teisipäev, 5. aprill 2016

Aprilli alguse pildiring

Kevade esimesed õitsvad taimed on nii erilised ja köitvad, et käid mööda aeda ja aina imetled neid. Ikka kohe hommikul esimese asjana ja siis peale hommikukohvi ja lõunaajal ning mitu ringi veel samamoodi päeva jooksul, õhtuhämarikuni välja. Vaatad ühe külje pealt ja siis teisalt ja ikka uuesti ja uuesti, ja sellegipoolest leiad aina uusi detaile ja uudiseid.

Minu sellenädalased pildid on suuresti ikka samadest taimedest ja nurkadest, mis eelmiselgi, aga nad on palju edasi arenenud, sest üks nädal kevadel on väga pikk aeg. Võrrelge ise! Panen nad seekord kõik tegemise järjekorras. Ka siit paistab ringlemine täitsa välja!


Bulbocodium vernum
Valevlill on valla löönud. Taustal on esimesed kollased krookused 'Yellow Mammoth'/ Bulbocodium vernum is full bloom now, egg-yolk yellow crocus 'Yellow Mammoth' on the background.
Crocus sieberi 'Tricolor'
Siberi krookus 'Tricolor' on hommikupäikeses õied avanud/ Crocus sieberi 'Tricolor' has opened its blooms in morning Sun
Tulip Bed
Varajased sibuliirised rõõmustasid juba kolmandat nädalavahetust järjest/ Bulbous spring irises are cheering me up for the third weekend in row.
P1010180
Ja tagasi krookuste juurde, sest nad on nii ilusad praegu/ And back to crocuses, as they are so beautiful at the moment
Iris histrioides 'Katherine Hodgin'
Ainsa päris uue õitsejana leidsin aiast võrk-iirise 'Katherine Hodgkin'i/ Only completely new bloomer this past weekend was Iris histrioides 'Katherine Hodgin'
Iris histrioides 'Lady Beatrix Stanley'
Iris histrioides 'Lady Beatrix Stanley' on kõige lopsakama õiega võrkiiris/ Iris histrioides 'Lady Beatrix Stanley' seems to be the lushest blooming in a group.
P1010188
Varastel krookustel on õied lausa padjanditena, 'Ard Schenk'/ Early crocuses look like cushions - here Crocus 'Ard Schenk'
Crocus chrysanthus 'Blue Pearl'
Teine padjake on 'Blue Pearl'/ Another cushion is 'Blue Pearl'
Perennials Bed
Kevadised sibullilled püsikupeenras/ Early spring bulbs in Perennials Bed
Grass Border
Need krookused... neid pidi ikka veel korra vaatama/ Oh those crocuses, I had to take another look
Iris histrioides 'George'
Võrkiiris 'Georg' on enamuse oma sibulaid aastaga kaotanud, võib-olla pole see põhjustatud halvast talvest, vaid hoopis liigkuivast ja kuumast suvisest kasvukohast/ Iris histrioides 'Georg' has declined in numbers. Maybe not because of poor winter but rather dry and hot summer spot they have, which I. histrioides don't like.
Grass Border
Vaated üle kõrreliste peenra/ Views over Grass Border
Tulip Bed
Lemmikvaade/ Favourite View
Tulip Bed
Päikseline/ Sunny
P1010238
Rõõmus/ Happy
P1010239
Lihtsalt võrratu/ Simply Superb
P1010243
Crocus chrysanthus 'Blue Perl'
Crocus 'Jeanne d'Arc'
Crocus 'Jeanne d'Arc'
P1010247
Bulbocodium vernum
Galanthus 'Magnet'
Lumikellukeste välud/ Fields of Snowdrops
P1010263
Õhtused siberi krookused/ Evening Sieberian crocuses
Iris danfordiae
Õhtu toob sügavuse värvidesse/ Evening brings depth to colours

Selline oli üks päevaring meie aprillialguse aias. Puhastasin ära püsikutepeenra ja nüüd on aias pea kõik korras, peenrad on üle käidud. Pealsed on hekseldatud komposti jaoks või põletatud lõkkes. Vaid metsapeenar on veel sügislehteses ja vajab kasimist. Aga seal olijad ongi hiljem ärkajad. Lumeroosidki alles sätivad tõusma.

Tulevad soojad päevad toovad välja ilmselt uued krookused, hakkavad looma ka kobarhüatsindid. Oodata on veel mõned võrkiirised. Lõpuks on tõesti kevad!!!

15 kommentaari:

  1. Kevadel paneb iga lible end imetlema ja kui ta ka juhtumisi veel värviline juhtub olema, siis seda enam on ta vaatlemist ja õhkamist väärt :)
    Ja see on hiiglama tore, et vaatamata sellele, et kevad on alati kevad, ei väsi inimene teda ootamast ja nautimast.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh see on üks pikemaid ja sügavaimaid ootusi, ja igal aastal üpris ühtviisi!

      Kustuta
  2. Imelised värvid. Võimas. :) Meil veel nii palju õitsejaid lahti ei ole, ikkagi Külmakandi.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vahva nimi "Külmakandi"! Seda võiks lausa uurida, miks see koht just sellise ilma ja aastaaegadega on.

      Kustuta
    2. Usun, et põhjuseks võib olla see, et asula meie kandi ots paikneb kunagisel rabamaal ning jääb rabametsa ja jõe vahele. Saku teise otsaga võrreldesvõib temperatuuri vahe olla kuni 5 kraadi.

      Kustuta
  3. Oo, jaa, need kevadised õied, neid peabki aina vaatama ja imetlema, pildistama ja teistele näitama :)

    VastaKustuta
  4. ausalt öelda on sinu sibulillede peenar üks parim, mida ma näinud olen, vähemalt blogi põhjal otsustades :) ja taimedel paistab seal meeldivat, nii kaunid pesakonnad on. Ma püherdaks igal hommikul ja õhtul nende ees :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No ma siiralt tänan! Aitäh! :)
      Muide pildistamiseks nii madalaid asju peabki end kõhuli viskama. Nii et püheramine toimub sõna otseses mõttes!!!

      Kustuta
  5. Pildirida on uhke, yks mulje erksam kui teine ja nii ikka edasi.. vene rulett ja power point tulevad pahe selle peale :) Hea mote, et pildistasid ohtul ka, nii sumedad-soojad voi vast ehk hoopis sygavad toonid .. toesti tahaks kohe sisse minna, Sinu vaevad on kyll iluga tasutud :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on väga hea tasu, parim mis olla saab, sest eks see on ju ka selle "vaeva" sisuks. Aga see on ka meeldiv-mõnus vaev, ma rohin ja kõpitsen kohe täitsa mõnuga! Õunapuude lõikamisega pole asjad pooltki nii hästi. Aga nüüd kui peenrad on üle käidud, saavad nemadki tehtud.

      Kustuta
  6. Ja juba kõik ka nii korras, lust neid fotosid vaadata. Mina mõtlesin, et kui aprilli lõpuks enam-vähem korda jõuan, on hästi. Ikka usin oled!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oma vähese olemasoleva ajaga olen ehk tõesti päris hästi jõudnud. Aga minu maailmad on palju väiksemad näiteks võrreldes Sinu omadega. Ja eks mulgi on ikka teha küll ja küll, ja ega need tööd ju teatavasti lõpegi - aina uued tulevad peale! :)

      Kustuta
  7. Need sibulikud on vist sadade kaupa pundis, tundub. Mul on mingi 5 või 15 kaupa - peab sügisel end distsiplineerima ja rohkemate sortide asemel ostma ühte ja sama, kuid suuremal hulgal.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Need on ka kindlasti pandud maha 10-15 kaupa, nii nagu pakis sibulaid tavaliselt on olnud. Aga mulle tundub, et need krookused tunnevad ennast väga hästi ja nad on jõudsakt paljunenud kahe aastaga. Seekord nenede kolmas kevad.

      Kustuta