teisipäev, 7. juuli 2015

Suve magusad lõhnad

Juuli algus on täis kõikvõimalikke magusaid lõhnu - jasmiinid, pojengid, maasikad, roosid ... See loetelu võiks jätkuda ja jätkuda. Roosilõhna on siiani meie aias siiski vähe olnud. Kuidagi mööda olen neist vaadanud siiani. Mis ei tähenda üldse mitte seda, et roosid mulle ei meeldiks, oh meeldivad küll! Võib-olla on lihtsalt siiani olnud olulisemaid taimi ja mõtteid.

Päris roosipeenart mu hing ei ihkagi. Pigem võiks neid olla pillatud üle aia, siia ja sinna, püsilillede vahele. Nii, nagu inglise aedades neid sageli kasutatakse. Aga ma olin seda mõtet ikka ja jälle edasi lükanud. Iga asi omal õigel ajal. Kui ma aga silmasin roosi 'Sweet Pretty' teiste seas, olin silmapikselt ära tehtud. Teda lihtsalt ei saanud maha jätta.

Rosa 'Sweet Pretty'
Uus roos 'Sweet Pretty'/ New rose 'Sweet Pretty in my Perennials Bed
'Sweet Pretty' leidiski omale asukoha püsikupeenras, kohas, kus meil umbes 20 aastat tagasi kasvasid kaks punast roosi. Ema, kas mäletad? Nüüd on siis roosa. Lihtne ja ilus. Sellised roosid mulle meeldivadki.

See on üks kummaline peenraserv nüüd küll - hostad vaheliti roosi ja kuivalembelise Faaseni naistenõgese 'Walker's Low' ja juus-stepirohuga. Lisaks veel kukehari 'African Sunset' ja roosad metssalveid 'Amethyst'. Aga ehk saavad hakkama kõik. Tistou peenar!

Rosa 'Sweet Pretty'
Rosa 'Sweet Pretty'
Rosa 'Sweet Pretty'
Rosa 'Sweet Pretty' along with Nepeta 'Walker's Low' , Sedum 'African Sunset' and Stipa capillata
Minu teine roos õitseb ka kaunilt. See on David Austini 'The Lark Ascending'. Pooltäidisõies on samuti teatavat lihtsuse võlu. Hetkel õisi täis, lehed terved ja ilusad. Näib tubli ja tugev sort olema. Sort on kõrge, nuusutamiseks kummardama ei pea.

Rosa 'Lark Ascending'
David Austin's rose 'The Lark Ascening' in full bloom
Värvi hakkab võtma ka liblikapeenar. Liblikaid endid on vaid vähe - mõni üksik kirju ja mõned silmikud ka. Ka kiilid kadusid kuhugi ära. Selle eest on parme! Ja õhtuti veidi ka sääski.

Bee&Butterfly Bed
Bee&Butterfly bed is picking up some colour too, yellow and purple tones in prominent now
Peony 'Bartzella'
Itoh peony 'Bartzella'
Sulev Savisaare raamatust lugesin, et must lauk meie kliimas vastu ei pea. Kuna eelmine talv polnud talve, siis on mu omad alles ja õitsevad ka. On vaid veidi madalamad kui möödunud kevadel.

Bee&Butterfly Bed
Allium nigrum in my Bee&Butterfly Bed
Bee&Butterfly Bed
Bee&Butterfly Bed
Nectaroscordum siculum
Sitsiila mesilauk/ Nectaroscordum siculum
Selle aasta moeteema on vist potipõllundus. Käinud on see läbi mitmetest blogidest, enamasti küll alternatiivlahenduste võtmes. Otsustasime ka maale teha sel kevadel lapikese. Sellist traditsioonilist, sest see on minu valik. Mulle meeldivad sirged taimeread ja puhas mullapind nende vahel.

Paari märkega olen varasemalt maininud külmi öid ja siis kuiva ja seda, kuidas maa muutub tuules kivikõvaks. Aedubade esimesest külvist ei tulnud praktiliselt midagi üles. Jaanipäeva sadude järel tehtud teise külviga läks paremini- on nüüd päris kenasti tärganud ja küllap saab enne sügist saakigi. Hästi kasvavad porgandid-peedid, kartul on nagu mets - neile ju uus maa meeldib. Meie lapikene on suure välja servas, kaerapõlluga kõrvuti ja päris mõnus on selle sahina keskel toimetada. Aga see võtab kõik aega, ikka pimedasse välja.
Weg Plot
Our little Weg Plot on the edge of big oat field
Pea Bed
Hernes/ Peas
Weg Plot
Sibulad ja kartulid ja mälestused möödunud aegadest/ Onions, potatoes and memories of passed times
Kasvuhoones aga on esimesed põsed punaseks minemas!

Tomato 'Malle'
Tomat 'Malle'/ First tomatoes
Selline see juuli algus siis on. Nüüd on hea sahmakas vihma ka tulnud ja seda oligi juba väga vaja. Pühapäeva õhtul põllul viimaseid toimetusi tehes pakkus taevas aga vaimustavaid vaateid, pilvi kui pinsliga tõmmatuid!
Evening Sky
Eveneing sky on Sunday July 5th
Evening Sky
Eveneing sky on Sunday July 5th
Evening Sky
Eveneing sky on Sunday July 5th

Summary: Sweet Smells of July

July is filled with all kind of sweet smells - peonies, jasmines, strawberries, roses ... the list could go on and on. Rose fragrance however, has been rare in our garden. There were two red roses about 20 years ago in Perennials Bed but eventually they died out. But it's not that I don't fancy roses, oh I do, I do! I think I just have kind of been interested in some other plants more so far.

I don't think that I should have a special rose bed. I like them more traditional English Cottage Garden way - scattered around perennials beds, mixed with all kind of herbaceous plants and grasses. But so far, they have been missing in my schemes. When I saw rose 'Sweet Pretty' on one of the sales trays I simply couldn't resist, it had to become mine! So now I have a rose bush again in my Perennials Bed, on very same spot as 20 years ago. Only now, it is a pink one.

'Sweet Pretty' is single flower rose and I like it very much.  Simple blooms attract me, as they attract bees! And once again, what a lovely colour it has! It is in quite odd composition with hostas and dry loving catmints, stipas and sedums. But hopefully it will manage.

This spring we also re-established our Weg Plot. It was sudden decision and little late, but it is looking quite good now. Potatoes are huge and onions, carrots, beetroots, beans & peas are doing good too. Only French beans didn't get on. Was it cold nights or too try soil, who knows. Anyhow, I had to sow them again and the second bunch germinated well. It is a lot of work but also a great joy. Especially, if you have such a nice open oat fields around and beautiful skies above, like last Sunday evening. 

18 kommentaari:

  1. Lihtsad õied ongi kõige kaunimad
    Ja et maa kõvaks ei muutuks, me neid alternatiivseid variante kasutamegi.
    Vihmapilved saabusid õigel ajal.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu selleaastame vaimustus on enda tehtud kompost. See sobib ideaalselt maa parandamiseks, aga kahjuks mul seda põllulapile veel hetkel ei jagu. Aga ma kogun hoolega materjali ja kuhjan juba kokku ja segan ja ... :)

      Kustuta
  2. Oi, nii armas roos. Tekitasid huvi :) Toredad kompositsioonid. Taevas ka. Aiamaal on mõnus, meil muide on umbes samasugune :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On armas jah, sellepärast ei saanudki mitte vastu panna talle! :)
      Mulle tõsiselt meeldivad hoopis Sinu kompostisoonid. Kui Sa vähegi külalisi vastu võtad, ma tuleks kohe ise vaatama. Olen varsti saarele tulemas.

      Kustuta
  3. Ma olen ka lihtõieliste rooside fänn. Ja Austin muidugi...

    VastaKustuta
  4. Jeerum, selle ´Sweet Pretty ` veaks vist minagi koju :D sirged read ja puhas mullapind on ilusad küll aga mina pole sel hooajal oma kasutaimi kordasgi rohinud ja ei paista ka vajadust tulevat, sest taimed on maa katnud ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No kartuliga võin mina ka kiidelda, on ka maa täitnud. Aga tegelikult jäi kõik naaatukene hilja peale ja seetõttu kõik veel suhteliselt väiksekesed. Aga ma tean, et sügiseks saavad kindlasti valmis!

      Kustuta
  5. I liked your tomato and potato Tistou. You're ahead of mine. And the rose 'Sweet pretty' is really sweet!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you Nadi! My tomatoes are quite early but potatoes rather late. But they picked up speed rapidly and are enormous now. But they are early varieties too. Growing weg is fun!!!

      Kustuta
  6. Mulle meeldivad ka lihtõielised roosid aga mu roosikvoot on täis, mis täis. Väikese aia peale 33 roosi on isegi palju. Ja mul on nad just täpselt nagu Sa kirjeldasid püsikupeenardesse ära jagatud, puhtroosialad pole minu jaoks. Grillimajakese juures on veidi suurem roosiala. Ja see potipõllundus on Sul täiesti arvestatava suurusega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No mõni ütleks, et 33 pole veel mingi number! Aga ma igaks juhuks ikka ei ütle! :D Roosid on nõudlikud taimed ja 33-ga tegeleda on kindlasti suur töö.
      Potipõllundus on tõesti täitsa oma mõõtu ja võtab kenakese aja. Aga ma ei kurda. Vb natuke kurdavad ilupeenrad, mis nüüd veidikene lõivu maksavad. Aga ei midagi katastroofilist veel!

      Kustuta
  7. Jaaaa, ikka maletan :) Et poolte oode kaupa tegime lillepeenraid, Sa olid koigest 10-ne... Nii need ilutegijad sirguvad..
    Olen vaga tanulik et meile selliseid aegu on antud, "eestlane olla on uhke ja haa.."

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No mina olen ka väga tänulik. Märk sellest on see, et ma pole neid unustanud. Mingeid hämarikus tööde lõpetamise pilte/mälestusi on mitmeid meeles. Siis, kui nahkhiired juba lendasid, ehk vähemalt tund peale päikese loojumist!

      Kustuta
  8. Kaunis roos! Ma olen püüdnud neid vältida ja aia alguses otsustasin, et kibuvitsad - jaa, roosid -ei. No ja siis kingiti mulle kaks roosi - `Sahara`ja `Flora Danica`. Solgutasin neid siia-sinna, kinkijaid polnud ka paslik kiruda. `Sahara`osutus päris kauniks ja õiterohkeks roosiks. Tänavu tõin koju `Rapsody in Blue`. Nüüd kaalun ka seda püsikute sisse paiskamist, aga pole veel head pesa.

    Sinu kokku pandud kooslus mulle meeldib. Suvine. :)

    Ükskord hakkan minagi tubliks ja kasutaimi kasvatama, ? järgmisel hooajal? ma lihtsalt jään kõigega nii hilja peale. Lepin kasti ja kasvuhoonega. Sirged read ja puhas pind kõlab kuidagi sinu moodi, selline mulje on jäänud, et sa oled kõik läbi mõelnud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See kasutaimede kasvatamine tegelikult annab nii palju, eriti sel hetkel, kui on juba midagi korjata ja potti või pannile pista. Minul iga aastaga see tunne süveneb ja oleks mul aega, ja võimalusi, siis ma kasvataks maksimaalselt palju ise. Aga eks iga asi omal ajal.
      Mul hakkab tekkima tõsiselt kartus, et ma jätan endast petlikult väga organiseeritud ja korraliku inimese mulje! :D tegelikkuses see päris nii pole. Aga mis ma teen, püüan teha korralikult. Võib-olla sealt need sirged read ja puhtad pinnad. Ma tegelikult ei ole üldse planeeritud oma tegemistelt ja mõtetelt, lihtsalt nii kukub välja. ;)

      Kustuta
  9. Väga ilusad pildid.Ma ei väsi neid kiitmast.Kui see saladus ei ole mis kaamera ja objektiiviga Sa pildistad?Võrratud taevavaated!!

    VastaKustuta
  10. Aitäh-aitäh! Mulle meeldiks mõelda, et heade piltide saladus ei ole mitte vinge tehnika, vaid hea silm ja ilusad olukorrad-juhtumised ise. Mina pildistan Olympus Camedia C-750-ga. See on selline väike 10 aastane kaamera, Objektiiv sisse ehitatud, 10 x optika. Möödunud pühapäeva taevas mängis ennast ise kätte. Oli võrratu ja pani kaamerat haarama.

    VastaKustuta