pühapäev, 23. november 2014

... ja valgeks sai maa

Reedel sadas selle sügise esimene lumi. Sadas vaikselt ja terve päeva. Alustas peenikese sajuna, pärastlõunal langes ka laiemat lund. Õhtuks sai kokku 7-8 sentimeetrit, siin pealinnaümbruses. Sadas tugevamalt veel ka Kesk-Eestis. Lõuna-Eesti, Läänemaa ja saared jäid seekord pea lumeta.

Otsustasin esimest lund minna vaatama mere äärde, Kadrioru randa. Seal on imelised kõrreliste luitekooslused, mida ma igal jooksuringil Pirita promenaadile ikka silmanurgast vaatan. Viimane aeg oli neid pisut lähemalt vaadata ja üles pildistada. Miks mitte siis juba koos esimese lumega.

Kadrioru rand
Luitekooslused Kadrioru rannas/ Dune habitats on Kadrioru beach in Tallinn
Kadrioru rand
Kadrioru beach in Tallinn
Kadrioru rand
First snow on Kadrioru beach
Lahtistel liivaluidetel kasvab äärmiselt nägusaid kõrreliste kooslusi kõigil Eesti randadel. Olen neid leidnud ja imetlenud nii Põhja-Eestis, saartel kui Lääne-Eesti rannikul. Ja alati tundub, justkui oleks neid hoolikalt kokku komponeeritud ja istutatud. Eks loodus ise ongi suurim aednik.

Kadrioru rand
Looduse kõrreaed/ Nature's grass garden
 
Kui reedel oli lumi värske ja kohev, siis tänaseks oli ta tegelikult juba muutunud sulaks ja vesiseks. Soe üle kolme kraadi ei lase tal ilmselt kaua olla. Teadagi, esimene lumi sulab alati... Aga tõeliselt meeli ülendav ja rõõmustav oli tema tulek. Ei kuulnud ühtegi kirumist või nurinat, kõigile oli ta elevust tekitav. Eks siin blogosfääriski.

Kadrioru rand
Rosa rugosa on Kadrioru beach with first snow
 
Kadrioru rand
Kadrioru beach and Port of Tallinn on the background
Kadrioru rand
Bones of winter beach
Kadrioru rand
Kadrioru beach
Kui esimene lumi on ilmselt juba kaduvikuteele asunud, siis huvitav on hoopis ettepoole vaadata ja mõelda tulevasele talvele. Nädalavahetusel andsid Põhja-Ameerika ilmateenistused välja ennustuse, mille kohaselt Euroopat (või vähemalt selle idaosa ehk meid) peaks tabama viimase 30 aasta kõige külmem talv. Kuidas siis seda võtta? Mitte just kõige parem väljavaade aednikele ja nende aedadele, või mis? Kui külm, siis olgu vähemalt lumine!

Kadrioru rand
Tallinna laht/ Tallinn Bay

... and the land become white

On Friday we had our first snow of the season. It started slowly, very fine snow, falling thinly. By the noon, it got thicker and more intense. Good 7-8 cm by the evening. But not entire Estonia was lucky enough, only central and northern parts were blessed with this white freshness. I was really happy about it and I can't remember anyone complaining. That's the spirit of first snow - it charms all! I guess I sat whole day next to window, watching out hypnotized.

Today however I decided to go out and capture some of the snow to my photos. I chose a beach close to central Tallinn - Kadriorg. I knew that there are wonderful small sand dunes with beautiful grasses. And what a better way to photograph grasses than with snow; which brings out their delicate structure so well.

Grasses growing on dunes often look like well planned and planted beds. And this Kadrioru beach really looks like created grass garden. It appears that the nature really is the greatest gardener of all.

This first snow is not going to stay long I think. Today it was three degrees above zero and snow was already quite wet and melting. But this Friday, it was magical, as it always is with very first snow!

12 kommentaari:

  1. õige natuke oli ikka meil ka lund aga kuidagi salaja öösel seda puistas ja oli rohkem manna moodi, ühe korraliku esimese lume nime see igaahes ei väärinud :) toredad on need su esimese lume pildid, lume jaoks on avarust vaja, palju avarust. mis ameeriklastesse puutub, siis seda kõige külmemeat nad lubasid ju ka eelmieks talveks, ära põe :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui Sa nüüd niimoodi meenutad, siis tõepoolest, olid küll mingid sellised ennustused ka eelmine aasta. Püüan siis mitte põdeda. :P

      Kustuta
  2. Väga külma ka ei tahaks, ikka parasjagu. Need rannakõrrelised on tõesti võrratud, ma olen ausalt öeldes isegi meil siin raudteeäärseid piilunud, et tooks mõne loodusliku sealt aeda, kasvõi potti, et ta väga laiutama ei pääseks

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma usun, et ühestki puhmikulisest kõrrelisest suuremat tüli ei tohiks tekkida. Lõppeks, ka Karl Foerster tõi oma kuulsad kastku- ja helmikasordid metsast!

      Kustuta
  3. Looduslikke kooslusi olen kõige rohkem imetlenud Järvevana tee ehituse ajal kui haljastus ei olnud veel tehtud ja rajatiste vahel laiutasid looduslikud liivikud. Juhtus olema ka möödukalt vihmane suvi nii, et kõik mis liiva peal kasvas, nägi äärmiselt dekoratiivne ja veatu välja. Miski ei lamandunud, miski ei kolletanud. Ja mida seal kõike polnud alates ristikutest ja lõpetades ussikeelega, isegi ühte koerapöörirohu taime nägin. Vat kõike seda kaedes tekkis küll tõsine kiusatus, midagi üles võtta ja aeda istutada, aga õnneks on see periood juba eelmises elus läbi tehtud.:) Metsikud taimed käituvad aeda jõudes enamasti oikuiteistmoodi kui oma loomulikus kasvukohas.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, ja siis on veel kruusa- ja liivakarjäärid veel, kus on väga toredad kooslused. Usun, et kõike on võimalik siiski ka aeda tuua, kuid kindlal eeldusel, et luuakse õiged/samaväärsed tingimused. Kruusaaed saabki olla vaid kruusast jne.

      Kustuta
  4. Loodus ongi suurim looja, meie vaid armetud jäljendajad :)

    VastaKustuta
  5. Õnnelikud need, kes tänavu lund on näinud, meie kirmetis küll tema nime mitte kuidagi kanda ei saa.
    Looduslikud kooslused on alati imetlemist väärt. Kahju, et palju aiakujundajad nii vähe uurivad, mis ja kuidas taimed end ise kokku seavad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuna ma olen seda eesti aiakujundamise õpetamist väga lähedalt näinud, siis tean (ja ei ole üldse selle etteheitega originaalne sealjuures), et meie uuema aja aiakujundajad ei tunne isegi taimi, rääkimata siis sellest, mis millega kokku sobib.

      Kustuta
  6. Ma ei teadnudki, et Kadrioru rannas selline imeilus ehe loodus on. Mõtlesin, et seal puha "tsiviliseeritud" värk. Tänud jagamast!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On tõesti! Park ja meri ja jaapaniaed.. kõik kokku üks kena kant!

      Kustuta