reede, 11. september 2015

Metsaia uued mängukannid

Mäletatavasti jaanilaupäeval kaevasin ma meie ukseesisele metsaservale, suurte maakivide vahele, niinimetatud metsapeenra lumeroosidele ja hostadele. Suve jooksul sai peenar pisut täiendust ja pikenes veidi ka piki kiviaeda. Uuteks mängijateks said seal mõned uued huvitavad hostad, näiteks eriti toredad kolmevärvilised 'Kiwi Full Mounty' ja 'Yellow Polka Dot Bikini''. Ja ühtlasi sai ajapikku selgeks, et see peenar võiks ikka laieneda ja laieneda, väikseks metsaaiaks. Sest taimi, mida sinna sobitada, on oi kui palju ja huvitavaid!

Eelmisel laupäeval lõingi labida taaskord maasse, et istutada Lepiku-Mardilt kaasa võetud sõnajalapojad. No tegelikult polegi nad nii pojad ühti, täitsa kobedad tegelased juba. Minu esimesed aiasõnajalad! Kõik sai alguse ühes kuulsas Tabasalu aias nähtud naistesõnajalast 'Frizilliae', kes tundus nii müstiliselt kaunis ja enneolematu. Ja ennäe, Pärnumaal olid nad mind juba täitsa ootamas. See käis kähku!

Woodland Bed
Metsaaia tegelased, harilik naistesõnajalg Frizilliae' nende seas/ My Woodland Bed with new fern, Athyrium filixfemina 'Frizilliae' in the middle
Hosta 'Kiwi Full Mounty'
Hosta 'Kiwi Full Mounty'
Woodland Bed
Metsapeenar/Woodland Bed
Üks imeline sõnajalg sai veel istuatud - varvas adiantum Adiantum pedatum. Mulle siiani tundub uskumatu, kuidas sellised õhkõrnad olevused meie kliimas hakkama saavad ja püsivad. Adiantum on minu meeltes olnud alati kui toalill. Ja viimasega täiesti äravahetamiseni sarnane himaalaja adiantumgi (Adiantum venustum) on nüüd ootamas maalesõitu. Kividevahe täieneb aina huvitavamate taimedega.

Woodland Bed
Varvasadiantum - Adiantum pedatum
Woodland Bed
Tekkivad metsakooslused/ Araising woodland schemes
Aga kõige selle juures tekkis ka üks murekoht. Ja targemad võiks nüüd nõu anda. Kaevasin jaanipäeval peenra korralikult labidalehe jagu läbi ja eemaldasin kõik narmasjad ja peenemad puujuured. Kuid nüüd, mõni kuu hiljem, on kõik juba uuesti täis kasvanud värsket heledat narmasjuurestikku. Kohe tihedalt. Mulle tundub, et peamiselt tammejuuri. Iga paari kuu tagant ma ju peenart läbi kaevata ei saa - taimed on istutatud ja nemad tahavad rahu saada. Ainsana näib võimalik järjepidev pealt toitmine ehk lehekompostiga multshimine, nii nagu see looduses toimub. Aga kas see rahuldab aiataimi, hostasid ja kaugete maade sõnajalgu? Kuidas üks metsapeenar üldse elab ja toimib? Mõni teadja võiks sellest ühe postituse kirjutada. Või jagada kogemusi siin. On ehk abiks ka teistele, kes samade küsimuste ees.

Puu juurtega võitlen ma ka püsikupeenras, sest ukse ees kasvav pärn ajab neid igale poole. Õnneks on pärna juur sama õrn kui oks ja neid on lihtne peenrast eemaldada. Ja üks hull puu on veel - haab, see ajab oma juuri ja juurevõsusid maapeale mitmekümnete meetrite taha. Ei ole see metsaäärne elu ka mitte meelakkumine. Põhjatuule eest on aga meie mets hea kaitsja küll!

Woodland Bed
Kivid, puud, taimed/ Stones, trees, plants
Woodland Bed
Metsapeenar/ Woodland Bed
Woodland Bed
Metsapeenar/ Woodland Bed


Summary: New Toys of My Woodland  

Remember, I had a Midsummer gardening project, creating a completely new Woodland Bed to the edge of forest in front of our house. New bed was laid between big fieldstones, once (maybe some hundred years ago) collected from surrounding fields and now beautifully mossy. It became a home to my newly acquired hostas and hellebores.

Already back then I thought that this area have a bigger potential and could evolve on a larger extent. I don't have a park on my mind or anything like that but little Woodland Garden would be nice, isn't it?! However, past weekend I made a little step closer to this idea, widening my bed a bit and introducing some new ferns. I haven't had an experience with ferns earlier, expect with those I have brought from our local woods. And these have done well. But now I have some adiantums (maiden fern) and lady ferns cultivars that will soften my mainly hosta schemes. How beautiful and exciting they are! From the pictures above you can see the current state. But there are some further thoughts and developments in my mind too!

 

18 kommentaari:

  1. Mõnusad kivid. Aga jah,.metsaaias on see puujuurte ja puutittedega võitlemine üks lõppematu lahing, kogen pidevalt sama.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma üritan nüüd kuidagi tasakaalu otsida, et võitlus oleks pigem kooseksistents.

      Kustuta
  2. oo, see on ilus! Mul ei ole metsaaia kogemust. Tamme alla tegin küll turbapeenra ja tänavu likvideerisin suurema osa sellest, aga seda tuule ja kevadiste valgusolude pärast. Tamm on u 100 a.
    Enne turbakihti kasutasin ajalehti ja kui üles võtsin, siis oli ajalehekihi all tihe tamme narmasjuurestik, aga turba sees polnud.
    Linnukas on mul põhiliselt vahtrad ja toomingad, need narmasjuuri ei aja, ma pole täheldanud veel ja siin tõstsin ka pinnast.

    Vaadates sinu postitust liikus mul paika üks plaan, mis oli kõhkluste taga kinni. Aitäh inspiratsiooni eest. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on hea meel, kui miskitpidi ainest andis! :)
      Minul esialgu turbaaiaambitsiooni ei ole, kuid mõttes on mõni suurem kividevahe küll täita turbaga ja katsetada mõne rodoga. Selline poolvarjuline aspekt peaks neile sobima ja graniitkivid ka tuba happesust hoidma. Aga need on kõik tulevikumängud.

      Kustuta
  3. Väga mõnus hubane metsaaed tuleb sul! Sordihostad võiks ainult kiiremini kasvada, eks ole - ma olen mõned väga väikeselt saanud, algselt ühe lehekodarikuga ja neist korralike puhmaste saamine tundub terve igavik olevat. Aga puude all (mul seal paju, kask, haab) mu meelest saavad hostad hakkama ilusti, kui varjus-poolvarjus on. Puudesalu lõunaküljel, kuhu päev läbi päike paistab, tekib pigem niiskusprobleem, aga isegi seal saavad osad hostad (kitsamate lehtedega) kenasti hakkama nt praying hands jmt. Sõnajalgadega enda kogemus liiga lühike, aga metsas nad ju enamasti kasvavadki.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh jah nende hostadega ... algul ei saa vedama, pärast ei saa pidama. Kuigi jätsin enda omadele päris kenakesed vahed ja musta pinda on justkui palju, siis kardan, et mõne aasta pärast pean neid ikka liigutama hakkama. Aga eks aeg annab arutust. Igal juhul ootan põnevusega peenra arengut ja küpsemist

      Kustuta
  4. Ahto Ruut aias on hostad istutatud kuuskede alla ja saavad seal kenasti hakkama. Eks hosta olegi ju poolvarju taim ka oma kodumaal ja kasvatatakse puude all. Ma usun, et su hostadel on seal väga hea, eriti kui vaadata nende heas toitumuses ja veatuid lehti. Ilmselt pole ka tigusid.
    Suurte puude juurtel kasvatamise kogemuse osas võin rääkida ainult kasest. Tema juurte peal saab väga edukalt kasvatada aediiriseid ja päevaliiliaid. Mul on seal ka must aroonia, kuid pean selle ilmselt välja võtma, sest aroonia kase juure peal ei kasva. Ja muidugi võiksin pikalt rääkida kooselust astelpajudega, kelle juured ulatuvad johhaidii...aga see ei ole selle seina nael.:)

    VastaKustuta
  5. Ahto Ruut aias on hostad istutatud kuuskede alla ja saavad seal kenasti hakkama. Eks hosta olegi ju poolvarju taim ka oma kodumaal ja kasvatatakse puude all. Ma usun, et su hostadel on seal väga hea, eriti kui vaadata nende heas toitumuses ja veatuid lehti. Ilmselt pole ka tigusid.
    Suurte puude juurtel kasvatamise kogemuse osas võin rääkida ainult kasest. Tema juurte peal saab väga edukalt kasvatada aediiriseid ja päevaliiliaid. Mul on seal ka must aroonia, kuid pean selle ilmselt välja võtma, sest aroonia kase juure peal ei kasva. Ja muidugi võiksin pikalt rääkida kooselust astelpajudega, kelle juured ulatuvad johhaidii...aga see ei ole selle seina nael.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Teod, kulla Futu, on täitsa olemas! Metsaalune on neid suisa täis. Lihtsalt aednik on mõne koha pealt maniakaalne. Läbi suve olen vihmastel ilmadel selle kividevahe läbi käinud ja kõik teod kõrvaldanud. Ja tuleb tunnistada, et päris tulemuslikul - nüüd vastu sügist polegi enam märganud neid. Eks kuiv ja soe august peletas neid ka sügavamale metsa.

      Kustuta
  6. Mõnus. Toredad seltskonnad, nii hästi sobivad. Ja need kivid ja sammal!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selle paiga eripära ongi kivid, loovad telje. Selle ümber ma püüan punuda oma rohelist võrku. :-)

      Kustuta
  7. Oh, see on juba praegu üks suurepärane paik ja kui seal edasi liikuda, saab sellest Su aia kauneim osa. Ja mis ilusad kivid ja nii pehme ja ilus sammal.
    Metsas kasvavad puud ja sõnajalad kenasti koos ja mitte keegi ei käi seal puude juuri torkimas ega lõhkumas. Ma arvan, et mida rohkem neid vigastada, seda rohkem hakkavad nad end uinuvatest pungadest taastama. Sõnajalad ja hostad, ka muud huvitavad varjutaimed saab kenasti puude juurte vahele istutada, nii, et hea on nii pisikestel püsikutel kui suurtel puudel, ka nemad on ju suureks väärtuseks.
    Mets hoolitseb ise alustaimestiku eest, kattes taimed kas lehtede või okastega. Sama tuleks puudel lasta teha koduaias. Kevadel võiks selle varise peita taimede alla, jääb veidi kultuursem vaade :D, aga ära teda ei maksa võtta, on taimedele väetiseks ja mulla struktuuri parandajaks. Sõnajalgu ju väetada muuga ei tohi ja ega hostad heas mullas ka mineraalväetisi ei vaja. Peaasi, on niiskuse säilitamine ja ka selleks on paks lehekiht parim vahend.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen siiralt tänulik nende õpetussõnade eest siin ja julgustava jutuajamise eest Võhmas! Eks ma oma siseheitluses lõpuks jõudsin isegi selleni, et ikka koos peab see olemine olema võimalik. Ei saa olla varjutaimi ilma varjuta ja varju annavad ikka vaid puud ja põõsad.
      Oluline on vaid leida õiged komponendid ja saavutada nendega toimiv kooselu-tasakaal.
      Panen ka ise sellele paigale suured ootused! ;)

      Kustuta
  8. Ohhh, see on nii ilus ja mõnus. Nõu anda kahjuks ei oska, aga loen vastuseid huviga. Ise maadlen männijuurikatega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh-aitäh! Loodan, et leiad mõne vastuse siitki! :)

      Kustuta
  9. Nii. Park isa malestuseks ja inglise aed ema roomustuseks - how's that?
    Vaata ideedest mul juba puudu ei tule :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sinu tänase sünnipäeva puhul olen ma valmis lubama kõike! Eriti inglise aeda!

      Kustuta
  10. Täiesti uskumatu ja kuritegelik bloggerist aga see postitus mul siiani nägemata, metsaaed, see minu kõige lemmikum aedadest. Ilus saab see olema, tegelikult juba ongi :)

    VastaKustuta