esmaspäev, 28. juuli 2014

6 AM, Blue Paradise

Ma ei ole hommikuinimene ja armastan kaua magada. Aga ma absoluutselt armastan ka varaste hommikutundide ilu. Miks küll jääb pool maailmailust mul nii nägemata? Suudaks ma end vahelgi veidike kokku võtta...

Aga vahel mängib mõni juhus hea võimaluse ise kätte. Näiteks need möödunud folgipäevad, kus toredad inimesed ja haaravad rütmid mind varahommikutesse välja kandsid. Jõudes koju ja kiigates aeda, võis leida vaateid ja värve, mis keskpäeval kindlasti nägemata jääksid. Purpursed ja sinakad aedfloksid on tuntud värvimuutjad vastavalt päikesele ja õhutemperatuurile - jahedas ja varjus sinakamad, soojas-päikeses roosamad. Kui sinine võib aga olla 'Blue Paradise', sai mulle selgeks alles eile hommikul. Ega aparaat seda õiget sinise sügavust tabada suutnudki.

Phlox paniculata 'Blue Paradise'
Phlox paniculata 'Blue Paradise'
Phlox paniculata 'Blue Paradise'
Phlox paniculata 'Blue Paradise'
Butterfly Bed, 6 AM
Liblikapeenras/ Phlox paniculata 'Blue Paradise' in Butterfly Bed, 6 AM 
Phlox paniculata 'Blue Paradise'
Phlox paniculata 'Blue Paradise'
Päeval on pilt liblikapeenras hoopis roosam, ja muidugi minu rõõmuks ka sumisevam. Liblikaid veel ilmselt koguneb, sest koerliblikate lennuaeg on alles kätte jõudmas, kuid kimalasi on hordide kaupa. Mida enamat võikski tahta. Idee on õnnestunud ja teostusega võib ka päris rahule jääda. Elust liblikapeenras kirjutan edaspidi.

Butterfly Bed, 6 AM
Liblikapeenar varahommikul/ Butterfly Bed 6 AM
Butterfly Bed, mid-day
Pärastlõunane liblikapeenar/ Butterfly Bed, 2 PM
Butterfly Bed, mid-day
Liblikapeenar/ Butterfly Bed
PS! Mõne pildi ma vahel ikka jõuan teha, kuid kirjutamisega olen väheke hädas. Kolmas postitus juulis on ikka mage lugu küll. Arvutile on raske (kui mitte öelda vastumeelne) pihta saada. Suvi ikkagist! Aga ehk teen järeltunde. Lugusid on.


Summary: 6 AM, Blue Paradise

I'm not a morning person and I love sleep long. But as much as I love to sleep, I love the beauty of early summer mornings. So why on earth I'm letting half of the beauty of nature just go by? Who knows?!

However, some fortunate event can lead to some lucky chance. This what happened to me this past Saturday, when I returned from the night full of cheery people and catchy rhythms. I just had been to Viljandi Folk Music Festival and got home bit after sunrise. Short glimpse to the garden revealed a complete new palette of colors and thus, new views as well.

Most dramatic change however was presented by Phlox paniculata 'Blue Paradise'. I knew well before, that purple and blue shaded phloxes change their color according to temperature and presence of sunshine on them (more bluish or purple in mornings and evenings). But I didn't knew, how blue my 'Blue Paradise' can really be. What I saw early morning yesterday, is captured on pics above, but I can assure you, no camera can capture this deepness of blue in real. For comparison, some pictures from afternoon as well.

PS! I've been quite poor blogger recently. I have some new pics and stories in my head, but haven't had a chance to write them down here. It's a summer and my holiday after all and I love keeping it as technology free as possible. But I'll be back, soon enough!

15 kommentaari:

  1. Ootame huviga :) Aga täitsa huvitav jah, mismoodi valgus värvid hoopis teistsuguseks muudab, nagu kaks erinevat peenart oleks. Mul sama häda, vahel kui juhtun mingil põhjusel 4-5 ajal ärkama suvel, siis vaatan küll seda ilusat valgust ja mõtlen, et teeks ühe jalutuskäigu.... ja siis kobin ikka pesasse tagasi ja põõnan ajani kui see ilu kadunud. Või noh - enne põõnasin kui lapsevanemaks sain, nüüd istun öösiti karjuva titega üleval ja kirun, absoluutselt mingit tahtmist pole varahommikut nautida :) Aga kuuldavasti pidi pensionäridel uni varahommikul ära minema, ma ootan siis seda aega

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No küll need puped ka varsti pisut enam aega annavad. Aga raudne närv peab küll olema tänapäeva emadel. Näib, et vanasti vist läks vähe lihtsamalt. Vaatan oma vendade pealt, kes peaaegu nagu mu oma üles kasvatatud! :D

      Kustuta
    2. heh, kui varajast ärkamist saaks pensioniga seostada, siis mina oleks kohe käsi :), kui palju aega siis aia jaoks jääks :) !

      Kustuta
  2. Sinine on imehästi tabatud ja veab, kui mõnikord öösiti ringi kolada. Mul pole seda paraku ammu juhtunud ja hommikuuni on ka minu hea sõber. Peale kõiki neid pikki aastaid, kui ma olin igal hommikul sunnitud tõusma kell pool kuus ja sõitma kottpimedal maanteel 60 km tööle,

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pean tunnistama, et see kolamine läks kohe tõesti mitmeti täie ette! :)

      Kustuta
  3. ma olen ikka imestanud, et kuidas üks ja sama nii erinevat värvi võib olla, floksisinist on tõesti raske tabada ja lood pead kõik kenasti tagantjärgi ära rääkima kui arvuti jälle suurm sõber on kui aed :D muideks minu aias on korraga sumisejaid kõige rohkem kõõlunud sinkjal ängelheinal (see jääb istumiskoha vaatevälja) :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Püüame ära teha! Ja ängelheina pean meeles.

      Kustuta
  4. Mõnusad kompositsioonid...ja liblikatel pidu!!!

    VastaKustuta
  5. Väga põnev värviefekt.:) Huvitav kas liiliad ka erineva valgusega värvi muudavad? Palja silmaga ei ole seda märgata, aga fotokas tuvastab kõik ära...samas olen kuulnud, et osad floksid muudavadki päeva jooksul värvi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No see 'Blue Paradise' muudabki otseselt. Ja samuti teine liblikapeenras olev floks - 'Purple Beauty'. Ka tema on hommikul-õhtul sinakam, päeval roosakam.

      Kustuta
  6. Pean ütlema, et olen su pildikvaliteediga nii harjunud, et kehvemat sooritust ei eeldagi. :) Tere tulemast hommikuinimeste hulka, mis sest, et korraks :) Seda tooni on raske nagunii tabada, mõni kaamera korralikku sinist ei teegi. Floks, aga nagu näha küll. Seda sorti oleks küll nüüd hädasti vaja.
    Summipeenar :) Ilus kooslus!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See teeb küll nüüd mu elu raskemaks! :P Nii ei suuda ma varsti enam millegagi üllatada. 'Blue Paradisi' oli müügil Türi lillelaadal. Statsionaarsetes müügipunktides vist pole märganud.

      Kustuta
  7. What a paradise, Tistou! I've never seen such blue- blue phlox...
    Have a nice holidays!

    VastaKustuta