esmaspäev, 4. jaanuar 2016

Uusaastalumi

Nüüd on ta siis tulnud! Uus aasta ja ja talv ja lumi... kõik korraga. Natuke järsku ja liiga pika sammuga saabus see muutus aga selge oli ju ka see, et ega tali taeva jää. Pole kunagi jäänud. Moel või teisel on ta ikka tulnud - oleme põhjamaa.

Loomulikult oli mul väga hea meel eile hommikul aknast välja kiigates avastada, et ennustatud lumesadu ongi kohale jõudnud. Olin eelnevalt selle suhtes pessimistlik, sest tavaliselt kaasnevad sajud pehmema ilmaga - laupäeva õhtul oli aga veel -17 kraadi külma ja taevas pilvitu. Lund ootasin muidugi ennekõike taimedele, sest krõbedamad ööd on alles ees ja kaitsev puhverkiht on hädavajalik. Siinjuures paistab, et aastad on vahel vähemalt poolvennad - eelmiselgi jaanuaril olid samad mured. Siis kogusin lumelabidaga murult härmatist, et õrnematele natukenegi katet saada. Nüüd sai aga leevendust päris ehtsast kohevast lumest. Peenevõitu ta on, ja tüsedustki napilt 5-7 cm, kuid asjaks seegi.

Agastache 'Blue Fortune' & Stipa capillata
Kõrred-varred talvel/ Agastache 'Blue Fortune' & Stipa capillata
Lumekatet vajavad mul eeskätt kõik seinaäärsed peenrad, kuhu laia räästa tõttu nagunii midagi ei saja. Suvel tassin vett ja talvel lund. Ja kuigi selline lahendus võib tunduda tülikas, siis ma ise ei kurda. Pigem vastupidi - tehtud tööst ja ilusatest taimedest on alati palju rõõmu. Ja mulle meeldibki, et igal ajal on aias midagi teha, kasvõi siis taimedele lund kühveldada. Mina ei taha talveks välja lülituda. Võib-olla vaid, kui on väga külm - see ei meeldi mullegi.

Lindudele saabuvad lume ja külmaga raskemad ajad. Meil jääb neid talveks väheseks, sest linnumaja ebaregulaarse varustatusega pidada ei saa. Mõni tihane ja puukoristaja siiski jääb ka meie maja ja aia juurde tegutsema. Seekord aga oli ka veel üks hallrästas. Ta vaeseke kostitas ennast kukerpuu marjadega, kuid need on üpris lõpukorral. Eks ta endale uue toidulaua otsima peab. Linnas on rästaid palju ja enamuses musträstad. Siin nad niiväga ka hätta ei jää - siit ja sealt pudeneb ühtteist, on aia- ja köögijäätmetega kompostihunnikud ning linnusöögilauad. Kontori akna taha, valgele pihlakale panin minagi täna kolm rasvapalli rippu, eks näis kes külas käima hakkavad.

Püsikupeenar jäi plaanipäraselt mul siis sügisel lõikamata, aga pärast torme korrastada teda ma ei jõudnudki. Nüüd on ta siis nii ja naa, veidi sikris-sakris, aga parem ikka kui lage maa. Minu silmale vähemasti.

Perennials Bed
Püsikupeenar esimese korralikuma lumega/ Perennials Bed with first proper snow
Perennials Bed
Sigri-sagri/ Tangle of perennials after late-autumn storms

Seekord tulin ma maalt üsnagi rahuliku südamega ära. Hea tubli kiht lumekatet sai õrnematele taimedele kuhjatud ja iga seinaäärne peenar oma vaiba. Tulgu siis kasvõi 30 kraadi külma, nagu ähvardatakse.


Summary: New Year's Snow

So it has arrived - a new year, real winter and a fresh snow, all at once. Of course, little too sudden and too intense. All plants and creatures have to adapt with harsh winter conditions that were absent until now. We are Nordic country and winter comes every year, in a way or other, so no one should be surprised about the change really.

I was especially happy discovering last Sunday morning that it was finally snowing too. Bare cold weather had arrived already a week ago and made me worry a bit because of the missing snow cover and possible cold damage to plants. Now the danger was diminishing, especially regards a very frosty nights predicted ahead. This past night and one before have been really cold in some parts of Estonia, down to -27 C in east of the country.

Snow is especially needed for the borders I have next to the house. These barely get any snow or rain in summer as they are under the eaves of the building. So I have to water them in summer and gather snow on them for protection in winter, but I don't complain! These are tasks I enjoy, especially in wintertime, whereas there is really little to do in the garden. I don't like to stay idle.

I also put some extra snow on my roses and buddleia bushes, lavenders and red hot pokers too. They surely benefit from some extra cover if extremely low temperatures are predicted. And my miscanthus grasses that were planted last summer got some too. They also need some extra care in first winters. My heart is restful now, as entire garden is sleeping calmly under feathery soft snow blanket.


18 kommentaari:

  1. Tohutu kontrast ainult nadalataguste piltidega. Paike ja muru ja roosinupud - kyllap oli see taevataadi tukastus :)
    See ebamaiselt sinine ja kylm, surnud pohjala, Toonela mis iganes - muule maailmale moistmatu, kuidas seal elu yldse voimalik on - on siis kord jalle voimust votnud..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On väga kontrastne küll! Aga lumi teeb siiski ilma helgemaks. Ja päev tundubki juba ka kübeke pikem. Niisiis hakka julgelt kohvrit pakkima!

      Kustuta
  2. Lumi teeb rõõmsaks nii lapse minus kui aedniku minus, lumi on ilus, helge ja hea. Hallrästas tegutseb meiegi kukerpuudes ja esialgu on marju piisavalt, leevikesed leidsid vahtraninad. Muu linnurahvas on nagu ikka ühes püsielamises toidulaual. Ja õnneks on ilmaennustus ka pakase poolest pisut leebemaks läinud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu rasvapalle siin Pääskülas ei avastanud tänase päeva jooksul veel keegi. Mis on kani üllatav. Eelmine aasta leidsid esimesed sulelised praktiliselt kohe pakutava üles. Eks nad on juba koondunud olemasolevate toidulaudade ligi ja ei otsi väga uusi. Aga küll nad leiavad.

      Kustuta
  3. Natuke pakast ja lund peab ühel talvel ikka olema. Ka meil on toidulaual elu käima läinud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Peab peab! Kuigi oleks ju huvitav, kui mõni talv päris-päris ilma külmata mööda läheks. Oleks millest pikalt heietada! :D

      Kustuta
  4. Meil on kah tõeline Külmakandi. Ja nüüd juba ca 20 cm lund. Lumi annab vähemasti taimedele elulootuse tagasi ja loob inimesele illusiooni, et justkui oleks päevake juba pikem ja heledam.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi jaa, ja eks ta natike pikem ongi! Kell on neli ja ma täitsa näen veel lumiseid mände akna taga!

      Kustuta
  5. Sedapuhku ollakse lumega heldemad, sajud üle maa. Esimese saju järel käisin mina ka aias lumelabidaga ja katsin kullakesi. Eile anti lund juurde, ilusat ja õhulist.
    Eelmisel talvel ei läinudki lumelabidat vaja. Aednikul aga on aasta läbi elu sees :)

    VastaKustuta
  6. Lumi on kaunis. Vähemalt maal tekib tunne, et maailmas on suurpuhastus toimunud. Me oleme viimastel päevadel teda ka kenasti juurde saanud, aed on kohevas kasukas. Aedniku hing laulab.
    Head uut aastat! Täna veel võis :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, küll see aasta tuleb hea, täitsa tunne on selline!

      Kustuta
  7. Meil samasugused sigrid-sagrid, aga vaata kui ikusad nad in kui lumised ja härmas, lumekiht ei ole meiekandis kuigi paks, ônneks on aga lumi kohev

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jagan seda mõtet igati. Sigri-sagri on miski ja lumes tõesti kaunis. Mittemidagi pole midagi. Aias peab olema alati miskit vaadata! :)

      Kustuta
  8. Aias on nüüd lumine vaikus. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On, ja see on hea, et vaikus, sest tuul puhuks selle kerge lume kus seda ja teist. Lisaks tõstab tuul tugevalt tuntavat külma ja see ei meeldi kellegile ning pole ka taimedele hea.

      Kustuta
  9. Ohh, tuletasid meelde, et pean enne ööleminekut kindlasti söögimaja taas täitma.
    Lumi teeb kõik nii ilusaks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, kui alustet, siis tuleb kohusetundlikult kevadesse välja söögimaja varustada.

      Kustuta