reede, 22. august 2014

(Üle-)küps august

Algul mõtlesin tänase postituse pealkirjaks panna lihtsalt "küps august", kuid kui aknast välja vaadata, siis mis siin ikka nii väga küpset enam on. Võttes võrdluseks õuna, siis võiks öelda, et otsast juba mädaneb. Ja vanarahvas nimetaski augustit muuhulgas mädakuuks.

Niisiis väljas sajab. Sajab siin Tallinnas. Ilmselt mujalgi, nii radar näitab. Küll seened metsas rõõmustavad. Pistavad oma peakesed samblast välja nups ja nups. Ilmajaam augustiks enam suvesooja ei luba. Ikka jätkuvad hoogsajud ja langustendetsis temperatuur. Võib-olla september toob veel vananaiste suve. Kuidas iganes, lühildaseks jäi minu jaoks see noorte meeste suvi. Või kelle oma ta oligi? 

Kui muidu on august oma olemiselt ja meeleoludelt sügisepoole kuu (mis mulle eriti ei istu), siis aias on ta tegelikkuses üks mu lemmikaegu. Üks rikkalik õitsemine ja sumin-sigin-sagin kõige selle kenaduse vahel. Õitsevad armastatud siilkübarad, sinised mesiohakad, liatrised, perovskiad, kukeharjad, monardad ... , õhus hõngub hullutavat buddleiat ja hortensiad teevad oma uljaid steitmente.

Late summer tulips bed
Tulips bed in late summer - buddleias, eryngiums and bearded irises
Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'
Tulips bed - Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'
Eryngium planum & Budleja davidii 'Pink Delight'
Buddleja davidii 'Pink Delight' & Eryngium planum 'Blauer Zwerg' - magnets for bees & butterflies
Tulbipeenar on saanud just selline, nagu ma ette kujutasin. Kevadel täis pisikesi aardeid, suvel aga lopsakust, õisi, mesilasi ja liblikaid. Hetkel on kõik veel tasakaalus. On ruumi sibullilledele ja suurtele püsikutele, mis kõik kevadel saab maani maha lõigata. Aga ilmselt tuleb selle tasakaalu säilitamiseks varsti ka vahele astuma hakata. Iirised muudkui laienevad, sibulad tahavad lõpuks ülesvõtmist... aga hetkel võib veel rahulikult tulemust nautida. Nende buddleiade vahel võiks ma hommikust õhtuni istuda ja magusat lõhna sõõrmeisse tõmmata.

Augusti küllust leiab aga kõige enam liblikatele ja kimalastele pühendatud peenardelt. Siilkübarad on sel aastal tõeliselt vägevateks kasvanud. 'Magnus' ja 'Rubinstern' on silmini, 'White Swan' ei jää palju alla. Monarda 'Pink Lace' tuli sel kevadel Türi lillelaadalt aga on ka juba tublilt kasvanud. Sabadikest on vahele pikitud valgeid liatriseid ja hiid-iisopeid 'Black Adder'. Ja tundub, et väikestele sõpradele on loodu meeltmööda.

Bee & Butterfly border
Bee & Butterfly Bed
Bee & Butterfly border
Bee & Butterfly Bed
Bee & Butterfly Bed
Bee & Butterfly Bed
Bee & Butterfly border
Mangnets for bees & butterflies, working well!
Monarda 'Pink Lace'
Monarda 'Pink Lace'
Rudbeckia fulgida 'Goldstrum'
Rudbeckia fulgida 'Goldstrum'
Echinacea 'Magnus'
Echinacea purpurea 'Magnus'
Bee & Butterfly border
Bee & Butterfly Bed
Echinacea purpurea
Echinacea purpurea -  coneflower
Ja kõrrelised ikka vaikselt sahisevad tuules. Kui sügis jõuab ja viib õieilu, saab sellest mu lemmikpaik. Kõrrelistepeenrasse jääb ikka elu ja liikumist, kuitahes raju ja vilu ilm ka poleks.

Grass Border
Grass Border
Grass border
Perovskia 'Blue Spire' , Allium cristophii & Miscanthus sinensis 'Gracillimus'
PS! Vahepeal sai päev õhtusse ja päike tuli jälle välja. On veel soe ja ilus august!


Summary: (Over-) Ripe August

August carries signs of autumn for me, no matter how nice and warm it could be. It has been very warm and nice, but last week brought more rain than sunshine. Temperatures are dropping slowly aswell. One have to admit that fall is close. However, in our climate August in gardens is the fullest and richest of the seasons. All late blooming perennials are in full swing now. My beloved coneflowers, liatrises, agastaches, monardas, sedums... and many many more. And what a buzz around them, as bees and butterflies are feasting their last.

I'm particularly happy with my Tulips Bed. It has turned out exactly how I expected to be- starry bright in spring, lush and floriferous in summer, attracting all the tortoiseshells and peacocks around. But, I can't rest for long as bearded irises are expanding and species tulips need lifting eventually too. But for this moment, I can sit back, relax and enjoy.

My Bee and Butterfly Beds are looking the brightest in August though. And this is exactly how it should be. It is now most important to provide nectar rich blooms for bees and butterflies that are getting ready for winter hibernation. Without sufficient energy reserves they could easily die over long winter here, in far north. But hopefully my buddleias, monardas, coneflowers will do the work!

Above is a selection of images from my garden this week, showing the full ripeness of August in Estonia.

6 kommentaari:

  1. August on külluslik nagu sinu suminapeenar :)

    VastaKustuta
  2. augusti võlu ongi küpsuses ja rohkuses :) viimane sööst enne hääbumist

    VastaKustuta
  3. August on endasse talletanud kogu suvesoojuse ja jagab seda alati heldelt. Kõrrelised on väga kaunid olevused.

    VastaKustuta
  4. Hmm, sain Sult praegu hea idee, kuhu oma buddleia ümber kolida, sel pole praeguses kohas veel õitsemise moodigi nägu. Aitäh!

    VastaKustuta
  5. Tore! Buddleiad eeldatavasti tahavad soojemat kohta küll, seinaääred on selleks head. Mul endal kõige varajasem - 'Black Knight' on küll liblikapeenras ja seinast veidi eemal, kuid kõige lagedamal paiknev 'White Profusion' avab esimesi õisi alles nüüd.

    VastaKustuta