neljapäev, 31. juuli 2014

Oli juuli

On viimane juuliõhtu. Täna on ta teisiti kui mitmetel eelnevatel õhtutel. Veel eile võis südaöö paiku trepil istuda ja nautida suveöö soojust ja sumedust, ritsikalaulu. Tänased sajud aga viisid nädala valitsenud kuuma ning kõik on hoopis teisiti. Õhus on jaheduse ja niiskuse hingust. Ühtäkki on viljapõld kollane ja raskelt-küpselt hõnguv, pihlakad punetavad ning ritsikadki siristavad nukramates toonides. Mõnesse paika saabub hilissuvi kiiremini ja ootamatumalt kui teise. Lõunapoolsed kandid on paraku just sellised. Niisiis, kui äsja oli kuskil arutelu, kas pool suve on veel ees, siis minu jaoks on pool sügist käes. Võib-olla on see nii mõtetes vaid täna, kuid kahtlen. Ilmateade lubab sellegi poolest kuuma naasmist esmaspäevaks. Kuigi ta oli kurnav, igatsen juba mõneti teda ka taga. Tõelised suved on meil nii üürikesed!

Kuna meie kandis on võrdlemisi hästi sadanud ja ka kastekannuga olen kuiveimaid seinaäärseid peenraid kastnud, siis kuumad päevad pakkusid kaunist ja lopsakat õieilu. Õhk oli kimalase suminat ja liblikalendu täis. Kõige enam ilmselt nautisid olukorda aga kannad, kes kasvasid mühinal. Jätkuks nüüd veel sooja ja vihma, ning et esimesed külmad oleks kaugel, kaugel-kaugel!

Valik juuliõisi. Mägisibulad võivad alustada juunis, kuid suurem osa õitseb juulis. Oma toredate õisikutega, mis kultivaari päritolust sõltuvalt võivad olla küllaltki eriilmelised, meelitavad mesilasi-kimalasi. Eriti pisemaid, nagu nõmmekimalane. Natuke madalamale laskudes on ka endal kena vaadata

Sempervivum 'Little Miss Sunshine'
Sempervivum 'Little Miss Sunshine'
Sempervivum cv.
Sempervivum cv. 
Sempervivum cv.
Sempervivum cv.
Sempervivum cv.
Sempervivum cv.
Juuli on muidugi liiliate aeg. Minul aga pole peale varajase tuliliila ja ühe tundmatu kollase rohkemat. Ka päevaliiliaid on vaid kaks. 'Taluaia oraanz' ja vale 'Double River Wye'. Ehk siis minu hoole ja armastusega veebruaris ostetud ja potistatud-poputatud taimest tuli küll kena kollane liilia, kuid mitte pakendile märgitud nimega. Niisiis, kes mulle pakkus teda kevadel? Olen pakkumistele taas avatud! :-) Aga see väike sell kasvatas neli õievart ja kaks on veel tulemas!

Hemerocallis
Hemerocallis cv. 
Hemerocallis
Hemerocallis cv. 
Lilium sp.
Lilium sp
Püsikupeenras on kõik üle pea kasvanud - päevaliiliad, siilkübarad, käokingad - no kõik, kõik. Vähemalt poole pikemad-suuremad kui eelmine aasta. Selline tulemus siis pika ja jaheda suve alguse peale. Õnneks on taimed ka tugevad ning pole äikesetuultes ümber kukkunud.

Perennials Bed
Püsikupeenar/ Perennials Bed
Perennials Bed
Püsikupeenar/ Perennials Bed
Vastrajatud kõrrelistepeenar on hetkel väga pastelsetes toonides. Õrnroosa kukesaba 'Blush' ja helesinine perovskia 'Blue Spire' loovad õrna, tuules kiiklevat meeleolu. Kõrred ise on ka tublid. Sügiseks saavad kindlasti ka nemad enam pildile.

Grass Border
Blooming Grass Border
Lythrum salicaria 'Blush'
Lythrum salicaria 'Blush'
Kannad tegelikult selle pika, jaheda ja vinduva suve alguse peale üldse õnnelikud polnud. Linnas ettekasvatatud taimedel jäi välja istutamise järel kasv täiesti seisma ja nüüd vaatan, et alt tulevad uued kasvud. Vanematest võrsetest ilmselt ei saa midagi. Ei lähe õitsema. Maal kasvatatud taimed lähevad aga riburadapidi siiski juba õitsema.

Canna 'General Eisenhower'
Canna 'General Eisenhower'
Canna Bed
Hot Bed with cannas
Liblikapeenraga olete juba kõik tuttavad. Aga see läheb iga päevaga aina paremaks!

Butterfly Bed
Butterfly Bed
Butterfly Bed
Butterfly Bed
Eryngium planum 'Blauer Zwerg'
Eryngium planum 'Blauer Zwerg' in Butterfly Bed
Butterfly Bed
Butterfly Bed
Butterfly Bed
Phlox paniculata 'Purple Beauty' & Rudbeckia flugida 'Goldstrum'
Selline see juuli siis oli. Jaheda alguse ja kuuma lõpuga. Mulle ta meeldis.


Summary: There was July

It is last evening of July and it is bit different compared to previous ones. Yet yesterday it was very warm, summery night, full of sweet scents and sounds of crickets. However, strong thunderstorm this late afternoon took away the heat and sweetness of the air. Even crickets sound bit sadder now. Suddenly it feels more like an early fall, as fields of wheat look yellow, rowans orange and careless sweetness in air is changed to rather heavy ripeness. In some places in Estonia, first signs of approaching fall are evident earlier, particularly southern counties, where spring also arrives earlier. I happen to have my garden one of those places. True summers are so short for us!

But for few weeks we had a really nice hot summer. And if some parts of the country were (and still are) suffering with drought, then our soils are sufficiently moist. Thus plants look lush and blooming is rich. Especially happy about it were bees and butterflies. Me too, of course. Some of the July blooms are presented above.

Sempervivums (houseleek) blooms in July. These little plants can have blooms in diverse shapes and colours, depending on the parentage of particular cultivar. Bees are found to them too! It is also time of different lilies. My cannas have finally started to grow and bloom normally after poor and chilly start of the summer. But best of all is my bee and butterfly bed, with such a vibrant colours and shapes of flowers. 

10 kommentaari:

  1. Mägisibulate õitsemine on üks huvitav nähtus. Nagu õitseks keegi, kellest seda üldse oodatagi ei oskaks. Ja väga eriilmelised õied on neil.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On! Neist võiks teha eraldi 50 varjundi ja vormi galerii!

      Kustuta
  2. Kuigi see viimane kuumaperiood sundis mind terrassile sundpuhkusele, meeldis ka mulle see suvi väga. Millalgi on põhjamaa inimesel vaja ka soojust läbi kontide saada. Põhjas elades õnneks veel sügist pole kuskil.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, ja mõnes paigas ei märkagi neid muutusi nagu üldse. Olen veetnud mõned suved põhjarannikul, männimetsa veeres ja seal ei märganud neid värvimuutusi üldse, sest neid polnudki. Liivane luitepealne männimets ongi tegelikult üks steriilne paik.

      Kustuta
  3. no päris lõunas on küll suur suvi, ilma jahenemist ei toimunud, mingeid muutusi ei ole ja kõik õitseb endiselt kenasti, mis muidugi õitsema peab :) su kõrrelistepeenar on imearmas, nagu udu või virvendus keset seda suvist värviküllast lopsakust ja mägisibulate õied on ühed vähesed, mida ma päris tihti joonistama-maalima olen kippunud, neis on midagi müstilist ja eelajaloolist :D

    VastaKustuta
  4. Meie ei tähelda samuti mingit jahenemist, õige pisut jahedamad ööd lubavad vaid endal ja taimedel, vaatamata ohtrale õitsemisele, kergemalt hingata.
    Udusulis kõrrelistepeenar ja mägisibulate tüüakad õievarred on eriliselt ilusad.

    VastaKustuta
  5. Minult võid seda unistuste päevaliiliat saada. Kui õitsemise lõpetab, läheb ümberistutamiseks ja jagamiseks, ta praegu vales kohas. Äkki huvitab veel mõni päevaliilia?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ohh, see oleks tore.Viimatisel Tartu BA külastusel leidisn ja hakkas väga meeldima 'Orhidee'. Selles osas vist peaksin silma tegema üle-eelmisele kõnelejale... ;-)

      Kustuta
  6. Beautiful canna Tistou! Do you grow them indoors and then replant in your garden?
    I also liked your daylilies, I grow some but no success with them...
    Your garden is in bloom!

    VastaKustuta
  7. Dear Nadi, yes I grow my cannas indoors first and then plant them out at the beginning of June. I planted first rhizomes in to the pots on February 24th. Despite a head start indoos, the cold and rainy June put them on hold for a month with no growth.

    VastaKustuta