teisipäev, 19. august 2014

Some like it hot!

Mul oli üldiselt selge ettekujutus, milliseks minu tuline suvelillepeenar võiks kujuneda. Lopsakas, kirev ja võib-olla isegi mõnes mõttes üle võlli - et just saavutada meie kliimale ja loodusele mitteomast troopilisust. Aga loodus teeb ikka omatahtsi. Ja eks tegelikult pole tulemusel ka viga. Kui sooja veel veidi jagub ja esimest öökülma hoiab, siis võib pilt veelgi paremaks minna.

Esimese tagasilöögi andsid kohalikust poevõrgust soetatud kaeralillesibulad. Panin need aegsasti pottidesse, kuid ülestulemine oli väga vaevaline. Õigupoolest tärkasid osad alles siis, kui päris peenrasse said. Pottides olid mitmed sibulad passinud niisama. Oli neis liiga soe? Samal ajal Inglismaalt tellitud 'Queen Mary II' edenes hoogsalt ja õitseb nüüd juba kolmandat nädalat. Kannad ka kannatasid juuni külmas ning jäid pikaks toppama. Daalia 'Bishop of Llandaff' on kasvanud aga hoopistükis oodatust suuremaks. Nii ongi peenar veidi tasakaalust ja proportsioonidest väljas aga no mis siis! Järgmine suvi tean juba kõigega paremini arvestada.

Hot Summer Bed
Hot Summer Bed - Crocosmia 'Queen Mary II', ricinus & Canna 'Striata'
Hot Summer Bed
Hot Summer Bed
Paraku tuleb peenrale järgmiseks suveks aga ka uus koht leida, sest aina kõrgemaks kasvavad õunapuud (nadi lõikaja?!) heidavad üha enam pärastlõunast varju, kuid enamik selle peenra tegelasi tahaks just soojas päikesepaistes mõnuleda. Ka kompostsioonilt on mõtteid - miks mitte lisada veidi õhulisi suvekõrrelisi näiteks? Ning mõni roosa õiega madalam daalia...

Crocosmia 'Queen Mary II' & Canna 'Sriata'
Crocosmia 'Queen Mary II' & Canna 'Striata'
Dahlia 'Bishop of Llandaff'
Dahlia 'Bishop of Llandaff'
Crocosmia 'Queen Mary II' & Canna 'General Eisenhower'
Crocosmia 'Queen Mary II' & Canna 'General Eisenhower'
Hetkel on siis pildilt puudu õite poolest kaeralilled 'Babylon' ja 'Lucifer' ning madalad kannad, kes külma Eesti suvesse sattudes eriti põdema jäid ning alles nüüd uusi kasvumärke andma on hakanud. Kuid suvi pole veel läbi. Võib-olla jõuan veel mõne külluslikuma pildi postitada. Kannadel on õisi tulemas ning ka daaliatel on alles esimesed nupud avanenud.


Hot Summer Bed
Hot Summer Bed in Mid-August


Summary: Some Like it Hot!

In Spring I had a clear view how my hot summer border should look like. Colourful, lush and full of exotic blooms. For the effect I ordered some summer bulbs from England and bought some also from our local stores, planted my canna tubers early enough. My expectations were high. On pictures can be seen what I've achieved. Not quite what I expected to be but satisfying enough!

My first setback was with some crocosmia tubers. Planted in pots, some just sat there for two month, no sign of growth. Only when I planted them out to the border some growth appeared. Maybe it was too warm for them it pots? Who knows? Crocosmia 'Queen Mary II' did well however and blooming nicely for third week now. Probably I won't see blooms of 'Lucifer' and 'Babylon' this year.

Another setback was with some canna cultivars, which had grown well indoors until planting out. This past unbelievably cold June put them on hold and they really haven't come out from this trauma yet. 

However, my hot border looks quite hot nevertheless! For the next summer I already have some ideas for additions. Some summer grasses for the movement and something pink maybe?

8 kommentaari:

  1. Tegelikult on see päris vahva, et loodus oma käpa vahele segab meie plaanidesse. sealt tuleb väga vahvaid tulemusi ja kui mõni asi lähebki päris untsu, siis on seda kindlasti millekski meile edaspidi vaja. Kasvõi tarkuse ammutamiseks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Loomulikult, muidu oleks meie suved ja aiad aasta aastalt üsna üheülbalised.

      Kustuta
  2. Eks selle järgmisel suvel arvestamisega on ka see asi, et järgmisel suvel võivad juba hoopis oma plaanid olla, mis meie omadega ei kattu. Selline juba on see Eestimaa suvi viimasel ajal - kõigub ühest äärmusest teise nagu tujukas teismeline. Aga see Queen Mary on väga armas!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eksole, teaks me vaid, mis järgmine aasta ees ootamas on...

      Kustuta
  3. Vastused
    1. Kui need daaliad veel täisõide saavad... siis ehk pritsib suisa sädemeid!

      Kustuta
  4. Your hot border is pretty, Tistou!
    Especially I love canna, mine did not like to grow this summer. May be because of the cold in June, now they stay without flowers.
    Yours are beautiful in combination of yellow crocosmia.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you, Nadi! I hope your cannas will pick up the growth and put out some blooms before autumn comes!

      Kustuta