esmaspäev, 23. mai 2016

Peoleo laulab

Jätsin maalt tuleku tänasele hommikule. See pakkus toreda üllatuse, sest päikselisse sooja hommikusse astudes kuulsin peoleo laulu. Nädalalõpu päevadel teda veel kuulda polnud, nüüd aga oli olemas. Laulis oma ilusat laulu kõrgel tammevõras ja vahele kräunus "kassi" ka. Vihmalootus on siiski küll kasin hetkel. Peoleo on minu jaoks viimane kevadlind, keda oodata. Sel aastal on aga rukkirääk veel puudu.

Teine linnelamus nädalavahetusest oli kodukakupaar oma kahe pojaga laupäevases hilisõhtus. Pojad istusid ühe tamme otsas üpris lähedale sellele, kus täna kohtasin peoleod. Kiunusid teised ja kutsusid oma vanemaid. Nood käisidki aegajalt poegadele toidupoolist toomas. Täiskuu muutis hilisõhtu valgeks ja küllalt selgelt oli lindude siluette tegutsemas näha.

Olin kodus üle kahe nädala ja kõik oli muidugi tundmatuseni muutunud. Hilised tulbid, hostad, sõnajalad - need olid siis veel kõik olemata. Nüüd aga lokkas ja haljendas kõik külluslikult. Möödunud nädala sadu oli teinud head ja seda oli kõigi näolt näha.

Perennials Bed
Hommikune püsikupeenar/ May lushness in Perennials Bed
Tulips Bed
Iiriselõhnaline tulbipeenar viimase tulbiga/ Sweet smelling Tulips Bed with bearded irises and last of tulips
Iris cv.
Tundmatu hübriid-iiris/ No-name bearded iris
Papaver orientale
Tulbipeenra ja mägisibulapeenra ühenduslüliks on hetkel idamagun/ Linking my Tulips Bed and Sempervivum Bed - oriental poppy in full bloom, along with Berberis thunbergii 'Aurea'

Tulbipeenras on tulpide aeg ühel pool. Õitsevad vaid paar hilist sinist papagoid. Algamas on peenra uus laine ja see on iiriste päralt. Esimesed kõrged iirised täidavad õhku magusa lõhnaga. See on teine tuntavalt tugevam lillelõhn aias peale idahüatsinte. Ja mulle see meeldib, meeldib-meeldib!

Tulpe on aga õitsemas veel hulgaliselt püsikupeenras ja aiapeenras. Need on hilised lihtsad (single late) ja viimased looduslikud liigid. Ja muidugi papagoitulbid, mis troonivad sel kevadel tulises suvelillepeenras. Tublima õitseja tiitel läheb sel aastal 'Blue Diamond' tulbile, kes oli täisõies kaks nädalat tagasi ja pakkus veel täna peenrasse lillakat värvilaiku.

Perennials Bed
Püsikpeenra hilised tulbid/ Late tulips of Perennials Bed
Tulipa batalinii 'Bright Gem'
Tulipa batalinii 'Bright Gem' on üks väga tubli, terve ja püsiv loodusliku tulbi variteet, sel aatal aga ootamatult kollane/ Species tulip Tulipa batalinii 'Bright Gem' is healthy and reliable in garden, surprisingly yellow this spring however
Tulipa 'Little Princess'
Sama tubli on loodulike liikide vaheline hübriid Tulipa 'Little Princess'/ As good as previous is hybrid of species Tulipa 'Little Princess'
Tulipa 'Little Princess'
Tulipa 'Little Princess' kõrreliste peenras/ Tulipa 'Little Princess' in Grass Border
Tulipa 'Texas Flame'
Tulipa 'Texas Flame' aiapeenras/ Tulipa 'Texas Flame' in Garden Bed
Tulipa 'Texas Flame'
Tulipa 'Texas Flame'
Tulipa cv.
Teine katsetus saada endale minatuurne 'Baby Blue'. Teine firma, aga tulemus ikka sama - hoopis midagi kõrget ja muud. Õis on tegelikult roosakas, aga hommiku valguses jäi lilla. Ilmselt ei saaks ma ka kolmandal katsetusel soovitut? My second try to acquire miniature tulipa 'Baby Blue'. Well, something bluish, but far from 'baby'.
Papagoitulbid said sügisel maha tulisesse suvelillepeenrasse. Ositi hädapärast, sest ma ei leidnud neile kohta lihtsalt. Valisin suuremad ja paremad sibulad. Selleaastane pilt on hoopis teine võrreldes möödunudaastasega. Siis oli enam kollast ja oraanži värvi, seekord punast ja roosat. Kuidas see võimalik on, ma ei tea, sibulad on samad. Jaanuari suure sula ajal jäi peenar täielikult nädalateks vee alla, umbes 10 cm vesi lainetas selle koha peal. Arvasin, et ma ei näe ühtegi tulpi seal enam, aga võta näpust, kõik mahapandud tärkasid. See aasta siis selline papagoide lend.

Parrot tulips
Papagoitulbid/ Parrot tulips
Parrot tulips
Papagoitulbid/ Parrot tulips
Parrot tulips
Papagoide lend/ Flight of parrots
Laupäeval oli laadapäev. Paljud eelistavad Türile mitte minna, kuid minu arvates on seal päris tore. Ennekõike inimeste ja suhtluse pärast. Minul kulus uskumatud 5 tundi kui muuseas. Ja kohalike Türi aednike turukaupa on ka põnev uurida, mujal seda ei näe. Oma senises strateegias, enne kõik üle vaadata ja siis alles oste tegema hakata, ma seekord pettusin. Väga keeruline oli varem nähtut uuesti üles leida või oli see sootuks müüdud.

Esimene ja kõige tähtsam ost oli päevaliilia 'Orhidee' (E. Ahse). See imeline sort oli mulle silma jäänud juba mõned ajad tagasi Tartu Botaanikaaiast. Olin väga rõõmus selle leiu üle. Ühtlasi tervitused Muhedikemaale! Ülejäänu oli pudi-padi, mis kõik vajalik või tekitas emotsiooni. Ainus hosta, mis ostsin, selgus kodus, oli juba olemas. Juhtub sedagi. Kaks toredat sõnajala sorti leidsin ka ühe Viljandimaa taimetalu valikust, kaubapeale sain kutse külla tulla. Küllakutseid kogunes üldse pea samapalju kui taimi, ainult kuidas ma need küll teoks saan?! Armas, et kutsutakse, aednikud on üks soe hõim!

Plant fair catch (Türi lillelaat)
Laadasaak/ Türi Flower fair catch

Kaasa sai toodud:

Calamagrostis x acutiflora 'Karl Forrester' x 2
Calamagrostis x acutiflora 'England'
Miscanthus sinensis 'Kleine Fontaine'
Millium effusum 'Aureum' x 2
Hemerocallis 'Orhidee'
Athyrium filix-femina 'Victoriae'
Dryopteris affinis 'Cristata The King'
Iris pumila (sinine)
Hosta 'First Frost'

Ja üks täielik emotsiooniost (algul jätsin ostmata, aga siis piinas kaks päeva ja lõpuks tõin ära) kohalikust aianduskeskusest  - sildil Salvia azureum, aga see ta kindlasti pole. Olgu siis lihtsalt üks imelilus salvei ja rõõmustagu mind pika suve trepil. Kimalased on juba minuga sama meelt! Vastupandamatu! Sel pildil on sügav indigosinine õige tooniga ja selline ta just ongi!

Salvia sp.
Salvia sp.
Nädalavahetus oli toimekas ning sai askeldatud nii metsapeenras kui aiamaal. Sellest kõigest nädala sees.


22 kommentaari:

  1. see on tõesti Salvei suure tähega, ilus :) rääku kuulsin juba 14. mail külas olles, meie omal pole vist enam head tulemise kohta, puha haritud maa ümberringi :(

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On-on! Ta tegi mu nii ära, et pimestas lausa! Kassas oli rõõmus üllatus, et sain päris mõned eurod allahindlust, kuid sellegipoolest maksis keskmise puu maksumuse. Aga see ei morjenda mind üldse! :D

      Kustuta
  2. See Texas Flame on Sinu pildi peal super, no toesti leegitseb.. vaga ilusad pildid ikka .. see Princess seal korreliste taustal ja.. ah yldse, nii armas soltuvus see Sul :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eksole. Huvitav kas sellistele on ka kuskil võõrutuskliinikuid? Mitte et ma seda enda puhul vajalikuks peaksin. Lihtsalt tekkis selline mõte... :P
      Ja see ei tähenda, et ma eitaks oma "probleemi" - jaa see on täiesti olemas, aga see on üks parim osa minust. Enda arvates.

      Kustuta
    2. Selle parima osa nimi on harmoonia ehk tasakaal sisemiste vaartuste ja pyydluste ning valise keskkonna vahel. Papa Maslow nimetas seda self actualization ja tema hinnangul umbes 2% jouab sellele tasemele.. Nii et koik hasti, niikaua kuni ikka inimsuhted ka seal harmoonia sees rahul on :)

      Kustuta
    3. No siis on mul veel lootust! :)

      Kustuta
    4. Ma päris hästi ei saa aru, millest siin jutt käib. Aga ükspäev vestlesin sõbraga ja ütlesin, et ei kujuta enda elu aiamaa ja õunapuudeta ette ja väiksest lillepeenrast on rõõmu. Vana kartulisort, keda on neli põlvkonda kasvatanud ja õunapuu, kelle vanaisa mere tagant kaasa tõi... ma ei taha neid kuidagi maha jätta, nad on minu perekond.

      Kustuta
    5. See soltuvuse teema on ju aktuaalne ja palju leierdatud, tegin ehk ebakohast nalja :) Meie peres kahjuks sellist head jarjepidevust pole olnud, valitsuste vahetused, talude lohkumised jne Kyll aga on meil veel valdavad need maarahva "geenid" ja ma paluks sydamest paari seemnekartulit, et neid siis ka edasi parandada..

      Kustuta
    6. Seda taimedes ja ka mõningates asjades, aga miks mitte ka kommetes/harjumustes kinni olemine on väga loomulik ning kokkuvõttes teebki see meist inimesed. Ma mõtlen ka, et kuhu iganes ma läheks või mis must saaks, kohustus oma isa istutatud õnuapuude osas jääb mulle seni, kuni jalg ja käsi liiguvad. Vähemasti niiviisi olen ma tundnud.

      Kustuta
  3. Hea jaht. Väga põnevad kõrrelised.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on vaja veel ühte Moliniat ja siis võib mõneks ajaks maha rahuneda. Stepirohtudega pean tegelema- ülemöödunudsügisesed külvid kasseittides vajavad potistamist. Mul on puukooli vaja!

      Kustuta
  4. Ilus, ilus :) Mulle väga meeldib see papagoide lennukoht ;) Kes on see suureleheline esimesel, püsikupeenra pildil ees?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on kaunis teleekia Telekia speciosa. Kaunis lehestik püsib kenasti sügisesse välja, kui teod ära ei söö, sest neile maitseb ta väga. Liblikatele ja kimalastele meeldivad kollased korvõied ka väga.

      Kustuta
    2. :) Peab siis jälgima, need lehed on tõesti ilusad lopsakad, annavad toreda efekti!

      Kustuta
  5. Külluslik ja kaunid pildid! Rääku ei ole meil ka veel, ootame!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Aed on hetkel tõesti ülevoolavalt lopsakas ja külluslik. Teeb kohe rõõmu! :) Rääku ootame!

      Kustuta
  6. nagu kontsert! :) avamäng ja nüüd siis teemaarendus. Viis tundi on ikka vinge vastupidavus, mina kustun tavaliselt pärast, eee kahte tundi. Võib-olla olen kärsitu ka.

    meil käis rukkirääk ära, õnneks kolis kaugemale, sest ta ju räägutab kogu aeg :) Peoleod olen näinud, aga vihma pole ta veel lubanud. Pääsukesi märkasin.
    Salvia lööb tummaks, kui seemneid annab, paluks prooviks mõnda :)fantastiline sinine!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Niisiis ei jää muud nüüd üle, kui anda ka korralik lõppakkord! :D
      Tead, see viis tundi kadus nii kiirelt ja märkamatult, et ma ise ka olin väga üllatunud, kui lõpuks kella vaatasin. Aga meeldivalt aega viites kaob see märkamatult.
      Ma proovin esiti teha pistikuid. Tahaks isegi kuidagi teda ületalve säilitada.

      Kustuta
  7. See salvia on vapustavalt kaunis, googeldasin küll, aga kohta, kust teda osta saab ei leidnud. Unistuste sinine :)
    Meil on rukkirääk ja peoleo juba paar nädalat olemas ja viimane võiks juba kräunuma hakata, vihma oleks väga vaja, maa sarnaneb telliskivile.
    Suurel õitsemisel on meil pisike vaheaeg, ma armastan värvide vahel neid rohelisi perioode, mis ei tähenda muidugi, et muid värve polekski, aga nad hetkel ei võimutse

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See meie kohalik, see on see meie Hortes. :)
      Kui ma salvia avastasin, oli kaks taime, kui järel käisin, olid veel mõlemad alles. Ehk on teine, see viimane, veel praegugi saadaval. Ei saa kahjuks kontrollima minna, sõidan kohe Ida-Eestisse paariks päevaks.

      Kustuta
  8. Nii korras peenrad, siin seisaks nagu aednik 24/7 kogu aeg valves kõrval.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh ära räägi, aednik oli ju viimased kaks nädalat üldse aiast eemal ja sel korral olin vaid metsapeenras ja aiamaal, need on tõesti puhtad ja korras. Aga üldine järjepidevus annab lõpuks kergema vaeva.

      Kustuta