omane. See algab juba taimede valikust ja läheb üldpildini välja.
      Õnne on ikka tarvis ja tulisust kah, nii saavad asjad tehtud! :)
      Päike on väga oluline ja sellest kirjutasin paar rida juba ülevamal.

      Kustuta
  14. Oh ja Scarlet laiutab Sinu pingi peal!.... Sa pole seal ju yldse enam istunud... STOP AND SIT DOWN elu tuhiseb mooda ja Sa ei saa neid hetki tagasi :)

    VastaKustuta
  15. Your garden is beautiful - so many things in bloom. It looks like a very large garden but very well maintained.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you Alain. End of July and early August are deffinitely the high times of my garden.
      Garden is not big but I try to do my best to keep it looking nice and tidy. :)

      Kustuta
  16. Vaatasin ja vaatasin, nii mônus aed ja kui kenasti Sa temast kirjutada oskad. Kôik on täpselt kümnesse! Kuhu südamerohi koha leidis, ta kasvab suureks ja meeldib ka putukatele hirmsat moodi. Oma aeda külvasin siilkübaraid Sinu eeskujul.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh-aitäh!
      Aus ülestunnistus on see, et südamerohud on endiselt potis. Aga nad saavad istutet arvatavasti homme. :) Üks leiab pesa liblikapeenras (koht valmis vaadatud), teise võiks kuhugi soleerima panna.
      Mitmed hirmutasid mind hirmsa isekülviga selle taime puhul, aga ma eriti ei pelga, olen ju tubli rohija! :D
      Liblikate eest hoolitsemine on ilus tegu! Igatipidi!

      Kustuta