laupäev, 2. mai 2015

Hüatsindilõhnas mai

Selle aasta vinduv kevad on hilja peale jäänud. Märtsis väga soojalt alanuna tõotas ta kujuneda üheks viimase aja varajaisemaks. Aga nüüd vaatan möödunud aasta maipühadeaegseid pilte ning sealt paistab hoops lopsakam aed ja värvikamad tulbiõied. Välja arvatud üks uus sort on kõik teised sorditulbid alles rohelistes nuppudes. Selles pagana külmas ja sajus ei saagi õitseda.

Perennials Bed
Kevadine püsikupeenar/ Spring in Perennials Bed
Esimese mai ilm eile oli see-eest soe ja meeldiv. Ennustatud sajud hoidsid ennast tagasi ning õhtupoolikul oli tuntavalt soe, +15 kraadi. Täna pääsesid aga vihmad jälle liikvele ning käisid üle maa tugevate hoogsadudena, milles pisut peent rahetki sees. Õue-toimetused rikkus ta jälle ära. Aga kui siiski sammud õue seada ja sättida end püsikupeenra ligi, siis võib tunda, et õhk on täis magusat hüatsindilõhna. Oh kuis meeldib mulle see!

Hyacinths
Idahüatsindid/ Hyacinthus orientalis cultivars in my perennials bed
Hyacinths
Hyacinthus orientalis cultivars
Tegelikult on ka hüatsindid alles äsja oma õied lahti saanud ning nende kõige täidlasem olek veel alles ees. Lihavad õied võtavad aega, enne kui oma maksimaalsed mõõtmed saavutavad. Sügisel joonistatud plaani abiks võttes näen, et kõik sibulad on alles. Vesine talv oleks võinud ka halvemini minna - hüatsintidele ei meeldi liigniiskus ning istuda märjas. Tegelik sibulate tervis selgub aga alles suvel, neid üles võttes.

Hyacinths
Sinise erinevad varjundid/ Different hues of blue on Hyacinthus orientalis
Perennials Bed
Mai avab õisi/ May opens blooms
Hyacinthus orientalis 'Gipsy Queen'
Külluslik 'Gipsy Queen'/ Lush Hyacinthus orientalis 'Gipsy Queen'
Armutud vihmahood koos tugeva puhangulise tuulega muidugi surub raskeid õiekobaraid vastu maad ja sellest on kahju. Mõned sordid hoiavad oma pead paremini, mõned halvemini. Päris metsiku ja toreda ilmega on hüatsint 'Anastasia'. Tema puhul pole varte lamandumist karta. 'Anastasia'l on sageli ka mitu õievart ühest sibulast.

Hyacinthus orientalis 'Anastasia' & 'General Köhler'
Hyacinthus orientalis 'Anastasia' & 'General Köhler' behind
Hyacinthus orientalis 'Top Hit'
'Top Hit' on uus tulija ja seda on ka õiest näha/ 'Top Hit' is new in my garden, showing Dutch quality
Hyacinth orientalis 'Sky Jacket'
Kaunis 'Sky Jacket'/ Beautiful 'Sky Jacket'
Ka kobarhüatsindid sirutavad oma päid ning toovad värvidemängu peenardesse.

Grape hyacinths
Grape hyacinths are equally cheery and  colourful!
Grape hyacinths
Grape hyacinths
Mul hakkab nüüd nädalane puhkus ning kavatsen tõsimeeli selle veeta ninaga aias õhku vedades ja hüatsindilõhna nautides! Peenrad on vaja kõik üle käia, leida koht suvelillepeenrale ning kaevata see. Toas on kannad ja daaliad juba hakkamas, Inglismaalt toodi uut põnevat lisa juurde, mida katsetada. Tean, et nädal kaob kähku, kuid ehk annab ta aega ka vaadata lihtsalt lille ja kuulata lindu. Esimest pääsukest nägin 27.04 ja samal päeval pures ka esimene sääsk! Kägu meil veel pole.


Summary: Hyacinth smelling May

Spring that started early and with exceptionally warm weather in March, has turned out now very slow evolving and more late than expected. I looked back to pictures from the beginning of last May and tulips were more developed and colourful than today. Most of them are in green and what else one could expect from such weather like this. Rainy and chilly all the time!

However how slow, the garden is getting more and more in bloom. Hyacinths are opening their blooms and their sweet scent is filling entire garden. Oh how I love those light spring breezes, carrying odor of hyacinths. Just wonderful!

My Hyacinthus orientalis bulbs are doing good, even though I was bit worried. Our mild and very rainy past winter was my main concern as these bulbs don't like to sit in wet. All are in place and blooming happily. Of course the real situation with the bulbs will be revealed when I lift them in summer. So far so good.

I have a holiday this week, so I plan to sit in the garden a lot and smell all my hyacinths, only if weather permits. I also plan to do a lot of gardening work, as new hot summer bed needs to be dug, all beds little tidy up, and some new exiting summer bulbs from England to be planted.     

16 kommentaari:

  1. Oo, jaa, see hüatsintide lõhn :) oh meeldiks neile minu juures, siis saaks neid palju olema, eks aeg näitab :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hüatsindilõhn on painajalikult meeldiv! Ja kui saab liiast, näiteks terve päev hüatsindipeenra kõrval nokitsedes, ajab ikka südame pahaks ka küll! :P

      Kustuta
  2. Ma pean tunnistama, et see vinduv kevad meeldib mulle. Kõik õitseb kaua-kaua ja kui tavaliselt jäävad mul kevadõied aias nägemata, sest kohapeal elamisest hoolimata pole mul sel perioodil aega aeda minna, siis sel kevadel ma kas hommikuti või õhtuti saan mõnikord nautida ja imetleda.
    Mul on mingid poolmetsikud hüatsindid, ilmuvad sealt, kust ise tahavad. Üles võtnud pole ma neid kunagi. Armsad sellegipoolest.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen kuulnud, et Saaremaal levivad mingid kohalikud hübriidid, mis ei vaja ülesvõtmist ja paljunevad ohtralt. Kevadine Kuressaare on hüatsindilõhna täis, olen seda ise kogenud!

      Kustuta
  3. Ka meil peavad idahüatsindid kenasti vastu, nartsissidele seevastu meie juures ei meeldi.
    Kevad vindub ja jääb ilmselt pikalt vinduma, taimed ei kiirusta sugugi. Aga kui puhkevad, siis õitsemine kestab kaua.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nartsissidega on kummaline lugu. Viimased aastat on neile eriti laastavalt mõjunud. Ka puhmad, mis on muidu aastakümneid olnud ja õitsenud, on ühtäkki väga kehvakesteks ja väheõielisteks muutunud. Panen neile sel kevadel lehekomposti, ehk kosuvad sellest.

      Kustuta
  4. Uskumatu, aga idahüatsindid kasvavad ka meil, Külmakandis. Vaatasin, et naabril kasvab, no mis wärk...panin endale ka. Ja täitsa hästi kasvavad. Üles vahepeal võtnud ei ole. Nüüd on juba teine kevad. On tõesti üks tänuväärselt pikka õitsemisajaga ja ilus sibullill. Ja nende värvid sobivad nii hästi kokku. Just neid sinise varjundeid imetlesin.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma arvan, et tegelikult on idahüatsindid päris vastupidavad tegelased ja üldse mitte "võimatud" taimed. Mulle meeldib ka see ülesvõtmise-kuivatamise-mahapanemise mäng.

      Kustuta
  5. Eelmine kevad ei meeldinud minu aias ei tulpidele ega hüatsintidele, lisaks taimi rünnanud mädanikele ei tahtnud ka sibulad õieti kuivada vaid kippusid hallitama ja mädanema minema - seda pole ühelgi aastal varem juhtunud. Nii et sel kevadel palju õisi loota pole - vähemalt on tulbisordid alles ja küll nad siis tütarsibulatest jälle paljunevad. Hüatsindid on ka kehvakesed aga alles vähemalt. Aga minu aed on ajaliselt ikka tükk maad tagapool, esimesed hüatsindid hakkavad alles lähipäevil õisi avama

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu vanad sordid pidasid kenasti vastu, kuid mõne uue sordi seas oli samuti eelmine kevad-suvi mädanejaid. Selgus siis, kui üles võtma hakkasin. Aga loodetavasti tugevamad ja tublimad jäävad alles ning annavad ka järelekasvu.

      Kustuta
  6. Pole midagi paremat kui puhkus maikuus! Iga päevaga midagi muutub. Mõnusat ilma!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! See oli hea puhkus! Kuigi jah, nagu ikka, liiga lühike ja palju jäi tegemata.

      Kustuta
  7. Iluslõhnav sul seal tõesti. Ja see kobarhüatsintide mõnus kooslus.... Mõnusat puhkust ja imeilusal ajal on see kindlasti värskendav! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh Kris! Kobarhüatsindid idahüatsintide kõrval on ka väga toredad ja kasvatamist väärt sibullilled. Pealegi pole nendega mingit jändamist (kuigi mulle see hüatsintide puhul meeldib!) ja õitseaeg on meeldivalt pikk!

      Kustuta
  8. Hüatsintide ilu ja lõhn on rõõmustav :) Need uued tulijad Top Hit ja Sky Jacket on ikka väga kenad!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi jaa, hüatsindid olid minu kevadise puhkusenädala essents! Paar uut toredat on veel, keda püüan ka tutvustada.

      Kustuta