laupäev, 28. veebruar 2015

Tilgad - sula talv

Veebruar on lõpusirgel. Teist aastat järjest oli ta väga soe ja paiguti lumetu. Meiemail on maa must olnud sisuliselt jaanuarist saati. Vahel on kerge kirme olnud, kuid sellegi on iga järgnev sula jälle viinud. Just sula on see, mis mulle sellest veebruarist meelde jääb. Tänagi koduteel nuusutasin õhku ja kuulasin hääli - kas kevad? Aga ei, vaid sula talv. Täna vähemalt, siin.

Tean, et kui päike paistaks, oleks kohe ka kevade tunne. Päike muudab hetkega kõik - paneb tihased sidistama, metsa lõhnama ning rõõmuhormoonid liikuma. Siiski, eelmise aasta madisepäeval olid esimesed rändlinnud juba kohal - lõokesed, kiivitajad, luiged. Ka lumikellukesed olid natuke rohkem avatud kui täna. Kuidas iganes, varajased on nad sellegipoolest.

Spring stream
Kevadised veed ja tilgad/ Spring stream
Spring stream
Vulisevad veed/ Murmuring spring waters 
Võtsin täna ette tulbipeenra ja liblikapeenrad ning lõikasin maha kõik möödunuaastased varred, kärpisin budlejasid ja hortensiaid. Tundus, et budlejade võrsed polnudki ära külmunud. Jätsin 1/3 põõsaste kõrgusest alles, eks näis, kas ka lehtivad. Peenardes on aga juba igasugused ninasid kerkimas ja homme kindlasti jätkan lõikamisega. Hiljem oleks kõike hoopis keerulisem harutada.

Galanthus nivalis
Lume tilgad/ Snowdrops
Galanthus nivalis
Galanthus nivalis
Galanthus nivalis
Galanthus nivalis
Galanthus nivalis var 'Flore Pleno'
Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Galanthus nivalis var 'Flore Pleno'
Galanthus nivalis 'Flore Pleno'

Homme on juba ka märts. Eks näis, mida ta toob, peaasi et mitte käredat ja paljast külma, mis tärkavad kasvud-võrsed võtaks. Aeg on hakata tomateid külvama ja üle vaadata sügisel soetatud püsikute seemned. Neidki tuleks pottidesse poetada, aga mitte liiga vara! Aednikul pole enam aega kotil passida.


Summary: Molten Winter

February is about to reach to its end. For the second year in row, it has been remarkably mild, temperatures 8-9 degrees above average in recent weeks. Ground has been bare in many areas of the country, including our home. There has been some light snow but any subsequent thaw has taken it away. Today when I walked home, I smelled the air and tried to catch some sounds but nothing was there - just a molten winter.

However, I know if there would have been Sun out, everything could have been much cheerier and springy. Tits would have sung, forest smelled and my spirit flown high. But it wasn't the case today. It was another mild cloudy day temperatures just above the zero. At the same time last year snowdrops were bit more open than today. But they are very early nevertheless.

I didn't let myself bothered by the gray weather of today and started to clear my borders. I cut down all perennials in my Tulips Bed and Bee and Butterfly Beds. I also trimmed buddlejas, hydrangeas and roses in the mixes. Tomorrow I will continue on in my Perennials Bed. I can't put that work any further as all kind of sprouts are emerging already.

We will see what March have stored for us. I will have a busy month as tomatoes need to be sown soon and some new perennial seed as well. Cannas and dahlias must be potted up in this month if I wish to see early blooms and long flowering season. Gardening year has begun for sure!    

18 kommentaari:

  1. eks kus kuidagi :) mina kavatsen küll veel terve kuu passida, ninad on imepisikesed, lumikellukestest pole õieti märkigi, peenardele ei saa veel läheneda ja nt Muhedikul on veel täis talv lumega ja puha :) aga külvata ikka võib, muidu ju süda sügeleb vaesel aednikul :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sõitsin laupäeva hommikul läbi Eestimaa ja lund oli nii mõnelgi pool, eriti Rapla-Türi kandis ja põhja-Viljandimaal. Meie enda metsatagusel naabrilgi on lund hoov täis alles. Olud on väga erinevad.

      Kustuta
  2. Mina ka passin :) Tomateid olen tavaliselt külvanud naistepäeva paiku, selleks ajaks peab ennast kokku võtma. Ja lumikellukestel on alles sentimeetripikkused ninad väljas

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Naistepäev ongi jube sellel nädalal. Kui seemneid olemas, siis võib veel paar päeva hoogu võtmata rahulikult olla, kui mitte, siis... :P

      Kustuta
  3. Teil seal "kevad"juba täies hoos.Meil on lumikellukesed just oma ninad välja pistnud ja ka kohati lund jagub veel.
    Aga mulle meeldivad Sinu pildid,eriti need veetilgad !!!!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Need veetilgad kraavi põhjas jää all jäid kohe silma, särasid kirkalt vaatamata hallile ilmale. Ju murduv valgus nendes pani nad kiiskama. Võtsin aparaadi ja läksin tagasi neid pildile püüdma. Midagi õnnestus isegi jäädvustada.

      Kustuta
  4. Jah, esimesed õied hakkavad tasapisi ilmuma. Talvine lumekupp on omas elemendis ja võrkiirised ka täitsa hakkamas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lumekupp oli mul kehvas kohas - kuivas ja päiksekäes. Tasapisi ta kahjuks hääbus. Tuleks kindlasti panna kuhugi sobivamasse kohta uued, sest need varased kollased nupud on tõeliselt armsad.

      Kustuta
  5. Here we have had a very cold but very sunny February. There is still about 50cm of snow on the ground. I hope it melts in March as it usually does. However last year it only melted in April.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nature has its mysterious ways, Alain. I have to admit that I'm quite happy with our current situation. However, I wouldn't mind to have a good ski! :)

      Kustuta
  6. Tistou, mind hakkab järjest rohkem Su fotoka mark huvitama. Tean küll, et aparaat on ainult vahend kunstniku käes, aga ikkagi...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu truu kaaslane kümme aastat on olnud Olympic C-750. Ta on eriti tubli makropiltide jäädvustamisel ja ma loodan südamest, et ta ikka kestab.

      Kustuta
  7. Your snowdrops are lovely, I hope your snow now stays away and all your bulbs can grow and flower.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh Paulune, I hope that too!!! Forecast for March is promising though - our weather service is predicting mild March for us.

      Kustuta
  8. Esimesel pildil oli nagu kõndiv kuju või veekuu võtnud talv või ... kevad :) Ootan veel pilte lumikellukestest, eelmisest aastast on meeles, et sul oli uusi ja huvitavaid ja tänavu peaksid nad end juba näitma hakkama!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lumikellukeste pilte kindlasti tuleb! Uuekestel olid ka ninaotsad väljas aga nad olid siiski vanadest olijatest sutsukene maas. Kui ilm tuleb ennustustele vastavalt pehme, siis arvan, et paari nädala pärast juba võiks saada uusi kaadreid põnevatest tegelastest! Pean tunnistama, et olen teinud sel kevadel ka juba ühe E-Bay ostu...

      Kustuta
  9. The March forecast says March will be warm and sunny, Tistou. I'm wanting to believe it, ha ha!
    The snowdrops are pretty as always when we waiting for spring, they are true vernal signs.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Yes Nadezda, we have the same forecast - warmer than average in March. I wouldn't mind! Not at all!!! :D
      What makes me doubtful though is that even if the snow is gone now, there are no early migrating birds yet, like lapwings and skylarks. They had arrived by this time last year.

      Kustuta