laupäev, 21. juuni 2014

Pööriaeg vihmas

Kuupäev: 21.06.2014, pööripäev, suve algus
Temperatuur: +11, 5 'C
Ilm: Vahelduv pilvisus, vihmahoogudega, jahe, tuul loode-lääne kaarest, tugev.

Pole viimastel  nädalatel olnud praktiliselt päeva, mil poleks sadanud vihma. Selle nädala esimene pool (17.06) läheb aga ajalukku tiheda lörtsisajuga üle Eesti. Ennustati küll kesk-Soomeni, kuid jõudis hooga põhjaaladelt isegi meie lõunamaakondadeni välja. Kui mitmes ajalooline ilmasündmus juba sel kevadel?!

Suvi saabus sajusena, sajune tõotab tulla jaanipühade aeg. Suvesoojaga hellitanud maile on järgnenud jahe juuni ning kõigil on ootus, et pööripäev pöörab ehk ka ilma.

Alliums
Suvelaugud/ Summer Alliums
Püsikud on kasvanud selles jahedas vihmases ilmas lopsakalt. Pelgan, et see liigne lopsakus saab mingil hetkel neile saatuslikuks ning suuremates tuulehoogudes hakatakse ümber kukkuma. Üht-teist olen püüdnud ka toestada, kasvõi paela mõnele puhmale ümber sidunud, et laiali ei vajuks.

Sügisel rajatud kõrreliste peenras on veel taimed väiksed ja palju paljast pinda, kuid taimedele on ruumi vaja ja küll ka üldilme sügise poole täidlasemaks läheb. Siidpöörised on hoogu üles saamas ja kasvavad kenasti.

Grass border
Kõrreliste peenar/ Grass border with summer Alliums
 
Grass border
Grass border
Allium christophii
Miscanthus sinensis 'Gracillimus' & Allium christophii
Eelmisel laupäeval said ka linnas ette kasvatatud uued kannasordid 'Orange Chocholate', 'Triomphe' ja 'Whithelm Pride' suvelillepeenrasse istutatud. Oli ka viimane hetk, sest kahel on juba õievarred. Võib-olla on jaaniks esimesed õiedki. Kuid siiski ei usu, nii jahe on ja kanna tahab sooja. Kannade vahel on nüüd ka Thela Madeiralt pärit  riitsinused! Aitäh Sulle!

Hot bed
Summer hot bed is picking up some heat
Hot bed
From left: Canna 'Triomphe', 'Whithelm Pride' & 'Orange Chocholate'
Canna 'Whithelm Pride'
Varasuvine troopika/ Early summer tropics - Canna 'Whithelm Pride'
Summary: Solstice in Rain

There has been harly a day without a rain over couple of weeks. And not just rain, there was a snow storm (well, technically sleet) on June 17th this week! Historical event in our climate saying specialists. But rain means coolnes and it has been bit too long. Many are waiting a change for the better from Summer solstice today, as a mark of Summer arrival.

Perennials have benefited from this weather and grown like mad. Bit too much and too lush I think. Heavy winds and rains can cause an easy flop over in these circumstances. For precaution I have set up some supports.

My grass border which was created last fall is still rather thin. However, grasses need some room and they will fill the caps quickly in coming years. Miscanthuses are late waking plants but have started to grow nicely by now. Summer alliums are adding great summer interest to the border.

My hot bed got some addition last Saturday aswell when I planted out new canna cultivars 'Orange Chocholate', 'Triomphe' & 'Whithelm Pride'. Also two little ricinus plants from a friend found a place in this bed. First canna bloom is couple of days away from opening. What a thrill!  

7 kommentaari:

  1. see summer hot bed tõotab lõpuks väga põnev välja näha aga kust Sa selle vihma täna leidsid, on juba mõistatus;), no soojemaks võiks natuke ju küll minna aga mitte jälle palavaks, siis saab kõik korraga otsa :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vihma ikka pööripäeval jagus. Kuigi jah, EMHI vihmakaardi järgi tõepoolest mitte igale poole Eestisse. Ürgorgudemaal kallas mehiselt!

      Kustuta
  2. Kannad on kyll toeliselt uhked, well done :)

    VastaKustuta
  3. Korralikult mullale haritud kannapeenart vaadates kangastuvad silme ette lõunamaapildid, kus sageli jalgealuse täitetaimena ilubataatide lopsakad erivärvilised lehed oma noodi ansamblisse lisavad. Ei tea küll, mis teod sellisest söögilauast arvaksid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen mõelnud täiendustele suvelillede ja -kõrreliste näol, kuid see bataatide mõte on väga hea! Ise poleks selle peale tulnud, sest pole nendega kunagi kokku puutunud. Vaatan, mis teha annab.

      Kustuta
  4. kannad on väga vahvad, aga minu jaoks liigset jantimist nõudvad. Hea, et riitsinused ikka kenasti vastu pidasid, mul enda omad istutamata...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pidasid-pidasid! Ja juba ka tasapisi kasvavad, kuigi ilmad on jahedad ja mitte soojalembidele soodsad.

      Kustuta