esmaspäev, 17. november 2014

Kesknovembri hallahommikud

Väga pime, sompus ja võrdlemisi soe on olnud selle aasta senine novembriilm. Kui välja arvata üksik mõnepäevane külmalaine oktoobri viimases kolmandikus, siis tõsiseltvõetavamat külma siiani polegi olnud. Aga vähemalt selleks nädalaks on olukord pöördumas, kui põhjast surub peale kõle kõrgrõhkkond. Pühapäeva ja tänase hommiku muutis ta juba hallavalgeks, nädala teise poolde lubatakse aga veelgi krõbedamaid kraade. Vähemalt ilm on veidi heledam ja helgem. Kompensatsiooniks.

Perennials bed
Kõrred, sabad ja kerad, novembri püsikupeenar/ Frosty morning in perennials bed
Eilne hommik maal oli kohe ilus, kuigi karge. Kahjuks tuli keskpäevaks lõunast pilvelaam peale ja varjutas kogu selle heleduse ja sätenduse. Õhtupoolikuks oli valge maast läinud. Seniks oli aga kõik kaunis. Tore oli ringi käia ja otsida huvitavaid detaile.

White frost on grass
Valged murumetsad/ White grass
Fragaria × ananassa
Aedmaasikas/ Strawberry leaves
Oregano vulgare
Pune/ Oreganum vulgare
Rohelistel lehtedel oli härmatis eriti kaunis ja peenekoeline. Ühe ööga ei teki sellist paksu härmatist nagu talviti pikema perioodi vältel kujuneda võib. Siiski jõuab ta luua õrna pitsi kõigele, mis peenardele jäetud. Ja siit kooruvadki need väärtused, mida loovad ületalve jäetavad kõrred-varred. Lilled kui õitseks uuesti. Härmalilled.

Hydrangea paniculata 'Vanilla Fraise'
Hydrangea paniculata 'Vanilla Fraise'
Sedum 'African Sunset'
Sedum telephium 'African Sunset'
Monarda 'Pink Lace'
Monarda 'Pink Lace'
Laupäeval aga oli ilm veel pehme. Vahetevahel piilus pilvede vahelt päikesekiir. Kuigi pea kõik on hilissügiseselt värvitu, lõid päikse käes mõned värvilaigud siiski eredalt särama. Püüdsin needki pildile.

Berberis thunbergii 'Aurea'
Berberis thunbergii 'Aurea'
Berberis thunbergii 'Orange Rocket'
Berberis thunbergii 'Orange Rocket'
Spirea japonica
Spiraea japonica
Iris sibirica
Iris sibirica
Buddleja davidii 'Black Knight'
Buddleja davidii 'Black Knight'
Lavendula angustifolia 'Hidcote'
Lavendula angustifolia 'Hidcote'
Aias oli mul aga ka üks uus õitseja! Pikk soe suvi meelitas õievarsi ajama mitmed sel suvel istutatud ogaputked, keda ma õitsemas näha ei lootnud. Õieti ei soovinudki - las juurduvad ja koguvad jõudu järgmiseks suveks. Aga võta näpust, nii mitmedki neist otsustasid ikkagi septembris veel õievart looma hakata. Kui lagedamal seiskas oktoobrikülm selle kasvu, siis üks seinaäärne eksemplar oli südikalt edasi kasvanud ja nüüd ka sinakad õied lahti saanud. Vaat siis milline jõud, kui tahtmine suur.

Eryngium planum 'Blue Glitter'
Lamedalehine ogaputk 'Blue Glitter'/ New bloomer in my November garden - Erynngium planum 'Blue Glitter'
Aias nokitsesin ma vaid ühe mägisibulapeenra kallal. Niiske pikk sügis on samblad vohama pannud ja vanarahvatarkus "liikuv kivi ei sammaldu" peab ülekantult paika ka mägisibulapeenras. Harvalt liigutatav mullapind sammaldub kiirelt. Niisiis pealmine pind ja sammal peenrast ja padjandite vahelt välja, värske kruusa-mulla segu asemele. Veeriselist kruusa kaunistuseks veel kõige otsa. Aga sellest eraldi postutuses.

Keldris kontrollisin kannasid ja kõik on õnneks korras - risoomid on terved, läikivad ja pringid. Ja ma tõesti kangutasin neid külmunud maast välja nii, et vaid suurte jäiste kamakatena kätte sain. Oi ma olin mures...

Kui järgmine kord lähen, siis polegi muud, kui võib-olla lehti riisuda ja kompostida. Ja mutte püüda. Aiahooaeg hakkab tõepoolest läbi saama.


Summary: Mid-November Frosty Mornings

Very dark and gloomy has been this first half of November. Except short cold spell in late October, it has been rather warm and frost free. This Sunday morning however, it was clear, bright and frosty after a long time. So at least for a while the weather is about to change as the cold high pressure is pushing in from north with Arctic air masses. Clear nights and dropping temperatures have created white frosty mornings three days in row now. I tried to capture some of it in my garden.

Another set of pictures is from day earlier, from Saturday. It was warmer then and rare sun rays from gaps in clouds lit the few colourful spots to shine. It was rather cheerful in our otherways colourless and dull late autumn.

Over the weekend I worked in one of my sempervivum beds. Moss tends to be a problem this year. It grows on bare patches and as well in pads of sempervivum plants. I removed it as much as possible and spread new gravelly soil on top. Time consuming work but well worth it. I also checked my canna tubers in cellar and thank God, they all are fine. When I lifted them at the end of October during the previous cold spell, the soil had frozen about 5-8 cm and there was real threat that the tubers might of been damaged by it too.

White frost on grass
Deep frost on grass this Sunday morning
And for the last but not least - I have a new bloomer in my garden! It is Eryngium planum 'Blue Glitter'. I planted them in mid-summer and had no hopes to see them in bloom this year. So I was quite surprised in September, finding that they start putting out flower spikes. Well ofcourse, it was awfully late, but thanks to long and mild autumn, one has made it. It is not like it should be in normal circumstances - metallic and blue, but it's there and its blooming. One tough fella!

18 kommentaari:

  1. Väga kaunid fotod härmalilledest

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh-aitäh! Mõni olukord soosib häid pilte. Seekord olid pea kõik päris head.

      Kustuta
  2. Meil õitseb ainsana veel sarvkannike. Aga tema ongi selline aastaringne olevus -taimemahlaks antifriis või midagi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minul on ka üks sarvkannike - vinske vennike! Aga kuna ma teda kuidagi uut moodi võtta ei osanud, siis tuleb vaadata teda mõni postitus tagasi.

      Kustuta
  3. Vapramatest vapramad veel tegutsevad väljas. Minu aiahooaeg on ammu läbi ja kõige mõnusam paik kodus küdeva kamina ees :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks ta on ühtpidi vaprus, sest ilmad võivad tõesti olla vahel nõmedad. Aga teistpidi on ikka mõnus ka, kui oled saanud midagi ära teha. Ma pigem pelgan neid aegu, kui tõesti midagi teha ei saa ja midagi teha ei ole. Maal ja väljas siis, mõtlen.

      Kustuta
  4. Meil oli alles täna esmakordselt -0.9C, aga hallahärmatist kahjuks polnud:(

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Teisipäeva õhtul udu lausa voolas mööda pealinna tänavaid ning looritas kõike, mis teele jäi. Käisin jooksmas ja tunda oli lausa, kuidas õhk on jäisest niiskusest paks.

      Kustuta
  5. Wonderful photos of frost moments you captured Tistou!
    We had rainy and warm (+3 C) Saturday and cold and sunny Sunday , but without frost or snow.Yours perennials looks well on white background of frozen grass.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you Nadi! Winter-perennials are wonderful. It is worth to keep them!

      Kustuta
  6. Sinumaale jõudis külm vist veidi varem kui meile siin. Sul on hea silm ja mõõdukus pildivalikul, ma lihtsalt ei suuda neid nii vähe üles panna, sul on alati hea valik. Lohutan end sellega, et erinevus rikastab :)

    Loodetavasti annab november veel ajapikendust. Mnjah, mul jäi nüüd küll üks lõksupaar maa sisse. Sügisel on nende õigeid käike raskem tabada. Minul vähemasti. Kui varem maast kätte ei saa, siis detsembri soojaga ikka.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Usu, olen minagi sageli kimbatuses - mida panna, mida välja jätta. Mul on tunne, et postitusel on mingi kriitiline maht, et ei muutuks väsitavaks. Samas pilte on ju alati huvitav vaadata...
      Tundub, et dets esimene pool tulebki soe. Homme on kuu loomine ja juba muudab soojemaks-sajusemaks.

      Kustuta
  7. Imelised pildid! Ma olen omale nüüd õppimisel nõuks võtnud, et automaatfunktsiooni enam üldse ei kasuta, pusin ise, kuidas oskan. Aga mõni hetk tundub küll, et oleks ikka pidanud kindla peale ka minema. Paraku ei oska ma kaameras veel ära näha, et pilt ei tulnudki nii hea välja, alles pärast...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Manuaalselt seadistamine on täppisteadus. Pead arvestama mitmete parameetritega. Ja ka siis võid mingis nüansis mööda panna ja pildi rikkuda. Mina arvan, et automaatika kasutamist ei tasu häbeneda. Milleks siis ta üldse loodud on- ka profikaameratele? Kui see oleks midagi labast-taunitavat, jätaks prestiižsed kaubamärgid ju selle välja. Aga ta on olemas.
      Minu jaoks on olulisem mängida kaadri ja kompositsiooniga. Pilt peab hakkama tööle, mitte olema vaid selge ja õigete värvidega. Alati tasub mitu võtet teha, sest ka automaatika eksib.

      Kustuta
  8. You have some wonderful photos, I especially like the frosted strawberry leaves and the monada. I hope your temperatures are not too low and that you can still enjoy your garden.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you so much, Pauline! It is little below zero and it is quite nice. I had a walk during the lunch hour and it was really enjoyable!

      Kustuta
  9. Sinu vanaema Liisa oli yks esimesi eesti naispiltnikke... Naed ilmnevadki teatud omadused igas kolmandas polves :)
    Vaga ilusad pildid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No selle üle oleks ma küll ainult õnnelik, kui neid geene oleks! Huvitav, kas seda nüanssi on võimalik ka kuskilt uurida - mida ta pildistas jne. Äkki on kuskil midagi arhiivides...

      Kustuta