esmaspäev, 25. jaanuar 2016

Lumevalgus

Umbes jaanuari keskpaiku, kas olete tähele pannud, muutub hämarikuaeg kuidagi pikaks. Kui novembris-detsembris saabub pime mürtsti ja on absoluutne, siis jaanuaris enam mitte. Veel tund peale päikse loojumist on väljas küllalt valgust, et silmal seletada. Selle kõige eelduseks on aga lume olemasolu. Lumi, mis peegeldab ja võimendab oma puhtuses viimset kui valgusekübet ja kirka taustana joonistab teravalt välja kõik jooned ja detailid. On lumevalguse aeg.

Phlox paniculata
Talve floksid/ Winter phloxes

Hetkel on lumevalgusele liidetud täiskuuvalgus ja olgu ilm selge või pilves, päris pimedaks ta ei lähegi. Ööd kui suve südames, kuid pikad-pikad! Kui ei usu, minge õhtul välja! Enam pole ka sellist külma, mis kindlalt toas hoiaks. Õigupoolest ilm on otsustanud sootuks sulale keerata. Täpselt kuu aega oli stabiilselt miinuskraadid, täna aga tõusid nad nulli ja lähipäevad võivad kergitada kuni + 5ni. Selle talve esimene sula.

Mõneti on kõigest sellest kahjugi, sest õige ilu alles saabus. Siiani polnud meie ürgorgudemaal sellist lumevaipa, kui põhjarannikul, nüüd nädalavahetusega saabus aga ka sinna korralik 30 cm paksune lumikate. Hea meelega naudiks veel neid vaateid ja valgusi.

Echinacea purpurea
Suvesiilikud talvelumes/ Summer coneflowers in snow
Bee&Butterfly Bed
Liblikapeenar vaikses talveunes näeb liblikatest vaid und/ Bee&Butterfly bed is sleeping quietly and dreaming of summer butterflies
Hydrangea paniculata 'Pinky Winky'
Aedhorntensial 'Pinky Winky'l on talvises aias oma kindel koht/ Hydrangea paniculata 'Pinky Winky' deserves a place in winter garden
Vaatasin nädalavahetusel üle ka keldris talvituvad kannad-daaliad ja teised külmaõrnad tegelased. Pelgasin, et pikk ja tugev külm võib olla keldrisse sisse pugegenud, kuid õnneks seda ei olnud juhtunud. Kõigiga on hästi. Vaid romariinid kuivatasin ma nüüd küll vist lõplikult ära. Vähemalt oli neist asja seaprae küpsetamisel ja paar praadi saab nendega veelgi. See ongi tarbetaaimede eesmärk, mis siin ikka leinata. Tarbetaimedest kavatsengi järgmisena pikemalt kirjutada.

Winter Wonder Land
Lumised vaated/ Snowy views
 
Üks lugu veel, imelugu. Nädal tagasi pühapäeval tulles suusatamast leidsin oma tallinna südalinna 5. korruse köögist ringi lendamas väikse valge kapsaliblika! See on täiesti võimatu juhtum, sest a) on südatalv, b) kapsaliblikad ei ela kunagi talve üle valmikutena, vaid nukkudena, c) juhtus kohas, kus üldse harva mõnd liblikat näha võiks. Aga siin ta nüüd on. Talvine ime. Ma ei osanud muud teha kui loomakese karbikesega külmkappi panna. Võib-olla juhtub veel üks ime ja ta peab kevadeni vastu.

Winter Butterfly
Südatalvine imelugu/ Midwinter wonder story
Veidike juhtunust toibununa (ja alles mõned päevad hiljem) oskasin ma välja mõelda ainukese võimaliku loo liblikale: Kuskil siit kaugel-kaugel Hollandi, Itaalia või hoopis Põhja-Aafrika salatikasvuhoones, kõigi-kõigi mürkide-võrkud-lõksude kiuste sündis üks väike kapsaliblikas, kes sattus saagikoristusel kombainikõhtu. Ime kombel elas ta selle üle ning ka salatilehtede miksimine ja pakendamine ei lõhkunud tema õrnu tiibu. Edasi olid vaid pikad väntsutused külmikutes, veokites, lennukites - kuni Eestisse välja. Ka edasine polnud pooltki kergem, ikka külmikud, külmikud - oma aja poes ja nädalakese siin, kuni pool pakist lihtsalt kolletama ja mädanema hakkas. Ja siis saabus pääsemisvõimalus - nädalavahetuseks prügikasti jäänud poolavatud karp soojenes ja loomake sai eluvaimu sisse. Puges kõigest sellest ligast ja koledusest välja ja sirutas tiivad õhu kätte. Troopilisi õisigi siin ju jagub, kuid kas neist ka keelekastet oleks ... pole ju talvine korterielu liblikaelu.

Panin imelooma tagasi külmikusse, sest see annab mingigi teoreetilise võimaluse talle, kuigi see tundub külm ja brutaalne.


Summary: Light of Snow

About in mid January on our latitudes, which is in far north, suddenly the light in evenings changes. If in November and December darkness arrives in a blink of an eye as the sun sets, then from mid January everything changes. Even an hour later from sun set there is enough of light for eye to see. But, it only applies if there is a good blanket of snow covering gardens, parks, fields and forests. White snow as a background gives fine lines and solid figures to all structures outside, as well as reflecting and amplifying every last bit of twilight. It's a magical time!

January brought a lot of snow to northern part of Estonia. South (and my garden) had just a little, about 15 cm. Hopefully it was enough for plants and deep frost did no damage to them. Last weekend added some extra snow to our area as well and it was all together about 30-35 cm in depth. I have to say 'it was' as today we have a thaw already and month long cold spell has come to an end. In a way it is a sad, this snow was beautiful!

And finally, one wonder story! Little more than week ago when I came back home from another ski training, I found a little cabbage white butterfly flying around my kitchen! Can you imagine?! It was a sight of impossible as a) it is deep winter here and temperatures down to -30'C b) cabbage whites does not hibernate as adults but as chrysalis c) it is a fifth floor flat in a hart of our capital.

Few days later and giving a it a lot of thought I came up an only possible story for arrival of my winter butterfly: It was long weeks before, when our cabbage white, against all odds (fungicides, nets and traps), was born in some vast green house far away in Holland, Italy or North Africa. Her luck was short as she was caught by harvesting machines, collecting our table winter greens and salad leaves. Followed horrible challenges such as mixing leaves and packing, but in those, our hero had some more luck - her fragile wings were safe. Long travel to Winter Heart was in sleep - chill of refrigerators everywhere was to blame for that. It was only then when half of the salad pack was consumed and second half started to yellow and rot our winter wonder got another chance for life. The salad pack was thrown out from fridge and left in kitchen bin over weekend. Our butterfly had a chance to warm up, crawl out of misery and finally again to spread her wings. Will she have a third chance in her life?

I caught her, placed in a dry box and placed back to fridge, hoping that stable low temperature allows to hibernate and see a new spring in few months.

17 kommentaari:

  1. Jah, just täna mõtlesin sellel pikale videvikule aga nii ilusa määratluseni küll ei jõudnud, tõesti on lumevalguse aeg :) Aga see liblikalugu, see saigi ainult Sinuga juhtuda, kes Sa neid nii väga armastad :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on endal ka natuke selline tunne, et ju see ikka minuga pidi juhtuma. :)

      Kustuta
  2. Minul on täna tunne nagu koopas. Väljas sajab halli vihma ja valgeks vist täna ei lähegi. Aga õhtud on pikemad küll.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh see tänane on kirjeldamatu. Väga järsk üleminek, jällekorda. Ma ei mäletaks, et oleksingi talvel nii paksu vihma tulemas näinud kui täna Pääskülas, justkui suvine äikese-padusadu.

      Kustuta
  3. Ilus see karge ja lumine talveaeg,aga meil juba eile hakkas see tasapisi lõppema.Minagi nautisin seda täiega.Oli sompus ja pilves ja +0,8c
    See liblikamuinasjutt on vahva ja võib tõeseks osutuda ka,

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina omakorda loodan veel, et sellel muinasjutul on veel ka õnnelik lõpp. Aga eks näis. :)

      Kustuta
  4. Tõepoolest, esimene sula peale kuupikkust sügavkülma.:) Ka talvega võib harjuda. Kaks kuud veel, oeh.
    Aga valgust on juba täitsa mõnusasti. Laseb peale töödki veel miskit posserdada.
    Liblikas kas ei või olla mingi teise ringi kooruja? Neid lendas veel oktoobriski ringi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täna oli esimene päev, kui tööpäeva lõppedes välja astudes oli valge. See on igal aastal väga erilise tundega päev. Täna oli muidugi ta veel ka lisaks soe ja vihmane. Pime on murtud!

      Kustuta
  5. See liblikalugu on nii tore :D Küll ta juba teadis, kelle korterisse pugeda :D

    VastaKustuta
  6. Aed kui Jaapani peen tušijoonistus :)

    Liblikas leidis endale õige talvekorteri. Tänavu on üldse see looduse elu kummaline, me nägime ka mingeid liblikaid enne suuri külmi õues ringi lendamas. Kahjuks ei tunne ma neid ega oska öelda, kellega tegu oli.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, see on ilus võrdlus!
      Teile kuluks sinna aga üks liblikaraamat ära! See võib innustada tundma õppima ja märkate neid juba nagunii!

      Kustuta
  7. Tistou, you have a butterfly from Africa, wonder story isn't it? I love your photos of sun rays and long shadows on the blue snow.
    Cornflowers with snow heads...beautiful!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. It was a beautiful weekend, this past weekend. Now all is gone. Just arrived to my country house and found out that all snow is completely gone. And it is raining!
      Story of my butterfly is surely unusual. What's the real truth, no one knows.

      Kustuta
  8. Imeline liblikamuinasjutt. Hoian talle pöialt!

    VastaKustuta
  9. Peab ikka toesti olema Tistou, et sellised imelood elule aratada.. Hoian ka poialt "vainlasele"..
    Ilus mote see lumevalgus. Me pohjamaa inimesed votame seda kui loomulikku, aga naed jutustamine teeb motted elavaks - et naed jah toesti... Ilusad pildid muidugi ka, paike on kui hiigelsuur oun okste vahel :)

    VastaKustuta
  10. Peab ikka toesti olema Tistou, et sellised imelood elule aratada.. Hoian ka poialt "vainlasele"..
    Ilus mote see lumevalgus. Me pohjamaa inimesed votame seda kui loomulikku, aga naed jutustamine teeb motted elavaks - et naed jah toesti... Ilusad pildid muidugi ka, paike on kui hiigelsuur oun okste vahel :)

    VastaKustuta