laupäev, 26. detsember 2015

Jõulu tuuled, sajud, sinised taevad ja rohelised välud

Tänapäevases kiires ja sündmusterohkes elus on märkmed ühed tänuväärsed asjad. Olin üpris veendunud, et möödunud aasta jõulud olid sama pehmed, mustad ja sajused kui sel aastal, kuid võta näpust - vaadates eelmise detsembri postitusi, vaatasid rõõmsalt vastu lumised jõulupildid. Ju oli see üldine ilmaolu, mis oli kinnistunud.

Olgu siin siis ka selle aasta nähtused üles täheldatud, mõnikord hiljem hea vaadata ja meenutada. Maale jõudsin 23. detsembri õhtupoolikul tihedas vihmasajus, sooja +7. Hilisõhtul tõuseb tugev tuul. Maa ja muru on lirtsuvad ja libedad. Sadanud on ju palju ja tundub, et maa on veega küllastunud. Vaatamata sellele on tiigi põhjas vett vaid mõnikümmend sentimeetrit, sinna ei taha mitte koguneda. Jõululapäev on see eest kuiv ja laseb metsas kuuse järel käia, surnuaias koristada ja küünlaid panna. Tuul on aga jätkuvalt tugev - vaipu hea kloppida, kõik lendab kus seda ja teist! Sooja viie-kuue kraadi vahele.

Jõulu esimene püha krutib tuult aga aina üles. Ja hakkab hooti viskama pilveräbalatest nii rahet kui vihma. Õhtul sajud sagenevad ja tuul aina tugevneb, nii sügavasse öösse välja. Pidev tihe trummeldamine akendel. Hommikuks puhub loodetuul taeva klaariks ja jõulu teine püha on kui rohetaval aasal, sinava taeva all. Vähemalt nii mulle paistab, kui ma istun oma roosinurgas ja vaatan päikese poole.

Green Christmas
Rohetav muru aias, jõulu teisel pühal/ Green Christmas Grass
Blue Skies
Loode tuul on taeva luud/ NW wind is sky broom (some old Estonian saying)

Sooja oli täna veel napilt plusspoolel kolm kraadi. Aga alanud on põhjast külma õhu pealetung ja nüüd õhtul muru juba krõbiseb ning vesised pinnad võtavad peale koorikut. Täiskuu särab karges õhus. Viimased vaatlused ilmaportaalidele näitavad esimeste krõbedamate külmade saabumist aastavahetuseks ja sealt edasigi, paraku ilma lumeta. See teeb muidugi väga muret, sest pikale soojale järgnev ootamatu ja tugev paljas külm pole kindlasti mitte hea. Paraku ei oska ka taimede kaitseks midagi eriti ette võtta, kui et panen roosidele katted ära ja kuuseoksi pisut peale teistele õrnematele. Tuulekülma vastu ikka aitab pisut.

Roosid on puhta lehes kõik alles ja mõnedel on veel õiepungigi peal. Tõin neile koti kuivemat turvast Bauhofist ja homme panen koos kuuseokstega katted peale. Buddlejadele ka veidike. Potibuddleja 'Naho's Blue' tõstan sisse nagu ka siiani väljas olnud pamparohu. Mõni pott vajab veel lavas maasse kaevamist. Näiteks soodsalt hilissügisel saadud vaarikataimed ja enda potistatud pojengijupid.

Christmas Roses
Jõuluroos/ Christmas Rose

Vaatasin täna ka aias ringi ja igasuguseid ninakesi on paista. Lumikellukesed ja võrkiirised, mõned krookused ka juba. Osad laugud ajavad sügisel varakult otsad välja ja kannatavad talve vapralt nii ära. Viimased talved on olnud muidugi nii nagu nad on olnud.

Viimaste aegade tormid on aga nii mõndagi minu "talveilu" ümber ajanud ja hortensiate õiepallid on kõik mööda õuet laiali veerenud - põõsad puhta paljad, v.a 'Pink Delight', mis oma koonusjaid õisikuid tugevamini hoiab kinni. Siipöörised on oma lehed kaotanud, kuid vähemalt kõik kastikud on vapralt püsti. Eks vaatan, mis ma kokku korjan ja mis peenardele jätan. Jõulusöömingute järgi üks toimekam päev igal juhul kulubki ära!

Snowdrops
Kevadele vastu - lumikellukesed tulekul/ Waiting for Spring - emerging Snowdrops 
Green Grasses
Lumikellukeste välud ootamas õisi/ Apple tree bottoms still waiting first white blooms to emerge

10 kommentaari:

  1. Loodetavasti ei tule need temperatuurimuutused väga järsult. Linna lähedal maal näitab termomeeter varahommikul miinus neli ja kuu on nagu hiilgav taaler. Õnneks on aias vaid mõni õrnuke ja neile viskan kuuseokad peale. Sellest meite heausksest emajuurest on kohe täitsa kahju, suur õiepung...Võibolla juhtub ime ja ta sätib ennast siiski magama ning ärkab märtsis juba poolvalmis õiega nagu sarvkannikesed teevad.:)

    VastaKustuta
  2. See on küll pisut jama, kui märjale külm tuli ja kooriku tekitas. Meil tuulas enne ilusti kuivaks kõik.

    VastaKustuta
  3. eks pisut murelikuke teeb küll see lumeta külmalaine, õnneks päris pakast ka ei lubata ja tegelikult ei ole ju mingit mõtet muretseda asjade pärast, mida muuta ei saa. Eks aedniku elu olegi üks pidev ilmaga vägikaikavedu :)

    VastaKustuta
  4. Tistou!
    I'm late, Merry Christmas to you and your family!

    VastaKustuta
  5. U-S-K-U-M-A-T-U.... Et paike paistab ja muru om erkroheline ja kuupaev on 27.12
    Ikka vaga ilusad ja armsad pildid ka! Taevas onnistagu neid koduseid tookaid ...

    VastaKustuta
  6. Päeval oli veel plusspoolel, aga õhtul maa juba krõbises ja soojuspump on hakanud ka pidevamalt töötama. Elektriarve kasvab...

    VastaKustuta
  7. While the last two winters were very cold at home, this year teperatures on the whole are a great deal warmer than they have ever been. I hope snow comes before long. If we get a serious frost before there is snow on the ground, plants will suffer a lot.
    Just now I am on holidays in Italy and I am told it is also warmer here than usual. Temperatures have been between 12 and 15 during the day. However it is supposed to get cooler soon. I have seen Abutilon in bloom I do not think they have had a frost yet.

    VastaKustuta
  8. Ilusaid-tegusaid aasta viimaseid päevakesi!
    Meil on nüüd 27.12 õhtul juba -7.2 ja jõe orus oli -10C. Maa on jätkuvalt roheline ja lumeroosid õitsevad :)

    VastaKustuta
  9. Soojus on hea, olgu pühad või mitte. :)
    Ja kui need roosinupud nüüd tuppa vaasi tuua, siis nad läheksid ehk isegi lahti.

    VastaKustuta
  10. Jah, märkmeid on mõnus lugeda. Tore, et leiad selleks aega. Meilgi oli veel roosipungi, mis küll nüüd selle paari päevaga tulnud külmaga üsna norgus nüüd on. Mõnusaid hetki selle ja uue aasta päevadesse.

    VastaKustuta