kolmapäev, 27. mai 2015

Papagoi lend

Kaks sügist tagasi ostsin paraja portsu lahtiselt müügis olnud papagoitulbisibulaid. Valisin huvitavamaid värvikombinatsioone ja segasin kõik omavahel kokku. Paraku mingit erilist rõõmu nad järgneval kevadel ei toonud. Õied olid pigem nigelad ja kuidagi ei seondunud mäletamismööda kirevate piltidega sibulakastidel. Mõtlesin isegi, et kingin sibulad ära või panen komposti. Suvel võtsin nad üles ja kuivatasin korralikult. Aga kui sügis oli käes, panin ikkagi sibulad enda aeda maha. Sel kevadel on pilt hoopis teine, hiiglaslikud õied on tõesti kirevad kui papagoid rohelises vihmametsas. Vihmamets ise on küll õunaaias siiani niitmata hein antud juhul.

Parrot tulips
Papagoitulbid lõõmamas/ Flaming parrot tulips
Parrot tulips
Papagoitulbid/ Parrot tulips
Parrot tulips
Papagoitulbid/ Parrot tulips
Parrot tulips
Papagoitulbid/ Parrot tulips
Täna ma ei mõtle enam papagoitulpide äraviskamisele. Pigem vaatan mõne huvitava värvikombinatsiooni juurde ja sätin nad kuhugi suure grupina kokku. Vabalt võiks olla see üks peenar aiamaa servas. Mulle tundub, et mõned lilled sobivad kohe eriti aiavilja ja peenraridadega kokku. Daaliad ja kosmosed näiteks, aga muidugi klassikutena ka saialilled ja mungalilled. Ja kevadel, miks mitte tulbid.

Parrot tulips
Värvide pillerkaar/ Revel of colours
Kuigi varakevad oli tulpidele raske ning hallituse kahjustusi esines laialdaselt, siis kujunes õitseaeg siiski päris kauniks. Mulle hakkab vähehaaval selgeks saama ka, millised liigid ja sordid on tugevamad, millised nõrgemad. Hilisematest liikidest olen väga rahul häbelike tulpidega ning ka Batalini tulp õitseb igal kevadel väga eeskujulikult. 'Little Beauty'-le pole samuti ühtegi etteheidet teha.

Tulipa clusiana 'Peppermint Stick'
Häbelik tulp/ Tulipa clusiana 'Peppermint Stick'
Tulipa clusiana 'Peppermint Stick'
Häbelik tulp/ Tulipa clusiana 'Peppermint Stick'
ulipa clusiana var. chrysantha
Tulipa clusiana var. chrysantha
Tulipa batalinii 'Bright Gem'
Tulipa batalinii 'Bright Gem'
Tulipa batalinii 'Bright Gem' & Tulipa 'Daydream'
Minid ja hiiglased/ Midgets and giants
Järgneval pildil on jäädvustatud situatsioon, kus ma püüdsin kokku sobitada tulbisordid 'Yellow Baby' ja 'Baby Blue'. Mida aga pole, on 'Baby Blue', on miski muu. Aga ka nii pole viga. Vist. Muidugi teatud Hollandi firmade suva, mida nimelisse pakki pistetakse, nörritab küll!

Tulipa 'Yellow Baby' & nameless variety
Tulipa 'Yellow Baby' & nameless variety
Mõned meeleoluloojad olgu siia veel ära toodud. Tulpidega ühel pool veel ei ole. Hilised alles alustasid ja mõni sort on veel puhta nupuski.

Tulipa 'Mysterious Parrot', 'Flaming Spring Green' & 'Caribbean Parrot'
'Mysterious Parrot', 'Flaming Spring Green' ja 'Carribean Parrot' sel kevadel
Tulipa 'Mysterious Parrot', 'Flaming Spring Green' & 'Caribbean Parrot'
'Mysterious Parrot', 'Flaming Spring Green' & 'Carribean Parrot' in this spring
Tulipa 'Yellow Spring Green'
Esimene 'Yellow Spring Green' avanes üleeile/ First 'Yellow Spring Green' opened this Monday
P1010308
Hilised tulbid/ Single late tulips
Perennials Bed
Tulpides püsikupeenar/ Perennials bed in tulips time
Perennials Bed
Tulpides püsikupeenar/ Perennials bed in tulips time

Summary: Flight of Parrot

In fall two years ago I bought a handful of parrot tulips bulbs. They were on wholesale and one could choose whatever the variety and amount. I picked 1-2 bulbs from every box I liked a picture on. But following spring brought little joy. Plants were rather weak and blooms small. Overall look was miserable and not very satisfying. I thought that they were not for me and I should give them away or even compost. In summer I lift them and tried properly. But when next fall arrived, I had no better idea than put them back to my garden. Bulbs looked too good too for just throwing away.

This spring however, it is completely different story with my parrot tulips. They are simply glowing! Big, bold and beautiful! Who could give up on those beauties?! So now I have no thoughts of getting rid of them anymore! I rather consider having those more, as a big bed, full of flamboyant blooms. It's not a bad idea, isn't it?!

In general, it was difficult start of the season for tulips this year. Lot of rain and moisture caused a lot of grey mould on leaves and blooms. But many struggled out nicely and put on good blooms. Some species are acting very reliably, like all T. clusiana varieties and T. batalinii. Tulipa humilis on the other hand was kind of worrying this year.

Rather disappointing is also the discretion of some Dutch bulb companies, which put whatever in their named packs. This year I had a couple of these "surprises" again. My Tulipa 'Yellow Baby' supposed to be paired with 'Baby blue' but is toghether now some nameless tall beauty. At least they bloom on same time and go together rather well.

Some tulips are still about to bloom. So these weren't the last ones! Coming some more!    

teisipäev, 19. mai 2015

Hea päev

Hea päev on tavaliselt laupäev, sest see on ainuke päev nädalas, mis ei kanna argipäeva taaka. Kui just ei ole puhkus. Aga tavaliselt ju ei ole. Juba pühapäeva hommikul on tulevase esmaspäeva maiku, aga laupäeval seda ei ole, laupäev on hea päev!

Hea päeva hommik pole liialt varajane, kuid kindlasti ei jää see ka hilja peale. Võtad lonksu vett ja astud päikseseküllasesse hommikusse. See on veel pisut karge, kuid päev lubab sooja tulekut. Õhk on linnulaulust tulvil. Metsvindid puudesalus ja lõokesed taevakaares, linavästrik katuseharjal. Lilled õitsevad! Astud tagasi sisse, paned kohvivee tulele ja pudrupoti hakkama. Nii saab alguse hea päev.

Spring Bulbs
Hommiku õied/ Morning blooms
Hea päeva hommikusöök söödud, võib natuke mõtiskleda päevatoimetustele. Kiiret ei ole, on ju laupäev ja hea päev, võib rahulikult mõtteid ja tegusid seada. Alustuseks võiks vaadata kasvuhoonesse. Oi küll on hea päev, kui avastad, et tomatinupsud on juba taimedel ja vaatamata kärekülmadele öödele on kõik taimed triksis-traksis. Kiidad taimi ja nende nupse.

Tomato 'Malle'
Tomatite tulemine/ First fruiting tomatoes
Esimeseks toimetuseks võikski noppida kasvuhoones mõned umbrohulibled. Neid on tomatite all ja salatite vahel. Ja ennäe, esimesed redisedki juba punnitavad oma punetavaid palgeid. Hea päev! Kasvuhoones on soe, päike rõõmustab meeli.

Salatite rohimine ajab aga suu veele. No nii värske ja ahvatlev on kress-salat. Ja mida paremat võiks olla kress-salatist mustal leival väikse majoneesiga?! Eriti sellisel, heal päeval! Aga ma rohin edasi, ikka lõpuni. Külvan veel aedubegi pottidesse. Aga siis võib teha ühe võileivapausi küll. Tee ja piimaga.

Spring greens
Salatirohelised/ Spring greens in greenhouse
Fresh radish
Esimesed redised/ Fisrt radishes of the year
Nüüd on hea päeva päikesekaar saanud kõige kõrgemaks. Õige aeg natuke proovida päevitamist ja lugeda mõni lugu inglise aiaajakirjast. Mulle meeldivad inglise aiaajakirjad. Ei mingit sisustuse ja käsitöö surimuri. Kõik on aiast ja taimedest. Natuke küll klimaatilises nihkes, aga mis siis, huvitav ikka. Päevitada aga ei tohi palju, kevadine päike on terav ja võtab Su salaja! Kaevan parem edasi natuke maad, et saaks külvata porgandit, peeti ja pastinaaki. Herneski on veel maha tegemata! Aga ma ei kiirusta, heal päeval on aega!

Vahepeal peab kindlasti maha kükitama mägisibulapeenra serval ja lihtsalt mõnda aega vaatama. Kui ühes peenras on viiskümmend vormi-varjundit, siis võtabki see aega. Vaatad ja imetled ja nopid mõne liigse lible. Vaatad ja imetled jälle - küll taimeriik on imeline. Mägisibulapeenra serva võibki ennast unustada, aga heal päeval pole sellest probleemi!

50 Shade Bed
Kükitamise paik/ 50 Shades Bed
50 Shade Bed
Veel "varjundeid"/ More "shades"
Ja vaatamata sellele, et heal päeval on justkui lõputult aega, kaob ta siiski kiirelt, sest juba ongi õhtupoolik käes. Nüüd on aeg veidi keha kinnitada ning nautida kõike seda, mida aed pakub. Rohelist salatitesse, rabarberit koogi sisse. Kõige selle kõrvalt võiks veel jõuda üle vaadata seemnevarud, sest kuigi ees on veel pühapäev, kaob seegi kiirelt ja vajalik tuleb jõuda maha külvata. Aga aega siiski veel on. Päev kestab veel ja see on hea päev!

Inside of treasure cascet of a gardener
Taime- ja tarkuseseemned/ Seeds of plants and knowledge
Ja kui õhtul voodisse poed, tunnetades oma pisut valutavaid liikmeid ning päikesest õhetavat nahka, tead, et mööda on saanud hea ja toimekas päev. Kindlasti on saanud paljut tehtut aga veel rohkem nähtut ja kogetut. Nüüd võib veel natuke mõtteid mõlgutada ja päevamuljeid meenutada. Need toovad kiirelt magusa une. Milline hea päev!

reede, 15. mai 2015

Sillerdav värvide pillerkaar

Kevadised sibullilled on eriti kirkad ja säravad oma õitega. Mine tea, kas see on lihtsalt nägemus värvivaegusega harjunud silmale või ikkagi püüavadki esimese laine õitsejad eriti silma jääda. Küllap on see nii, sest tolmeldajaid on kevade hakul veel vähe ja iga õis peab võitlema oma uue elu tooja eest. Mina aga korjasin kirevaid kilde aiast fotokaardile ja jagan neid nüüd siin.

Ja oma kolmandal kevadel nägin ma lõpuks ära Tulipa whittallii õied!

Tulipa humilis 'Tete a Tete'
Tulipa humilis 'Tete a Tete'
Tulipa urumiensis
Tulipa urumiensis
Tulipa aucheriana
Tulipa aucheriana
Tulipa 'Little Beauty'
Tulipa 'Little Beauty'
Tulipa tarda
Tulipa tarda
Anemone blanda 'Blue Shades'
Anemone blanda 'Blue Shades'
P1010146
Papagoitulbid/ Parrot tulips
Perennials Bed
Püsikupeenar/ Perennials Bed
Hyacinths
Hüatsindid/ Hyacinths
Hyacinthus orientalis hybrids
Hüatsindid/ Hyacinths
Hyacinthus orientalis 'Dark Dimension'
Hyacinthus orientalis 'Dark Dimension'
Hyacinthus orientalis 'Pacific Ocean'
Hyacinthus orientalis 'Pacific Ocean'
Hyacinthus orientalis 'Top Hit'
Hyacinthus orientalis 'Top Hit'
Hyacinthus orientalis 'Sky Jacket'
Hyacinthus orientalis 'Sky Jacket'
Perennials Bed
Hyacinths & Tulipa 'Daydream'
Hyacinthus orientalis 'Anastasia'
Hyacinthus orientalis 'Anastasia'
Tulipa
Tulipa sp.
Tulipa 'Daydream'
Tulipa 'Daydream'
Perennials Bed
Püsikupeenar/ Perennials Bed
Perennials Bed
Püsikupeenar/ Perennials Bed
Perennials Bed
Püsikupeenar/ Perennials Bed
Tulips
Tulbid/ Tulips
Tulips
Tulbid/ Tulips
Tulipa whittallii
Tulipa whittallii
Perennials Bed
Tulbid/ Tulips
Tulipa 'Daydream'
Tulipa 'Daydream'
Ipheion uniflorum 'Wisley Blue'
Meelistäht/ Ipheion uniflorum 'Wisley's Blue'
Tulipa 'Daydream'
Tulbid püsikupeenras/ Tulips in my Perennials Bed
Tulipa 'Daydream'
Tulipa 'Daydream'
Hyacinthus orientalis 'Dark Dimension'
Hyacinthus orientalis 'Dark Dimension'