laupäev, 20. detsember 2014

Suve meenutusi: Tartu BA ürdiaed

Pühendatud Tiliale, kes pakkus mulle seltsi sel toredal suvepäeval! 
Tervitused Austraaliasse!

Sellisel pimevihmasel päeval nagu täna, on paslik pilk heita hoopis tagasi, möödunud helgesse sooja suvesse näiteks. Külastasin päris mitmeid paiku, kuid niivõrd ekstaasi ei läinud ma vist küll kuskil mujal kui Tartu Ülikooli botaanikaaia vastloodud ürdiaias. Olin justkui suur kimalane koos väikestega, ahnelt sahmerdamas ringi ja liikumas õielt õiele, et koguda mesimagusaid lõhna-, värvi- ja vormimuljeid.

Õigupoolest on tegemist ravimtaimede aiaga, kuid paljud eksponeeritutest on maitse- ja söögitaimed. Kuid on ka surmavalt mürgiseid, nagu sinine käoking. Väga väikeses koguses on vanarahvas osanud ka kõige mürgisemaid raviks ära kasutada. Mind köitsid muidugi kõige enam liblika-  ja kimalasemeelitajad, sest see on üks valdkondi, mis mind hetkel kõige enam vaimustab ja innustab. Oma väikeste külalistega on need taimed justkui tiivulise auraga, palju elavamad ja terviklikumad, sidemeid ja vastastikulisi suhteid loovad. Mesiohakad ja ogaputked, siilkübarad, naistenõgesed ja iisopid, salveid.

Tartu BG Herb Garden
Tartu botaanikaia ravimtaime aed/ Tartu Botanical Garden, Herb Garden
Eelmisel suvel, kui see aianurk oli alles vastloodud, tundus ta mulle natuke liiga kunstlik, tehislik. Kuid nüüd, kui taimed olid juba suuremad ja mõned suisa hiiglase mõõtu kasvanud, tundus kõik palju terviklikum ja nägusam. Kooslused voogasid kaunilt üle tõstetud peenarde ja sillutatud radade. Teravad metallääred, mis algselt otsekui kui lõikusid maa seest välja, ei tundunud enam nii teravad. Lihvitud graniitplaadid kiiskasid küll endiselt, kuid oskasin selle kohapealt silma kinni pigistada. Seega loojad oskasid näha lõpptulemust ja mitte heituda võib-olla mitte just kõige mahedamast esmamuljest.

Tartu BG Herb Garden
Modernsed jooned/ Contemporary design for Herb Garden in Tartu BG
Tartu BG Herb Garden
Ürdiaed on põhjast kaitstud kõrge müüriga/ Herb Garden is protected by wall from the northen side
Tartu BG Herb Garden
Päikese paistes/ Sunny Herb Garden
Tartu BG Herb Garden
Voogavad külluslikud kõrgpeenrad/ Lush and full raised borders
Ennekõike vaimustasid mind ikkagi aga taimed. Ei midagi ennenägematut, kuid tihedates kontsentratsioonides lemmikuid mõjus joovastavalt. Mõistsin, et mulle meeldiks ühendada selline ürdiaed paljude kasulike püsililledega köögi-ehk tarbeaiaga. See oli nii sügisel tutvustatud Malmö Slottsträdgardenis ning võiks saada ka minu sihiks. Sest üks, mis mind veel viimasel ajal painama on hakanud, on soov kasvatada ka võimalikult palju suupoolist enda hoolitsuse all. Ohh seda talve, unistutste aega!

Tartu BG Herb Garden, Echinops rito
Sinine mesiohakas/ Echinops rito
Tartu BG Herb Garden, Eryngium planum
Lamedalehine ogaputk/ Eryngium planum
Tartu BG Herb Garden, Agastache rugosa
Kurd-hiidiisop/ Agastache rugosa

Tartu BG Herb Garden, Cichorium intybus
Harilik sigur/ Cichorium intybus
Tartu BG Herb Garden
Tartu University Botanical Garden
Tartu BG Herb Garden
Tartu University Botanical Garden
Tartu BG Herb Garden
Sunny heaven for bees and butterflies in the very heart of Tartu, Estonia


Summary: Summer memories - Tartu Botanical Garden Herb Garden

December has been warm, rainy and very dark so far! Tonight was the longest night BTW, over 17 hours long. How awful is that?! And as there is not much else to say about current situation, I rather turn my sight back to last summer and remember some of the wonderful garden visits. One to recall is University of Tartu Botanical Garden. I have visited it dozens and dozens of times over the years but it always surprises with something new.

This time it was the Herb Garden. It was created about two years ago but never caught my eye like this time. It was rather odd and bare last summer, but this summer however, it had become lush and full. And what excited me for the most - it was full of bumblebees and butterflies. Some plants had like a winged halos around them.

Tartu BG Herb Garden in not a traditional one. It is rather a collection of medicinal plants, some even very poisonous - for example monkshood, which is deadly poisonous. But in very small quantities it was used as a remedy among our ancestors. Quite many edible plants and familiar perennial flowers are also known as remedy plants, making this small garden really diverse. I was bit sceptical about its very modern style at first, but now as the plants have grown and mix well with rusty metal edged raised beds, I enjoied it a lot. 

10 kommentaari:

  1. mõnus suur suvi :D TÜBA on selle nurga nii Vahemereliseks teha osanud kui üldse võimalik :) mul on päris elav kujutlusvõime ja nii ma näen sind seal ringi sumistamas aga, et ma su nägu ei tea, siis oled maia kimalase nägu :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on absoluutselt sobiv ettekujutus!!! Selline ma olengi. :)

      Kustuta
  2. Ma ei teadnudki, et mesiohakas ja ogaputk on ravimtaimed, jälle targem. Aitäh ülevaate eest, Tartu botaanikaaeda pole peale ülikooli enam sattunudki, tekkis kohe suur soov uudistama minna

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sealt leiab üllatusi nii mitmeidki. Ja mitmetele taimedele on pikemad selgitused ja omadused jutuna juurde pandud.

      Kustuta
  3. Mul oli ka seal nurgakeses suvel nii palju uudistamist ja äratundmisrõõmu. Järgmisel aastal loodetavasti kutsutakse jälle.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ainuüksi nurga ja taimede arengu mõttes tahaksin kindlasti ise ka jälle üle vaadata. Kuidas üks või teine asi talvitus jne. Põnev-põnev!

      Kustuta
  4. Minu viimane mulje oli just see lage ja tühi rajamisejärgne nurk, kus polnud põhjust pikemalt peatuda. Aitäh asustatud päikeseaia pildiseeria eest.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tõesti, alguses nägi see nurk veidi veider välja küll! Mulle pigem isegi ei meeldinud. Aga nüüd sel suvel oli juba väga tore.

      Kustuta
  5. Kujundus voib ju olla moodne aga tundub kohutavalt messi. Et kui Toots kylvas koike segamini, siis pildilt voib naha sama pohimotet - kyll kivi ja puitu ja metalli - ja siis taimed peavad veel seda partli putru yhendama!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No hea, et Sa ei märganud, et ühe tee kate oli lamba vill!!! :P
      Aga no jaa, loomulikult on Sul õigus, aga ma vaimustusin taimedest ja suutsin kõik muu teisejärguliseks jätta.

      Kustuta