teisipäev, 27. mai 2014

Eelviimased, viimased

Mul on veel mõned tulbipildid, mis oli mõttes päevikusse panna, kuid siiani polnud olnud mahti. Need on jäädvustatud enne kuumalainet ning on nüüdseks kindalasti oma õitsemisega ühele poole saanud ja teinud teed järgmistele tulijatele - laukudele ja iiristele. Aga kuna mul värskeid pilte pole, tuleb hetkel leppida sellega, mis on. Ja saabki nii nad blogisse! Ehk meeldib mõni teilegi?!

'Purissima' on valge klassik ja üks minu lemmikuid. Samuti väga pika õitsemisega nagu eelmise postituse staar 'Daydream'. Õigupoolest on mõlemad Fosteriana rühmast ja seega sarnaste omadustega. Ka 'Purissima' teeb läbi mõningase metamorfoosi, alustades kreemikalt ning lõpetades säravvalgete õietaldrikutega, mis soojal päikselisel päeval avanevad täielikult.

Tulipa 'Purissima'
Tulipa 'Purissima' starts out creamy and develops to big bright white
 
Samuti erialdi sissekande saanud häbelikule tulbile 'Lady Jane'le järgnes õitsemisega sõsar 'Peppermint Stick' - veidi tugevama varre ja tumedama roosaga põskedel. Samuti päikeses täielikult avanev õis on pisut kontrastsem ning valge värv särab pärlmutterjalt.

Tulipa clusiana 'Peppermint Stick'
Tulipa clusiana 'Peppermint Stick' shines pearly-white in sun, little more intense than sister 'Lady Jane'
Tuleb tunnistada, et Inglise sibulamüüjad võivad ka sikku teha. Tellisin eelmisel sügisel koos laukudega ka kümme Hageri tulbi sibulat. Aga võta näpust, oodatud karmiinpunased õied avanesid sidrunkollastena ning selgus, et tegemist on hoopis häbeliku tulbi alamliigiga - Tulipa clusiana var. chrysantha'ga. Kuna mul teda ei olnud, siis mis saab mul selle kaunitari vastu olla. Hageri tulpidega tuleb lihtsalt uuesti õnne proovida.

Tulipa clusiana var. chrysantha
Tulipa clusiana var. chrysantha is rich yellow insead, but the blush on outer petals is the same
Tulipa clusiana var. chrysantha
Tulipa clusiana var. chrysantha
Kaljutulbiga ma veel head ühist keelt leidnud ei ole. Raskevõitu on teda uuesti õitsema saada. Vaid üksikud võtavad vaeva ette. Neile oli ka möödunud sügis-talv raske, sest lehed ilmusid juba sügisel ning sisuliselt paljas talv võttis need endaga. S. Savisaar räägib ka, et kaljutulp on kapriisse võitu ja tahab sooja kasvukohta. Isutasin nad seina äärde ning ehk hakkavad paremini edenema. Elame näeme. Ilusad on nad ja väärivad kindlasti katsetusi.

Tulipa saxtalis
Tulipa saxtalis is difficult to rebloom. I'm trying to find suiable place for them, maybe next to house which is somewhat warmer and drier is more tolerable.
 
Liikidevahelised hübriidid 'Little Princess' ja 'Little Beauty' (T. aucheirana x T. hageri) on seevastu palju leplikumad ning edenevad hästi ka püsikupeenras. Huvitav, et nad on nii hilised. Ju see on neis Hageri tulbist, sest roosa tulp on ju ammu juba lõpetanud.

Tulipa 'Little Beautiy'
Tulipa 'Little Beauty' is acquiescent hybrid between species T. aucheriana and T. hageri
Batalini tulbi õisi ma ei jõudnud päris ära oodata. Siin on nad esimest päeva lahti ja pole päris oma värvi veel. Sort 'Bright Gem' on tegelikult väga kirka oraanzi tooniga. Samuti tubli õitseja ja leplik kasvutingimuste osas. Väga tore on ka tema hall lehestik.

Tulipa batalinii 'Bright Gem'
Tulipa batalinii 'Bright Gem' starts out lighter but soon turns to bronze orange. Very lovely little tulip. 
Veidi sorte ka. Ma pole veel päris lõplikule selgusele jõudnud, kuidas suhtuda papagoi tulpidesse. Veidrikud on nad ikka küll. Ja kõik päris kindlasti mulle ei istu ka, kuid mõned võiks siiski alles jätta. Võiks ju küsida, miks ma siis üldse soetasin, kuid vastus on lihtne - Hollandi sibulatega on väga lihtne saada vasta püksa! Mõni on õige ka juhtunud. Meeldivad nimetud oraanzid ja 'Mysterious Parrot'. 'Blue Parrot'i õigsuses pole ma kindel, sest nägi välja üpris sama, mis 'Cum Laude'. Viimane muide see kevad on väga vilets ja ei õitse.

Parrot tulips
Unknown orange parrot tulip, weird but I like it nevertheless
Parrot tulips
Unknown orange parrot tulip
Tulipa 'Mysterious Parrot'
Tulipa 'Mysterious Parrot' 
Parrot tulips
Tulipa 'Mysterious Parrot', 'Flaming Spring Green' & 'Caribbean Parrot'
Tulipa 'Blue Parrot'
Tulipa 'Blue Parrot'
Tulipa 'Blue Parrot'
Tulipa 'Blue Parrot'
Püsikupeenras hakkasid viimati meeleolu looma single late tulbid. Sügisel panin maha suure paki jagu 'Queen of Night'i segus koos 'Don Quichotte'ga. Loodan, et teiste puhmikuliste püsikute vahel peavad nad vastu.

P1010505
Tulipa 'Queen of Night' along with pink Tulipa 'Don Quichotte' on the background
Tulipa 'Queen of Night' in perennials bed
Tulipa 'Blue Diamond' on the back, Tulipa 'Don Quichotte' and 'Queen of Night' on the left
Tegelikult oli paar sorti veel enne kuumi avanemata. Ilmselt on nad nüüdseks ka juba läbi, seega jäävad päevaraamatu jaoks järgmisesse aastasse. Aga võib-olla ei jäägi.


Summary: Penultimate, ultimate

I had some unpublished tulip pictures from this May. Even if they are over now, I decided they deserve a place in my blog. It is me who has been so busy lately, not time passing too quickly or tulips blooming in a blink of an eye, in heat wave we had for a week. So here they are, my last favourites of this spring. I hope you will enjoy them as a little reminder of quickly passing spring. 

8 kommentaari:

  1. Väga armsad tulbid! Ja nüüd annab ju ilm lootust, et õied kauem püsivad, ehk jõuad veel imetlema...

    VastaKustuta
  2. ühele enda tulbile sain nime :D ja T. clusiana ´Peppermint Stick `on midagi sellist , mille peab saama. Papagoidesse pole ka mina osanud suhtuda aga Sinul on need küll väga ilusad, las kasvavad rahus :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks ma muidugi jätan ja lasen rahus olla. Kui nad on kuidagi tulnud, siis on nad järelikult pidanud tulema ja kuuluvad minu juurde.

      Kustuta
  3. Bright Gem oli ka minu jaoks väga meeldiv hiline üllatus. Ma pean kitsale ringile ikka sügisel ühe tulbipakkumise tegema. Need inglaste asjad tulevad nii hilja, et ma pole enam julgenud laialt pakkuda, inimesed kardavad oktoobris istutada

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui oktoobris kätte saab on hästi! Mina ju sain oma laugud ja "vale Hageri" tulbi sibulad kätte novembri viimastel päevadel. Laugud läksid pottidesse ja tulbid peenrasse, hetkel on kõigiga hästi. Kui maa enne ära ei külmu, pole vist suuremat probleemi.

      Kustuta
  4. Oktoober ongi tulpide mahapaneku kuu.
    Minu meelest pole papagoidel absoluutselt mingit elegantsi, mitte, et ma neid seepärast põlgaksin. Teiste aedades ja piltidel on nad ju vägagi ilusad :D

    VastaKustuta
  5. Minule papagoid üpriski meeldivad. Aga kaljutulp on mul kõige soojemas kiviktaimla osas, siiski õitses vaid üks õis.

    VastaKustuta