teisipäev, 19. mai 2015

Hea päev

Hea päev on tavaliselt laupäev, sest see on ainuke päev nädalas, mis ei kanna argipäeva taaka. Kui just ei ole puhkus. Aga tavaliselt ju ei ole. Juba pühapäeva hommikul on tulevase esmaspäeva maiku, aga laupäeval seda ei ole, laupäev on hea päev!

Hea päeva hommik pole liialt varajane, kuid kindlasti ei jää see ka hilja peale. Võtad lonksu vett ja astud päikseseküllasesse hommikusse. See on veel pisut karge, kuid päev lubab sooja tulekut. Õhk on linnulaulust tulvil. Metsvindid puudesalus ja lõokesed taevakaares, linavästrik katuseharjal. Lilled õitsevad! Astud tagasi sisse, paned kohvivee tulele ja pudrupoti hakkama. Nii saab alguse hea päev.

Spring Bulbs
Hommiku õied/ Morning blooms
Hea päeva hommikusöök söödud, võib natuke mõtiskleda päevatoimetustele. Kiiret ei ole, on ju laupäev ja hea päev, võib rahulikult mõtteid ja tegusid seada. Alustuseks võiks vaadata kasvuhoonesse. Oi küll on hea päev, kui avastad, et tomatinupsud on juba taimedel ja vaatamata kärekülmadele öödele on kõik taimed triksis-traksis. Kiidad taimi ja nende nupse.

Tomato 'Malle'
Tomatite tulemine/ First fruiting tomatoes
Esimeseks toimetuseks võikski noppida kasvuhoones mõned umbrohulibled. Neid on tomatite all ja salatite vahel. Ja ennäe, esimesed redisedki juba punnitavad oma punetavaid palgeid. Hea päev! Kasvuhoones on soe, päike rõõmustab meeli.

Salatite rohimine ajab aga suu veele. No nii värske ja ahvatlev on kress-salat. Ja mida paremat võiks olla kress-salatist mustal leival väikse majoneesiga?! Eriti sellisel, heal päeval! Aga ma rohin edasi, ikka lõpuni. Külvan veel aedubegi pottidesse. Aga siis võib teha ühe võileivapausi küll. Tee ja piimaga.

Spring greens
Salatirohelised/ Spring greens in greenhouse
Fresh radish
Esimesed redised/ Fisrt radishes of the year
Nüüd on hea päeva päikesekaar saanud kõige kõrgemaks. Õige aeg natuke proovida päevitamist ja lugeda mõni lugu inglise aiaajakirjast. Mulle meeldivad inglise aiaajakirjad. Ei mingit sisustuse ja käsitöö surimuri. Kõik on aiast ja taimedest. Natuke küll klimaatilises nihkes, aga mis siis, huvitav ikka. Päevitada aga ei tohi palju, kevadine päike on terav ja võtab Su salaja! Kaevan parem edasi natuke maad, et saaks külvata porgandit, peeti ja pastinaaki. Herneski on veel maha tegemata! Aga ma ei kiirusta, heal päeval on aega!

Vahepeal peab kindlasti maha kükitama mägisibulapeenra serval ja lihtsalt mõnda aega vaatama. Kui ühes peenras on viiskümmend vormi-varjundit, siis võtabki see aega. Vaatad ja imetled ja nopid mõne liigse lible. Vaatad ja imetled jälle - küll taimeriik on imeline. Mägisibulapeenra serva võibki ennast unustada, aga heal päeval pole sellest probleemi!

50 Shade Bed
Kükitamise paik/ 50 Shades Bed
50 Shade Bed
Veel "varjundeid"/ More "shades"
Ja vaatamata sellele, et heal päeval on justkui lõputult aega, kaob ta siiski kiirelt, sest juba ongi õhtupoolik käes. Nüüd on aeg veidi keha kinnitada ning nautida kõike seda, mida aed pakub. Rohelist salatitesse, rabarberit koogi sisse. Kõige selle kõrvalt võiks veel jõuda üle vaadata seemnevarud, sest kuigi ees on veel pühapäev, kaob seegi kiirelt ja vajalik tuleb jõuda maha külvata. Aga aega siiski veel on. Päev kestab veel ja see on hea päev!

Inside of treasure cascet of a gardener
Taime- ja tarkuseseemned/ Seeds of plants and knowledge
Ja kui õhtul voodisse poed, tunnetades oma pisut valutavaid liikmeid ning päikesest õhetavat nahka, tead, et mööda on saanud hea ja toimekas päev. Kindlasti on saanud paljut tehtut aga veel rohkem nähtut ja kogetut. Nüüd võib veel natuke mõtteid mõlgutada ja päevamuljeid meenutada. Need toovad kiirelt magusa une. Milline hea päev!

8 kommentaari:

  1. Tõesti tore päev ja kuigi ma olen kodune, meeldib mullegi laupäev enim, sest siis on Ülol see tõeliselt hea päev ja me saame topelttoimekad olla. Pealegi ei pea ka magama minemisega kiirustama :)

    VastaKustuta
  2. Laupäev on absoluutselt hea päev, muretu ja mõnus ja pühapäevahommik sinna otsa on boonus. Õhtu kisub juba tõepoolest esmaspäeva nägu minema. Oh, kuidas ma neid päevi armastan, kui ei pea kuhugile minema ja saan kodus olla ja telefoni tuppa sahtlisse jättagi.

    :)

    VastaKustuta
  3. See on nii soojalt ja toredasti kirjutatud, et juba lugedes võib sest päevast mõnu tunda.
    Mulle meeldib ka niimoodi, et kell ei sunni ja aega on piisavalt vaadata ja teha ja olla :)

    VastaKustuta
  4. Mulle meeldib ka laupäev, siis saab isa tittedega ja mina aiaga kvaliteetaega veeta :)

    VastaKustuta
  5. Puhkuse ajal on kõik päevad head, saab teha neid asju mida tahad, kuhugile pole kiiret ja väljas on kevad. Kaifkaifkaif!:)

    VastaKustuta
  6. :) Suurepärane kirjeldus ühest mõnusast päevast.

    VastaKustuta
  7. Oh, tomatoes! Do you grow them in a greenhouse?

    VastaKustuta
  8. Nii toredasti kirjutatud, ja toesti, hea on kaasa elada! Motlesingi Su tomatite peale ja naed, Sa oledki pilte teinud! Naevad valja terved ja tugevad, nii et need kylmad ood siis ikkagi nii hullud ei olnud.. Tulen maiustama, hoidke alt :)

    VastaKustuta