kolmapäev, 17. veebruar 2016

Kõrreliste aastaring

Kõrrelised on ikka nii põnevad! Liikuvad, muutuvad, sahisevad - aastaringi. Tõepoolest, kui peaks tekkima soov kirjeldada selle taimerühma aastaringi, siis võib kimbatusse sattuda - kust peaks seda üldse alustama? Moel või teisel on nad alati olemas ja pildil. Mitmed liigid on igihaljad, paljud hoiavad oma vormi kuni kevadeni, uue kasvu alguseni.

Kõrrelised hakkasid mulle huvi pakkuma juba aastaid tagasi. Jälgisin kooliajal näiteks huviga, kuidas siidpöörised edenevad Tartu Ülikooli botaanikaaias. Meie aeda aga ma pikalt neid tuua ei osanud. Lihtsalt keeruline tundus neid olemasolevatesse skeemidesse lisada. Oli tunne, et nad vajavad omaette peenart ja olemist. Seda kujutlust süvendasid nähtud suured puhtakujulised kõrreliste peenrad botaanikaaedades, näiteks Londonis Kew's aga ka meie oma Tallinna Botaanikaaias. Õnneks lõpuks olen ma nüüd aru saanud, et kõrrelised on kõige naturaalsemad just kooslustena koos teiste taimedega ning neid võiks igale poole peenardesse vahele pikkida.

Kahtlustan, et sarnne lugu võib olla päris paljudega, sest miks muidu kõrrelisi nii vähe meie aedades on?!

Grass Border in August
Kõrreliste peenar suvel 2015/ Grass Border in Summer 2015
Esimene kõrreline oli meil aga päideroog 'Luteopicta' ja minu mõistes on ta meil alati olemas olnud. Oli juba vanakodu juures ja tuli kaasa ka uude, seega meiega juba ... khmm üle 35 aasta. Ta on liikunud peenrast peenrasse, alati kuskil maja seina ääres,  natuke invasiivne ja tülikas, aga muidu ju igati tore. Eriti meeldib mulle selle kõrrelise lehtede kahin tuules, juba suvel sahiseb ta meeldivalt aga veel enam talvel kuivanult.

Peale päideroogu tulid paar juus-stepirohtu püsikupeenrasse ja seinaäärsesse tulbipeenrasse 2012. aastal. Järgnes hiina siidpööris 'Morning Light' ning siis, üks aasta hiljem, võtsin juba otsustavalt ette kõrreliste peenra loomise olemas olnud püsikuteala serva. Seega on kõrreliste peenra asukad nüüd elanud kaks talve ja kaks suve. Viimasest aastast ongi loodud järgnev pildirida. Alustan aastat varakevadest.

Crcus 'Flower Record'
Igihaljas kaerand & krookus 'Flower Record'/ Helictotrichon sempervirens & Crocus 'Flower Record'
Lumesulamisest alates pääsevad koheselt mõjule igihaljad liigid, mis oma lehed ja värvi üle talve säilitanud. Minu peenras on need igihaljas kaerand, hall aruhein ja varvastarn 'Variegata'. Kõrreliste vahele võib panna varajasi sibulilli ja koos loovad nad toredaid kevadisi kooslusi. Soojema ilma saabudes alustavad kiirelt kasvu mitmed liigid ja juba hüatsintide ja tulpide ajaks on kenad lehepuhmad tekkiunud ka kastikutele ja mitmetele tarnadele. Kaua ei oota stepirohudki.

Minu kevadine püsilillepeenar on võrreldes suvise ajaga suhteliselt hõre, ning värsked kõrreliste puhmad lisavad peenrale kena täiendust.

Perennials Bed
Kõrreliste puhmad püsikupeenra tagaservas tulpide aegu/ Grasses on the back of the Perennials Bed showing sign of growth
Viimaste tulpide ajaks on kastikud sirgunud juba põlve pikkuseks. Hetk veel ja hakatakse kasvatama pähikuid kandvaid kõrsi. Sort 'Overdam' on elava valge-triibulise lehestikuga ning üks minu absoluutseid lemmikuid. Samal ajal igihaljas kaerand juba loobki päid, mis nii meeldivalt kiiguvad kevadtuules.

Tulipa 'Yellow Spring Green'
Teravaõieline kastik 'Overdam' ja tulp 'Yellow Spring Green'/ Calamagrostis x acutiflora 'Overdam' & Tulipa 'Yellow Spring Green'
Grass Border
Kevadine kõrrelistepeenar/ Grass Border in late Spring
Juuni lõpuks-juuli alguseks on püsikupeenar muutunud tundmatuseni ja niisamuti kõrrelised selle tagaservas. Kaerandi kõrred hakkavad muutuma kuldseteks ja täisõies on kastikud. Õitsevad, see tähendab kõrreliste puhul, et tolmlevad. 'Overdam'il on purpurjad pähikud aga sordil 'Waldenbuch' on need peaaegu valged. Ärganud on ka kõige hilisemad hiina siidpöörised. Õige hoo saavad nad siiski sisse alles suve teisel poolel.

Perennials Bed 2015
Kesksuvine püsikupeenrar kõrrelistega tagaplaanil/ Perennials Bed in mid-summer and grasses on the far side
Grass Border
Sama peenra kõrrelistepoolne serv/ Same border from other side
Grass Border
Kastikud ja kukesaba 'Blush' esiplaanil/ Feather reed-grasses and Lythrum 'Blush'
Grass Border
Kõrreliste peenar/ Grass Border
Kuigi ma mõtlen endiselt ka ühele puhtale kõrreliste peenrale, siis mu esimene, mis tuli nagunii püsikupeenra serva, pidi kindlasti sisaldama ka õrnu õisi sinistes, roosades ja valgetes toonides. Mulle tundub, et need kooslused on päris hästi õnnestunud. 

Grass Border
Õhulised pitsid/ Airy perennial mixes along with grasses
Lythrum salicaria 'Blush' & Perovskia 'Blue Spires'
Lythrum 'Blush', Perovskia 'Blue Spires and Miscanthus sinensis 'Variegatus' on left and 'Gracillimus' on right
Micanthus sinensis 'Variegatus'
Hiina siidpööris 'Variegatus' hommikupäikeses, kastikud tagaplaanil/ Miscanthus sinensis 'Variegatus' in the centre and feather reed-grasses behind
Nagu öeldud, on kastikud hetkel ühed favoriidid minu kõrreliste listis. Ennekõike just aastaringse hea esinemise tõttu. Teravaõielistest kastikutest domineerisid möödunud suvel sordid 'Overdam', 'Waldenbuch' ja 'Avalanche'. Juurde istutasin noori 'Karl Forrester'i ja lühikarvalise kastiku Calamagrostis brachytricha taimi. Sordid 'Overdam' ja 'Avalanche' on küllaltki sarnased, valgetriibulise lehega, kuid viimasel on lisaks veel valged kõrred, mis on hästi efektsed, kui neil on tumedam toon taustaks.

Calamagrostis acutiflora 'Avalanche'
Teravaõieline kastik 'Avalanche' liblikapeenras/ Calamagrostis x acutiflora 'Avalanche' in Bee&Butterfly Bed

Late summer layers
Lõpuks on kõik kõrred kuldsed - teravaõieline kastik 'Avalanche'/ Finally all grasses turn golden
Uusi kõrrelisi sai möödunud suvel aeda istutatud veel teisigi - keskmist väriheina, sinihelmika sorte, kolme erinevat sorti triibulisi hiina siidpööriseid ja sügisel kenasti värvi muuteva 'Kleine Silberspinne'. Vanasse suvelillepeenrasse võiks nüüd nendest kujuneda üks kollakas-rohekas kooslus, nii lehe- kui õietoonilt. Suverohelised aedhortensiad, siilkübarad 'Green Jewel' ja kõrrelised. Mul on tekkinud mingi tõmme roheliste õite järele.

Sügise poole istutasin Patagoonia sardheina, vitshirsi 'Northwind', naaskel-aruheina ning juba mõtlen uutest asjadest, et elu saaks veelgi sahisevam!

New bed with grasses
Ühe uue koosluse algus/ Start of a new bed with grasses and green blooms

Miscanthus sinensis 'Zerbinus'
Hiina siidpööris 'Zerbinus'/ Micanthus sinensis 'Zerbinus'
Echinacea 'Hope'
Keskmine värihein ja siilkübar 'Hope'/ Briza media & Echinacea 'Hope'
Sügiseks vajub päike madalamale ja hakkab heitma kuldsemaid kiiri. Samal ajal muutuvad kuldseks ka paljud kõrrelised ja oh seda kogukulda, mis siis kokku juhtuda võib. Kõrreliste istutamisel tasub alati mõelda päikse ringile aias, sest paljud hakkavad neist särama, kui päike neid tagant valgustab. Ka maksab seda meeles pidada kõrreliste osas, mis talvist aeda ilmestama jäävad.

Grass Border
Varasügis kõrreliste peenras/ Early Autumn in Grass Border
Echinacea 'Virgin'
Stipa capillata & Echinacea 'Virgin'
Echinacea 'Virgin' & Stipa capillata
Juus-stepirohi, teravaõieline kastik 'Overdam' ja siilkübar 'Virgin'
Oma täiuse saavutab minu kõrreliste peenar septembri alguseks, mil siidpöörised on jõudnud oma parimasse kasvu. Kõrreliste peenras on neid vaid kaks - 'Gracillimus' ja 'Variegata' - kuid domineerivad nad sügisel sellegi poolest.  Hea välimusega jätkavad kõik kastikud ning pead moodustab ka hiline õitseja sinihelmikas 'Variegata', peenra servas, pildil esiplaanil.

Grass Border in late September
Kõrreliste peenar septembris/ Grass Border in September 2015
Siidpööriste ilu kestab esimeste tugevamate öökülmadeni. Siis kaotavad nad oma värvi ja paari nädalaga kaotab ka enamik sorte oma lehestiku. Olen siiani eelistanud lehtdekoratiivseid sorte ja ilusaid pähikuid/pööriseid moodustavaid sorte veel polegi. Kavatsen ka neid kindlasti peenardesse miksida, sest talvel on siidpööriste härmas pead imeilusad.

Miscanthus sinensis 'Morning Light'
Miscanthus sinensis 'Morning Light'
Miscanthus sinensis 'Variegatus'
Miscanthus sinensis 'Vareigatus'
Miscanthus sinensis 'Variegatus'
Miscanthus sinensis 'Vareigatus'
Mul on ka üks potikõrreline - Argentiina pamparohi 'Pumila', mis sel sügisel esimese õievarre välja punnitas. Sellest ei kujunenud veel sellist ilusat kohevat pähikut aga ehk juba järgmisel aastal?! Pamparohi talvitub keldris.

Cortaderia selloana 'Pumila'
Argentiina pamparohi/ Cortaderia selloana 'Pumila'

Ülemöödunud sügisel külvatud ja talve alla jäetud stepirohud idanesid hästi ja kasvasid suvega jõudsasti. Sel tuleval kevadel ootavad istutamist habe-, ahtalehised- ja idastepirohud. Kuhu ja kuidas, vajab veel mõtisklemist. Eks see üks stepipeenar olema peab, kuiv ja päikseline.

Stipa grass seedlings
Stepirohtude külvid peale esimest suve/ Sowings of stipa grasses after their first summer

Ja olemegi jõudnud talve. Minu jaoks on see teine kõrreliste absoluutne kõrgaeg ja säramishetk. Kui mitmed püsikud kaotavad oma vormi või kukuvad tugevates sügistuultes ümber, siis seda ei juhtu enamiku kõrrelistega. Mainitult kaotavad hiina siidpöörised küll oma lehed, kuid seda kompenseerivad osadel sortidel kaunid pöörised. Kastikud, vitshirsid, sinihelmikad ja ka stepirohud hoiavad ilmaelementides oma vormi hästi. Rääkimata pool- ja täisigihaljastest kõrrelistest. Talv pole vaid toas istumise aeg, see on kindlasti ka aiaaaeg ja kõrrelised talvises aias on asendamatud. 

Calamagrostis x acutiflora 'Overdam'
Kõrreliste peenar talvel, kastikud 'Overdam'/ Grass Border in Winter, Calamagrostis x acutiflora 'Overdam' in centre
Winter structures
Talvekõrred/ Winter straws
Helictotrichon sempervirens
Kevade ootuses/ Waiting for new spring and growth cycle

Ja olemegi ringiga tagasi alguses. Millised mured ja rõõmud kõrrelistega kevadel ees ootamas on, veel ei tea. Kindlasti pole see talv paljudele liikidele meeltmööda olnud. Kiired üleminekud, krõbedad külmad peale pikka sooja ja sagedased sulad ning ohtrad vihmasajud on kõik asjaolud, mis edukat talvitumist ei soodusta. Ja kui ka on kadusid, siis mina alla ei anna - kõrrelised väärivad enam katsetamist ja kasvatamist!

25 kommentaari:

  1. Oh, lõpuks ometi kõrrelistepostitus! Aitäh Sulle, sahinat oli siiani kuulda! Ja vahvad kooslused, mulle meeldib isegi rohkem kui kõrrelised teisi taimi täiendavad, eraldi peenras kipub vaatepilt liiga rohuseks minema ja iga kõrrelise omapära ei tule ehk nii hästi esile.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No palun-palun! Pikalt tehtud kaunikene. Tõesti, draftina oli ta ammu juba olemas, aga vajas aina lihvimist.
      Aga tead, see rohupeenar oma värvi ja vormi nüansides võib väga huvitavalt mängima hakata. Mulle tõesti meeldisid väga Kew hiiglaslikud kõrreliste peenrad, milles polnud midagi muud lisaks pandud.

      Kustuta
  2. Kõrrelised on fantastilised :) Ma ei saa öelda, et mul neid vähe oleks aga mu aia suuruse juures peaks neid palju rohkem olema, Mõlgutan nende puhmikute, mis suureks on kasvanud jagamise mõtteid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Puhmikute jagamine on mõistlik mõte ja mõne liigi puhul on see absoluutselt vajalik. Nooremad taimed on jõudsamad ja hoiavad paremini ka vormi. Ja suure aia puhul mõjuvad massid kindlasti asendamatult.

      Kustuta
  3. Jajaa, ilma kõrrelisteta pole mingit elu.:)
    Sügisel soetasin senistele lisaks veel madala palmilehise tarna ja siil-aruheina. Kiusatusi on kõrreliste hulgas veelgi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mõlemad taimed on vahvad ja minul siiani puuduvad. Palmilehine tarn pidi ka hästi talvesse välja kestma.

      Kustuta
  4. Kõrrelised teevad aia õhuliseks ja lisavad ka teistele taimedele paraja annuse elegantsi. Ei saa nendeta kuidagi, kuigi ma olen neist suvistest küll loobunud, kes end hullusti külvavad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja liikuvaks-liikuvaks, voogavaks! :) Ilma ei saa kuidagi!

      Kustuta
  5. Mina hakkan korralikult kõrrelisteni alles jõudma, enamik on noorukesed alles ja täissuuruse saavutamiseni läheb aega. Sinu kooslused on huvitavad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on meeles kuskilt Sinu piltidelt päris kobedad siidpöörised! Tore kõrreliste puhul ka nende pikaealisus. Alguse hoog võtab aega, aga kui lähevad, siis on rõõmu neist väga pikalt.

      Kustuta
  6. See oli nüüd küll väga väärt ja julgustav postitus kõrreliseteadmatutele nagu mina, aitäh! Ka minu aiast puuduvad kõrrelised kuna pole osanud neid kusagile susada - ehkki teiste aedades imetlen neid väga. Samas olen vaikselt julgust kogunud ja isegi parajalt pika soovinimekirja tekitanud, et kunagi teen selle ära ja toon esimesed kõrred aeda. Äkki isegi sel kevadel ...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on hea meel, kui sellest on kasu ja julgustust! Eks see on ka natuke eesmärgiks. :)
      Kindlasti proovi ja küll see nägemus tuleb, kuhu ja kuidas neid paigutada!

      Kustuta
  7. Oh mis ilusad pildid! Need hiina siidpoorised hommikuvalguses naiteks... ja siis see argentiina "puhmas" seal metsa taustal ja palju muid ka, ei jouagi yles lugeda. Sitaseened toovad pisara silma, sest lapsepolv ja koik need naljad tulevad meelde.. Aitah.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mmmmh... oh Sind teravsilma. Postitus ja pildid on KÕRRELISTEST! :P
      Juhuslikud sitaseened sügislehtedes ei peaks üldse silma jääma! Aga võivad ikka!

      Kustuta
  8. Oh mis ilusad pildid! Need hiina siidpoorised hommikuvalguses naiteks... ja siis see argentiina "puhmas" seal metsa taustal ja palju muid ka, ei jouagi yles lugeda. Sitaseened toovad pisara silma, sest lapsepolv ja koik need naljad tulevad meelde.. Aitah.

    VastaKustuta
  9. Väga põnev, olen ise samuti igal aastal mõne kõrrelise lisanud. Kirjuta palun kindlasti suve jooksul, kuidas see heitlik talv mõjus, kellele hästi ja kellele mitte.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kindlasti teen! Mind huvitab väga, kuidas talvitumine läks ja salamisi loodan, et kõik on alles!

      Kustuta
  10. Nii tore ülevaade. Ja kooslused on mõnusad, õrnad-hajuvad. Mul ka tasapisi täieneb aed nendega, tuleb vaadata kellega nad kokku kõlama hakkavad....sul kõlavad küll toredasti.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Sinul oli nii suurepärane kõrreliste aas kohe akna all, et pole rohkemat tarviski! Ja ümbrus kõlas väga hästi kokku kultuur-aladega.

      Kustuta
  11. Imelised peenrad :) - kõik need erinevad vormid ja värvid ning õhulisus!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Väga tagasihoidlikult tunnistan, et mulle meeldivad ka! :)

      Kustuta
  12. Inspireeriv! `Graccilimus`ja `Morning Light`kuuluvad mu lemmikute hulka. `Zebrinusele`pole ma suutnud head kohta leida, põeb ja kidub. Sul on ta uhke ja ilus. Kastikute sortimenti hakkan suurendama, sinu näidatud sordid tekitasid isu :) `Overdam`on tõepoolest fantatsiline, ei murra teda lörts ega midagi. Igatahes tänud huvitava postituse eest :) Ma tegin eelmisel hooajal kõrreliste -kivide ja okaspuude peenra, püsikuid sai ka lisatud valgetes, rohelistes ja sinistes toonides. Heh, äkki peaks roosa ka lisama või ohtralt pulsatillasid :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kõrrelised, okaspuud ja kivid on suurepärane kooslus minu maitsele. Just sammasjad kadakad ja väiksed männid. Ilmselt meenutab see mulle Hiiumaa mereäärseid niite, mis nii väga meeldivad. Seal on värve igasuguseid, karikakra valget, kellukate sinist, madara kollast, ristikuroosat. Ja kõik kõlab kokku suurepäraselt, ükski värv ei karju ega ole liiast.

      Kustuta
  13. Olen just viimase aastaga kõrrelistest väga lummatud, kunagi ammu pidasin neid suhteliselt mõttetuks heinaks, aga vähehaaval hakkasid nad minu juurde jõudma ja mu suhtumist muutma. Palmilehine tarn onmul ka, soovitan soojalt. Ja aitäh julgustamast, et ma ei pea oma kõrrelisi ühte peenrasse kokku kolima vaid võin siia-sinna teiste taimede vahele jätta. Ilmselt oleks mõnele ainult paar sõpra toeks vaja, et nad ära ei upuks. Või mõni laiutav naaber ära kolida. Oi, aed on lõputu mõnus mõtlemise allikas. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No näedsa, mul on hea meel! Minu mõtted keerlevad juba palavikuliselt aia ümber. Tuleks ometi kevad ja saaks tärkajatele-tõusjatele kaasa elama hakata ja peenarde kallal nokitseda. Kuu tuleb veel kannatada.

      Kustuta