kolmapäev, 8. juuni 2016

Ramondad, laugud, iirised

Püsiku peenra servas, pärna laiuva võra varjus ja väikeste hostade naabruses on õide puhkenud pürenee ramondad. No  küll nad on ikka armsad väiksed tegelased! Igal kevadel rõõmustavad nad mind oma helelillade toakannikestele sarnaste õitega. Sel aastal on õisi rikkalikult ja halb talv pole neile märki jätnud.

Ramonda myconi
Pürenee ramonda, taustaks hosta 'Rainforest Sunrise'/ Ramonda myconi & Hosta 'Rainforest Sunrise' on background
Ramonda myconi
Ramonda myconi
Ramonda myconi
Ramondavälud hommikupäikeses/ Pyrenean violets in morning sunshine
Ramonda myconi
Ramonda myconi & Hosta 'August Moon' 
Ramonda myconi & mini hostas
Väiksed kalliskivid kõik reas/ My little jewels all in row
Varajasemad laugud on õitsemise lõpetanud. Kuum ja päike küpsetasid nad ära nädalaga. Nüüd aga avanevad uued ja märksa põnevamad liigid. Viltust lauku olin juba mõned aastad taga ajanud ja kuldsetest keradest oma aias unistanud. Soovidel on aga kombeks täituda ja viltuse laugu leidsin varakevadel Sulev Savisaare aiast. Tõin kolm taime endaga kaasa ja nüüd on nad õide puhkemas. Võrratud!

Allium obliquum
Viltuse laugu puhkemine/ Allium obliquum bursting into bloom
Nectaroscordum siculum
Sitsiilia mesilauk võttis ühe puhkeaasta, kuid õitseb taas/ Nectaroscordum siculum took a rest for a year in blooming but flowers again this year
Allium christophii
Turkmeenia lauk on kui uusaasta saluut/ Allium christophii burst into a bloom like fireworks
Iiristest õitsevad nüüd kaks kõige vanemat sorti, tooduna juba vana kodu juurest ca 25 aastat tagasi. Need on helekollane ja beezikaskollane, pruunikaslillade "langejatega". Kolmas sort on mul koolipoisipõlves Viljandi turult ostetud "pruun iiris". Oh, kui palju aega on juba sellest. Aga mulle väga meeldivad need taimed, mis püsivad minuga!

Iris cv.
"Vana kollane iiris"/ "Old pale yellow iris"
Estonian Cottage Garden Style
Taluaiakooslused/ Mixed border of Estonian Cottage Garden
Iiristel on sel kevadel võrdlemisi vähe õisi. Seda räägivad paljud aednikud. Vaatasin kõik oma iirised üle ja leidsin, et õievarred on kõigil puhmastel ainult päiksepoolsel serval. Julgen sellest järeldada, et möödunud suvi oli ilmselt õiepungade kujunemise aegu liiga jahe. Või siis ei "küpsenud" risoomid piisavalt. Igatahes nii on, eranditult kõigil sortidel/puhmastel. Seega külma või ebasoodsat talve siin süüdistada ei saa.

Aed üldilmelt muutub rahulikumaks. Rohkem on rohelisi toone ja lehtede lopsakust. Reedene ja pühapäevane hoovihm tõid ka pikale kuivale leevendust. Loodetavasti sadas täna ka maal korralikult. Tallinnas oli kena sadu.

Hosta cv
Pärast sadu/ After the long waited rain
Perennials Bed
Püsikupeenra rohelus/ Green calmness of Perennials Bed in June
Last tulips
Kõige viimane tulp, esmaspäeval, nimi jäi vaatamata. Kõrval hiina siidpööris 'Variegatus' ja hosta 'Ivory Blue'/ Last of tulips in bloom this past Monday, along with Miscanthus sinensis 'Variegatus' and Hosta 'Ivory Blue'

Laupäeval oli iga-aastane püsikupäev Tartu Botaanikaaias. Peamiselt läksin järele taimedele, millised olin tellinud kohale tulnud taimekasvatajatelt. Kastik-stepirohtu ja kollaseid siilkübaraid Valgeanso talust, üks väga eriline sõnajalg Lepiku-Mardi talust ning punt püsikuid Järvseljalt. Emotsioonioste ei tulnudki. Emotsiooni ajel tõin hoopis Tartu turult kabatšoki ja patissoni taimi. Väike tiir sai ka aias tehtud ning mõni pilt kaasa toodud.

Tartu Botanic Garden
Botanical Garden of Tartu University
Tartu Botanic Garden
Botanical Garden of Tartu University
Tartu Botanic Garden
Botanical Garden of Tartu University
Tartu Botanic Garden
Botanical Garden of Tartu University
Tartu Botanic Garden
Botanical Garden of Tartu University
Tartu Botanic Garden
Botanical Garden of Tartu University

26 kommentaari:

  1. Ramondad on tõepoolest väga armsad, vitaalsed, pikaealised ja vastupidavad taimed, kui nad on kasvukohaga rahul, Sinu ilusad suured kivid on neile heaks seljataguseks
    Aediirised, eriti aga siberi iirised, on tänavu hoopis madalamad. Mina pean iiriste vähest õitsemist küll talve süüks. Eelmise aasta augustiks olid kasvanud suured ja võimsad lehvikud ja õiepungade algmed moodustuvad neil juba augustis, mis tähendab, et jõudu ja soojust neil seal ajal oli. Aga alla -15 paljast külma hävitas need tekkinud õiepungad õrnematel sortidel päris kindlasti, kasvupungad taluvad rohkem. Aga, et nad, eriti siberi iirised ja ka osad kõrrelised on tänavu poole madalamad, on mai kuumuse ja kuivuse töö.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Võibolla on see äärmiste risoomide õitsemine tingitud sellest siis, et need olid külmade aega paremini lumega kaetud, kui puhmaste sees võis olla katvat lund ja seega ka kaitset vähem.
      Ma vaatan, et siidpöörised said peale seda talve kohe hea kasvuhoo sisse ja talvituti üldjoones väga hästi.

      Kustuta
  2. Your Ramonda are beautiful. I also have one, but only one, and it does not bloom so profusely. Perhaps if it eventually selfseed it will be more generous with blooms.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ramonda needs a bit of a shade and shelter. Thend it should do well and bloom profusely!

      Kustuta
  3. Ramonda on ka minu suur pisike lemmik. Tal on tore komme välkkiirelt õienuppe kasvatada. Põua ajal oli kõik vaikne, ainult lehed. Peale vihma tekkisid ühe päevaga õievarred ja täna need ilmselt juba avanevad.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Põua ajal avaldub ramonda kõige hämmastavam omadus - ta võib kuivada täiesti pruuniks krõbedaks känkraks. Ja siis, vett saades, taas ennast sirgu ajada.

      Kustuta
  4. Ramonda on üks neist, millest ikka veel alles unistan ja vviltune lauk on teine. Järelikult on potensiaali. Eile oli meitemail vihm, mis tõesti juba päris keskmise hinde välja teenis ja täna on aed hoopis teise näoga :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No kas Sa nüüd näed, mõni asi ka Sul veel puudu! ;P

      Kustuta
  5. Ilus on Sul,oi kuidas tahaks seda ilu oma silmaga näha!Ramonda meeldib mullegi.Sel aastal muretsesin endalegi uude kivilaossa.Loodan,et talle seal ikka meeldib

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Küllap meeldib, peaasi et päike ja külmad tuuled väga peale ei käi!

      Kustuta
  6. Vaatasin Päikse pilguga oma kahe iirise ala - õiteta kohad olid laiguti - ida-kirdenurk ja keskpaik. Tegin sellise järelduse... et õitsesid kohad, mis olid külma tuule eest rohkem varjus; risoomid on mul nii paigutatud, et valgust peaks nad saama võrdselt. Ja mulle näis, et äärepealsed pungad paiknevad sügavamal mullas ja risoomikontsu varjus - kui külm põhja-kirde-idatuul puhus, siis vastasnurga pungad olid varjatud. Ma ei tea, kas tahtsin oma varasemat külmajuttu õigustada ja olin teiste arvamuste suhtes pime?

    See paar piiska, mis meil eile maale tuli, kuivas tuulega kohe. Minu närv ei pidanud vastu (olin oodanud hetke, mil saan suvelilli laiali istutada), kerisin lahti vooliku ja kastsin õhtul aiamaad ja lillepeenart külma põhjaveega. Jahe ilm leevendas vast taimede külmašokki. See oli mu elu esimene totaalne kastmine, aga kui kartulit (kartul tahab niiskust) mullates kraabid tolmu ja lillepeenra tuuleserva (tuul kuivatab) maa on kuivast paakunud, siis ikka viitsisin närve rahustada.

    Huvitav, mis selle pruuni iirise "pärisnimi" on; need kollased õnnestus mul kunagi ära nimetada, aga...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selle äärepealsete pungade teoorias on Sul point sees! Ja võibolla oli äärmistele ka mingil viisil siiski rohekm lund kogunenud kui puhmaste sisse?!

      Uurisin eile Elle Ahse iirise raamatut, lootes, et ehk saab nendele vanadele meie aedades levinud kollastele ja pruunidele nimed, kuid ei saanud. Kui Sul kollase nimi meenub, anna teada!

      Kustuta
    2. Iris germanica ssp. flavescens; 'Flavenscens'.

      Kustuta
    3. üleval on üks üleaarune täht

      Kustuta
    4. Iris germanica ssp. flavescens; 'Flavescens'.

      Kustuta
  7. Mulle taitsa meeldib siit lugeda, kuidas te arutate neid pungi ja paikest ja kylma.. huvitav:) Aga kodupilte vaadata on vorratu, nyyd kus te nii ilusasti koik korras hoiate.. Torkas silma et muru kolletab ja mul vottis ikka mitu pikka viivu et taibata, teil on kuiv. Ja kuum. Siin mere aares on ka kuiv, aga peale 3 sooja paeva on meil jalle kylm.. "Lehmatissi" lilled (minu pandud nimi, maletan hasti kuidas linnalapsena neid vanaema lauda taga uurisin) vaatavad vastu Sinu Tartu piltide pealt, nii armas... Aitah :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No nüüd oled Sa juba kodus ja näed kõike ise oma silmaga! :)

      Kustuta
  8. Imekaunid ramondad - jälle sai natuke targemaks :) Viltune lauk õnnestus mul ka eelmisel aastal kusagilt krabada, samuti too suur imeline "ilutulestiku" lauk... Just täna jälgisin kuidas mesilane mõnuga tema küljes kiikus, kõvast tuulest hoolimata oli see ilmselt hea kindel koht, paksu varre otsas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mesilastele laugud meeldivad! Ja mulle ka!!! :P

      Kustuta
  9. Mulle pugesid ka nüüd ramondad hinge. Nad sul seal nii toredas seltskonnas ja paigas ka. Iiristega on meil nii, et enamik on samasugused, mõned isegi pikemad kui tavaliselt, aga mõned jah näitavad üksikuid õievarsi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No see on tore. Nad ongi ühed äärmiselt armsad väiksed tegelased ja "teevad kiirelt ära".
      Neid iiriseid ma olen nüüd vaadanud siin ja seal (Tartu BAs viimati) ja mõtlen, et neid võiks mul ikka rohkem olla. Nimelisi. Nad on äärmiselt suursugused ja väärikad taimed.

      Kustuta
  10. Hi Tistou! love your hostas, different colors.
    Have a nice week and weather!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you Nadezda! Finally it is raining enough and plants are feeling happy. Me too! :D
      I should do a special post about hostas, they are wonderful!

      Kustuta