esmaspäev, 13. juuli 2015

Äärmusest äärmusesse

See, et suusakujulised kiudpilved taevas ennustavad kindlat sadu lähima 12 tunni jooksul, sain ma täna hommikul teada Vikerraadio "Huvitaja" saatest. Seda need pühapäevased taevanägemused siis tähendasidki. Vihm tuli. Tuli oodatult, sest juba kippus väga kuivaks. Aga nüüd on terve nädala sadanud ja palju. Kraav on vett täis, kõik lirtsub. Maal vist ühtegi vihmavaba päeva polegi olnud. Laupäeval oli ka esimene äike, mida minul õnnestus tunnistada. Oli päris tugev ja lõi lähedale heleda raksakaga ka elektriposti. Vooluta olime paar tundi. Vahel suvetormidega (või sügistormidega) oleme olnud ka nädalapäevad ilma vooluta. 2010 augustis oli nii.

Eile (pühapäeval) pidas pool päeva kuiva, siis aga hakkas jälle sirtsutama. Ja vahele tegi ka tugevamat sadu, kokku õhtuni välja. Ma veel istutasin üht-teist ja lõpuks tilkusin nagu kalts. Taimedele muidugi esialgu kõik veel sobib. Teleekiad on see aasta mul üle pea. Kogu püsikupeenar on paras džungel.

Tänased pildid on telefonipildid.
Perennials Bed
Vihmase päeva püsikupeenar/ Perennials bed on rainy day
Summer Flowerbed
Uus suvelillepeenar/ New Summer Flowerbed
Ma pole jõudnud rääkida, et daaliatele ja kannadele tegin uue peenra. Eelmine peenar kippus pisut varju jääma, sest õunapuud aina kasvavad ja lõikaja on selline "tagasihoidlik" ja "hell". Nüüd on siis päikeselembid terve päeva päikeses, muidugi kui teda juhtub olema. Peenar on kaks nädalat vana ja vajab veel pisut küll kohanemisaega, kuid daaliad 'Bishop of Llandalf' avanesid juba eelmisel nädalavahetusel.

Kätte hakkab jõudma ka saagiaeg. Sel aastal on meil esimest korda magusad kirsid vilju täis. Piskut on ennegi olnud aga ju seekord kõik klappis. Ründajaid on samuti õnneks vähe. Muidu on alati juba enne valmimist kõik nahka pistetud kas rästaste, suurnokk-vintide või suisa nugiste poolt. Igaks juhuks ikkagi üritasime võrku ka panna ümber.

Sweet cherry 'Artur'
Magus-kirss 'Arthur'/ Sweet cherry 'Arthur'
Ja metsas ... metsas on esimesed seened! Kuulsin möödunud nädalal juttu, et saared on kukeseeni täis. Läksin siis oma kohtagi vaatama, ja oligi! Kuigi veel väiksed ja põhiosas alles tulemas, sai kastmejagu kokku.

First chanterelles of 2015
Esimene metsasaak/ First chanterelles of 2015
Ilmaprognoosid suve augustini ei luba, kui üldse. Jätkub see mis on. Ehk nad siiski eksivad?!

18 kommentaari:

  1. Kus Sinu "pildimasin" siis on? Kas synnipaevaks uut vaja :)
    Hea et suudad seda murulahmakat veidi liigendada, ilus on muidugi. Mulgid tegid mannaga mustikasuppi, ehk saab kirssidega ka? Ja seenekastet varske kartuliga, oeh.... Parafraseerides laulu "Tahan koju kui kirsipuud kannavad.."

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu pildimasin ununes linna. Sünnipäevaks ikka ootan ema koju!!! :)
      Murulahmakas ja meie majalahmakas tegelikult tahaks sirgeid jooni ja pikki peenraid vaheliti ruudukujulistega. Selline suur inglise aed võiks olla, aga no kes seda jõuab. Mõisnikuks peaks enne hakkama! :D
      Seenekastet julgen Sulle lubada, nöpse oli metsas rohkem kui see saak siin. Ootan koju!

      Kustuta
  2. Ah jaaa, vihmapilvedest. Sinu isa ikka ytles, et Noa laevad ohtutaevas toovad vihma, kas kohe voi kolmandal paeval.. Ja veelgi parem ennustaja on tuul, kui ta hakkab maapinnal prahti keerutama. No ja laheneval aikesel on kindel mark - mitut varvi rynkpilved yksteise peal, roosad ja tumesinised muude valgete taustal jne Tavaliselt nad tekkivad kusagil louna paiku ja siis ohtupoolikul need taevaluugid loovad valla :)
    Aga vahel vajuvad need pilved ka ara kaugemale, vota sa kinni... Heinategu tuleb meelde :)

    VastaKustuta
  3. Meid on samuti kastetud ja pestud juba nädala, täna on esimene kuiv päev üle hulga aja. Jahedam suvi on hea, vaata, kuidas aed lokkab ja rõõmustab.
    Kukeseenteta õiget suvetunnet kätte ei saa, tubli töö :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kõik kasvab tõesti hästi. Ainus millele mõtlen, et kuidas eksoodid jahedusse suhtuvad. Hetkel on nad päris kobedad, aga kasvanud pottides ja tuulevilus. Nüüd on "väljal" ja ööd on jahedad ning päikest vähe... Aga eks kõik selgub! :)

      Kustuta
  4. Oo. need kukekad, kahju, et aias ei kasva :D täna oli tõesti otsast lõpuni kuiv ilm aga see törtsutamine on jube tüütu :( sadagu kui sajab ja eriti öösiti :) suvekate peenar on jälle ilus ja uhke :) ja no kirsid läksid meelest, minu puuke veel noor aga hapukirsse on ühes puus küll tervele suguseltsile kui rästad saaks kuidagi eemale :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rästaste vastu panin mina võrku ja CD-plaate. Eks ma tuleval nädalavahetusel näen, kuidas mõikas. Suvekete peenar sai seekord sellina pastelsem. Kui kannad õitsema lähevad, tuleb särtsu pisut juurde.

      Kustuta
  5. Seni sadu veel ei sega. Hea suvi, pole vaja kasta, saab umbrohu hästi kätte ja saab ka istutada, sest neid potikesi on ikka veel kümmekond, mis maha pole saanud. Ja liiliate õitsemist vihm ei sega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu potikeste number on peaaegu nulli saanud! Priimulad vaesekesed, kes vahepeal kaks korda täiesti vaeseomaks kuivanud, ootavad oma kohta. Uskumatult sitked vennikesed - täiesti-täiesti dehüdreerunud pusadest on tagasi tulnud.

      Kustuta
  6. Mulle ka see jahe ja niiske suvi meeldib. Kasta pole vaja, kõik on üle mõistuse lopsakas ja mida aasta edasi, seda vähem meeldib mulle higistamine :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Viimane ei meeldi mullegi. Aga natuke päiksesärtsu kulub mulle ka ära, et tegusam energia sisse saada.

      Kustuta
  7. Siis küll veidi kahju kui ikka pidevalt ja nii palju sajab. Meie siin igatseme muidugi vett, aga jah, pidevat sadu küll mitte. Oo, loodan, et meie Artur ka kunagi niimoodi kannab, tore oleks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vaat selle Athuriga on selline lugu, et ta tahab endale kaaslast e tolmuandjat kõrvale. Meie oma ka tegelikult passis suuresti seepärast, et esimene naaber hukkus ühe talvega ja siis teine asenduseks toodu võttis oma kohanemisaja. Sel aastal õitsesid mõlemad korralikult ja kohe on ka vilju täis-täis!

      Kustuta
  8. Hi Tistou! I love fried chanterelles and I eat them with sour cream (I remember the best sour cream I bought in Tallinn). Your new flower bed is pretty especially your canna - mine are much smaller :((

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hello Nadi! I love chanterelles with sour cream too and I agree, Estonian sour cream is best and I'm glad that you have such memoirs from Tallinn!
      I started my cannas in Aprill this year and they grew quite well in pots. Now they are planted outside and we will see how they gonna manage!

      Kustuta
  9. Hi Tistou,
    I hope it soon dries up. Here we were very wet but now, for the 1st time this year, we are getting dry. I am jealous of your cherries. Here it is too cold for them, even for the sour ones.
    I hope you have very good weather for the end of July.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hey Alan, it is still raining, almost every day, in some with thunder. Cherries are lovely and I'm really happy to have them. Real summer deligts!

      Kustuta