teisipäev, 6. oktoober 2015

Ööga kadus viimane suvest

Tänavune sügis justkui teadnuks, et seekord tormakalt ja üleolevalt tulla ei saa. Tagasihoidliku suve järel pole keegi veel külmaks ja halliks valmis. Ja nii olidki nädalavahetuse päevad veel päikest täis ja temperatuurgi üpris suvine. Laupäeval oli meiemail +17 C.

Maakimalase pere toa põranda all on veel toimekas, emakimalane alustas pesa rajamist juba aprilli lõpul, nüüd on suure perena jõutud okstoobrisse välja. Admirali-liblikad on vist viimaks taibanud lõuna poole lennata, neid ma aias enam ei märganud. Oli vaid suuri ja väikseid kapsaliblikaid ja üks koerliblikas. Üks kollane lapsuliblikas ka.

Agastache 'Blue Fortune'
Lapäevased liblikad ja mummid/ Last bees and butterflies from last Saturday
Kurjade ilmade ja hallade kuulutajaid, kurgi-hanesid, ootasin terve laupäevase päeva, et neid linnuvaatlusesse kirja panna, kuid neid ei olnud. Tulid alles päris õhtu hämaruses, siis kui silm enam ei seletanud neid kokku lugema. Suurte parvede ja väga kõrge lennuga olid. Sügisränne on alanud.

Aed on selgelt sügisesemaks saanud. Paljud taimed on õitsemise lõpetanud ja üha enam lisandub õlekollaseid ja pruunikaid toone. Aed-hortensiad on võtnud puna palgele.  

Hydrangea paniculata 'Diamant Rouge'
Aed-hortensia 'Diamant Rouge' punab sügispäikeses/ Hydrangea paniculata flames in autumn sun
Hydrangea paniculata 'Diamant Rouge' & Allium cernuum seed heads
Hydrangea paniculata 'Diamant Rouge' & Allium cernuum seed heads
Hydrangea paniculata 'White Diamonds'
Hydrangea paniculata 'White Diamonds'
Nädalavahetuse tööd keerlesid nii ilu-kui tarbeaianduse ümber. Mitmesuguseid juurikaid oli üles võtta ning viimased aedoad ära korjata. Üle kahe nädala vajas ka muru niitmist. Kuiva tõttu ta eriti kasvanud ei olnudki, kuid vajas kerget trimmimist sellegi poolest.

Hooajalõpu soodushinnad meelitasid ostma veel ka mitmeid taimi. Enne maalesõitu soetasin juurde mõned kõrrelised, sügisastrid ja aed-hortensia 'Levana'. Varasemast ootasid istutamist metsa-aia taimed. Tugevate ponnistuste toel leidsid kõik omale kasvupaiga. Kui vahepeal jaks otsa sai, jõin tassi kohvi ja vaatasin kõrreliste tantsu tuules ja hiliseid siilkübaraid nende seas.

Echinacea 'Virgin' & Stipa capillata
Siilkübar 'Virgin' ja juus-stepirohi esiplaanil/ Echinacea 'Virgin' & Stipa capillata in front
Echinacea 'Virgin'
Echinacea 'Virgin' is one of my favourite coneflower
Kuni tänase ööni polnud meil öökülma olnud. Seega olid veel kõik oad-kõrvitsad-kabatšokid ja ilu-eksoodid triksis-traksis. Tänasest on siis päris sügis käes, sest pool aia värvidest kadus hetkega. Mälestuseks veel viimased kaadrid hilissuvistest lemmikutest möödunud nädalavahetusel.

Hot Summer Bed
Last of summer excotics
Canna
Canna 'Durban' & 'Striata'
Hot Summer Bed
Viimane pilt sellest aastast/ Last picture of my Hot Summer Bed before first frost last night
Cosmos
Cosmos bipinnatus


Suvega on kõik!

12 kommentaari:

  1. Meil oli maa täna hommikul ikka väga korralikult valge, neljapäevaks lubatakse veel suuremat öökülma. Suvi on vist tõesti läbi!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olin vahepeal pisut soojemas Kesk-Euroopas ja täna tagasi jõudes tajun, kuidas vahepeal on saabunud sügav sügis. Kuigi päikseline, oli helgust ses päevas vähe.

      Kustuta
  2. Suvi on läbi aga sügis on ilusam veel :) Ma pean selle Virgini endale ikka soetama, see on kuidagi eriti ilus :) Meie öökülmad on pisut tagasihoidlikumad olnud ja kõik on endine kui tagetesed ogoroodinakastides välja arvata

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma avastasin endale sel sügisel ühe siilkübara veel, millega tahaks luua terve peenra! Ostsin kolm taime ja loodan, et need talvituvad hästi, kasvavad hästi ja tulevikus neist ehk siis saabki selle peenra! Olen salatsev, jah! :D

      Kustuta
  3. Suvi läks tõepoolest, aga ööga on asemele astunud kuldne sügis

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täna oli minu tundmuste järgi juba sügav sügis. Aias toimetades hakkasid sõrmed ja varbad külmetama. See mulle eriti ei meeldi. Võiks pisutki veel soojem olla. Ja korralikult vihma sadada, vaikselt ja pikalt.

      Kustuta
  4. Peale esimest öökülma langesid mõned hostad ja veel ühte-teist, aga miinus seitse järgmisel ööl peedistas korralikult. Lursslill, helmikpöörised ja madal aster elavad tavaliselt ka teise laine üle, kuid peale kolmandat külmaööd jääb vähe ilu alles.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma loen palveid, et need öökülmad pole mulda suutnud pugeda. Kannad-daaliad on kõik veel maas. Peavad vastu pidama veel nädala!

      Kustuta
  5. Love your Echinacea 'Virgin' , Tistou. I can say that finally I have it in my garden too. It's Echinacea 'white swan'. I also see how nice and transparent are canna leaves.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Yes, Nadi, it's a beautiful Echinacea! 'White Swan' and 'Virgin' are bit different. First have yellow cone, 'Virgin' has a green one, which makes it special.

      Kustuta
  6. Et kui kooli ajal pidutsesime, siis vahest sai praalitud - Berliin, Viin, Viljandi! (seda keskmist ikka koige rohkem)...
    Sina nyyd justkui muuseas jalutad Kesk-Euroopast labi ja siis jalle talitad aias, kyll ajad on muutunud. Aga selle raudse eesriide taga oli vahest lihtsamgi, kuigi blogisid ei olnud ja nii ilusat aeda ka mitte. Lase lennata nagu Kukerpillide laulus! :0

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh jaa, oh jaa. Ega eriti isegi ei usu! Aga on olnud see õnn. Pean olema tänulik õnnelikele kokkusattumustele.Ja loomulikult olengi. Ja tõepoolest, ka aiandus on tänapäeval ju globaalne. Sina tood mulle juurikaid UK-st, hea blogisõber saadab seemneid Kanadast, ise tellin asju üle Euroopa. Selle raudse eesriide taga aga polnud ju õieti mingeid võimalusi. Vist?!

      Kustuta