reede, 31. mai 2013

Tubased aiad: Phalaenopsis Princess Kaiulani 'Chin Yeo'

Üks väike kirgas õieke, mis suudab täita kogu toa tsitruselise magusa lõhnaga. Kahe loodusliku kuukinga hübriid: Phal. Princess Kaiulani = Phalaenopsis violacea x Phalaenopsis amboinensis. Üks minu lemmikutest! Ja kes saakski selles kahelda.

Phal Princess Kaiulani 'Chin Yeo'

Summary: Indoor Gardens - Phalaenopsis Princess Kaiulani 'Chin Yeo'

Pretty little vibrant flower of this primary Phalaenopsis hybrid can fill a room with sweet citrus fragrance. A hybrid between natural species Phalaenopsis violacea and Phalaenopsis amboinensis. Both parents are strongly fragrant. Summer flowering. One of my favorites!

teisipäev, 28. mai 2013

Sadas ja sadas ...

Möödunud nädalavahetusel siis. Terve laupäeva ja teise poole pühapäeva veel otsa. Ja ennegi oli sadanud. Maa on nii vett täis, et astuda ei kannata, rääkimata masinate põllule pääsemisest. Õnnetud olid need veest lainetavad põllud seal meie kandis. Kuid milline pidu ja pillerkaar on see tigudele ja nälkjatele. Arvatakse küll, et aiandusega tegelemine on rahustav ja pingeid maandav tegevus, kuid mind ajas see tigude uputus küll parajalt närvi ja meele mustaks.

Maal oli aga veel viimaseid tulpe ja uutena olid laugud oma pead püsti ajanud. Kuna viimasest käigust oli juba kaks nädalat, siis nägemata jäid kahjuks päris mitmed tulbiliigid ja sordid, T. auceriana, T. clusiana, T. whittallii, 'Lilac Wonder' ja 'Little Princess'. Kõik võib-olla ei meenugi. No järgmine aasta tuleb ehk kevad jälle!

Õitsesid aga mõned hilised, näiteks 'Cum Laude' ja 'Blue Parrot', mis küll oli sinakas lilla, kuid kindlasti mitte papagoi. Nii mitmed Hollandi sordid eelmisest sügisest on mööda. Kahju. Nii kaob usaldus ja ei tahagi proovida. Muuseas ühestki Hollandi nn "aiapoe" iirisest ei ole õiget sorti tulnud. Olen nii 6-7ga proovinud ning kõik mööda!
  
Tulipa cumlaude
Tulipa 'Cum Laude'
Ilmselt oli naiivne loota nii siniseid tulpe kui pakil "joonistatud". Aga päris vahvad siiski ja olen nendega rahul. Muide viiest sibulast kümme õit saada on ka väga tubli tulemus mu meelest.

Tulipa cumlaude
Tulipa 'Cum Laude'

Veel naiivsem oli aga loota, et kui pakil on pilt kümnest eritoonis papagoitulbist, et siis ka tuleb kümme erinevat papagoitulpi, mis õitsevad kenasti ühel ajal. Eriti naiivne! Tuli maksimum kolm erinevat ja õitsesid nii, kuidas jumal juhatas. Üks viimaseid (mis pealegi pole väga parrot):

Tulipa 'Parrot Mix'
Tulipa 'Parrot Mix'
Allium 'Purple Sensation'
Allium 'Purple Sensation'
Allium 'Gladiator'
Allium 'Gladiator'
Püsikupeenrasse on järele jäänud vaid lillad toonid. Ja peale neid vist polegi midagi seni, kuni alustavad kesksuvised päevaliiliad, liatrised, siilkübarad. Peab mõtlema selle peale.

Perennials bed
In perennials bed only lilac tones have remained
Myostis
Forget me nots have naturalized in our garden
Matteuccia struthiopteris
Ferns are looking strikingly fresh and green
Convallaria majalis
On piibelehtede aeg/ It is Lily of the Valley time!
Summary: It is raining

Past weekend was very rainy. It started in Saturday morning and went on until Sunday afternoon. So I was kind of dissapointed, not able to do the things I had planned. Surely some weeding should have done and borders needed loosening the soil as it had rained heavily in previous week. But the ground was so wet that it barely bared a human.

 Tulips are almost over now and alliums are making their way in. I'm happy with the late tulip 'Cum Laude' which looked especially good with a closed petals and some raindrops on them. Overall look of my perennial bed is bit too purple now, as the bright spring colours have faded away. I have to think a little and add some "May interest" to my borders, as they need a colour before liatrises, eschinaceas and other midsummer perennials set in. Ideas are welcome!

Phalaris arundinacea 'Picta'
Päideroog 'Picta'/ Phalaris arundinacea 'Picta'
Ja jälle sajab, ka Tallinnas. Ka nädala teise poolde lubatakse sadusid. Äikesega. Brrrr. Kes hoolikalt vaatab, leiab mu piltidelt enam kui ühe sääse. Ma ei taha mõeldagi nendele ja sellele, kui palju neid oli ja ootamas on! Phuhh!

pühapäev, 26. mai 2013

50 mägisibula varjundit

Olen siia kirja- ja pildiridu riputanud juba kaks kuud, kuid pole veel rääkinud oma mängumaadest ega lemmikkannidest. Ilmselt on igal taime- või aiandushuvilisel oma kired või erilised lemmikud, kes mõnevõrra enam tähelepanu saavad ja hinge värisema panevad, kui mõni uus liik või seninägematu varieteet silmapiirile ilmub. Minu esimene ja ilmselt kõige selgem (ja siiani ikka jätkuv) kirg oli ja on mägisibulad, ühed kummalisemad ja mõnes mõttes ebataimelikumad taimed üldse. Nad justkui pigem oleks üldse mingi  omaette eluvorm. Ei taim ega loom, mägisibul. Ladina keeles on mägisibulale antud nimeks  sempervivum - igavesti elav. Surelikus maailmas tähelepanuväärne staatus! Ei taimedele ega loomadele pole sellist õnne antud.

Nii üllatav, kui see ka pole, saabusid mägisibulad mu teadvusse võrdlemisi hilja. Olin küll lapsepõlves neid Kommimamma aias näinud, kuid kuna seal oli neid vaid väike pesa, siis polnud mõeldavgi, et sealt mõni ka mulle saada võiks. Muid taimi julgesin ma Kommimammalt küsida küll. Siis aga aeg läks, lapsepõlve peenar rohtus ja ka mägisibulad ununesid, kuna minu teele nad kuskil mujal vahepeal ei sattunud, vaid alles siis, kui läksin Räpinasse. Räpina ilmselt on minust üldse suuresti loonud selle inimese, kes ma täna olen, kuid sellest võib-olla kunagi mõni teine kord. Kuid Räpina tõi uuesti mu teadvusesse siis ka mägisibulad. Sest  neid kasvas seal vana söökla ees kivipeenras; ja tavaliste roheliste kõrval lisaks minu jaoks seninägematutes sinakates-hallikates toonides. Seal saidki esimesed pojukesed tasku pistetud ja koju toodud. Nii pole küll ilus ja ehk ka õige, aga ikka tehakse. Mis teha, nii ära tehtud olin. Siiani.

Ma ei hakka hetkel lisama pilte kümnekonna aasta jooksul peetud mägisibulapeenardest ja kollektsioonidest, kuigi see võimalik oleks ja mõni seda isegi põnevaks pidada võiks. Tahtsin tegelikult vaid viimaste piltide toel näidata mägisibulate värvi- ja vormirikkust, lõputuid nüansse, mis iga sordi unikaalseks teevad. Ja sorte arvatakse olema üle 4000.

Viimane 2012. aasta suvel rajatud peenar sisaldab umbkaudu 50 erinevat mägisibula aedsorti, lisaks mõned liikide lokaalvormid ja leviisiad. Värvide pillerkaar algab juba varakevadest ning on pidevas muutumises sügiseni välja. Ehk ka seetõttu on nad nii paeluvad oma olemuselt.

New sempervivum bed 2012
Sempervivum bed
New sempervivum bed 2012
Sempervivum bed
New sempervivum bed 2012
Sempervivum bed
New sempervivum bed 2012
Sempervivum bed
New sempervivum bed 2012
Sempervivum bed
New sempervivum bed 2012
Sempervivum bed
New sempervivum bed 2012
Sempervivum bed
Summary: Fifty shades of Sempervivums

Probably every gardener has his or her favorite plants and passion to collect them, more or less. Mine are houseleeks, or sempervivums in Latin. Sempervivums felt very unique and special from the very first moment I saw them. And I fell for them immidiately. It is rather difficult for me to describe why I like them so much, but maybe because they are so small and different from regular plants. For  me, they are like separate life form, apart from plants and animals, living for ever - semper vivum!

In this post I won't fall any deeper to my passion for those wonderful creatures. I just want to give you some idea about the variability of shapes and colours among this family. Last year I planted a new bed with about 50 different varieties. Ever changing colours add an interest troughout a year.

New sempervivum bed 2012
Some close ups: from leftp - 'Blaukraut', 'Ohio Burgundy' & 'Silver Song'
New sempervivum bed 2012
From left - 'Blue Bird', 'Seeröschen' & 'Alesia'
New sempervivum bed 2012
From left centre - 'Smilie ' (fresh green), 'Gargamel' & 'Blue Bird'
New sempervivum bed 2012
In front from left - 'Belladonna' & Sempervivum tectorum decoloratum ex CULAZ

reede, 24. mai 2013

Kimalastest

Minu suhe mesilastega ulatub kaugesse lapsepõlve. Ei möödunud ühtegi suve, mil ma pakuks paistetanud jalaga mööda õuet ringi poleks paterdanud. Ema ikka püüdis paistetust leevendada ja tegi viinakompressi ümber jala, kilekott otsas. Nõelta saamine oli aga mõneti paratamatus, kuna suved möödusid paljajalu, nii mulle meeldis. Ristikust rikas õuemuru aga kostitas ohtralt mesilasi, kellele oli kerge peale astuda.

Bombus lapidarius
Kivikimalane/ Bombus lapidarius on Hyacinthys orientalis 'Jan Bos'
Isa pidas meil meemesilasi, minu tähelepanu köitsid aga enam kimalased ehk kõnekeeli metsmesilased. Isekeskis mõtlesin, et kui mina suureks kasvan, siis hakkan ka mesilasi pidama, aga metsmesilasi, sest need on palju ilusamad ja armsamad, karvased nagu karumõmmid. Hiljem leidsin ühest raamatust tarkust, et metsmesilastele võib isegi tarusid ehitada. Loomulikult oli selleks ajaks minu mesilaste pidamise soov vaibunud ning saabunud teadmine, et ega metsmesilasest ikka "meelehma" ei saa. Nüüd tasuks aga asjale jälle mõelda. Metsmesilaste heaolu väärib tähelepanu, kuna nende arvukus on kõikjal drastiliselt langemas, nii pestitsiidide kasutamisest põllumajanduses kui ka elu- ja toitealade kadumise/vaesumise tõttu.

Bombus lucorum
Maakimalane/ Bombus lucorum on Crocus sieberi 'Tricolor'
Mulle eriti meeldib kesksuvine sumisev aed ja seejuures taimedel toimetavaid trullakaid meekogujaid jälgida. Seetõttu olen püüdnud peenardele tuua just mesilastele ja liblikatele meelepäraseid taimi. Huvitaval kombel meeldivad nad mullegi. Liatrised, siilkübarad, budlejad, mesiohakad ja ogaputked ... Inspiratsiooni selliste koosluste loomiseks leiab nii eestikeeli kui muidugi inglise keeles, toksides Googlisse vaid Butterfly gardening. Valides sobivaid taimi, saab luua püsiva nektaririkka toidulaua varakevadest sügiseni välja.

Bombus lucorum
Maakimalane/ Bombus lucorum on Crocus sieberi 'Tricolor'
Bombus lucorum
Maakimalane/ Bombus lucorum on Crocus 'Yellow Mammoth'

Üks teinegi mure oli metsamummudega. Olen märganud varem, kuid sellel kevadel eriti ohtralt lesti kimalaste turjal ja tiibade vahel. Mõnel oli neid niipalju, et lend lausa vaevaline. Üldjoontes võttes üks lest ei saa tähendada head, mõelgem kasvõi kõigile nendele taimelestadele, kes lõpuks eluvaimu välja imevad. Kuid internetist tarkust taga ajades selgus, et siiski antud lesti peetakse kimalastele ohututeks. Tegemist on kimalaspesades kaaslejaga, kes toitub mesilaspere elutegevus- ja vahajääkidest. Kuna talvitutakse emamesilastel, siis kevadel ongi raske kandam seni emamesilase kanda, kuni ta pesa ehitama hakkab ja lestad sinna kolida saavad. Ainus seni selgitatud negatiivne mõju võibki tuleneda lestakoorma raskusest, mis häirib normaalset lennuaparaadi tegevust ja loomakese liikumist. Infot leiab kui toksida Googlisse bumble-bee mites.

Bumble-bee mites
Lestad kivikimalase seljal ja sealt eemaldatuna/ Mites on bumble-bee's back and individual mites
Metsmesilaste määramiseks on loodud suurepärane joonis, mille võib leida Põltsamaa Mesinike Seltsi blogist: http://pmesinikeselts.blogspot.com/2012/02/blog-post.html . Püüan ise aeda külastavaid liike määrata ja teistelgi seda teha. Samuti mõelda kimalaste toidulauale ja elupaikadele. Väga huvitav mesilasteteemaline film "Rohkem kui mesi" on eetris laupäeval kl 22.15 ETV2-s, kordusega pühapäeval 11.00. Vaadake, kel aia kõrvalt võimalust!

Summary: Bumble-bees

In my childhood I use to run around our lawn with bare feet. So no surprise I often ended up with swollen feet from the bee stitch. Naturally, honeybees weren't my favourites for that reason. However, bumble-bees on the other hand looked very cute and friendly. As my father was honey-bee keeper I used to think that I will become bubmle-bee keeper when I grow up. Now, years and years later I find that idea not childish either, at least in some sense. One can turn its garden a lot more bee and butterfly friendly than average. So I tend to do and already have introduced some bee-magnets as liatris, echinaceas budlejas and many many more. If combined wisely one plot can be filled with nectar rich blooms form early spring to late fall.

 This spring my eyes were caught by numerous mites on bumble-bees and I got really worried. In common sense, no good can come from mites, right!? But I learned from articles with similar concerns that generally these mites are consired to be harmless. They live in bee nests and feed from wax and other debris that can be found in nests. They overwinter on queen bees and that is the reason why numerous mites can be seen on bees early spring. If queen starts a nest, they will move to the nest. Only harm they can do is overload poor queen, making it too heavy to fly. I encourage all to think more about wildlife in your gardens, including bumble-bees that are so important for us as pollinators for many crops.

kolmapäev, 22. mai 2013

Meeleolud Kadriorus/ Wordless Wednesday

Kadrioru luigetiik
Kadrioru luigetiik/ Swan pond in park Kadriorg in Tallinn, Estonia
Mustad luiged
Selleaastased peategelased - mustad luged/ Black swans 
Päikeseloojang Kadriorus
Õhtupäike puudes/ Setting Sun in park Kadriorg
Õhtupäike kirsipuudes
Kirsipuud/ Cherry trees
Päikeseloojang Kadriorus
Tasandid/ Layers
Kirsid jaapani aias
Jaapani aias/ In Japanese Garden

esmaspäev, 20. mai 2013

Hüatsindid

Hüatsindid on mulle ühed lemmikumad kevadised sibullilled. Mäletan, et lapsepõlves kasvasid meil tumelillad ning väga mõnus oli kevadel neid nuuskimas käia. Keegi neid üles ei võtnud aga ometi vähemalt mõnda aega nad pidasid. Kasvasid kenasti köögi akna all. Mõtlen, nüüd kui aiapoed on sügiseti lillesibulatest üle küllastununud ja kõik nii lihtsasti kättesaadav, kust küll tol ajal need sibulad meie aeda tulla võisid? Võib-olla ema mäletab.

Toas võib hüatsindi lõhn olla liiast, kuid kui aias üks tuuleiilike hetkeks seda vaimustavat lõhna ninna toob, on ta mõnus ikka küll. Minu esimesed hüatsindid on nüüd 4-5 aastat vanad. Algul panin nad maha ja jätsin sinnapaika, kuid õied muutusid aina väiksemaks ja lõpuks kadusid sootuks. Tol ajal ma vist ei teadnudki, kui oluline on hüatsindisibulale suvel sooja saada ja õiealgmeid "küpsetada". Viimased kolm suve olen nad kenasti üles võtnud ja päikese käes kuivatanud, hiljem varjus, kuid soojas hoidnud. Ja õied ongi tagasi. Mõni peab seda sibulate ülesvõtmist tülikaks, kuid mulle see meeldib. Hüatsindil on mu meelest kõige ilusam sibul, selline trullakas, ja tore on neid näha!

Eelmisel sügisel lisasin aeda vaid 'Gipsy Queen'i, mis õitses juba varakult seina ääres koos metsikute tulpidega. Võiks vaadata veel juurde mõne sügavlilla ja taevasinise sordi. Muidu olen olemasolevaga rahul ja püüan nendele meelejärgi olla.

Hyacitnthus 'Gispy Queen'
Hyacinthus 'Gispy Queen'
Hyacinthus 'Gipsy Queen' & tulips
'Gipsy Queen' ja looduslikud tulbid/ 'Gipsy Queen' with tulip species
Järgmisena ilmus üks toekas sinine aga ma pean kahjuks tunnistama, et siniste nimed on mul küll olemas, aga ma ei tea milline nimi millise taime juurde kuulub. Võib-olla kunagi selgitan välja. Kuigi siin pildil veel väikesed nupsukesed, kasvasid kobarad tõelisteks õiepallideks.

Hyacinthus
Üks varajane sinine hüatsint/ Some early blue hyacinth

Mai teine nädal oli juba väga hüatsindilõhnaline.

Perennials Bed with blooming hyacinths
Perennials Bed with blooming hyacinths
 
Hyacinths
Pink hyacinths
Hyacinths
Hyacinths
Hyacinths
Hyacinths with 'Jan Bos' in front
Väga toredad on ka kobarhüatsindid. Hetkel on vaid üks klassikaline sinine sort. Vaataks hea meelega veel juurde valge ja roosa.

Muscari 'Dark Eyes'
Muscari 'Dark Eyes'
 Summary: Hyacinths

Hyacinthus is one of my favorite genus of spring bulbs. Hyacinthus orientalis and its cultivars are favorable for their wonderful scent and bright blooms, other species for their delicate flowers. They start out as as small cones but develop quicly to lushious balls of flowers. Warm breeze enriched with scent of hyacinths in a yard is a true spring pleasure!

I remember first hyacinths in my childhood yard. They felt somethig special and treasured. Nowaydays when all bulbs are easily avalable from garden shops I wonder, where these treasures came from back in those days. I have to ask my mum!

In our climate I have to dig up all Hyacinthus orientalis bulbs for summer unless they won't bloom. Estonian summers are too mild for "cooking" those bulbs for beautful blooms. Some find it annoying but I like it! Those fleshy bulbs are really exciting to see!


Lõpetuseks tänahommikune udu-uudis Tallinnast: kastan on naabri hoovis täisõies!

Morning fog and first blooming chestnut tree
20th of May, morning fog and first blooming chestnut tree in Tallinn

neljapäev, 16. mai 2013

Suur kevad

Nüüd vist pole enam kellelgi kahtlust, ta on käes. Õhk sumiseb, pääsukesed sädistavad päeva, ööbikud laksutavad ööd ning kaasikud on õrnrohelises kuues. Ilmselgelt hiline aga seda oodatum. Kahjuks on pikisilmil oodanud kevadet ka taimed, kes nüüd sooja saabudes kui hetkega kõik ära õitsevad. Ilmselt saab ka suurem tulbiaeg selle nädalaga läbi. Jäävad vaid hilised.

Ka linnumaailmas on see kevad olnud kummaline. Virkade linnulistiliste teade kohaselt nähti esimesi pääsukesi juba aprilli keskpaiku, kui veel paksud hanged maas olid, kohatud on kanada laglesid ja hõbehaigruid (viimast ma isegi), meile üldse mitte omaseid liike. Kägu tuli raagus metsa ja see tähendab teadagi mida, ei julge kõva häälega öeldagi. Kurg kükitas pikalt lumes ... Nüüd on kohal juba räägud, piiritajad ja peoleod, oodata pole nagu enam kedagi. Jäänud on veel õunapuu õied ja sirel ning siis ongi läbi.

Kodus olid looduslikud tulbid asendunud kultivaaridega. Pisukest pettumist tõid segadused sortidega. Mitte minu segadused, aga paraku minu aias. Hüatsintidest on palju rõõmu, et nad kulutatud vaeva rikkalike õitega vääristavad. Aga mis vaev see ikka on! Mägisibulad koguvad juba kirevaid toone ning ärkavad ka hilisemad püsikud. Juba saab rohida! Rõõm-rõõm!

Perennials Bed
Püsikupeenar/ Perennials Bed with tulips and Anemone blanda in front
Perennials Bed
Püsikupeenar/ Perennials Bed, Hyacinthys orientalis in front
Spring Bulbs Bed
Tulbipeenar/ Tulips Bed

P1010469
Tulbibpeenar/ Tulips Bed
Tulipa auceriana
Tulipa auceriana
Anemone blanda
Anemone blanda
Tulipa violacea group Yellow Base
Tulipa humilis violacea group yellow base
Tulipa 'Daydream' & Tulipa urumiensis
Tulipa 'Daydream' & Tulipa urumiensis
Tulips
Tulipa cultivar
Tulips
Tulipa cultivar
Tulipa 'Daydream'
Tulipa 'Daydream'
Perennials Bed
Püsikupeenar/ Perennials Bed
Summary: Great Spring

Spring has been late over a 2 weeks or so this year. But one can tell that it is here now, even in our northern corner. Everything is blooming so fast, just for a moment. Probably I won't see these tulips and daffodils next weekend. Even if just for a very limited time, they are true blessing!

I love the fresh green tones of emerging leaves on birches. Couldn't be more relaxing. So it was very relaxing walk in woods this past weekend for me!

Spring in forrest
Värske roheline kasenoorendik mändide all/ Young birches under the pine trees
Spring in forrest
Metsas/ in the woods
Spring in forrest
Rohelise palett/ Palette of green
Carex
Üks kevadine tarn/ Some Carex