teisipäev, 30. juuni 2015

Mägisibulamaastikud

Käes on mägisibulate kirkamad ajad. Veel on kevadisi särajaid ja juba ka südasuviseid sätendavaid pärle. Mägisibulad on pidevas muutumises ja muudavad oma ilmet läbi kogu aasta. Sellepärast nad ongi ehk nii põnevad! Väike ülevaade minu kolmest peenrast alljärgnevas pildireas.

Esimesena Mägisibula Peenar. Kõige vanem ja küpsem kogukond, kenade kompaktsete padjanditega.

50 Shades Bed
Mägisibula Peenar/ Sempervivum Bed June 2015
Sempervivum Bed
Mägisibula Peenar/ Sempervivum Bed June 2015
Sempervivum Bed
Mägisibula Peenar/ Sempervivum Bed June 2015
Sempervivum Bed
Mägisibula Peenar/ Sempervivum Bed June 2015
Sempervivum Bed
Mägisibula Peenar/ Sempervivum Bed June 2015
Püsikupeenra päiksepoolses servas on ka üks mägisibula. See on pisut noorem ja ruumikam - padjanditel on kuhu laieneda. Selles peenras kipub külm sibulikke maast välja rebima ja pea iga kevad tuleb osa taimi maasse tagasi suruda. Juured ei tohi muidugi seejuures kahekorra minna. Kui tekivad padjandid, on külmakerkele vastuvõtlikkus väiksem.

Perennials Bed border
Püsikupeenra serv/ Border of Perennials Bed in June 2015
Perennials Bed border
Püsikupeenra serv/ Border of Perennials Bed in June 2015
Perennials Bed border
Püsikupeenra serv/ Border of Perennials Bed in June 2015
50 varjundi peenar on kiirelt täis kasvanud. See on peenra neljas suvi. Esialgu jääb nii, nagu on. Järgmine aasta tuleb võib-olla ette võtta hõrendustöö. Siis küll ei jääks enam viitkümmet varjundit...

Mägisibulate sordid paljunevad kusjuures väga erinevalt. Ka alumisel pildil näeb, et 'El Toro' ühest taimest on saanud nelja aastaga vaid kolm. Samal ajal kui kõrvalolev 'Seeröshen' on kena perekonna kasvatanud. Aga on veelgi aeglasemalt paljunevaid sorte, need on kõige hinnalisemad ja vähemlevinud. Mõni paljuneb samas aga nagu vesihein! 

50 Shades Bed
50 Shades Bed in its 4th summer
50 Shades Bed
50 Shades Bed in its 4th summer
50 Shades Bed
50 Shades Bed in its 4th summer
50 Shades Bed
50 Shades Bed in its 4th summer
50 Shades Bed50 Shades Bed

50 Shades Bed
50 Shades Bed in its 4th summer
50 Shades Bed
50 Shades Bed in its 4th summer
50 Shades Bed
50 Shades Bed in its 4th summer
Kõik need maastikud mahuvad vaid mõnele loetud ruutmeetrile, kuid kui palju vaheldust ja vormi-värvirikkust nendes sisaldub! Ja kunagi pole vaatepilt päris sama! Mõni juba teab veel, et mägisibulas võib tunde niisama kükitada ja nokitseda ja vaadata! ;)

pühapäev, 28. juuni 2015

Lucy uued sõbrad

Selle aasta esimese väliistutuse tegin 1. märtsil. Vastapandamatu tõmmu kaunitar Lucy lihtsalt ei lasknud mind kaubanduskeskuses niisama mööda minna ja nõutas kelmika silmapilgutuse saatel kaasavõtmist. Nii ta mu ära tegi ja Eestimaa külma kevadesse saabus. Mäletan, et maa oli tol päeval veel külmunud, aga metsaveerel kivide vahel, kuhu päike soojendama pääseb, oli muld juba tahenenud ja võimaldas istutamist. Pealegi tundus selline poolvarjuline aspekt minu esimesele lumeroosile igati sobilik.

Helleborus x hybridus 'Lucy Black'
Lumeroos 'Lucy Black'/ Helleborus x hybridus 'Lucy Black'
Helleborus x hybridus 'Lucy Black'
Helleborus x hybridus 'Lucy Black'
Lucy ise on hea tervise juures ja kasvatanud kena puhma uusi lehti. Õied on ikka alles ja avatud, pisut luitunumad ehk vaid. Tõeline kaunitar!

Kuni jaanilaupäevani oli Lucy oma kivide vahel üksinda, seltsiks vaid kõrgel pea kohal kohisevad puud ja metsast kostev linnulaul. Nüüd aga oli jõudnud aeg saada omale kaaslased seltsiks. Mõtlesin kohe, et ainukeseks lumeroosiks Lucy jääda ei tohiks, peaks mõni ikka veel olema. See oligi siis kogu plaani lähtekohaks. Aegapidi kujunes mõte panna juurde ka seltskond hostasid, mis tõttöelda juba teist aastat pottides ootamas olid. Pikalt plaanitud, ehk saigi kokkuvõttes hästi. Aeg näitab.

New Woodland Bed
Uus metsapeenar/ New Woodland Bed
Nüüd on siis Lucy koos sõsaraga 'Double Ellen Red', kahe musta lumeroosiga 'Praecox' ja 9 hostaga. Mõni metsakõrreline ja sõnajalg veel lisaks. Terve päeva piilub võrade vahelt päike, läites kord ühe puhma, kord teise. Usun, et valgust on piisavalt, eriti kevadel, lumerooside õitsemise aegu. Peenar jääb lihtsaks. Tulevikus lisan veel ehk priimulaid ja sinililli, mis kevadist puudealust kaunistaks. 

Peenrateoks kaevasin maa kivide vahel läbi ning eemaldasin puude narmasjuuri niipalju kui võimalik. Tean, et nad tulevad tagasi, kuid ehk aitab igal aastal juurdeantav lehekompost väiksemaid tegelasi. Kuidagi saadakse hakkama ka päris looduses. Komposti segasin mulda tugevalt juurde juba ka istutusel.

New Woodland Bed
Lumeroosid ja hostad/ Hellebores and hostas in my new Woodland Bed
New Woodland Bed
Metsapeenar/ Woodland Bed
New Woodland BedNew Woodland Bed
New Woodland Bed
Metsapeenar/ Woodland Bed
Köögi aknast võin ma nüüd vaadata oma väiksele hostanurgale ja üle tee metsapeenrale. Kui taimed kosuvad ja kasvavad, võib see olla päris kena vaatepilt. Ja muidugi varakevad koos lumeroosidega saab olema oodatud aeg. Lugesin muide kokku kõik oma hostad, sain kokku 43. Olen ma hostahoolik? Noup, guess not! :D

kolmapäev, 24. juuni 2015

Suvi tuli sajuga

Meil siin kesk-lõunamaadel oli enne pööripäeva ja jaaniaega pikalt kuiv. Vaid rasked savised maad andsid leevendust ja päästsid hullemast. Pikemalt paigas taimed muidugi said hakkama, kuid värsked istutused ja külvid aiamaal olid need, mille pärast mure oli kõige suurem. Nüüd enam veepuudust aga ei ole. Sadama hakkas suve tulekuga, pühapäeva õhtul. Sadas vaikselt ja pikalt. Andis kogumisnõudesse kastmisvett ja seinaääredki said kastekannuga üle käidud. Ehk said peenrad sama märjaks kui ma ise selle töö käigus. Vaid mõni üksik kuiv koht jäi. Kuum dušš aitas üles soojeneda.

Vihma tuli veidi ka esmaspäeval, kuid jaanilaupäev ise oli klassikaliselt sajune. Hakkas õhtul tulema ja tuli ühtlaselt kogu öö, hommikuni välja. Laussadu. Kui mitmetel jaaniöödel on nii olnud. Jaanipäeva hommikul ehk täna on olnud aga tugevad hoogsajud ja sekka on tulnud ka rahet. Kuskil kaugemal kõmises äike. Mina sellel aastal veel päris äikesesadu näinud polegi. Alati olen juhtunud olema kuskil mujal.

Niisiis pööripäevast kolmas päev on hoogsadudega, mitte enam nii soe (+15) ja tugeva tuulega lõunast. Mida sellest küll ennustada suveks?

Peony 'Bartzella'
My midsummer flower - Peony 'Bartzella'
Minu selleaastane jaaniõis on Itoh pojeng 'Bartzella'. Esimene õis hakkas avanema jaanilaupäeva õhtupoolikul. Terve öö paisus ja puhkes, hommikuks oli peaaegu valmis. 'Bartzella' oli eelmise talve emotsiooniost. Veebruaris soetatud juurikatükk sai kohe potti pistetud ning suveks kasvas juba päris kena taimeke. Sel aastal on ta juba korralikku mõõtu põõsas ja tulemas on kolm õit. Olen väga rahul!

Peony 'Bartzella'
'Barzella' was bought as a piece of root in February last year, now having its first bloom
 
Jaaniprojektiks kujunes mul metsaääre peenrategu. Lumeroos 'Lucy's Black' oli siiani üksi oodanud seal kivide vahel. Aeg oli talle seltsilised panna. Tartu BA aiapäevalt toodud punaseõieline kaaslane ja üks seltskond hostasid ootasid ammu võimalust saada vabasse mulda. Aga sellest kõigest järgmine kord. Lõpetuseks veel mõned vihma iluteod.

Sedum 'Xenox'
Sedum 'Xenox'
Iris sibirica
Iris sibirica after rain
Hosta 'Fried Bananas'
Hosta 'Fried Bananas'
Hosta 'Blue Mouse Ears'
Hosta 'Blue Mouse Ears'
Hosta cv.
Hosta cv.
Hosta 'Abiqua Drinking Gourd'
Hosta 'Abiqua Drinking Gourd' & 'August Moon'
Blogid on mul kõik lugemata, aga küll ma ka jõuan!

Ilma-update: Tuul muutub aina rajumaks ja vihmahood tugevamaks (17:00). Piitsutab aeda ja taimi.

kolmapäev, 17. juuni 2015

Esimesed maasikad ja viimased tulbid

Olin eile kodus ja mõtlesin, et miks küll see tuul nii tormab. Mitte ei taha ta vaibuda ja hõlpu anda. Tõttöelda juba väsitab. Vihma ei ole meil tulnud ja maa on kuiv. Lisaks on ööd külmad ja soojalembesemad aiaviljad ei taha tõusta. Aeduba näiteks tõusis kani viletsalt, osalt üldse mitte. Muugi justkui vindub.

Aga mai alguses ostetud õitsvad 'Venta' maasikataimed on kasvatanud punased viljad. Vana kasvuhoone kaitsvate müüride vahel on neil soojem ja tuulevaiksem olemine. Sellest siis see varajasus. Muidu maasikas alles õitseb. Kui kasta, saab ehk ka marju.

First strawberries
Esimesed maasikad 15.06.2015/ Strawberry 'Venta' giving first taste of the year
Öödeks ennustatakse jätkuvalt ka võimalikku külma. Kannad ja daaliad on küll pottidega juba kaks nädalat väljas õueeluga harjumas, kuid istutada pole ma neid veel jõudnud. Võib-olla ongi hästi, sest hilisele öökülmale neid kaotada ka ei tahaks.

Aias on aga siberi iiriste ja esimeste pojengide aeg. Kõik on õisi rohkelt täis. Ja kuigi vahepeal tundus, et kasv on püsikutel väga lopsakas, siis tegelikkuses on nad kõik siiski üpris kompaktsed. Võib-olla on see pideva tugeva tuule mõju - kuidagi tuleb elementidega hakkama saada.

Peony 'Rubra Plena'
Peony 'Rubra Plena'
Iris sibirica
Iris sibirica in my perennials bed
Garden border with blooming irises
Garden border with Siberian Irises along with bearded irises
Garden border with blooming irises
Siberian irises
Bearded iris
Kõrged aediirised/ Tall bearded irises
Ramonda myconi
Pürenee ramonda/ Ramonda myconi
Tulbid aga kestavad veel. Nüüd on jäänud küll tõesti viimased, sinised papagoid.

Tulipa 'Blue Parrot'
Very last of tulips still in bloom - Tulipa 'Blue Parrot'
Tulipa 'Blue Parrot'Last of tulips in mid June

Ma tõsiselt loodan, et pööripäev pöörab veidikenegi ilma, lõpetab need tüütud tuuled ja toob öösooja.


Summary: First Strawberries and Last of Tulips
(to be added soon)

esmaspäev, 8. juuni 2015

Sinetav taevas ja tugevad tuuled

Kui palju üks tuul võib puhuda? Aga ei hooli tema meie küsimistest või arvamistest, tema aina puhub ja puhub. Ikka edela-lääne suunalt, üle lagedate väljade, rohetava maa. Taimed on lookas, muru puudelt rebitud lehti ja väiksemaid oksi täis. Metsmesilased on puhta hädas, ei saa nad õieti õitele pihta ja sageli kukutakse sootuks lillepuhmaste vahele. Ei ole hõlpu kellelgi. Aga taevas on sini-sinine, nii sinine kui mu õide puhkenud tõnnikeselehine ebamagun.

Meconopsis Slieve Donard (AGM, FCC)
Meconopsis 'Slieve Donard' (AGM/FFC)
Meconopsis Slieve Donard (AGM, FCC)
Meconopsis 'Slieve Donard' (AGM/FFC)/ blue as sky above
Meconopsis Slieve Donard (AGM, FCC)
Meconopsis 'Slieve Donard' (AGM/FFC)
Öökülmaoht on ka jätkuv. Seetõttu on eksoodid veel välja istutamata. Daaliad-kannad, kõik on pottides hakkamas, aga peenrasse istutada ei julge. Võib-olla tuleval nädalavahetusel. Külmad ööd hoiavad kinni ka soojalembeste aiakultuuride tärkamist ja kasvu. Aeduba ei edene, nagu möödunudki kevad. Umbrohi seevastu edeneb hästi. Meie savised maad hoiavad veel niiskust aga pealmine kiht kuivab tuules kivikõvaks ja siis raiu kõplaga seda nagu Etioopia kõnnumaad. Tahaks vihma ja tahaks sooja.

Tihedad lillepeenrad hoiavad niiskust paremini. Nende vahel on muld päris kenasti niiske. Kasv on väga lopsakas. Kui vaid see tuul kogu aeg ei sakutaks ja kõigutaks.

Perennials Bed
Püsikupeenar, esimesed siberi iirised avanenud/ Perennials bed with first blooming Siberian irises and Alliums
Laupäeval käisin esimest korda Tartu BA aiapäeval. Meelitasid kõige enam taimemüüjad, aga ka pilk aiale endale oli sel kevadel veel peale heitmata. Kui ilus seal oli, näeb mitmetest blogidest. Eesaed oli väga kuiv, ilmselt on Tartus veel vähem sadanud kui meil. Varjuaias vallide vahel ja nõlvadel siiski niiskust paistis veel jaguma.

Taimemüük oli huvitav, nagu ikka. Otsustain tegelikult, et pean olema väga valiv. Ma pean tõsiselt endale aru andma, millest mul jõud üle käib. Sel kevadel ei ole päris hästi kõigest käinud ja seetõttu ei saa kõike endale kokku ahmitseda. Kuna mu üksik must lumeroos vajab seltsilisi, saigi üks punane talle kompanjoniks toodud. Midagi mõtlen neile veel juurde. No ja siis, vaagisin küll mõnda aega, aga tegin ikka ära - ostsin kolm candelabra tüüpi priimulat. Mulle on nad inglise aedadest nii meelde jäänud. No ja kuna Lepiku-Mardi Talu peremees kinnitas nende külmakindlust, siis võtsingi ära. Jaapani, Tiibeti ja lühter priimulad. Nendega on siis üks plaan.

Linnast võtsin aga kaas paar naistenõgest - 'Walkers Low', 'Blue Wonder' ja 'Six Hills Giant'. Varem mul neid ei olnud. Eks näis, kes kõige paremini esineb. 'Walkers Low' muutis küll ühe püsikupeenra serva kohe teiseks! Varsti sekundeerivad talle ka roosad metssalveid ja sinine suureõieline kukekannus.

Nepeta 'Walkers Low'
New Nepeta 'Walkers Low' adding early summer interest to my Perennials Bed
Iiriste aeg on samuti kätte jõudnud. Kuumas tulbipeenras on nad juba täisõies, avamaal ka kohe sinna jõudmas. Pean neile vist ikka erald peenart välja mõtlema hakkama. Laiutama kipuvad. No ja paki-iiristega katsetused olen ma nüüd ka lõplikult otsustanud lõpetada. Mis iganes pilt pakil, lõpuks on ikka ühesugune nigel sinine. Neid on mul nüüd juba kolm. Ja seda Sa saad siis teada pärast kaht aastat poputamist! KRT! Aga mõni on ilus ka.

Tulips bed with bearded isises
Iiristes tulbipeenar/ Bearded irises blooming in my Tulips Bed
Iris
Kaunis nimetu poolkääbus/ Beautiful nameless half-dwarf bearded iris
Minu papagoitulbi parv aga tegi mulle veel ühe üllatuse! Kui punased-kollased õieleheded pudenesid, muutus pilt ühtäkki sini-mustjaks ja hoopis uueks. Papagoitulbid on ikka hämmastavad tegelased - kuidas ühest krimpsus-kipras rohelisest õiealgmest areneb välja selline suur värviküllus?!

Late parrot tulips
Second colour show of my parrot tulips - Blue & Black Parrots
Kõrreliste peenras on ka veel viimaseid hetki domineerimas tulbid. Õide on puhkenud lisaks hispaania ebahüatsindid. Eelmisel kevadel jätsid nad õitsemise vahele. Eks see ole ka vähe vale koht neile- kuivavõitu ja kruusane pind. Aga ma pole jõudnud ka neid välja võtta. Ja selle kevade põhjal ei ole justkui ka tungivat vajadust?! Igihaljas kaerand on juba loonud pähikud, siidpöörised alles ärkavad.

Grass Border
Kõrreliste peenar/ Grass border with Blue Bells and last tulips
Nüüd on siis vaja tegeleda ikkagi eksootidega ja loota paremale ilmale!