neljapäev, 3. oktoober 2013

Atraktiivsed aediirised

Aediiriseid on meil siin ja seal aastate jooksul ikka olnud. Niinimetatud vanad kollased ja kollase- tumelilla kirjud. Mäletan ka seda, kuidas ma Viljandi turult veel suhteliselt tatikana õitsva pruuniõielise iirise ostsin ning väga pettunud lahke müüja soovituse "õievars koheselt äralõigata" peale olin. Loomulikult ei tahtnud ma seda teha ja ilmselt ei teinudki, kuid iiris läks kasvama ja on alles siiani. Olen tähele pannud, et kõige paremini edenevad iirised kuivas ja kuumas kohas. Meil siis seinte ääres. Ka päris hilis-sügisel on veel sellises kohas kasvavate taimede leherosetid terved ja hõbedased. Mõned tundmatud sordid sai eelmine sügis tulbipeenrasse istutatud, sel sügisel näivad nüüd nad eriti toredad, meenutades veidi agaave kaugetest ameerika kõrbetest.

Bearded iris
Iiriselehvikud septembris/ Fans of bearded irises in September
Bearded iris
Aediiris ja buddleja 'Pink Delight' / Bearded iris & buddleja 'Pink Delight'
Bearded iris
Iiriselehvikud septembris/ Fans of bearded irises in September
Bearded iris
Aediiris/ Bearded iris
Bearded iris
Aediiris/ Bearded iris
Bearded iris
Iiriselehvikud septembris/ Fans of bearded irises in September

Summary: Attractive Bearded Irises

Blooming bearded irises are royal plants among perennials. Their show is short but very rich and luscious. However, placed in a good spot their attractive sword like foliage can thrive well into a late fall. In our garden they do best in sunny south facing hotbeds next to house. These conditions are also relatively dry and thus no slug problem ever appears.

Irises on pictures above are in my tulips bed, adding early summer flowering interest and good form of foliage later in the season. Their glaucous foliage resembles me agaves in American deserts. Pictures are taken late September.

6 kommentaari:

  1. Aediirised on kaunid ja pikaealised kui nendega õigesti ümber käia.
    Su fotod oleks vaja mõnesse õpikusse panna, sest neil on selgelt näha lehviku südamikust ette risoomi poole pöördunud, põhilehvikust veidi irdunud lehed. Need tuleb kindlasti ettevaatlikult keerates ära võtta, sest kui sinna vahele koguneb vesi, võid jääda ilma kogu sordist. Vanemad sordid kannatavad selle välja, uuemad on vee suhtes vägagi kapriissed. Aga üldiselt on nad ilusad ja terved, kasvukoht on hea.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga olulised tarkused teada. Loodetavasti jääb silma teistelegi, aitäh!

      Kustuta
  2. Oh, mulle jääb silma kõigepealt see, kui ilusad on su iirised nii hilisel kuupäeval.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pean tunnistama, et eks ju mullegi... pahasti asetsevad lehed... ma poleks oskand aimatagi.

      Kustuta
  3. MIna ka ikka imetlen seda kui hea Su taimedel seal Sinu juures on. Nii nii tore!!!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma nii tahan, et oleks. Ja ehk ongi. Ja siis ma vahel kardan, et ei ole ja muretsen väga ja palun neilt vabandust ja luban edaspidi parem olla. Eks nad ju kuulevad ja kuulavad ka. Minu asi siis olla hoolas.

      Kustuta