esmaspäev, 24. märts 2014

Võrkiirised - nad jõudsid mind ära oodata!

Kui viimati kaks nädalat tagasi maalt tulema sättisin, olid võrkiirised kohe-kohe puhkemas. Ei osanud siis veel aimata eesseisvat talvepuhangut krõbedate miinuste ja päris hulgalise lumega. Võib-olla viimane päästiski hullemast. Igal juhul olin väga pettunud, kui nädalatagune lörts ja vilu ilm nörrisid ära kauni kevadilma ning edasi lootsin vaid, et külm jätaks mu tulbidki. Iirisete õisi ma näha enam ei lootnudki.

Aga võta näpust. Mõni taim võib olla ikka imelise jõu ja vastupidamisega. Võib-olla need vaesed iirised tundsid, et peavad oma hoidja ära ootama, sest oli ju temagi neid pikalt oodanud ja õisi näha lootnud. Igal juhul olid nad seal ja alles, nagu poleks vahepeal nädalast talvepahvakat olnudki. Hoopis eileöine paduvihm viis kollased õied. Aga enne seda oli meil terve päev!

Darf irises
Võrkiirised/ Dwarf irises
Iris danforiae
Danfordi iiris/ Iris danfordiae
Iris danfordiae
Danfordi iiris/ Iris danfordiae
Iris danfordiae
Danfordi iiris/ Iris danfordiae
Iris danfordiae
Danfordi iiris/ Iris danfordiae
Iris reticulata
Iris reticulata 'Harmony'
Iris reticulata
Iris reticulata 'Harmony'
Tulips bed
Tulips bed with early dawf irises and Crocus sieberi 'Tricolor'

Summary: Early Dwarf Irises

A very mild end of February and warm first week of March got my dwarf irises blooming. And then this horrible cold spell came, making me worry if my colourful treasures would survive. Temperatures were down to -10 'C last week in many nights. But it was snow that obviously saved the show, covering gently tender blooms and protecting from cold as a thick warm blanket.

I have two different groups of dwarf irises in my tulips bed - yellow Iris danforiae and blue Iris reticulata 'Harmony'. Yellow and blue - complementing each other so lovely. What a nice splash of colour in my tulips bed before the main show!

8 kommentaari:

  1. Mulle on ka hakanud võrkiirised krookustest hoopis rohkem meeldima ja mul on tunne, et kunagi ma teen kevadise lillevälja just vörkiiristest

    VastaKustuta
  2. Pidasin danfordlasi õrnemateks, aga paistab, et nad on sama vaprad kui `Harmony`ja teisedki. Peab endale ka sügisel sibulad maha panema. Imeilusad. :)

    VastaKustuta
  3. Ilusad jah, minu omadel on alles mõne sentimeetri pikkused ninad mullast väljas.

    VastaKustuta
  4. Väikesed vaprad tegelased ja peavad samal kohal hoopis kauem vastu kui krookused

    VastaKustuta
  5. Minu suured lemmikud ka, aga meil pole nad veel sugugi lahti...või vähemasti pühapäeval veel polnud. Täna, täpsemalt küll juba eilse kuupäeva sees, naasin töölt nii hilja, et enam ei näinud midagi. Eks siis hommikul saab uudistada.

    VastaKustuta
  6. You were lucky you had some snow covering when it got -10. Here the winter does not seem to want to end this year. There is still about 30 cm of snow on the ground I when I got up this morning the temperature was -12. It is unusual that the cold last so long.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. It seems that we are balancing each other out. We have a very early spring and you will have a late one. This time last year (about mid march) we had the coldest spells of whole winter! It was 22.04.2014 when I posted pics of reticulatas! So, exactly a month later!

      Kustuta
  7. ja tuleb välja, et ongi nii - võrkiirised on vaprad ja imeilusad, minul ainult üks hakkas enne seda viimast lund õitsema ja peale sulamist nägi täpselt sama hea välja kui enne, teised alles tasapisi hakkavad tulema, päevade küsimus :)

    VastaKustuta